Dodaj do ulubionych

Chusteczki nawilżane

20.03.06, 21:49
Pani Ewo, czy husteczkami nawilżanymi do pupy można też wycierać buzię
dziecka? Jesli tak, to czy są jakies chusteczki przeznaczone specjalnie do
tego celu? Wiem, że niektore mamy tak robią, ale czy to nie może spowodować
uczulenia?

Pozdrawiam! Ania
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: Chusteczki nawilżane 27.03.06, 14:04
      Nie ma specjalnych chusteczek do wycierania buzi. Chusteczki nawilżane są
      przeznaczone do wycierania buzi, rączek, pupy w sytuacji, gdy nie mamy
      możliwości ich umycia wodą, np. na spacerze. Nie należy ich jednak nadużywać,
      ponieważ praktycznie każde chusteczki nawilżone mleczkiem, lotionem lub kremem
      zawierają po kilka konserwantów - nie mają ich tylko chusteczki nasączane
      oliwką. No, a konserwanty są niestety drugim po substancjach zapachowych
      składnikiem kosmetyków, który wywołuje alergię.
      • gienia2006 Re: Chusteczki nawilżane 07.04.06, 20:49
        Pani Ewo, mam w takim razie pytanie. Czy moge stosowac chusteczki przy kazdej zmianie pieluch? I
        skoro juz pytam, to jeszcze jedno, czy malenstwo dwumiesieczne powinno sie kapac codziennie, czy
        wystarczy co drugi dzien...?
        • mooh Re: Chusteczki nawilżane 07.04.06, 21:12
          Zanim pojawi się pani Ewa, pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytania według
          dostępnej mi wiedzy i własnego doświadczenia. Chusteczek nawilżanych lepiej
          jest używać w sytuacjach, gdy nie ma warunków do umycia pupy, na przykład na
          spacerze, z wizytą u kogoś. W domu raczej waciki i woda (po kupie z mydłem), a
          potem coś, co zabezpieczy skórę przed kontaktem z moczem i kupą. Przy odrobinie
          wprawy można całkiem sprawnie podmyć malucha pod kranem. Gdy postępuje się w
          taki sposób, codzienna kąpiel ze względów higienicznych nie jest już tak bardzo
          konieczna (choć jest miłym rytuałem wieczornym, a dzieci potrzebują rytuałów).
          • mooh I jeszcze jedna sprawa 07.04.06, 23:24
            Prawdopodobnie dobrze o tym wiesz, ale na wszelki wypadek napiszę. W te dni,
            kiedy nie kąpiesz synka, zwróć uwagę na wszelkie fałdki i zakamarki (szyja,
            paszki). Dobrze je oczyść, wysusz, przetrzyj wacikiem nasączonym oliwką. To
            miejsca, gdzie nie ma dostępu powietrza i światła, jest ciepło i wilgotno.
            Doskonałe warunki dla rozwoju bakterii igrzybów.
          • penelina Re: Chusteczki nawilżane 07.04.06, 23:43
            To i ja sobie pozwolę odpowiedzieć smile

Ba ! Pozwolę sobie nie zgodzić się z Mooh w tej kwestii smile))

Otóż - my używamy chusteczek nawilżonych zawsze i od zawsze, przy każdej
            zmianie pieluchy - czy to w domu, czy poza domem.
            Wiem, wiem - nie powinno się, czasem są w związku z tym problemy itd. - ale u
            nas akurat zawsze wszystko jest OK; co oznacza, że doradzam po prostu
            obserwowanie reakcji skóry dziecka na takie zabiegi - jeśli tylko zauważy się,
            że cos jest "nie-tak" - to w pierwszej kolejności należy zaprzestać ciągłego
            używania chusteczek.
            Ale - jeśli wszystko jest dobrze, skóra nie "protestuje" - to dlaczego sobie
            życia ułatwiać ?

Aha - i Amelę kąpielmy od urodzenia codziennie, zawsze o tej samej porze.
            • penelina Re: "kąpielmy" = kąpiemy, oczywiście :-) n/t. 07.04.06, 23:44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka