jola_53 02.01.10, 14:50 Camyuva k. Kemer - co ciekawego w okolicy polecacie? Nie chodzi o nocne kluby i dyskoteki. Będę z dzieckiem - sporty ekstremalne też odpadają. Gdzie warto podjechać? Co zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
travelmax Re: Camyuva 03.01.10, 11:33 Nie piszesz ile dziecko ma lat, ale można się wybrać do Phaselis stateczkiem, bardzo fajna wycieczka,podziwia się piękne widoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Camyuva IP: *.vectranet.pl 03.01.10, 13:43 To ja jeszcze dodam mój ulubiony Olimpos z piekną plażą i niepowtarzalną atmosferą oraz wejście na górę z wiecznie płonącymi ogniami Chimery - koniecznie wieczorową porą; poza tym wjazd kolejką gondolową na szczyt Tahtali- widok robi wrażenie; spacer po starówce Antalyi; dla dziecka może jakiś wypad do aquaparku, a dla Ciebie relax w łaźni tureckiej z masażem; możecie też pokusić się na wycieczkę Myra-Kekova i w zależności od wieku dziecka, może na jeep safari w górach Taurus, które przynosi najwięcej frajdy :)) No i oczwiście obowiązkowo trzeba zobaczyć pobliski Kemer z portem jachtowym (za portem na wzgórzu przy plaży Moonlight znajduje się Folklor Park skąd mozna zobaczyć "kawałek" Kemer) Wszystkie wycieczki organizowane są przez lokalne biura turystyczne, których w Çamyuva pod dostatkiem. Polecam Ginza Travel i Iceberg Travel; ceny o połowę tańsze niż u rezydenta. Wspomnę, że wszystkie atrakcje, które wymieniłam (poza wycieczką Myra-Kekova) znajdują się w promieniu ok. 50 km, więc jeśli wolisz możesz wynajać auto. W 2009 r. ceny zaczynały się od 35 euro/24h. Paliwo we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_53 Re: Camyuva 03.01.10, 14:41 Dziękuję za tyle propozycji, fajnie się zapowiada. Będę w w pierwszych dniach lipca, więc wspinanie po górach chyba odpada z powodu upału. Syna ma 12 lat. Dzięki za namiary na lokalne biura, rok temu korzystałam , wprawdzie w innym kraju, i mam dobre doświadczenia, a rezydenci faktycznie strasznie skubią turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: Camyuva IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.10, 10:36 Aniu, czy na Olimpos idzie się pieszo 7 km - bo taką informację znalazłam na jakiejs stronce turystycznej w necie,, dolmusz zatrzymuje się i potem czeka nas spacer około 7 kilometrowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Camyuva IP: *.vectranet.pl 05.01.10, 22:17 Faktycznie, dotarcie do Olimpos na własną rękę (bez wypożyczonego samochodu) to nielada wyzwanie. Z Antalyi można dojechać autobusem (kierunek Fethiye lub Kas), ale nie do samego Olimpos. Z autobusu trzeba wysiąść przy głównej drodze, przy skręcie do doliny. Skręt jest oznakowany. Stamtąd jest jeszcze 11 km - więc sporo. Może zatem na stopa??? :))) Korzystając z wypożyczonego auta problem dojazdu odpada. W Olimpos spędziłam zaledwie kilka godzin, ale jest to miejsce tak niesamowite, że koniecznie muszę kiedyś tam pojechać na dłużej :))) Więcej informacj: www.bayrams.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Camyuva IP: *.vectranet.pl 05.01.10, 22:19 Dodam jeszcze, że te 11 km to spacer "z górki". Gorzej z powrotem ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: Camyuva IP: *.chello.pl 08.01.10, 20:30 Jak rozumiem, nie da się uniknąć wielokilometrowego spaceru? A jeśli jedzie się ze zorganizowana grupą, to podwożą bliżej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Camyuva IP: *.vectranet.pl 10.01.10, 15:30 Ja byłam autkiem, więc problem dotarcia do celu mnie ominął. Ale na miejscu widziałam kilka autokarów - co świadczy o obecności grup zorganizowanych :)) więc jest nadzieja. Nie piszesz, gdzie się konkretnie wybierasz i w ogóle czy to będzie wakacyjny pobyt stacjonarny na riwierze czy zamierzasz zrealizować jakąś objazdówkę po Turcji, a może tramping... W większości nadmorskich miejscowości znajdują się lokalne biura podróży - warto tam zajrzeć i zapytać o wycieczki do starożytnego Olimpos :) Odpowiedz Link Zgłoś