biedronka202 20.10.06, 12:35 No nareszcie coś się ruszyło! Czekam jeszcze tylko, aż odpowiedź konsultanta będzie wiążąca dla urzędników, bo mam juz dosyć wysłuchiwania różnych opinii 3 różnych osób...w tym samym urzędzie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzeczywistosc4rp Nowe 20.10.06, 12:37 Powstały kolejne bezproduktywne urzędy taniego państwa.Mozna by stworzyć jasne i proste prawo podatkowe ale wówczas władza nie miałaby mozliwosci robić przekrętów finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Unia daje pieniądze to biorą IP: *.aster.pl 20.10.06, 14:44 Ale czy będzie z tego pożytek? Osobiście wątpię. Władcy nasi niewątpliwie uznają przedsięwzięcie za sukces bo 'wytworzą' nowe miejsca pracy. A jakby się przyjrzeć kto dostał tam pracę to pewnie okazałoby się, że nie brakuje córek, synów, pociotków itd. lokalnych decydentów i aparatczyków partii trzymających władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
d_i_y Re: Nowe 20.10.06, 13:01 "...na razie wykładnia KIP nie jest wiążąca dla urzędów, ale już wkrótce i to ma się zmienić." Czyli pani "w telefonie" mowi jedno, a urzednik drugie. I kto ma racje? Nie wiadomo, ale na pewno nie podatnik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Nowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.10.06, 15:14 "Koniec z różną interpretacją tych samych przepisów podatkowych" Dlaczego trzeba w ogóle interpretowac przepisy podatkowe ??? Nie mozna napisac wszystkich przepisów jednoznacznie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczywistosc4rp Można 20.10.06, 16:45 ale jak napisałem sa tworzone dla władzy przez władze.Władza tworzac prawo tworzy ukryte furtki znane tylko sobie aby mogli dokonywać przekręty finansowe albo legalnie prać brudną forse (tam siedza przestępcy)Ale czasami zdarza się że znajdzie sie ktoś bystrzejszy od władzy i wykorzysta lukę (patrz Kluska) i dochodzimy do sedna,fiskus interpretuje tak jak mu każą władze nadrzedne czyli trzeba zgnoić delikwenta że śmiał przejść przez furtkę dla vipów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir Podatki jasne dla wszystkich ? IP: 217.8.186.* 20.10.06, 12:52 "Wszyscy konsultanci to fachowcy, byli pracownicy struktur skarbowych albo nowo przyjęci - wyjaśnia szef płockiego biura Leszek Stępniewski. - O ich fachowości niech świadczy to, że nie udaje im się odpowiedzieć zaledwie na ułamek procentu pytań". Tiaaaa... Strach się bać. Kilka razy już dzwoniłam do tej KIP w ostatnich 2 miesiącach - jak już w ogóle po 10 min zdołamy się wdzwonić, to pytania wywołują wśród tych "kompetentnych" konsultantów kompletną panikę i kończy się na odesłaniu do lokalnego urzędu. Ani razu nie udało mi się uzyskać konkretnej kometentnej odpowiedzi. PS. Zajmuję się podatkami i z zasady wiem o co pytam więc nie jest to kwestia komunikacji językiem zrozumiały dla fachowego konsultanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOŚ Re: Podatki jasne dla wszystkich ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 20:06 Jak sam jesteś taki fachowiec, to po co dzwonisz? Na pewmo masz biuro rachunkowe i nie znasz się na podatkach. A może jesteś doradcą podatkowym!? Krajowa Informacja Podatkowa jak mówi sama nazwa jest informacją podatkową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Podatki jasne dla wszystkich ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 22:30 www.mf.gov.pl/dokument.php?typ=news&dzial=153&id=61950 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.ako Podatki jasne dla wszystkich ? --- bzdura IP: 217.33.74.* 20.10.06, 12:55 jestem osoba pracujaca w Anglii dzwonilem - i co? tak naprawde nie ma jasnej wykladni... w czasie polgodzinnej rozmowy pani ciagle sie rozlaczala i wertowala kolejne dokumenty - przepisy! nie otrzymalem zadnej satysfakcjonujacej odpowiedzi mimo ze pracuje tu i mieszkam ponad 1.5 roku okazuje sie ze nadal mam obowiazek rozliczac sie z polska placac drugi podatek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zero konkretnych rozwiazan sensownego podejcia do sprawy przez MF polacy wyjezdzajacy za praca do UK nie maja szans uwolnic sie od roszczen polskiego fiskusa - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YKW Re: Podatki jasne dla wszystkich ? --- bzdura IP: *.icpnet.pl 20.10.06, 13:54 i dobrze ci powiedziała, a od roszczeń się nie uwolnisz dopóki obowiązuje stare UPO bo pacta sunt servanta bo prawo obowiązuje wszystkich bo 3x15 jest złe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ryko Re: Podatki jasne dla wszystkich ? --- bzdura 20.10.06, 14:57 Gość portalu: mr.ako napisał(a): > jestem osoba pracujaca w Anglii > dzwonilem - i co? > tak naprawde nie ma jasnej wykladni... > w czasie polgodzinnej rozmowy pani ciagle sie rozlaczala > i wertowala kolejne dokumenty - przepisy! > nie otrzymalem zadnej satysfakcjonujacej odpowiedzi > mimo ze pracuje tu i mieszkam ponad 1.5 roku > okazuje sie ze nadal mam obowiazek rozliczac sie z polska > placac drugi podatek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > zero konkretnych rozwiazan > sensownego podejcia do sprawy przez MF > polacy wyjezdzajacy za praca do UK nie maja szans uwolnic sie od roszczen > polskiego fiskusa > - Odpowiedz Link Zgłoś
hanonim Wreszcie... 20.10.06, 12:56 Wreszcie - pozostaje mieć nadzieję, że nie zostanie to zepsute Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Interpretacja telefoniczna?! 20.10.06, 13:04 A gdy przyjdzie "kontrol" z US to powiem, że rozmawiałem z taką jedną panią na podatkowej infolinii i powiedziała, że to mam rozliczyc tak a to inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
japj Re: Interpretacja telefoniczna?! 20.10.06, 13:51 na tym etapie to są bardzie informacje dla podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Kolejna bzdura IP: 195.136.109.* 20.10.06, 13:21 Pani na infolinii będzie wydawać wiążacą opinię? I kto w to uwierzy a tym bardziej się do tego zastosuje? Jak dostałem "wiążącą" wykładnię US na pismie i się do nie zastosowałem to 5 miesięcy później dostałem pismo od dyrektora IS (zwierzchnika tego US), że ta wykładnia "rażąco narusza prawo" i ją cofa. Oczywiście to ja mam zapłacić zaległość plus karne odsetki a jak mi się nie podoba to, zgodnie z informacją w tym piśmie, "mogę się odwołać w ciągu 7 dni". I tak sprawa się ciągnie ponad rok i juz jest w WSA. Urzędnik, który wydał wykładnię "rażąco naruszającą prawo" nie poniósł żadnych konsekwencji. Nie tędy droga. Potrzebne jest zrozumiałe dla wszystkich prawo podatkowe i odpowiedzialność urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
japj Re: Kolejna bzdura 20.10.06, 13:46 Nie jest winą urzędnika prawo jakie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obok Podatki jasne dla wszystkich ? IP: *.iss.pl 20.10.06, 14:13 Zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemożliwy Jajca sobie robią z podatnika - nie wierzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 14:17 w te bajki.... Odpowiedz Link Zgłoś
rzep3 Czy dadzą na piśmie? 20.10.06, 14:58 To ma sens tylko, jeśli interpretacja będzie na pismie, jeśli nie, to takie sobie gawędzenie, szkoda forsy na telefon, potem każdy sie wyprze tego, co powiedział, od 1945 roku fiskus jest ty niezmienny, zawsze się może wycofać (nawet opinie pisemne bywają anulowane) Odpowiedz Link Zgłoś
boston5 Nie łudźcie się 20.10.06, 15:01 Nie łudźcie się. Ja dzwoniłem do miłych pań kilka razy i są one w stanie odpowiedzieć na najprostsze kwestie, nie wymagające szczególnej wiedzy. Rzeczy skomplikowane są poza ich zasięgiem, a odpowiedzi często nieprawidłowe. Dopóki wyjaśnienia nie będą miały charakteru wiążących - potwierdzonych na piśmie interpretacji, urząd ten będzie bezużyteczny. Np. w Anglii wymiana informacji następuje na piśmie, mailem, faxem itp., poza tym większość kwestii wyjaśnianych jest w wiążących interpretacjach, dostępnych na www. I takie rozwiązanie ma sens. Na pewno nie ma co liczyc na uproszczenie prawa podatkowego. Nawet w cywilizowanych krajach (GG, FR, DE) jest ono skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bri Re: Podatki jasne dla wszystkich ? IP: *.biuro.silverscreen.pl 20.10.06, 16:07 Skoro odpowiedź konsultanta nie będzie dla urzędu wiążąca, to tak jakby jej w ogóle nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyteck Re: Podatki jasne dla wszystkich ? IP: *.Red-83-45-84.dynamicIP.rima-tde.net 20.10.06, 16:11 Pomagali francuzi przy tworzeniu systemu? "If something is simple and works, put there some French and you will see". Wiem co mowie, pracuje we francuskiej firmie i takie powiedzenie u nas obowiazuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
witekot Podatki jasne dla wszystkich ? 20.10.06, 16:28 Ale to chyba jest zart jakis. Przeciez tu chodzi o interpretacje trudnych przypadkow i to musi byc wykladnia urzedowa albo sadowa, ale obowiazujaca w sensie prawnym, tak zeby mogla byc podstawa decyzji. A nie o goracy telefon. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 a skarbowka w koziej wolce zinterpretuje po swojem 20.10.06, 16:33 ... niech podatnik sam pozniej walczy poprzez sady...traralalalaaa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej9927 Re: Podatki jasne dla wszystkich ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 23:59 Gdzie kucharek sześć.... Skąd wiara, że telefon w Gdańsku odpowie tak jak Krakowie, lub w Lublinie? Tam też są ludzie, którzy będą interpretować. Musiałby odpowiadać magnetofon, albo komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Podatki jasne dla wszystkich ? świetnie, ale ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 08:15 Tak powinno byc zawsze. Jest to swietny pomysł. Tylko w jaki sposób wykazać tą jednoznaczność w Urzędzie Skarbowym gdy jakiś urzędnik(niczka) upiera się przy swoim. W US słyszy się bardzo częst "... no tak, ale w tym wypadku jest inaczej ..." Inne argumenty nie są przyjmowane. Błędne interpretacje urzedników nie są karane a odzyskanie pienoiędzy po błędnej decyzji to długa walka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Podatki jasne dla wszystkich ? IP: *.aster.pl 21.10.06, 08:49 Po pierwsze, dokonywanie interpretacji przez telefon jest ryzykowne, bo nie zawsze osoba odpowiadająca zna cały stan faktyczny. Czasem liczą się szczegóły, o których dzwoniący nie powie, i to nie ze złej woli, tylko dlatego, że nie wydają mu się ono ważne. Po drugie, odpowiadanie przez telefon stwarza ryzyko błędu także i dlatego, że osoba odpowiadająca nie ma czasu na zastanawianie. Dla mnie nieporozumieniem jest chwalenie się ministerstwa tym, jak mało pytań wymaga dodatkowych konsultacji. Na tej podstawie można się obawiać, że ministerstwo będzie naciskać, aby odpowiadać jak najszybciej. A co nagle, to po diable. To, że ktoś chce się zastanowić przed udzieleniem odpowiedzi na pytanie, świadczy o nim dobrze, a nie - źle. Po trzecie, w jaki sposób ministerstwo chce uczynić telefoniczne wypowiedzi wiążąymi interpretacjami prawa podatkowego ? Czy zamierza te rozmowy nagrywać ? Tak naprawdę, aby udowodnić, co konsultant powiedział przez telefon, podatnik tez musiałby taką rozmowę rejestrować. Od ministerstwa przecież taśm z nagraniami nie dostanie. Moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie interpretacji prawa podatkowego e-mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.ako Podatki jasne dla wszystkich ? --- bzdura x2 IP: 217.33.74.* 21.10.06, 13:11 kolejne komentarze wcale nie ciesza to tak jakby ludzie ktorzy mieszkaja w UK mieli obowiazek placenia drugiego podatku w PL podczas gdy angole placa jeden pytanie - iluz to specjalistow klasy sreniej pracyje w UK a ile osob zarabia minimalna stawke zasplata 1.5 tys funtow podatku w PL przy minimalnych zarobkach oznacza ze po odliczeniu kosztow utrzymania przez 3-4-5-6 miesiecy pracujesz na podatek w PL PARANOJA a kiedy masz oszczedzic pieniadze na inwestycje w siebie dom, hipotetyczny biznes w PL itp !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.ako polacy z UK IP: 217.33.74.* 21.10.06, 13:24 zapraszam zadzwoncie praktycznie kazdy z was zostawil za soba jakies sprawy w Polsce 'dom-czy-mieszkanie 'zone-dziewczyne-dzieci 'kredyty do splacenia 'oszczednosci w roznych formach (jesli sie uda) certfikaty z Anglii sa nieuznawane poniewaz zgodnie z polska wykladnia sa one potwierdzeniem jedynie takiego faktu ze masz obowiazek podatkowy w UK ale nie zwalniaja cie z obowiazku w PL taka i tylko taka interpretacje uzyskacie z INFOLINII poczytajcie sobie wpisy na podatki.org.uk wiedzcie ze dla polskich urzedasow skarbowych ministra finansow premiera prezydenta parlamentarzystow JESTESCIE NIKIM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zbyt trudno jest stwierdzic tak jak anglicy (co juz u nas kiedys bylo) jesli pracujesz ponad pol roku za granica to tam rozliczasz sie z podatkow ograniczenie ilosci diet do 30 po 32 funty powoduje to samo przecie z mieszkasz w UK caly rok 330-360 dni a diet jest tylko 30 z jakiej paki dieta ma rekompensowac wyzsze koszty utrzymania w innym kraju ale tylko przez miesiac a potem wracac dziady do Polski i pracowac za 500-1000 zl Odpowiedz Link Zgłoś