Dodaj do ulubionych

pytanie o filtry mineralne

05.04.06, 14:22
1. Czy dla starszego niemowlaka (9 m-cy) z wrażliwą skórą krem z filtrami
mineralnymi jest lepszy niż chemicznymi?

2. Jak trwałe są te filtry? Moja córeczka urodziła się latem, kupilam krem
Nivea Baby, ale go nie używałam, bo całkowicie chroniłam dziecko przed słońcem
budą lub parasolką, jednak krem był otwarty. Teraz zaczęłam go stosować, ale
czy on na pewno dalej dobrze chroni, czy powinnam kupić nowy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • wielorybka Re: pytanie o filtry mineralne 05.04.06, 22:23
      o ile wiem to dla dzieci wyłącznie filtry mineralne się stosuje;
      a co do trwałości to zalecają wyrzucanie kremów z filtrem po sezonie, nawet tych
      dla dorosłych ale może tu rządza inne reguły
      • lilian_ka Re: pytanie o filtry mineralne 09.04.06, 21:51
        większosć kremow z filtrami dla dzieci stosuje filtry chemiczne, a jesli chodzi
        o wyrzucanie po sezonie, to tak jak pisalam, krem nie byl uzywany, wiec stąd
        moje pytania.
        • wielorybka Re: pytanie o filtry mineralne 10.04.06, 00:54
          napisałas, że krem był rok temu otwarty stąd moja rada
          udało mi sie kupić krem z filtrami mineralnymi dla dzieci i jest to wyraznie
          zaznaczone w informacji na opakowaniu
          • mmala6 Re: pytanie o filtry mineralne 14.04.06, 11:44
            ja przestrzegam daty waznosci na opakowaniu.

Nasze Szczęście - Mateusz Aleksander ur.30.01.2005, godz.14.00
            Matus ma...
            • ewa.m.kaminska Re: pytanie o filtry mineralne 18.04.06, 13:56
              Teoretycznie u dziecka po skończeniu 6 miesięcy można już stosować kremy z
              filtrami chemicznymi, jednak większość specjalistów uważa, że lepiej się z tym
              wstrzymać do czasu, gdy maluch skończy 3 lata. Niestety, kremy i mleczka z
              filtrami mineralnymi dość łatwo sedymentują podczas przechowywania i wskutek
              tego nie chronią już tak dobrze, jak powinny. Z tego powodu zaleca się, aby za
              każdym razem kupować nowy preparat w nowym sezonie. Ewentualnie może Pani
              zaryzykować i używać go sama, ale maluchowi radziłabym kupić nowy.
              • lilian_ka Re: pytanie o filtry mineralne 21.04.06, 21:40
                Dziekuje bardzo, juz zamowilam mleczko Adermy smile
              • mooh Re: pytanie o filtry mineralne 22.04.06, 22:46
                ewa.m.kaminska napisała:
                kremy i mleczka z filtrami mineralnymi dość łatwo sedymentują podczas
                przechowywania i wskutek tego nie chronią już tak dobrze, jak powinny. Z tego
                powodu zaleca się, aby za każdym razem kupować nowy preparat w nowym sezonie.

Chcąc zastosować się do Pani rady wybrałam się do sklepu z artykułami dla
                dzieci i nabrałam wątpliwości. Mam w domu tubkę kremu na słońce Nivea, którego
                termin przydatności do użycia mija w lipcu 2007. Na sklepowej półce stały kremy
                z takim samym terminem ważności. Tubki nie są hermetycznie zamknięte, a sposób
                ich przechowywania w niczym nie różni się od tego u mnie w domu. Czy wobec tego
                zaufać producentowi i uznać, że krem spełni swoje zadanie również w tym
                sezonie, czy poszukać innego, z dłuższym terminem (jeśli tak, to jakim)?
                • mami7 Re: pytanie o filtry mineralne 23.04.06, 12:42
                  Maj 2007 był na zeszłorocznych tubkach. Widziałam w sklepach datę 06.2008, zatem chyba "nowsza seria" wink
                  • ewa.m.kaminska Re: pytanie o filtry mineralne 24.04.06, 13:55
                    Moja rada: kupując krem z filtrem mineralnym, wybierajcie zawsze produkt o jak
                    najdłuższym terminie przydatności do użycia. Niestety, badania wykazały, że
                    nawet kremy, których ważność jeszcze nie upłynęła (właśnie takie zakupione w
                    sklepach), nie zawsze gwarantują właściwą ochronę. Stąd coraz częstsza ostatnio
                    tendencja dodawania do takich praparatów także filtrów chemicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka