Gość: U IP: 212.91.12.* 28.06.10, 21:12 Wybieram się z tym biurem do Turcji,proszę o opinie,czy w razie choroby trzeba zapłacic u lekarza a potem dostaje sie w Polsce zwrot czy wizyta u lekarza w razie draki jest bezpłatna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ts Re: ITAKA OPINIE IP: *.petrus.pl 28.06.10, 21:18 z tego co wiem, ze do jakiejs tam sumy sam pokrywasz koszty leczenia, a po powrocie do Polski ubezpieczyciel zwraca odpowiednia kwote. zreszta rezydent/pilot o wszystki, poinformuje cie na miejscu. no i dlaczego zakladasz,, ze bedzie draka? to bezpieczny kraj, a i flora bakteryjna przyjazna :D Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja Re: ITAKA OPINIE 28.06.10, 22:34 W tamtym roku trzeba było płacić za wizytę? Ale co to ma do opiniach o Itace? To nie od BP zależy. A jkeśli chodzi o opinie - to byłam z nimi w tamtym roku i poza przesunięciem lotu o sporo godzin( z rannych na późno nocne) - wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
sim14 Re: ITAKA OPINIE 29.06.10, 06:53 Proszę uważnie przeczytać umowę, a zwłaszcza & 29, pkt. 3 i 4: www.itaka.pl/cms/att/wu_itaka010.pdf My u lekarza hotelowego wydaliśmy 80 euro i nie dostaliśmy ani grosza zwrotu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: ITAKA OPINIE 29.06.10, 07:30 Byłam 3 razy z Itaką w Turcji , pierwszy raz na riwierze Tureckiej tam oczywiście bez lekarza , potem nad morzem egejskim lekarz trzy razy , wyglądało to tak że za pierwszym razem zgłosiliśmy chorobę dziecka w punkcie medycznym w hotelu przyjechała taksówka zabrała nas do miejscowego lekarza ( nawet na takiej wsi jak Turunc lepsza opieka zdrowotna niż u nas w wielkim mieście ) tam dziecko zostało zbadane od stóp do głów miało anginę ( pan doktor zbadał nawet profesjonalnie uszy co u nas w państwowych przychodniach otrzymasz skierowanie do laryngologa ) następnie otrzymaliśmy woreczek leków takich samych jak w Polsce miało to kosztować 25 euro , pan doktor powiedział że mamy jedynie zapłacić 18 euro za leki faktycznie tyle kosztowały , mieliśmy jeszcze potem wizytę kontrolną oczywiście darmową - dziecko na drugi dzień było już zdrowe ! W tym roku ( czerwiec ) byłam na riwierze Tureckiej i na miejscu rezydentka przedstawiła sprawę w ten sposób że jeżeli skorzystasz z lekarza podanego na dokumentach wylotowych z Itaki to Twój wkład własny jest 25 euro ( u nas w Polsce prywatnie jest drożej ) jeżeli pójdziesz do innego lekarza pokrywasz sam bierzesz dokumentację i potem w Polsce starasz się o zwrot , w praktyce ( sama nie korzystałam ale znajomi ) dziecko dostało anginę poszli do lekarza innego niż podała Itaka , lekarz zbadał dziecko , wypisał na kartce leki jakie muszą kupić , ponieważ tam są leki bez recepty , wizyta nie kosztowała nic .Ale tak naprawdę to nieistotne z jakiego biura jesteś i korzystasz z opieki lekarskiej , najważniejsze jest ubezpieczenie .Ponadto żeby otrzymać w Polsce wydane pieniądze trzeba przedstawić nie tylko rachunek za wizyty lekarskie ale do tego całą kartę choroby .Dodam jeszcze że przy wszystkich 3 wyjazdach był ten sam ubezpieczyciel i takie same warunki ubezpieczenia . Życzę aby wyjazd obył się jednak bez wizyt lekarskich . Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: ITAKA OPINIE 29.06.10, 08:47 Rozumiem, że korzystaliscie z ubezpieczenia tylko nie poszliscie do lekarza wyznaczonego przez Itake? Czy tak??? Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: ITAKA OPINIE 29.06.10, 09:10 w ostatnim podanym przypadku lekarz nawet nie zerknął na polisę ani nie zapytał o nią , wydaje mi się że może gdyby chora była osoba dorosła byłoby może inaczej ale to chodziło o dziecko ! Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: ITAKA OPINIE 29.06.10, 12:54 Byłam 3 razy z Itaka, za pierwszym razem dwa razy byłam w szpitalu (najpierw jedno dziecko, potem drugie), miałam przy sobie nr polisy, nie płaciliśmy nic a opieka medyczna fantastyczna. za drugim razem byliśmy u lekarza hotelowego - tez za darmo, płaciło sie 25 euro za "usługi" ambulatoryjne - w naszym przypadku zakropienie uszu, reszta za darmo łącznie z lekarstwami. W szpitalu powiedzieli nam, że Itaka ma jedne z lepszych ubezpieczeń (ku naszemu zdziwieniu). Odpowiedz Link Zgłoś