Dodaj do ulubionych

BLOKADY NA KOŁACH !!!

IP: *.um.pl / 10.10.1.* 18.06.02, 10:45
Czy zakładanie przez Straż Miejską blokad na koła jest zgodne z przepisami???
Słyszałem, że pewien facet w Warszawie, mając taką blokadę, zadzwonił po
holownik, pojechał do domu i nie oddał tej blokady strażnikom. Mało tego, nie
poniósł za to żadnych konsekwencji. Jak to w końcu jest???
Obserwuj wątek
    • Gość: AL Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 11:08
      Nie wiem jak wygląda sprawa zakładania blokad w świetle prawa. Uważam, że
      wpierw trzeba zapewnić miejsca do parkowania, a dopiero później
      wysyłać "Strażników" z blokadami. Gdzie Ci ludzie mają parkować??
    • Gość: Strucho Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! IP: 80.48.107.* 18.06.02, 11:24
      Ja kiedyś słyszałem o gościu, który taki niewątpliwy problem załatwił za
      pomocą przewożonej w bagażniku piły tarczowej. Wkurzył się po prostu facet :)
      Zgadzam się, że najpierw powinno być gdzie parkować, żeby potem mogło być
      gdzie nie parkować.
      • Gość: mandatar Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 22:30
        Najlepiej zakazać i koniec. Po problemie. A głupi narodek niech sie kręci z
        obłędem w oku i użera się ze strażnikami i płaci mandaty. A gdzie parkować to
        może wreszcie radni bezradni się wezmą.
    • Gość: rzecznik Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:19
      > Czy zakładanie przez Straż Miejską blokad na koła jest zgodne z przepisami???

TAK

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
      z dnia 14 stycznia 2000 r.
      w sprawie usuwania pojazdów i blokowania ich kół.

Na podstawie art. 129 ust. 5 pkt 1, 2 i 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. -
      Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, Nr 123, poz. 779 i Nr 160, poz.
      1086, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 133, poz. 872 oraz z 1999 r. Nr 106, poz.
      1216) zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa tryb oraz jednostki i warunki ich współdziałania w
      zakresie:

[ciach]

2) blokowania kół pojazdów w razie pozostawienia ich w miejscu, gdzie jest to
      zabronione, lecz nie utrudnia ruchu lub nie zagraża bezpieczeństwu

[ciach]

5. W zakresie, o którym mowa w § 1 pkt 2, współdziałają:
      1) straż gminna (miejska),
      2) Policja.

calosc rozporzadzenia
      www.abc.com.pl/serwis/du/2000/0064.htm

podinsp. mgr inz. Jaroslaw Brach
      rzecznik Komendanta Miejskiego Policji w Plocku
      e-mail: rzecznik_kmp@plocman.pl
      www.crime-stoppers.plocman.pl
      tel. 2661292, 2629853, 0-605691944
      tel. STOP PRZESTEPCZOSCI CRIME STOPPERS 2624222

• hiubi Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! 19.06.02, 21:09
        Ale pobieranie opłat parkingowych podobno jest nielegalne!!!
        W Płocku swego czasu był NIK (wykazał te nieprwidłowości) i nic to nie
        wskurało...
        Hiubi
        • Gość: rzecznik Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 21:16
          > Ale pobieranie opłat parkingowych podobno jest nielegalne!!!
          > W Płocku swego czasu był NIK (wykazał te nieprwidłowości) i nic to nie
          > wskurało...

a to juz inna para kaloszy.... tego pytanie nie dotyczylo:-)))

pozdrawiam
          Jaroslaw Brach
          • hiubi Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! 20.06.02, 00:58
            To szkoda, że w Płocku nie jest jak w Łodzi i płaci się przy zaparkowaniu a
            nie przy odjeździe. Bo pewnie sporo ludzi by nie płaciło ;-))
            No ale w takiej sytuacji, to ja wolę mieć cały samochód i wydać te 1 zł. Tym
            bardziej, że robię to sporadycznie.

A co mi grozi jak nie zapłacę? (poza tym, że pewnie zostanę zwyzywany)
            Mam prawo odmówić? I wjeczać sobie przed teatr jakgdyby nigdy nic...

Hiubi
      • Gość: hevelius Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! IP: 2.3.STABLE* / 192.168.100.* 21.06.02, 00:18
        Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
        > z dnia 14 stycznia 2000 r.
        > w sprawie usuwania pojazdów i blokowania ich kół.
        >
        > Na podstawie art. 129 ust. 5 pkt 1, 2 i 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. -
        > Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, Nr 123, poz. 779 i Nr 160, poz.
        >
        > 1086, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 133, poz. 872 oraz z 1999 r. Nr 106, poz.
        >
        > 1216) zarządza się, co następuje: ble ble ble

napewno jest to ten: art. 129 ust. 5 pkt 1, 2 i 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997
        r. -Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, Nr 123, poz. 779 i Nr 160,
        poz. 1086, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 133, poz. 872 oraz z 1999 r. Nr 106,
        poz. 1216)
        a nie czasem : art 354 ust. 7 pkt 1, 2 i 5 ustawy z dnia 15 lipca roku panskiego
        1410 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 101, poz. 14602, Nr 123, poz. 997 i
        Nr 1601, poz. 1086, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 133, poz. 872 oraz z 1315 r.
        Nr 106, poz. 1216)

niech pan rzecznik to lepiej sprawdzi :/

• hiubi Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! 21.06.02, 00:38
          Ech czepiasz się bez sensu.
          Było pytanie, Rzecznik odpowiedział i w uzasadnieniu podał szczegóły dla
          dociekliwych. Ciekawe czy Ty czasem odpowiadasz tak dokładnie?
          Hiubi
        • Gość: rzecznik Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 07:59
          > a nie czasem :[ciach..] z dnia 15 lipca roku panskiego 1410 r. -....
          [ciach] ....oraz z 1315 r

hmmmm... nowelizacja ustawy z 1410 roku nastapila w roku panskim 1315? oj chyba
          jest pan pod wrazeniem filmu stad do przeszlosci:-))). a odnosnie Pana sugestii,
          zebym sprawdzil, informuje, ze sprawdzilem i okazalo sie, ze wiem, co pisze....
          pozdrawiam serdecznie

Jaroslaw Brach

• dzwonnik Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! 21.06.02, 08:14
      Zakladanie blokad na kolach na pewno ma sens w uzasadnionych przypadkach. Ale
      czy zawsze sa te uzasadnione przypadki? Do tej pory nie uslyszalem co bylo
      powodem wprowadzenia zakazu zatrzymywania sie na chodniku w poblizu Ratusza?!
      Czy jak zwykle - ze jest to teren Starego Miasta, etc? A moze tym razem cos
      innego? Poza tym moze szanowni decydenci udostepnia nam - petentom urzedu
      miejsca, w ktorych spokojnie zostawimy samochod. Czekam na kompetentna
      odpowiedz.
      • Gość: rzecznik Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 08:33
        > Zakladanie blokad na kolach na pewno ma sens w uzasadnionych przypadkach.

te uzasadnione przypadki rozporzadzenie okresla, ze blokowac kola mozna wszedzie
        tam, gdzie pozostawienie pojazdu jest zabronione, lecz nie utrudnia ruchu lub
        nie zagraża bezpieczeństwu.
        odnoszac sie do Pana dalszej czesci wypowiedzi informuje, ze nie w naszej
        kompetencji lezy oznaczanie miejs, w ktorych zabronione jest parkowanie pojazdow.

pozdrawiam
        Jaroslaw Brach

• dzwonnik Re: BLOKADY NA KOŁACH !!! 21.06.02, 09:07
          Bardzo dziekuje za odpowiedz, ale chodzi mi o jedno: czemu w tym miejscu
          postawiono ten znak? (chodzi o parkowanie na chodniku). Wiem, ze nie w Waszej -
          czyli Policji - gestii jest ustawianie znakow, ale jestem bardzo ciekawy co
          bylo powodem tej decyzji? (o odpowiedz prosze osobe, ktora postanowila umiescic
          tam znak). Chodnik jest szeroki, wiec z pewnoscia pozostawiane tam auta nie
          przeszkadzaly przechodniom (jest dosc wysoki, ale co tam... czasem mozna sobie
          dla rozrywki popsuc kolo). Nie przedluzajac - zaluje, ze poza Panem Rzecznikiem
          nie mozemy tu liczyc na czyjekolwiek wyjasnienia.

Pozdrawiam,
          Dzwonnik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka