Dodaj do ulubionych

Tanie Taxi - i nie tylko

03.03.03, 13:17
Witam
Od kilku dni jedna (pewnie więcej)z korporacji (największa nazwy nie podam,
ale każdy zna lub słyszał) odniżyła ceny przejazdów (50%) i jeżdzą po
kosztach, (z Międzytorza do centrum 4km - 3,5PLN). Taniej niz autobusem dwie
osoby.
Powstaje kwestia, prawo konkurencji pozwala na wybór Taxówki-płacę wymagam,
ktoś mi się nie podoba to nie daje mu zarobić (przy tym bezrobociu). Z
postoju jeśli jest kolejka a Taxi, która mi się podoba jest np. 4 w kolejce a
przed nią 3, 20-letnie fiaty 125, które nie powinny wogóle istnieć to czy
mogę wziąć tą swoją 4-tą, nie pilnując kolejności skoro zasady wych. wymagają
kolejności??????.
Przecież moge wymagać, że chcę jechać bezpiecznie, tanio. Ze sklepami jest
troche inaczej, ale w gruncie rzeczy to to samo. (przecież nie pujdę do
warzywniaka w którym jestem traktowany nie należycie)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Tanie Taxi - i nie tylko 03.03.03, 14:51
      hippolin napisał:

> Powstaje kwestia, prawo konkurencji pozwala na wybór Taxówki-płacę wymagam,
      > ktoś mi się nie podoba to nie daje mu zarobić (przy tym bezrobociu). Z
      > postoju jeśli jest kolejka a Taxi, która mi się podoba jest np. 4 w kolejce a
      > przed nią 3, 20-letnie fiaty 125, które nie powinny wogóle istnieć to czy
      > mogę wziąć tą swoją 4-tą, nie pilnując kolejności skoro zasady wych. wymagają
      > kolejności??????.

No to masz, kolego, poważny problem. :-))))
      A próbowałeś zamawiać taksówki telefonicznie? Wtedy zazwyczaj przyjeżdżają z
      tej korporacji, z której sobie życzysz. Jest jeszcze ten plus, że automaty
      telefoniczne są rozmieszczone gęściej niż postoje TAXI. A jak masz jeszcze
      telefon komókowy, to już w ogóle jesteś panisko. :-)))))
      • Gość: jurek_ Re: Tanie Taxi - i nie tylko IP: 81.15.146.* 03.03.03, 22:19
        Oj...romanie_j jaki Ty jesteś żałosny z tymi swoimi poglądami!!! Wsiądź na ten
        swój rowerek a taksówkami i innymi pojazdami silnikowymi się nie interesuj bo
        się gówno znasz!!! Ciekawe czy takie cudo techniki jak komórka to posiadasz -
        chyba nie bo w Płocku rikszy nie ma więc nie masz co zamawiać przez tą komórkę
        a samochodami nie jeździsz!!! BUEHEHEHEHE...
        • roman_j Re: Tanie Taxi - i nie tylko 04.03.03, 10:05
          Gość portalu: jurek_ napisał(a):

> Oj...romanie_j jaki Ty jesteś żałosny z tymi swoimi poglądami!!!

A Ty jak zwykle wypowiadasz się z humorem i co najważniejsze na temat. Tak
          trzymaj! Bez Ciebie zanudziłbym się na tym forum. :-))))))))
        • Gość: Bat na Jurka Re: Tanie Taxi - i nie tylko IP: *.pt-2.petrotel.pl 04.03.03, 23:28
          Gość portalu: jurek_ napisał(a):

> Oj...romanie_j jaki Ty jesteś żałosny z tymi swoimi poglądami!!! Wsiądź na
          ten
          > swój rowerek a taksówkami i innymi pojazdami silnikowymi się nie interesuj bo
          > się gówno znasz!!! Ciekawe czy takie cudo techniki jak komórka to posiadasz -
          > chyba nie bo w Płocku rikszy nie ma więc nie masz co zamawiać przez tą
          komórkę
          > a samochodami nie jeździsz!!! BUEHEHEHEHE...

Oj... Jurku Walirurku! jak Ty zmieniasz wcielenia. Podrap się po jądrach (o ile
          je masz) i nie bądź taki monotematyczny. BUEHEHEHEHEHE ...
    • Gość: Blady Re: Tanie Taxi - i nie tylko IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 22:18
      Nie wiem w czym problem ?

Kolega ma chyba kaca moralnego .. ze ktos nie zdarl z niego pieniedzy.

Kiedys bralo sie pierwsza lepsza i tak bylo wiadomo ze przeplacisz .. a teraz
      sie jezdzi tymi ktore sie zna. To sie nazywa demokratyczny wolny wybor. Po
      czesci taksowkarze sami sa sobie winni stosujac roze pakiety lojalnosciowe oraz
      znizki dla stalych klientow. Z drugiej jednak strony szkoda ze nie ma takiej
      konkurencji wsrod partii politycznych moze Polska wygladalaby inaczej.

W 80-tym ktoryms roku panowie biegali na wyscigi do niebieskiej budki z
      telefonem zeby tylko skasowac klienta za dojazd do niego (licznik bil od czasu
      przyjecia kursu) ale czasy sie zmieniaja. Taksowki to jeden z nielicznych
      przykladow w Plocku poprawy na lepsze. W niektorych miastach mozna sie naciac i
      slono przeplacic za kurs ... niebieskie budki z telefonami funkcjonuja nadal na
      przykad w Kutnie.
    • Gość: Maciek Re: Tanie Taxi - i nie tylko IP: *.ssss.gouv.qc.ca 04.03.03, 18:22
      U nas nie ma taksowkowych budek telefonicznych ani postojow taksowkowych, z
      wyjatkiem paru miejsc parkingowych przed szpitalami zarezerwowanych dla taxi,
      na ktorych prawie zawsze stoi jakas taryfa. A cala flota taksowkowa krazy
      nieustannie po miescie w poszukiwaniu klienta ( glownie po centrum miasta ).
      Taksowke wiec albo lapie sie wprost na ulicy, albo dzwoni sie do jednej z
      centrali taksowkowych, a te radiotelefonicznie kontaktuja najblizej znajdujacy
      sie wolny pojazd i podsylaja go klientowi; oczywiscie wszystkie taxi maja
      radiotelefon. System "zuniformizowany" i bardzo skuteczny.
      • roman_j Re: Tanie Taxi - i nie tylko 05.03.03, 09:15
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> U nas nie ma taksowkowych budek telefonicznych ani postojow taksowkowych, z
        > wyjatkiem paru miejsc parkingowych przed szpitalami zarezerwowanych dla taxi,
        > na ktorych prawie zawsze stoi jakas taryfa. A cala flota taksowkowa krazy
        > nieustannie po miescie w poszukiwaniu klienta ( glownie po centrum miasta ).
        > Taksowke wiec albo lapie sie wprost na ulicy, albo dzwoni sie do jednej z
        > centrali taksowkowych, a te radiotelefonicznie kontaktuja najblizej
        > znajdujacy sie wolny pojazd i podsylaja go klientowi; oczywiscie wszystkie
        > taxi maja radiotelefon. System "zuniformizowany" i bardzo skuteczny.

Maćku, słówko sprostowania. U nas również zamawiając taksówkę telefonicznie
        kontaktujemy się z centralą korporacji taksówkowej. Wspomniane przez
        Ciebie "taksówkowe budki telefoniczne" egzystują u nas w zasadzie już w
        szczątkowej liczbie. Sporo się w tej materii zmieniło od lat 60-tych. ;-)))))
        Co prawda nie rozpowszechnił się u nas jeszcze zwyczaj łapania taksówki na
        mieście, a postojów jest jeszcze sporo, ale wynika to chyba z dużo większej
        liczby taksówek w odniesieniu do liczby mieszkańców. U nas w tej dziedzinie
        mamy chyba dużo większą konkurencję niż w Kanadzie. :-))))
    • mika_p Re: Tanie Taxi - i nie tylko 07.03.03, 22:47
      Bierzesz, którą chcesz. Ty płacisz, ty wybierasz. Po korporacji, po marce
      samochodu, po urodzie taksówkarza, po odległości jaką masz do przejścia od
      podjęcia decyzji o braniu taksówki a a momentem wsiadania - wolna wola i nikt
      Ci złego słowa nie powie. Mówię, co wiem, bo sama tak robiłam nie raz i nie
      dwa.
      Moim zdaniem, kolejka na postoju jest dla tych, którym wszystko jedno, albo są
      spoza Płocka i nie znają tego rynku.

Mika, namiętna wielbicielka taksówek, wierna klientka Fana i tego, w co się
      zamienił ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka