18.10.06, 14:45
Czy stosowanie sudocremu przy karzdej zmianie pieluszki jest niewskazane.Na
opakowaniu pisza ze mozna stosowac do codzienej pilegnacji od narodzin i ze
jest polecany przez Instytut Matki i Dziecka a tymczasem na forum wycztalam ze
nadaje sie do celow leczniczych a nie do pilegnacji codziennej. Kto ma racje?
Obserwuj wątek
    • mie11 Re: sudocrem 18.10.06, 14:54
      jeszcze chcialam sie zapytac czy alantan masc 2% albo bethpentaen beda lepsze
      U mojego pierwszego dziecka kazano mi stosowac Sudocrem (kilku pediatrow)od
      narodzin i nie bylo zadnych problemow ze skora, teraz rowniez smaruje dziecku
      pupe, pachwiny i wargi sromowe i jest ok. Tym razem pediatra polecal mi masc
      robiona z kwasem bornym ( do codziennej pielegnacji) ale jej nie wykupilam po
      czytaniu tego forum.
    • marzeniazuzi Re: sudocrem 18.10.06, 17:23
      My używamy sudocremu od urodzenia a mała ma już czery miesiące i jest wszystko
      ok lepiej dmuchac na zimne niż póżniej leczyc odparzenia
    • b.bujak dziewczyny ! wyszukiwarka - to łatwe! 18.10.06, 17:43
      wpisujecie w okienko wyszukiwarki słowo "sudocrem" - i wyświetlają się wątki, w
      ktorych juz byla o tym mowa, np:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=40113000&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=30789792&v=2&s=0pozdrawiam
      • ewa.m.kaminska Re: dziewczyny ! wyszukiwarka - to łatwe! 18.10.06, 18:53
        Dziękuję B. Bujak, ze swojej strony tylko dodam, że Sudokremu nie powinno się
        nanosić na wargi sromowe ani na żadne inne błony śluzowe (to jest napisane na
        etykiecie). Poza tym ten krem nie jest "zalecany przez IMiD", tylko posiada
        naszą pozytywną opinię, a to jednak pewna różnica.
        • mie11 sudocrem 18.10.06, 20:19
          Czy na zewnetrzne wargi sromowe tez nie mozna nanosic wiem ze wewnatrz nie
          mozna niczym smarowac ale czy na zewnatrz tez nie?
          • mie11 Re: sudocrem 18.10.06, 20:27
            "Błona śluzowa jest to warstwa wyścielająca wewnętrzne przewody organizmu (drogi
            oddechowe, przewód pokarmowy, drogi moczowe, rozrodcze). Jej powierzchnia jest
            zawsze wilgotna (nawilża ja wydzielina małych gruczołów obecnych w ścianie
            przewodu lub niekiedy płynna zawartość przewodu."
            A wiec rozumiem ze nie mozna rozchylac warg sromowych i tam smarowac a na zew
            mozna ? CZzy dobrze rozumiem?
            • ewa.m.kaminska Re: sudocrem 18.10.06, 20:28
              Jest tak jak Pani myśli, na zewnętrzne - czyli tam, gdzie jest skóra - można.
              • mie11 Re: sudocrem 18.10.06, 20:32
                tak tam gdzie jest skora - czyli nie rozchylam dziecku tylko stosuje na zew.
                Troszke sie juz przerazilam dziekuje za wyjasnienie
                • mie11 Re: sudocrem 18.10.06, 20:38
                  Mam jeszcze ptanko czy w dzialanie sudocremu jest tak toksyczne by zaniechac
                  codziennej nim pielegnacji choc widze ze po innych masciach np. alantan dziecko
                  ma zaczerwieniona skore.
                  Pisze pani rowneiz o tym ze najbardziej szkodliwe jest zawarte w nim srodki
                  przeciwbakteryjne co moze spowodowac stosowanie takich srodkow
                  I jak nieprecyzyjnie napisalam o poleceniu przez IMID chcialam sie zapytac w
                  takim razie co panstwo polecacie jako najbezpieczniejsze dla noworodkow
                  Bo juz sie trozszke zamieszalam pediatra zapisuje masc z kwasem bornym w
                  szpitalu jest do uzytku tormentiol teraz i sudocrem jest niedobry a wiec juz nie
                  wiem co ...
                  • ewa.m.kaminska Re: sudocrem 18.10.06, 21:14
                    Nie demonizuję Sudokremu, na pewno jego stosowanie jest bezpieczne w porównaniu
                    z kwasem borowym. Jednak, jak już pisałam wielokrotnie, u niektórych dzieci może
                    on znacznie przesuszać skórę, zwłaszcza jeśli jest stosowany codziennie. Jeśli
                    natomiast skóra malucha źle znosi inne kremy z tlenkiem cynku lub np. maść
                    Alantan czy Linomag, a dobrze Sudokrem, wtedy nie ma Pani innego wyjścia, niż
                    stosowanie Sudokremu do codziennej pielęgnacji. Mimo wszystko radziłabym jednak
                    nie przyzwyczajać pupy malucha wyłącznie do Sudokremu, choćby tylko z tego
                    powodu, że jeśli w przyszłości dojdzie do jakiegoś odparzenia, to za bardzo nie
                    będzie czym go zwalczać. Namawiam też na częste wietrzenie pupy maluszka podczas
                    zmiany pieluszek, wtedy - dopóki nie założymy pieluszki - nie smarujemy pupy,
                    żeby skóra mogła pooddychać. No i często zmieniać pampersy. Powodzenia!
                    • mie11 Re: sudocrem 18.10.06, 21:19
                      Dziekuje Pani bardzo za wyczerpujaca odpowiedz
                      Pozdrawiam serdecznie
                    • iga74 Re: sudocrem 21.11.06, 18:57
                      tak, tak ja stosowałam początkowo codziennie ten krem i owszem ślady po
                      odparzeniach znikły ale jak już uzywałam profilaktycznie czyli tak jak zaleca
                      producent....codziennie i po każej zmianie pieluszki to mój synek dostał pod
                      fałdkami czerwonych krostek z przesuszenia skóry, teraz stosuję go
                      sporadycznie...Nie jestem zwolenniczką częstego uzywania takich kremów, owszem
                      trzeba ZAWSZE podmywać dziecko po zrobionek kupce i to nie tylko chusteczkami
                      nawilzonymi tylko normalnie w wodzie..i wietrzyc pupcię od czasu do
                      czasu..Dzieki temu nigdy mój synek nie miał juz odparzeń....ale co się człowiek
                      muysi sam nauczyć to się nauczy...smile)))I wiem, że czasem sie nikogo nie
                      przekona do swojej racji bo każda mama musi sama znależć odpowiedz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka