Dodaj do ulubionych

Jakie kosmetyki dla Maluszka?

21.03.06, 16:52
witajciesmile Chcialabym sie dowiedziec jakie kosmetyki kupic dla Malenstwa, co
jest potrzebne, bo jeszcze nic z takich kosmetycznych rzeczy nie kupilam. Z
gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • sabiptysia Re: Jakie kosmetyki dla Maluszka? 21.03.06, 17:13
      Witaj! Na poczatek wstrzymaj sie z pieknie pachnacymi kosmetykami bo takie
      uczulaja najbardziej. Polecam kontynuoawanie kosmetykow uzywanych w szpitalu
      czyli najczesciej sa to kosmetyki Bambino. Oliwka bambino (najmniej uczula)-my
      ja uzywalismy do ok. 3 miesiaca, pozniej stopniowo mozesz przechodzic na
      johnsona lub nivea. Natomiast co do mydelka to od poczatku uzywalismy johnsona
      bo inne bardzo wyszuszaly skorke malenstwa. Nie kupuj pudru bo sie nie przyda-
      odchodzi sie od praktyki zasypywania pupy dziecka pudrem bo zatyka pory i
      jeszcze latwiej o odparzenia. My do smarowania pupy uzywamy kremu ochronnego
      bambino a na zaczerwienienia i odparzenia Sudocrem- jest naprawde dobry i wart
      swojej ceny. Do przemywania pupy od poczatku uzywam chusteczek (najpierw pampers
      a pozniej johnsona), ale spokojnie mozesz przemywac woda i mydelkiem. Pozdrawiam.
      • mooh Re: Jakie kosmetyki dla Maluszka? 21.03.06, 17:25
        Radziłabym na początku zaopatrzyć się w mydełko dla niemowląt, oliwkę i dużą
        tubę Bepanthenu (maść, nie krem). Dla noworodka to właściwie wystarczający
        zestaw. Bepanthen można stosować do codziennej pielęgnacji skóry całego ciała
        noworodka, na pupę do twarzy, a także na brodawki karmiącej mamy. Chusteczki
        nawilżane przydadzą się w szpitalu (polecam Bambino bo są mocniej nasączone od
        innych i lepiej zmywają smółkę). W domu polecałabym raczej ciepłą wodę i duże
        waciki. Z kosmetykami Johnsona byłbym ostrożna - uczulają częściej od innych,
        choć są oczywiście dzieci, którym służą doskonale.
      • nancy_m Dzieki sabiptysia:) 21.03.06, 17:28
        dzieki za pomoc. Pozdrawiamsmile
        • patipomoz kosmetyki dla dzieci 21.03.06, 17:48
          ja polecam kosmetyki Bubchen, do kupienia w większości sklepów dla dzieci. też
          mi je polecono i uważam, że są super. przetestowane przez wiele moich
          koleżanek, żadnych uczuleń czy odparzeń. ja mam krem do pupy, oliwkę i żel do
          mycia. jeśli chcesz więcej inwestować to fantastyczna jest też Mustela, ale
          duzo droższa. nie polecam natomiast okrzykniętego sławą Sudocremu, dla mnie to
          największy na świecie kit! tego kremu nie da się kompletnie domyć, musiałabyś
          naprawdę szorować dziecko. poza tym wszystko się do niego klei. sudocrem to
          specjalistyczny krem na odparzenia, jeśli ich nie będzie nie ma potrzeby
          tapetować nim dziecka. u mnie po Bubchen odparzeń ani śladu. czasami
          profilaktycznie smaruję małemu pupę Mustelą na odparzenia. dużo lepsza
          konsystencja niż Sudokrem.
          uważaj na kosmetyki typu Johnson&Johnson lub Nivea. podobno powodują uczulenia,
          słyszałam opinię kilku osób.
          • mooh Re: kosmetyki dla dzieci 21.03.06, 19:37
            patipomoz napisała:

nie polecam natomiast okrzykniętego sławą Sudocremu, dla mnie to
            > największy na świecie kit! tego kremu nie da się kompletnie domyć, musiałabyś
            > naprawdę szorować dziecko. poza tym wszystko się do niego klei. sudocrem to
            > specjalistyczny krem na odparzenia, jeśli ich nie będzie nie ma potrzeby
            > tapetować nim dziecka.

Z ostatnim stwierdzeniem się zadzam. To krem na problemy, a nie do codziennej
            pielęgnacji. Nie zgadzam sie natomiast z pierwszym stwierdzeniem. Da się domyć
            i to bez kłopotu, ale nie można popełniać częstego błędu i smarować pupy grubą
            warstwą. Należy nałożyć cieniutką warstewkę, tak by na skórze nie było białego
            śladu. Pupa nie może wyglądać jak twarz mima. Tak zabezpieczona skóra może
            nadal oddychać, a jest skutecznie chroniona przed dziełaniem moczu i kupy.
        • sabiptysia Re: Dzieki sabiptysia:) 21.03.06, 18:51
          Nie ma za co... w razie jakichkolwiek pytan sluze rada smile)
          • ewa.m.kaminska Re: Dzieki sabiptysia:) 27.03.06, 14:08
            Omówiłyście dokładnie temat, więc ja tylko dodam, że im mniej różnych
            kosmetyków, tym lepiej. Poza tym pamiętajcie, żeby Sudokremem nie smarować błon
            śluzowych. Więcej na ten temat znajdzie Pani po wrzuceniu w przeglądarkę
            tematu "kosmetyki dla noworodka".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka