Dodaj do ulubionych

Ile mleczka dla 2 tyg. noworodka

19.08.04, 10:18
Witam!
Jestem początkującą mamą 2 tyg. coreczki. Ze względu na brak własnego pokarmu
muszę karmić Małą mlekiem sztucznym, Bebilon Pepti.Martwię się bo nie mam
pojęcia, ile może zjeść jednorazowo takie maleństwo. Nie chcę przesadzić i
przekarmić Maluszka, a jednocześnie nie chcę by była głodna. Bardzo dziękuję
za każdą radę. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • edi244 Re: Ile mleczka dla 2 tyg. noworodka 19.08.04, 11:09
      witam
      Ja również miałam z tym problem ale doczytałm się, że jeśli karmi się
      regularnie co 3-4 godziny wówczas nie ma możliwośći przekarmić dziecko.
      Mój Kamil dzisiaj kończy miesiąc i zjada czasami 120 ml a czasami 90 ml.
      Więc chyba wszystko zależy od dziecka. A o ile pamiętam to w wieku 2 tygodni
      wypijał od 40 do 60 ml. Więc się nie martw i podawaj nie więcej niż jest na
      opakowaniu a wszystko będzie dobrze. Pozdrawiamy - Edyta i Kamilek.
      • kluska39 Re: Ile mleczka dla 2 tyg. noworodka 19.08.04, 13:47
        witam !
        a ile podawac 8 tygodniowemu maluszkowi? moj wyciaga z piersi 60 ml i dokarmiam
        reszte sztucznym. na opakowaniu bebiko pisza, ze dawka jednej porcji to 150 ml,
        a moj Macius poza tymi 60 ml zjada jeszcze 130 ml, czyli o 40 ml wiecej a do
        tego je wiecej niz 5 razy na dobe, jak pisza na opakowaniu, bo gdzies 8 razy.
        nie wiem czy go nie przekarmiam... a z drugiej strony, czy w tym wieku mozna
        mowic o obzarstwie lub przekarmianiu? sama nie wiem, bede zobowiazana za
        porade ... Anna
        • s.ivona Re: Ile mleczka dla 2 tyg. noworodka 19.08.04, 14:41
          witam. karmienie mojego 8tygodniowego synka (dzisiaj konczy 8 tygodni) wyglada
          tak: za kazdym razem z piersi wyciaga ok50-60ml i potem dostaje jeszcze 60ml
          mleka nan1. je regularnie co 2,5 godziny. w nocy budzi sie najpierw po 5
          godzinach od zasniecia (dawka ta sama) a potem po 3 godzinach. tak dochodzimy
          do godziny 8 rano i dalej do 9 wieczorem jemy co 2,5 godziny. Teraz praz te
          upaly szymek troche sie rozlegulowal bo czasem wystarczy mu tylko piers na ok 1
          godzine a potem dostaje butelke. czasem jest tez tak ze z piersi w ogole nie
          chce jesc wiec daje mu z butelki 90ml. w 6tygodniu wazyl 4900. teraz nie wiem.
          jesli chodzi o przekarmianie to w nowym numerze Dziecka jest taki artykul i
          jesli chcesz byc pewna czy go nie przekarmiasz to zobacz na siatki centylowe
          ktore sa w ksiazeczce zdrowia. Cytuje teraz kawalek tego artykulu" Najlepeij
          jesli wzrost i waga dziecka lokuja sie na tym samym centylu-wtedy nawet wysokie
          wartosci nie sa niepokojace. Jesli centyl wagi jest wiekszy od centyla wzrostu
          o wiecej niz jeden przedzial (np. centyl wzrostu wynosi 50 a centyl wagi 75 )
          oznacza to nadwage. Przy wiekszej roznicy (np. 25 i 75) mowimy o otylosci".
          pozdrawiam iwona
          • kluska39 Re: Ile mleczka dla 2 tyg. noworodka 19.08.04, 16:14
            Iwona, moj Macius tez dzisiaj konczy 8 tyg., a przebieg karmienia wyglada
            identycznie jak u Ciebie ... z ta roznica, ze moj synek zjada duzo wiecej od
            Twojego. ide zajrzec nt tej siatki, ale szczerze mowiac nie moge sie pokapowac
            o co w niej chodzi. ale powiedz mi tylko, czy jak dokarmiasz sztucznym po
            piersi tylko 60 ml, to Twoj synek nie protestuje? ja jak daje np. tylko
            dodatkowo 100 to jest straszny placz. ale z drugiej strony nie chcialabym
            utuczyc jakiegos strasznego pulpeta ...
            • s.ivona Re: Ile mleczka dla 2 tyg. noworodka 19.08.04, 20:11
              jak na razie to nie ma zadnych protestow. czasem sie zastanawiam czy nie za
              malo dostaje ale jak na razie mu nie zwiekszam. jak bedzie chcial jesc wiecej
              to sam mi powie (charakterny jest wiec na pewno bedzie sie domagal co jegosmile
              pozdrawiamy
    • krystyna.piskorz Re: Ile mleczka dla 2 tyg. noworodka 19.08.04, 21:20
      Przyłączam się to opinii wszystkich mam, które przyszły Pani z pomoca. Każde
      dziecko zjada inna ilośc pokarmu. Moja rada jest taka: Dziecko karmic na
      życzenie i dziecko zje tyle ile potrzebuje, a każda mama musi sama poznac swoje
      dziecko i jego apetyt. Takie karmienie nie spowoduje przekarmienia dziecka. Mam
      jednak do pani pytanie.... Czy to definitywny brak u Pani pokarmu, a może
      popróbuje Pani ??? POZDRAWIAM I ŻYCZE DOBRYCH APETYTÓW WSZYSTKIM POCIECHOM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka