babka-lancetowata 16.06.09, 15:03 Na ile u kobiet stosowana jest zasada, że ubranie powinno od góry do dołu stawać się coraz ciemniejsze? Czy dotyczy to tylko oficjalnych strojów czy codziennych też? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
just-for-fun Re: Czy ta zasada jest stosowana? 16.06.09, 15:09 Co?? Pierwsze słyszę. Nie stosuję takiej zasady i nigdy nie będę bo to znaczyłoby, że wszystkie białe, lniane spodnie i spódnice powinnam zestawiać z jasną góra - dzięki, ale nie. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Czy ta zasada jest stosowana? 16.06.09, 15:11 Przy zalewie kolorowych rajstop i kolorowych butow raczej watpie we wcielanie tej zasady w zycie:) Odpowiedz Link Zgłoś
hazel_dobkins Re: Czy ta zasada jest stosowana? 16.06.09, 15:26 nie znam tej zasady. jedno z moich ulubionych połączeń białe wide leg (spódnic w tym kolorze nie posiadam)/sukienki + ciemniejsza góra np img199.imageshack.us/content.php?page=done&l=img199/3753/00010mb.jpg&via=mupload Odpowiedz Link Zgłoś
eirenne Re: Czy ta zasada jest stosowana? 16.06.09, 15:43 kiedyś tak było, ale chyba zasada umarła śmiercią naturalną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
babka-lancetowata Jeszcze dwa pytanka 16.06.09, 17:32 To dobrze. Ja uważam, że im więcej swobody w doborze stroju, tym lepiej. Mam w takim razie dwa pytania dla pewności: 1. Czy buty mogą być najjaśniejszym elementem stroju? 2. Czy można założyć jasnoszare spodnie do ciemnoszarego żakietu? Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.filizanka Re: Jeszcze dwa pytanka 16.06.09, 17:36 pierwsze slysze o tak dziwnej zasadzie:} > 1. Czy buty mogą być najjaśniejszym elementem stroju? nie wiem dlaczego mogly by z jakiegos powodu nie byc > 2. Czy można założyć jasnoszare spodnie do ciemnoszarego żakietu? a tego to juz nie wiem;)ale dla mnie to by bylo troche zbyt nudne:) Odpowiedz Link Zgłoś
just-for-fun Re: Jeszcze dwa pytanka 16.06.09, 18:40 Tak, buty mogą być najjaśniejszym elementem stroju. Można, ale po co tak smutno i nudno. Może jakiś czerwony żakiet:)? Odpowiedz Link Zgłoś
hazel_dobkins Re: Jeszcze dwa pytanka 16.06.09, 22:54 1.tak, jeśli korespondują z resztą o ile jestem w stanie zastosować np fuksjowe/czerwone buty do czarnej czy szarej całości, to do założenia białych, w tej konfiguracji, nic mnie nie przekona 2.tak tylko, wg mnie albo z tej samej tkaniny, albo o całkowicie róźnej fakturze. Nie podoba mi się zestawienie tkanin, które mają udawać podobne faktury (tworzyć celowo kostium) Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Czy ta zasada jest stosowana? 16.06.09, 19:00 ta zasada to chyba za krola swieczka zostala wymyslona... jak sie pralo co pol roku i chodzilo na bosaka Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Czy ta zasada jest stosowana? 16.06.09, 21:34 to jest zasada znana jako "podstawa klasycznej kompozycji", kiedys uczyli tego w szkole na lekcjach rysunkow... kiedys w ogole sporo uczyli w szkole... oficjalnie sformulowana gdzies tak w okolicach renesansu, ale co mam nudzic zanurzone w kolorowych rajstopach glowki jakimis wywodami na temat kompozycji kolorystycznych... o ile nie ma przymusu aby ubierac sie wedlug jakichs zasad, o tyle warto wiedziec ze jakies tam zasady istnieja; zwlaszcza, ze stosowanie tych zasad moze pomoc np. w skorygowaniu rozmaitych mankamentow sylwetki Odpowiedz Link Zgłoś
babka-lancetowata Re: Czy ta zasada jest stosowana? 17.06.09, 15:25 Zasady tej na pewno nie odkopałam z pożółkłych zeszytów szkolnych. Znalazłam ją w internecie na stronie dotyczącej porad dotyczących ubioru eleganckiego mężczyzny. I pomyślałam sobie, że pewne zasady są ogólne dla mężczyzn i kobiet, więc dlatego chciałam zapytać, na ile ma ona zastosowanie także do kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_brown Re: Czy ta zasada jest stosowana? 17.06.09, 17:36 znam te zasade dla mezczyzn i wiem ze jest stosowana (buty powinny byc przynamniej o ton ciemniejsze niz spodnie) ale w stosunku do kobiet nigdy nie slyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
hottee Re: Czy ta zasada jest stosowana? 17.06.09, 18:00 Była taka zasada. W szacownym, przedwojennym podręczniku savoir-vivre'u wyczytałam kiedyś, ze do białej/jasnej spódnicy absolutnym nietaktem jest założenie ciemniejszych rajstop. Podejrzewam, ze zasada zaczęła odchodzić do lamusa gdzieś w latach 60 (?). Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Czy ta zasada jest stosowana? 17.06.09, 22:41 na lekcje rysunkow nie nosilo sie zeszytow, tylko zwoje papieru do malowania, rysowania, szkicowania; ale jak widac dzisiaj szkoly maja inny program, skoro znalazlas te zasade w internecie dla kobiet ta zasada ma zastosowanie doslowne, czyli dotyczy ubioru formalnego - nie zaklada sie zoltych szpilek do czarnego garnituru na spotkanie z klientem; ale zdecydowanie sie jej nie stosuje w wielu okolicznosciach, np. te same zolte szpilki pojda z czarnym garniturem na wernisaz i beda wygladaly elegancko i na miejscu tak w sumie, reguly ubraniowe dotycza bardziej rozmaitych okolicznosci niz krojow i zestawow kolorystycznych; zauwaz ze elegancki pan tez moze zalozyc bialo-bezowe brogi do burego garnituru, ale ten rodzaj elegancji nie sprawdzi sie przy wielu okazjach Odpowiedz Link Zgłoś