pzl8 30.11.05, 21:57 Mój 2 tygodniowy synek ma suchą skórę,która łuszczy się ,jak po oparzeniu słonecznym.Czy mam się tym przejmować,czy to stan przejściowy?Czym ewentualnie natłuszczać?Jak na razie stosuję tylko oliwkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penelina Re: Sucha,łuszcząca się skóra 30.11.05, 23:10 A czy Twój synek nie był aby troszkę przenoszony ? Bardzo często tak jest, że skóra dziecka przenoszonego ( a bywa, że i urodzonego o czasie ), reaguje w ten właśnie sposób na działanie wód płodowych. Jest to stan przejściowy, właściwa pielęgnacja pomaga skórze szybciej się zregenerować. Jednak, w takiej sytuacji natłuszczanie niewiele pomoże - tu trzeba nawilżania. Wejdź na stronę Nivea , wybierz zakładkę "produkty" - a z nich "Nivea Baby" - polecam Ci mleczko pielęgnacyjne, krem ( ten w dużym niebieskim pudełku ) też jest doskonały. Pozdrawiam, Penelina. Odpowiedz Link Zgłoś
pzl8 Re: Sucha,łuszcząca się skóra 01.12.05, 15:32 Dziękuję bardzo za pomocne sugestie.Synek nie jest przenoszony,urodziłam go 11 dni przed terminem.Spróbuję wprowadzić ten Nivea,czy to chodzi o mleczko z minerałami?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pzl8 Re:do penelina 01.12.05, 15:37 Czy polecałabyś mleczko pielęgnacyjne w białym opakowaniu,czy może to w niebieskim z minerałami? Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re:do penelina 01.12.05, 15:42 Jedno i drugie jest dobre To w białej butelce jest chyba tańsze Ale jakościowo obydwa doskonałe. Odpowiedz Link Zgłoś
27kasiek Re:do penelina 01.12.05, 15:56 hej moja corcia miala to samo, kupilam oilatum emulsja do kapieli leczniczej, i jak reka odjal, oliwka tylko pogorszala sytuacje. takze polecam to oilatum!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re:Dziękuję 08.12.05, 14:29 U noworodka skóra ma prawo się przez jakiś czas złuszczać. Może Pani spróbować kąpać malucha w Oilatum, Hascosanie lub Balneum, a do natłuszczania ciałka używać maści cholesterolowej lub dowolnej bazy. Ale można też wypróbować radę Peneliny i smarować mleczkiem Nivea, które jest dobrze tolerowane przez niemowlaki, ewentualnie jakimś innym mleczkiem dla niemowląt. Odpowiedz Link Zgłoś