Dodaj do ulubionych

Turcja; Alanya; Mahmutlar

09.05.04, 14:22
Witam, wybieram się najprawdopodobniej do Turcji, do Alanyi, mieszkać będę w
dzielnicy Mahmultar. Możecie napisać coś o tej okolicy? Gdzie pójść, czego
unikać? Czy da się tam odpocząć i na jakie ceny się przygotować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.acn.pl 09.05.04, 15:47
      o Jezu jak najdalej od Mahmutlaru ! Spędziłam tam dwa tygodnie kilka lat temu i
      nigdy więcej. To co w katalogach jest szumnie nazywane strefą hotelową- w
      rzeczywistości to jeden gigantyczny plac budowy- główna ulica jest wysypana
      żwirem, dookoła dźwigi, betonarki, kurz, brud, hałas, zero sklepów,
      knajpek,nawet nie ma chodnika, nic nie jest oświetlone- trzeba chować się przed
      pędzącymi samochodami i uwazać aby nie dostać kamieniem w oko, mało tego trzeba
      też uważnie patrzeć pod nogi coby nie wpaść w niezabezpieczoną dziurę i nie
      połamać nóg. " Centrum" jeżeli to tak mozna nazwać- to skrzyżowanie własnie tej
      drogi z drógą- poczta, sklepik ze srebrem i dwie pizzernie- koniec na tym.
      Plaża paskudna, aby dostać się do morza trzeba wejść na mostek i z niego
      skoczyć, bo od strony brzegu leżą ogromne głazy i kamienie, mało tego dno też
      jest kamieniste, a w ogóle aby się dostać na plażę- trzeba przedostać się na
      drugą stronę bardzo ruchliwej szosy.
      Zadupie kompletne, ja się czułam jak na wygnaniu- nie to,żebym jakoś przepadała
      za intensywnym życiem nocnym, ale tam nawet nie było gdzie póść na spacer! Bo z
      tyłu za hotelem plac budowy, a z przodu szosa.
      Jeżeli chce się cokolwiek kupić czy połazić po sklepach czy kafejkach- to
      trzeba jechać 15 km do Alanyi dolmuszem w towarzystwie śmierdzących turczynek i
      turków, fuj.
      Jeżeli mozesz to wycofaj sie z Mahmutlaru, już raczej wybierz Alanyę i okolice
      plazy Kleopatry albo w ogóle jakąś inną miejscowość- Side czy Marmaris
      • ixtlilto Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 09.05.04, 21:18
        Nie strasz... :-0
        Piszesz, że byłaś tam kilka lat tenu... może ten plac budowy zamienił już się w
        normalne ulice i hotele, co?
        • Gość: Marta Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.acn.pl 09.05.04, 22:03
          Nie straszę, tylko napisałam prawdę jak tam było. Sczerze mówiąc wątpię,żeby do
          tej pory coś tam się zmieniło na lepsze, to nie było tak-że tam powiedzmy
          budowali jeden hotel, tylko cały Mahmutlar to rozgrzebany plac budowy- domy w
          stanie surowym, jakieś niezagospodarowane połacie z wykopami i sterczącymi
          drutami. Mieszkałam w hotelu Club Alanka, full Polaków , każdy niezadowolony z
          okolicy i kazdy powtarzał " No może za 20-30 lat to tu będzie po ludzku". Poza
          tym tam wszystko sprawiało wrażenie ogólnego bałaganu, nie widziałam żeby na
          którejś z zaczętych budów ludzie uwijali się z robotą. Wręcz przeciwnie- na
          wielu z nich nie było nikogo.
          Naprawdę radziłabym Ci zmienić lokalizację.
          • ixtlilto Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 09.05.04, 22:34
            Dzie\wne jest to co piszesz, bo sporo dużych/ znanych biur podróży oferuje
            właśnie hotele w tej dzielnicy... Fotki wyglądają całkiem całkiem... Niestety
            zasiałaś we mnie ziarno niepewności...
            Forumowicze, był ktoś w Alanyi w ostatnim roku??
            • Gość: malgosia Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.merck.pl / 212.244.157.* 10.05.04, 13:40
              Byłam dwa lata temu w hotelu Atlanta w dzielnicy Mahmutlar. Nie było placu
              budowy.Rzeczywiście , jest to ok. 20 minut dolmuszem od centru Alanii, ale nie
              było to dla nas problemem.Nie wiem w jakim hotelu będziesz, ale my z naszego
              byliśmy bardzo zadowoleni. Hotele położone są w wzdłuż drogi. Plaża jest po jej
              drugiej stronie. Jedynie Atlanta jest przy plaży.Nie martw się, będzie
              fajnie.Miłego pobytu.
              • Gość: Marta Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.acn.pl 10.05.04, 13:47
                Nie wiem jakie duże biuro podróży oferuje Mahmutlar, bo ani Tui, ani Neckermann
                ani Triada w ogóle nie oferują tej dzielnicy. Ja byłam ze Scan Holiday, ale i
                oni po skargach klientów wycofali się z Mahmutlaru i oferują tylko Alanyę. Ja z
                samego hotelu jako hotelu też byłam zadowolona- miła obsługa, ładne pokoje,
                pyszne jedzenie ale absolutnie okolica mi się nie podobała.I jakoś nie chce mi
                się wierzyć, aby z zapuszczonego dziadostwa, budowy i ogólnego bajzlu w ciągu
                trzech lat Turcy zrobili fantastyczny, uroczy kurort.
                • Gość: m Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 03:57
                  Marta, chyba glupoty opowiadasz. Wszystkie wieksze biura maja hotele w
                  Mahmutlarze. PAmietam sytuacje jak ludzie z Triady nie mogli mieszkac w hotelu
                  Doris w Mahmutlarze bo Neckerman dal wiecej kasy i musieli ladowac blizej
                  centrum. A zachwalana Atlanta tez przeciez jest hotelem Triady.
              • ixtlilto Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 11.05.04, 10:09
                Gość portalu: malgosia napisał(a):

>[..]Nie wiem w jakim hotelu będziesz, ale my z naszego
                >byliśmy bardzo zadowoleni. Hotele położone są w wzdłuż drogi. Plaża jest po jej
                >drugiej stronie. Jedynie Atlanta jest przy plaży.Nie martw się, będzie
                >fajnie.Miłego pobytu.
                Hotel Ares (do Marty: oferowany między innymi przez Triadę).
                Z tego co niżej przeczytałam niektórzy narzekają na brak sklepików/ atmosfery
                turystycznego kurortu itp. Mnie zależy na wyjeździe i maksymalnym odpoczynku.
                Jak będę chciała iść na imprezę to sobie podjadę gdzieś; ale w okolicy gdzie
                mieszkam chciałabym mnieć względny spokój :)
                Słyszałam, że jak się pójdzie w lewo (stojąc twarzą do morza) to odejdzie się
                od głównej plaży i można liczyć na spokojne leżakowanie... Prawda to?
            • Gość: Anka Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 20:10
              Właśnie dziś wróciłam z Mahmutlar, plac budowy napewno to nie jest, fakt stoi
              pare budnków w stanie surowym , ale dosłownie pare. Hotele są w porządku,
              mieszkalismy w Santanie, bardzo fajny. Na spacery jest gdzie iść. Dużo się
              zmieniło. Polecam
              • Gość: Moni Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 11:42
                Aniu wlasnie wyjezdzam za tydzien do Santany, napisz jak mozesz cos wiecej
                wybieram sie sama z corka 8 letnia na tydzien podobno hotel proponuje wiele
                animacji dla dzieci w jezyku polskim, czy jest czystto ,jak jedzenie bo moja
                mala jest strasznym niejadkiem i najchetniej jadlaby tylko kurczaki i ogolnie
                tylko mieso, napisz cos wiecej o tym hotelu i okolicy.
                pozdrawiam
      • Gość: as Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.opole.wsa.gov.pl 20.05.04, 15:09
        Ja tam nie widziałam, żeby ktoś śmierdział w dolmuszu.
      • Gość: andreas Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.dip.t-dialin.net 07.08.04, 20:56
        Pani Marto-to co pani pisze sa bzdury.Smierdzi od Turkow ? To jest ostanie co
        mozna na ten temat powiedziec.Wodoglowie.Jakie prawo ma pani tak oczerniac
        ludzi.
        To jest dno ci ludze dbaja o swoja higienie jak nikt na swiecie-
        a pani nie spelnione sexualne marzenia to jest inna sprawa-ci ludzie maja
        swoje kobiety-lepiej sprawdzi pani swoje piety.Druga sprawa okolice Alanyii sa
        naprawde piekne.
        Te tereny sa naprawde warte poznani.
        pozdrowienia
        andreas z hamburga
        • cukiereczek6 Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 29.08.04, 16:18
          A panu Andreasowi z Hamburga polecamy wizytę u psychiatry.
    • Gość: Ron Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 10.05.04, 16:15
      Bylem w tamtym roku z jetem i nie jest prawda ze tylko place budowy.Sa hotele
      calkiem fajnie polozone a pozatym w knajpkach taniej jak w Alanyi.Duzo zalezy
      od nastawienia bo jak bedziesz szukal dziury to znajdziesz wszedzie.Dla mnie
      bylo extra w tym roku tez sie wybieram i tez tam.Dojazd do Alanyi nie jest
      drogi i mozna tez tanio wynajac samuraja lub skuterek ktory bardzo polecam
      jakies 8 € doba.Pozdrawiam i zycze udanego urlopiku!!!!!
      • Gość: Marta Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.acn.pl 10.05.04, 16:30
        No tak tylko gdzie tam masz te knajpki ? Chyba tylko te dwie w okolicy niby
        centrum. Co do hoteli, to w większości położone są w pierwszej linii za
        szosą. Mnie się tam w ogóle nie podobało, brakowało mi atmosfery nadmorskiego
        kurortu, mozliwości spacerów, sklepów i całej tej turystycznej infrastruktury,
        a jazdy do Alanyi dolmuszem w towarzystwie gapiących się i zaczepiających
        turków to dla mnie żadna frajda. Plaża jak napisałam powyżej ohydna. Ale każdy
        ma swoje gusta, ja bym tam w zyciu nie wróciła nawet choćby mnie mieli
        dopłacać.
        • Gość: Ron Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 10.05.04, 16:32
          Dlatego pisze ze to jest moja opinia a pozatym bylem w tamtym roku to moze cos
          sie zmienilo od tej pory jak Ty bylas.
          • detroit Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 11.05.04, 09:38
            Wydaje mi sie że jeśli w alany to dzielnica mahutlar jest troche za daleko. Nie
            ma klimatu, brak miejsc do spacerów, kurz, ruchliwa droga. Radziłbym lepiej
            troche bliżej centrum Alany. Dzielnica Obakoy albo z coś od strony plaży
            kleopatry. Tam bliżej to portu deptaków i innych atrakcji. Choc nie każdy to
            lubi.
            • Gość: Iwona Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 16:52
              Cześć .Byłam tam 5 lat temu ,bez przesady było tam parę budowanych hoteli .ale
              nie było źle.Byłam ze Scanem.Dojazd dolmuszem nie stanowił problemu . W samym
              Machmutlar jest małe centrum sklepy,knajpki ,są bankomaty ,raz w tygodniu
              odbywa się tam targ, są ruiny zamku,plaża nie jest zatłoczona.Często bywalismy
              w Alanii ,a majac wypozyczony samochód robiliśmy wiele wycieczek.Jak kupuje sie
              wycieczkę w Alanii to przyjeżdżają pod hotel .To były udane wakacje.Nie mozna
              tylko narzekać .Zobaczysz że będziesz mieć udane wakacje.
              • Gość: Justyna Naprawde w Mahmutlar sa ruiny zamku? IP: 195.68.226.* 25.06.04, 16:56
                Naprawde w Mahmutlar sa ruiny zamku? Jak to sie stało, że ich nie widziałam...
                Nie pomyliło ci sie czasem z Alanią???
                • Gość: Iwona Re: Naprawde w Mahmutlar sa ruiny zamku? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.04, 09:36
                  Ja byłam 5 lat temu w Mahmutlar i je widziałam- ruiny. Sa w samym centum - nie
                  jest to jakaś rewelacjavale dodają uroku miejscowośći ,
      • Gość: Justyna Ja tez polecam wynajem skuterka.. IP: 195.68.226.* 25.06.04, 17:06
        Po wypozyczeniu skuterka ruszylismy w górki (w wypozyczalni dostalismy mapkę) i
        był to chyba najciekawszy dzień w Turcji, bo mielismy okazje przyjrzeć sie jak
        wygladają Tureckie wioski i jak w nich zyją ludzie, widoki z góry przecudne.
        Chwilami miałam wrazenie, że jestem w raju... Koniecznie trzeba tez zajrzeć do
        jednej z bajecznych knajpek usytułowanych wzdłóż rzeczki Dumcaj (nazwe mogłam
        nieco "przekrecić") Mozna tez wypozyczyc jeepa, oczywiscie cabrio, ale jest to
        nieco drozsze.
    • Gość: Greg Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.05.04, 17:25
      Ja już mam wykupioną wycieczkę, na początku czerwca do hotelu Klas. Kiedy i z
      jakim biurem i do jakiego hotelu Ty jedziesz?
    • Gość: Asia Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.bater.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:20
      witam ja tez wybieram sie do Mahmutlaru w czerwcu z jettouristic i mam zamiar
      dobrze sie bawic
      • Gość: Justyna Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 24.06.04, 12:44
        Bawic sie bedziesz doskonale, bo Turcja stworzona jest do tego, by sie tam
        dobrze bawić. Mahmutlar nie jest moze zachwycajacy, ale dolmusze jeżdża do
        bliskiej Alanii co kilka minut (kosztuja grosze) więc w czym tu problem??? Ja
        doskonale bawiłam sie w hotelu, który dbał o to by nikt sie nie nudził (Club
        Santana) Turcy zreszta bardzo dbaja o turystów:)))
        • Gość: alksdh Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.netten.pl 24.06.04, 19:28
          Hejka, trzy lata temu bylam w Mahmutlar i w tamtym roku znowu tam pojechalam.
          TO niesamowite jak okolica sie zmienila. To nie prawda ze sa same place budowy
          i nic wiecej. Rzeczywiscie nie jest to miejsce za duze, ale knajpek jest tam
          sporo, napewno cos znajdziesz ciekawego, a jak ci sie tam nie spodoba to
          podjedziesz busikiem do Alany. Poza tym kto jedzie do Turcji zeby siedziec na
          tylku i nigdzie dalej sie nie wypuszczac procz nocnych spacerkow :-) Naprawde
          tam jest co zobaczyc. Polecam rafting jesli jestes zwolennikiem wrazen.
    • dominichen Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 26.06.04, 19:47
      Witam,
      nie zalamuj sie poprzednimi wypowiedziami bo wcale nie jest tak zle!Moze zalezy
      to od nastawienia;ja zalatwialam wyjazd doslownie 5 dni przed wylotem wiec byl
      to absolutny last minute i po prostu nie mialam wiekszego wyboru,dlatego
      trafilam do mahmutlar,hotel Lila (biuro GTI-bardzo dobra organizacja,zadnych
      wpadek).Nie oczekiwalam zadnych luksusow bo hotel mial tylko 2 i pol * i moze
      wlasnie przez takie nastawienie wrocilam zachwycona a nie rozczarowana.Hotelik
      maly,skromny ale czysciutki i przede wszystkim z fantastyczna obsluga!!!Byla to
      druga polowa wrzesnia wiec ludzi nie duzo a ci co byli to glownie Polacy.Do
      samej Alanyi jest ok 20 minut ale to akurat nie jest jakis wielki problem bo
      bez problemu mozna dojechac.Dzien spedzalismy glownie na plazy ktora jest tam
      baaaardzo szeroka lub przy basenie,natomiast wieczorami jezdzilismy do Alanyi
      albo robilismy imprezki z obsluga hotelu :].Jesli chodzi o zakupy to na pewno
      lepiej kupowac rozne drobiazgi w samej Alanyi bo jest tam wiekszy wybor ale w
      mahmutlar tez bylo pare sklepikow i knajp,jedna praktycznie przy plazy.Raz w
      tygodniu odbywa sie tam tez wielki bazar;my mielismy akurat o tyle dobrze ze
      zaczynal sie on przy wyjsciu z naszego hotelu :).A widok mielismy na wielka
      plantacje bananow.Fakt, z drugiej strony cos tam budowali no ale trudno zeby
      nic nowego nie powstawalo no a w tym celu przez pewien czas musi przeciez byc
      jakis plac budowy.Nie jest to jednak wcale jakis straszny widok ktory psuje
      urlop,nam w kazdym razie nie zepsul i wspominam ten wyjazd jako jeden z
      fajniejszych.Samemu trezba sie o wszytskim przekonac-jak w zeszlym roku
      jechalam do Hurghady do Egiptu to tez znajoma straszyla ze tam to dopiero jest
      plac budowy i po co tam jechac a egipskie domy po prostu tak
      wygladaja,niewykonczone :].Tak ze nie masz sie co przejmowac, na pewno da sie w
      Mahmutlar odpoczac i bardzo milo spedzic czas.Poznalismy tam druga pare (to
      bylo 2 lata temu) i oni juz drugi raz byli w Turcji i to wlasnie tam,w
      Mahmutlar, wiec jednak chyba o czyms to swiadczy.
      Pozdrawiam i zycze udanego wyjazdu!!!
    • Gość: xxx Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.metalexport.pl 12.07.04, 11:37
      A hrabianka Marta to powinna rezerwować na wakacje przynajmniej hotelach
      BVLGARI'EGO. Tylko obawiam się, że nie ma ich w Turcji:)
      I dodatkowo wynajmować limuzynę do przejazdów na miejscu (żeby
      uniknąć "...śmierdzących Turczynek i Turków...")
      Jak powszechnie bowiem wiadomo w polskich środkach komunikacji pachnie
      najlepiej na świecie i faktycznie można się poczuć obco w takiej np. Turcji.
      Jak to jest, że polskim turystom przeszkadza dosłownie wszystko???
      PrzeszkadzA, że:
      - jest za gorąco,
      - wędlina jest gorsza niż z Sokołowa
      - nie dają schabowych na obiad
      - widok z okna jest nie taki
      - plaża jest nie za bardzo, bo np. na Rodos była inna
      - w samolocie dali nie takie jedzenie
      - tubylcy modlą się 100 razy dzienie i nie daja spać biednym turystom
      - baby chodzą zamotane w cudaczne szmaty (no bo kto to widzial!)
      - etc.......

A wracając do pytania ixtilto, tj. czego unikać w Mahmutlar, powiem tylko
      tyle, że wakacyjnych malkontentów, którzy chca swoim malkontenctwem popsuć
      wakacje nie tylko sobie , ale i innym.

• Gość: kiepski Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.07.04, 18:17
        Brawo!!! Sam chcialem odpisac tej durnej biabie ale ujales/ujelas doskonale to
        co chcialem napisac. Wchodza tu takie rozpieszczone lady i na wszystko
        narzekaja. Njabardziej rozbawila mnie srpawa dolmuszy. Dwa razy bylem pod
        Alania i transport jest tam bardzo efektywny i tani. A jak ktos cierpi na
        ksenofobie to po co sie pcha do "brudasow"
        • arwena Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 16.07.04, 13:13
          zgadzam sie z przedmowca co do dolmuszy:)
          bylam w mahmutlarze (hotel sugar beach) i jednak nie polecam
          hotel mial byc 4*, w najlepszym przypadku podzielic na pol
          plaza nieciekawa, trudne zejscie przy nieco mocniejszej fali (kamienie,
          dziury), i sam mahmutlar zdecydowanie brzydki, oprocz tego jednego skrzyzowania
          plaza tuz przy bardzo ruchliwej ulicy, pod koniec sezonu wszystko poniszczone
          brak klimatu turcji, tylko hotelowce i rozgrzebane budowy
          sama alanya bardzo przyjemna, tyle ze jednak oddalona, no i kto w miescie chce
          spedzac wakacje? tlok (turecki) i halas, na dwie-trzy wycieczki ok

w sumie milo wspominam te wakacje, ale to zasluga pogody, uprzejmosci czesci
          obslugi w hotelu oraz faktu, ze mielismy do dyspozycji basen, no i jednak
          bliskosci alanyi, troche zabytkow i meczetow, bazar (uwaga na ceny!!!).
          na pewno drugi raz bym sie do mahmutlaru nie wybrala.
      • Gość: Marta Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.acn.pl 29.08.04, 16:25
        Hrabianka Marta popełniła raz w życiu błąd,że pojechała do Mahmutlaru i wsiadła
        do brudnego dolmusza, od tamtej pory jeździ do luksusowych hoteli ( minimum
        4****) do znanych kurortów a nie takiego dziadostwa. Ponadto hrabianka Marta
        nie wie jak jest w polskich środkach komunikacji polskiej ponieważ porusza się
        wyłącznie własną limuzyną.
        Może Wam koledzy tureckie dolusze odpowiadają, skoro w Polsce gnieciecie się w
        tramwajach czy PKS, hehe!
        Pozdrowienia od hrabianki Marty
    • dagga Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 18.07.04, 21:53
      Rety ja dziekowalam opatrznosci,ze wyladowalam w Mahmutlar.Alanya to dzikie tlumy,brud,smrod i stada ludzi na plazy.W Mahmutlar pustki na plazy,cisza ,spokoj,naprawde mozna bylo odpoczac,a do Alanyi niedaleko:).Plac budowy?Bez przesady.Zaglebiajac sie w Mahmutlar mozna znalezc naparawde ciekawe knajpki,sklepy itd.
      • arwena Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 20.07.04, 18:14
        malo przyjemny krajobraz, brak klimatu turcji, w knajpkach sami turysci, grille

pyszny kebap w jakims kiosku w Alanyi, pyszna herbata i atmosfera u pana na
        zboczu pod zamkiem...

Alanya fajna, ale turcji w niej trzeba szukac mocno. na 200 tys mieszkancow
        przyjezdza 1 mln turystow
      • Gość: a Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.dmbsk.pl 06.08.04, 16:44
        czy ktoś zna hotel Bohemia
    • Gość: a Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.dmbsk.pl 07.08.04, 21:38
      Hotel Bohemia w Mahmutlar, proszą bardzo o jakąś infromację na ten temat. Czy w
      Mahmutlar jest jakieś lokalne biuro żeby wybrać się na wycieczkę fakultatywna
      czy trzeba szukac w Alanii.
      • arwena Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 17.08.04, 08:49
        o hotelu bohemia nic nie wiem
        w mahmutlarze raczej zadnego biura nie ma (ale bylam kilka lat temu), do alanyi
        to taki wiekszy rzut beretem, dolmuszem moze z 15 min, podjezdzaja bez przerwy,
        zaden problem
        mahmutlar to naprawde 2-3 dodatkowe ulice, oprocz tej szalonej autostrady nad
        brzegiem morza tuz przy plazy:(

pzdr
    • coco13 Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 18.08.04, 20:54
      Witam,
      kochani, nie macie się co oszukiwać, że spędziliście świetne wakacje w
      Mahmutlar.
      Byłam tam całkiem niedawno właśnie z GTI. Plac budowy - owszem, brud -
      owszem,brzydkie, niesprzątane plaże - owszem, brak centrum z prawdziwego
      zdarzenia - owszem... długo by tak wymieniać... Jeżeli ktoś jedzie na wakacje
      po to, żeby dojeżdzać dolmuszem 10 km do czystej plaży, nie przeszkadzają mu
      natręci chcący wyciągnąć każdy grosz i nie zależy mu na wyżywieniu - może
      jechać do Mahmutlar. Pomijam fakt, że w hotelu ( w którym miałam wykupioną
      opcję all ) nie było wogóle zaplecza kuchennego, basenowy Ali w przerwach
      pomiędzy wyławianiem brudu z basenu podawał dwa plasterki pomidora przełożonego
      serem feta... A rezydent ( Maciek )... jaki rezydent ??? GTI wyciąga kasę, za
      którą można w każdym innym miejscu w europie i afryce wypocząć i poimprezować
      jak człowiek! Szczerze odradzam. I uważnie czytajcie umowę jaką podpisujecie z
      GTI i innymi tego typu "organizatorami turystyki"
      Pozdrawiam i życzę Wszystkim udanych wakacji ;-)
      P.S. O przebiegu sprawy dowiecie się pewnie z telewizji.
      • Gość: dany Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 08:35
        w jakim bylas hotelu?
    • Gość: Dee Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 10:28
      Cześć a czy może ktoś z Was wie coś o hotelu Boss?
    • Gość: maciej Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:16
      Cześć, właśnie z tamtąd wróciłem. Pewnie lecisz do santana hotel. Generalnie
      jest ok. zabierz ze soba dużo wody bo tam strasznie zdzieraja i najlepiej nie
      jedz tam obiadów bo ceny sa masakryczne.Szukaj tanich knajpek których tam nie
      brakuje. Sniadania od 7.30 do 9.30 obiado kolacje od 19.30 do 21.30, jezeli
      chcesz zwiedzac lub robic wypady to nie z nimi tylko idz do jakiegoś tureckiego
      dealera wycieczek gdzie będziesz miał połowę taniej-Są na kazdym kroku.Uwaga 1
      euro to ok 1800.000 lirów tureckich. Lepiej nimi płacić.
      • wera1977 Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar 18.09.04, 22:16
        Witam. Korzystalam z Waszych rad przed wyjazdem, wiec chce sie podzielic swoimi
        wrażeniami. Bylam w Santanie 11 - 18 wrzesnia 2004r. Kilka faktow:
        1. Hotel Santana jest w Mahmutlar ok. 12 km od Alanyi. Alanya jest ok 120 km od
        lotniska (2,5 godz drogi autokarem).
        2. W hotelu basen jest duzy, sladow aqua parku, o ktorym Jet Turistic mowi ze
        jest wlasnie w remoncie, nie widac. Hotel niedawno remontowany, tzn odmalowany.
        Wykladzina i meble stare.
        3. Warto miec ze soba dolary. Wiza kosztuje 10 eur lub 10 dolarow,
        gdzieniegdzie placi sie w stosunku 1:1. W okresie mojego pobytu kurs 1 eur=1.2
        dol = ok. 1 800 000 lirow tureckich (1.7 mln w hotelu, 1.78 - 1.82 na miescie).
        4. W hotelu jest przepis, ze nie mozna wnosic na jego teren zadnych napoi i
        jedzenia zakupionego na miescie. Wydaje sie ze dotyczy tylko Polakow, bo napisy
        ostrzegawcze sa tylko w naszym jezyku. Mielismy plecak - prawie codziennie nam
        go przeszukiwali. To bylo uwlaczajace.
        5. Warto miec sandaly np. z pianki na plaze: piasek (wlasciwie to drobne
        kamyki) jest b. goracy w poludnie, dno morza jest twarde i czasami kamieniste.
        6. Widoki super: od poludnia morze, od polnocy wysokie gory, widac tez gory na
        tle morza.
        7. W hotelu jedzenie srednie. Spory wybor. Wedlina jak martadela i parowki.
        Sery b. slone, mieso niedoprawione. Na kolacje jest m.in. grill, zazwyczaj ok.
        Po 4 dniach wysiadl mi zoladek.
        8. Ceny napojow w hotelu sa ok 5 razy wyzsze niz w markecie. Ale i w sklepach
        trzeba uwazac, bo jak nie ma ceny na towarze, to podaja z sufitu, jak jest, to
        np. nie wydaja reszty.
        9. Unikac placenia za drobne zakupy w euro/dolarach - duzo wyzsze ceny. Bylam
        swiadkiem jak w markecie pani zastosowala kurs wymiany ok 1 mln za 1 eur.
        10. Jet Turistic oferuje wycieczki bezplatne do Alanyi lub Antalyi na zakupy.
        wg mnie ceny w tych sklepach do ktorych woza sa duzo wyzsze.
        11. Wszedze trzeba sie targowac. Zazwyczaj cene da sie zbic srednio o 50%.
        Dobra rada: nie targowac sie jak sie nie ma zamiaru kupic. Jesli sie zgodzi na
        cene a nie kupi, to obraza dla sprzedawcy.
        12. Zycze udanych podrozy.
    • Gość: Marlena Re: Turcja; Alanya; Mahmutlar IP: *.proxy.aol.com 05.09.04, 13:33
      Hallo, czy byles juz na urlopie. Czukam ludzi, ktorzy byli w Klubie Santana -
      Mahmutlar w lipcu, a dokladnie 29.07.2004. Wydazyl sie tam smiertelny wypadek
      na ulicy, zginela polska turystka. Czukam swiatkow!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka