18.08.05, 20:47
W drogach moczowych mojego synka wykryto bakterię Proteus mirabilis. (posiew
ilościowy 10^5 kom/mol). Dlatego pediatra zalecił podawanie dziecku
antybiotyku, a później furaginum pół tabletki na noc przez trzy tygodnie. Na
ulotce tego leku napisane jest, że preparat nie działa na niektóre szczepy
proteus spp. W związku z tym mam pytanie: czy podawanie furaginy nie jest
bezsensowne w tym przypadku?
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: Furaginum 19.08.05, 17:09
      to rutynowe postepowanie w przypadku zakazen ukladu moczowego, masz madrego
      lekarza. Najpierw leczy sie wlasciwa bakterie (u Ciebie antybiotyk), a pozniej
      przez jakis czas podaje sie lek oslonowy/odkazajacy (furagina) w dawce
      profilaktycznej.
      Ten lek nie ma dobic proteusa, tylko ma odkazic uklad moczowy i zapobiec
      nawrotowi bakterii (niekoniecznie proteusa).

Jak moja corka miala pierwszy zum (zakazenie ukladu moczowego), to
      lekarz 'zapomnial' o tym odkazaniu i po 3 tygodniach bylo ponowne zakazenie.

Swoja droga, w jakim wieku jest dziecko? Czy pediatra wspomnial Ci o
      diagnostyce ukladu moczowego? Warto miec pod reka ten link (tak na przyszlosc,
      na wszelki wypadek)
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158

pozdr
      • mamaskarba Re: Furaginum 19.08.05, 20:31
        Dziękuję za odpoeiedź. Kacperek ma 16 m-cy, to już trzecie zakażenie układu
        moczowego, ale poprzednie wywołała bakteria colie. Pierwszy raz zaraz po
        urodzeniu, a drugi raz jak miał dwa miesiące. Pediatra nie wspominał o
        diagnostyce układu moczowego. A do jakiego lekarza się z tym udać? I jakie
        badania się w tym kierunku wykonuje?
        • mami7 Re: Furaginum 19.08.05, 20:48
          mamaskarba napisała:

> Dziękuję za odpoeiedź. Kacperek ma 16 m-cy, to już trzecie zakażenie układu
          > moczowego, ale poprzednie wywołała bakteria colie. Pierwszy raz zaraz po
          > urodzeniu, a drugi raz jak miał dwa miesiące. Pediatra nie wspominał o
          > diagnostyce układu moczowego. A do jakiego lekarza się z tym udać? I jakie
          > badania się w tym kierunku wykonuje?

W takiej sytuacji koniecznie i szybko powinnaś zabrać dziecko do nefrologa.
          Wejdź na forum o zakażaniach i refluksie dróg moczowych u dzieci, link podała
          wyżej julamimi.
          Zresztą, podaję ponownie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
          Zerknij i poszukaj w swoim mieście odpowiedniego specjalisty. Polecam w ogóle lekturę forum, a jak potrzebujesz pytaj tam też do woli.

Co do Furaginy to otrzymałaś już wystarczającą odpowiedź od Julamimi wink
          Z tego co piszesz, Twoje dziecko już dawno powinno prowadzone przez nefrologa dziecięcego.

Pozdrawiam
          • mami7 Re: Furaginum 19.08.05, 20:50
            I jeszcze dodam. Przy tego typu bakteriach, w dodatku w takich ilościach niezwykle istotne jest badanie ogolne moczu i sposób pobrania moczu.
            Jak to wyglądało u Was?
            • mamaskarba Re: Furaginum 19.08.05, 20:58
              Niestety mój synek nie da sobie pobrać moczu ani do woreczka, ani do
              pojemniczkasad Musiał być cewnikowany. Zakażony został najprawdopodobniej w
              szpitalu, gdzie leżał z zapaleniem oskrzeli. Ale na szczęście posiew już jest
              jałowy, wynik odebrałam dziś po południu. Właściwie ogólnego badania moczu mu
              nie robiłam, zawsze posiew.
              • julamimi Re: Furaginum 22.08.05, 09:28
                na przyszlosc ogolne tez rob, ono tez wnosi sporo informacji (krwinki biale,
                czerwone, ciezar, odczyn i pare innyc smile)
                o sposobie pobierania moczu znajdziesz duzo na tamtym forum. I skoro to trzeci
                zum dziecka, to koniecznie niech Ci pediatra da skierowanie do nefrologa. Czy
                synek nie mial przy tym pierwszym zum nawet usg nerek?
                pozdr
                • mamaskarba Re: Furaginum 22.08.05, 12:02
                  Miał robione usg jamy brzusznej po pierwszym ZUM, cyt. z wypisu ze szpitala:
                  obie nerki w prawidłowym położeniu, wielkości i echostrukturze odpowiedniej do
                  wieku, układy zbiorcze nieposzerzone. Nadnercza obustronnie prawidłowe. Ale nie
                  wiem, czy to badanie wykonywał nefrolog.
                  • julamimi Re: Furaginum 22.08.05, 12:15
                    badania usg nie robi nefrolog; nefrolog tylko ocenia wynik smile
                    hm, czyli teoretycznie cos bylo przy nerkach sprawdzane...
                    Tak czy inaczej, ja bym chyba w Twojej sytuacji wziela skierowanie do
                    nefrologa, a ten Cie pewnie skieruje na ponowne usg i pewnie na cystografie.
                    Dobrze, ze teraz posiew juz jalowy, ale przed Toba kierunke-nefrolog smile i niech
                    specjalista dalej prowadzi dziecko.
                    pozdr
                    • ewa.m.kaminska Re: Furaginum 08.09.05, 15:45
                      Byłam przekonana, że już dawno na to pytanie odpowiedziałam, ale widocznie moja
                      odpowiedź poszła w kosmos. Julamimi bardzo wyczerpująco odpowiedziała właściwie
                      na wszystkie Pani pytania, ja tylko mogę dodać dla uspokojenia, że furagin
                      przyjmuje się profilaktycznei nieraz całymi miesiącami, jeśli zachodzi taka
                      konieczność. W opisie USG rzeczywiście nie ma nic niepokojącego, niemniej
                      jednak jeśli te zakażenia będą nadal nawracały, może być wskazana dokładniejsza
                      diagnostyka i być może - zmiana leku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka