Dodaj do ulubionych

Dziwna pokrzywka

25.06.06, 21:26
Witam,może tu znajde odpowiedz na moje pytanie,otóż moja 2,5 letnia córka od
jakiegos czasu ma dziwna wysypkę na całym ciele(pojawiła sie wraz z ładną
pogoda),są to bąble pokrzywkowe,z tym,że mają bardzo dziwne kształty.Czasem
wystepują w skupiskach jako małe,okrągłe bąble,ale czasem są bardzo duże i
przypominają zadrapanie(kilka pasków).Nie potrafie ocenic co jest ich
przyczyną,córka nie jadła żadnych nowych pokarmów,nie zmieniłam jej
kosmetyków.Co to może byc?Dodam,ze w nocy nie ma żadnych bąbli,pjawiają sie w
ciągu dnia.Prosze o poradę,pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: Dziwna pokrzywka 25.06.06, 22:42
      To wygląda rzeczywiście na pokrzywkę, tylko dziwi mnie, że nie ma ich w nocy.
      Czy miała Pani na myśli to, że w nocy nie tworzą się nowe bąble, czy też, że
      tak krótko się utrzymują? Pokrzywka tak szybko nie znika, natomiast faktycznie
      może mieć bardzo różne kształty, często są to wręcz naciekające i łączące się
      ze sobą plamy. Te paski, o których Pani pisze, to może być tzw. dermografizm
      (pojawienie się zaczerwienienia po przejechaniu paznokciem po skórze), który
      świadczy o nadwrażliwości. Przyczyn pokrzywki może być wiele, od diety
      począwszy, a na niskiej lub wysokiej temperaturze skończywszy. Pośrodku mogą
      jeszcze być kosmetyki lub szereg innych czynników natury chemicznej, np.
      lakiery, nowe meble, farby, itp. Z córką trzeba jak najszybciej iść do lekarza,
      żeby przerwać tę reakcję, dopóki nie jest jeszcze zbyt zaawansowana, bo potem
      bedzie znacznie trudniej. Powinna zacząć przyjmować doustnie lek
      przeciwhistaminowy (cetyryzyna lub loratadyna) i miejscowo coś, co zmniejszy
      świąd (np. Pudroderm lub żel Fenistil), dobrze też robi kąpiel w krochmalu.
      • mooh Pani Ewo 25.06.06, 22:57
        U mojej córki zobserwowałam dokładnie to, co nazwała Pani dermografizmem.
        Czerwone bąble, nieco jaśniejsze pośrodku, powstające w miejscach, gdzie skóra
        została nawet lekko zadrapana. Czy jest to objaw wyłącznie nadwrażliwości
        skóry? Czy poza właściwą pielęgnacją powinnam jeszcze coś z tym robić - iść do
        lekarza, doszukiwać się głębszych przyczyn? Do tej pory nie uzyskałam żadnej
        pomocy od pediatry, poza receptą na maść sterydową, której nawet nie
        zrealizowałam.
        • ewa.m.kaminska Re: Pani Ewo 26.06.06, 00:12
          Dermografizm może być czerwony i biały. Czerwony występuje u alergików ze
          skłonnością do pokrzywki i może być spowodowany zaburzeniami nerwowej regulacji
          naczyń krwionośnych. Biały spotyka się u osób z azs, które długotrwale
          stosowały sterydy. Ja bym się tym jakoś specjalnie nie przejmowała, choć przy
          okazji jakiejś wizyty z córką u lekarza można o to spytać. Ale i tak nic się z
          tym nie robi, a już na pewno nie traktuje sterydami, więc dobrze Pani zrobiła
          nie realizując tej recepty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka