GoĹÄ: remedios IP: *.chello.pl 29.06.04, 17:35 Budapeszt,Debreczyn,Pecs,Balaton,wioski nalezace do swiatowego dziedzictwa Unesco...goracy czardasz,pyszny Tokaj,ostre salami Pick,zupa gulaszowa z kociolka na puszcie...przystojni faceci.POLECAM!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Preslaw Re: Wegry-gorąco polecam IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.04, 19:51 Bardzo to wszystko smakowicie i zachęcająco brzmi. Napisz, jak najlepiej pojechać na Wegry, a konkretnie, gdzie pojechać, gdzie mieszkać. Chyba najbardziej interesują mnie prywatne kwatery, gospodarstwa agrotyrustyczne, pensjonaty, no i oczywiście ile to wszytsko kosztuje. Jeśli to możliwe, to prosiłbym bardzo o podanie jakiejś dobrej strony internetowej dotyczącej Węgier i pobytu tam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Przemo Re: Wegry-gorąco polecam IP: *.szuwarowa.krakow.pl 05.07.04, 20:51 Podpisuję się obiema rękami pod pochlebnymi ocenami Węgier. Pozdrawiam wszystkich fanów tego pięknego kraju. Zaglądnij na stronę www.hungaria.pl - mają tam dużo praktycznych informacji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: to ja Re: Wegry-gorąco polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 21:11 Polecam stronę www.wegry.info.pl oraz www.hungaria.pl A jesli idzie o wyjazd to polecam wyjazd niezorganizowany przez biuro, tylko wykupic pobyt a potem samemu wszystko zwiedzac. Noclegi - biuro Vital, W-wa Chmielna (www.vital.pl), naprawde super. Hotel 3+ w dobrej cenie, pobyt tygodniowy, lub domki nad Dunajem. Super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas11 Re: Wegry-gorąco polecam 08.07.04, 23:15 Wstąpić na Tihany, pospacerować i posłuchać tam muzyki organowej. Itd. itd. Dużo miłych miejsc na Węgrzech. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grazia Re: Wegry-gorąco polecam IP: *.crowley.pl 12.07.04, 22:22 to fajnie, że miło wspominacie Węgry. Może ktoś napisze coś jeszcze. Ja będę jechała wraz z rodziną z Krakowa. Czy coś możecie podpowiedzieć? Dzięki za wszystkie opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maciek Re: Wegry-gorąco polecam IP: 195.150.115.* 13.07.04, 09:58 witaj ja ze swej strony polecam kempingi bo są tańsze od kwater ale może mniej wygodne zależy co kto lubi dobry camping jest w Bogacu bo można tam być nad samymi basenami i nie trzeba płacić za wejscie na basen prawdopodobnie też tam pojadę z rodzinką w lipcu druga połowa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grazia Re: Wegry-gorąco polecam IP: *.crowley.pl 13.07.04, 13:30 Dzięki za info. Wybacz, ale moja znajomość Węgier nie jest imponująca. Czy mógłbyś podpowiedziec mi w któraj części Węgiere leży Bogarec. Czy na campingu lub w jego okolicy jest ładnie (zieleń, alejki spacerowe, czy dzieci mają sie gdzie pobawić)? Będę wdzięczna za odp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maciek Re: Wegry-gorąco polecam IP: 195.150.115.* 13.07.04, 22:15 zobacz węgry baseny termalne Bogacs leży w północnych Węgrzech jakieś 20 km od Egeru i 10 od Mezokovesd na campingu są alejki spacerowe i plac zabaw dla dzieci ale nie jest to jakiś rarytas camping jest zadrzewiony ale w sezonie ciężko znaleźć dobre miejsce najlepiej przyjechać w poniedziałek rano to zawsze coś się znajdzie bo po wekendzie dużo Węgrów wraca do domu. Przy dobrej pogodzie dzieci nie będą się nudzić polecam sam tam byłem i było fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grazia Re: Wegry-gorąco polecam IP: *.crowley.pl 14.07.04, 08:58 Bardzo dziękuję, miłych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lidia Re: Wegry-gorąco polecam IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 10:49 Pewnie dużo jeździłeś. Jakie są drogi. Z mężem planuję wypad na rowerach. Czy możesz polecić jakiś konkretny nocleg, miasto, miejsce, czy dużo spotkałeś rowerzystów, no i oczywiście interesują mnie ceny. Co byś bardziej polecał pensjonaty czy prywatne kwatery. Na stronie www. węgry owszem są informacje ale dla mnie w niezrozumiłym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
pippin Re: Wegry-północ 19.07.04, 15:27 Nie interesują mnie przystojni faceci, ale na północne Węgry warto: - zajrzeć do Egeru i spędzić tam dwa dni na próbowanie wina w Dolince pięknej pani (masa piwniczek różnych producentów ale uwaga - zaczynają się koło 20 w tygodniu zamykać), oraz oglądanie miasta (polecam camera obscura w Liceum, cudo jeden z dwóch egzemplarzy w Europie). Trzeci dzień jak kto lubi można spędzić w basenie ale mi się nie chciało. Można tam siedzieć dłużej bo to w sumie przyjemne miasto - jeśli nie macie pewniaka innego, lepiej zostać. - przyjechać do Miszkolca Tapolcy i potaplać się pod ziemią w pięknych grotach z ciepłą wodą ale koniecznie uciec z tego Miszkolca bo tam są tylko Polacy (no i te baseny). aha, jak ktoś się już uprze to w lewym górnym rogu tej tapolcy albo mając zaraz za sobą baseny normalne a daleko przed sobą termalne znajduje się niepozorna (wysoko na uboczu) knajpa z jakąś Anną i rybami w nazwie. Trzeba tam dojść i zjeść. Jakby ktoś znał jeszcze takie knajpy w innych częściach świata to poproszę o info... - uniknąć samego Miszkolca - nic tam nie ma a wieczorami po ulicach hula nuda, no i rzekome piwniczki z winem na stokach Avacs to mit. - zabrać złotówki bo wymienia się je tam na ft korzystniej niż u nas - jechać w ciemno ale raczej samochodem, nocleg się znajdzie - nie wierzyć przewodnikowi pascala, pani autorka mocno koloryzowała. w miejscowości noszvaj (czy jakoś tak), która wg niej jest znanym kurortem w zasadzie nie ma nic, z drugiej strony rzekomo senny Tokaj jest bardzo przyjemnym miejscem i absolutnie nigdzie indziej tokaja degustować nie jest wygodnie (jak twierdzi przewodnik). - wina kupować w małych sklepikach, niekoniecznie w supermarketach. jak komuś trafi się dobrze to może zaopatrzyć się w pychotkę czerwone winko od producenta Atilla Gere z Vilanyi (na pewno coś źle napisałem ale Gere na pewno dobrze) za 1300 czyli o 500 mniej niż w zwykłych sklepach. Ale takie coś można trafić w dyskoncie czyli akcio - tam to takie niepozorne maluśkie sklepiczki za które przyzwyczajeni do luksusów z Geanta nie dalibyście 10 groszy. No i pani sprzedawczyni, równie niepozorna jak sklep bez chwili wahania zapytana o jeszcze jakieś fajne wino wskazuje na bocka, któren wcześniej nie dostrzeżony jest innym znamienitym producentem węgrzyna z villanyi. warto. - jeśli ktoś jest leniem i lubi wygodę to przyzwoicie wyśpi się ze 12000 tys. f a zeżre z winem za 5 tys. (ale to po uszy i naprawdę dobrze). O tanich okazjach nic nie powiem bo nie żałowaliśmy sobie za bardzo. - sprawdzić, czy przypadkiem tam gdzie jedziecie nie ma wielkiej masowej imprezy - bo miejsc nie będzie - no a węgierki charakteryzują się zgrabnymi pupami jak jeden mąż (mąż?) obleczonymi w białe przezroczyste spodnie i stringi. Kierowcy w miastach niech uważają. A Bogacs to wiocha. smacznego a jakby co to doradzę bo ledwom wrócił Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ngel Re: Wegry-północ IP: 62.233.150.* 19.07.04, 20:07 A czy okolice Sostofurdo i Nireghazy też są Ci znane?? Bo ja wybieram się właśnie tam. Czy myślisz że znajdziemy nocleg bez problemu?? Wybieramy się w drugiej połowie sierpnia. Nie orientujesz się jakie tam są ceny?? Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
pippin Re: Wegry-północ 20.07.04, 12:50 Nie dojechałem tam a w sumie mógł to być ratunek na Tokaj gdzie z powodu rock i pop festiwalu nie było miejsc. Podobno fajne to kąpielisko ale żadnych szczegółów nie znam. Poszukaj sobie na węgierskich stronach noclegów, ceny na miejscu się zgadzają (ja myszkowałem za Egerem i jadąc na miejsce wiedziałem bardzo dużo). Cenowo nie powinno się różnić. Od 6 do 12 tys. za pokój - od znośnego do przyzwoitego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aneta Re: Wegry-północ IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 11:00 Fajne informacje przekazałeś . Bardzo dawno byłam na Węgrzech i teraz po dziesięciu latach chcę tam wrócić z grupką przyjaciół. Nie napisałeś czy nocowłeś w hotelu czy w pensjonacie, czy można jakoś dogadać się z gospodarzami, czy w cenie noclegu miałeś wliczone śniadanie czy bez. Jakie wina lubisz wytrawne czy słodkie, te które poleciłeś to są ....... Czy możesz coś powiedzieć o kartach płatniczych czy są jakieś problemy. Nie możemy zdecydować się w jaki region pojedziemy, większość jest za Egerem i okolicach nie bardzo lubimy Balatonu za dużo Polaków. Co bardziej byś polecił pobyt w na wsi czy w mieście. Pewnie zależy to od bazy noclegowej. Napisz coś jeszcze: jakie zwiedzałeś, odwiedzałeś miejscowości i które polecasz jestem bardzo ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pippin Re: Wegry-północ 22.07.04, 09:28 Nie polecę nic na emila bo jak potem inni tego użyją? :-) W Tapolcy kwatera nad sklepem z lodami kosztowała 6 tys (to chyba dwójka ale nie zostaliśmy). Nocowaliśmy w hoteliku dość przyzwoitym za 12600 ale z jakiś powodów w Miszkolcu jest standard bez śniadania. Trzeba dopłacić 1200 za sztukę więc zjedliśmy w sąsiednim pensjo za 900 (pełny był ten pensjo z tańszym). Lepszy jest chyba standard w Egerze bo tu www.bacchuspanzio.hu/ płaciliśmy niecałe 12000 za dwójkę ze szedzkim stołem na śniadanie (dobra kawa, co podstawa) i w tej cenie jeszcze jakieś wino nam się z wieczora zmieściło - co ciekawe, domowe wino mają lepsze niż wszystkie jakie próbowaliśmy w Dolince... No i taki tip - u nich ta cena była niższa bo kesz. Jeśli kartą, to coś doliczają (cfaniaki). Dogadać się można po niemiecku (to w większości miejsc) a czasem zdarza się ktoś znający turystyczny angielski. Ponieważ ja niemiecki nieco a angielski dużo, to po trzech dniach mówiłem do nich jakąś mieszanką tego z węgierskim. Dziwne. Te wino Gere to zdecydowanie czerwone wytrawne. Takie głównie pijamy. Na wieś bym nie jechał - z tych miejsc (Eger, Miszkolc, M-Tapolca i Tokaj) to zdecydowanie Eger - z grupą w Dolince Pięknej Pani może być baardzo wesoło. Byłem też pod jakimś śmiesznym zamkiem w Miszkolcu i w Lilafured (dzielnica M) gdzie jest 20 metrowy wodospad (leci se taki strumyk po skałach) i wiszące ogrody (znaczy park na stromym zboczu i korzenie widać). Przewodniki mówią, że to obok jest hotel w byłym pałacu o klimacie disneylandowskim ale chyba lepiej zamiast tam jechać pooglądać myszkę miki, nawet na obrazku. Chyba, że ktoś zalicza wszystkie zabytki i rzekome atrakcje. Co do kart płatniczych - visa elektron, kredytbank, zero problemów. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jo Re: Wegry-północ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 14:27 pippin doradz co i jak jadę na początku sierpnia. Myślałem o caampingu w Tapolca ale może polecisz coś w Egerze i za ile mój emil 17madagaskar@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mag Re: Wegry-północ IP: *.autocom.pl 21.07.04, 20:28 Nocowalismy w Egerze 2 lata temu w milym domu prywatnym.Gosc troche mowi po polsku i mozna sie dogacac.Kwatera przy samych basenach ,blisko pieknego parku i centrum.Ceny niestety nie pamietam.gdyby ktos byl chetny moge poszukac numeru chociaz my znalezlismy go w ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosiath Re: Wegry-północ IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 10.06.05, 07:40 W Egerze jest duży niedrogi kamping prawie w centrum (ale nie widać bloków i jest cichutko).Dobre miejsce na wypady. W okolicy jest wiele miejscowości z basenami a sam Eger jest śliczny. A pozatym jak się jest w tym rejonie nalezy zobaczyć dolinę Szalajki ( to taki park zrobiony na podobieństwo Plitvickich jezior). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek Re: Wegry-północ IP: *.ydp.com.pl 26.07.04, 10:17 > - nie wierzyć przewodnikowi pascala, pani autorka mocno koloryzowała. w > miejscowości noszvaj (czy jakoś tak), która wg niej jest znanym kurortem w > zasadzie nie ma nic, No dokladnie! Wlasnie wrocilem z wypadu na Wegry. Noszvaj... podjechalismy tam sadzac ze zobaczymy urokliwe jeziorka po ktorych mozna bedzie poplywac lodka, tymczasem okazalo sie, ze sa to dwa male brudne stawy z kilkoma plastikowymi rowerami wodnymi do wynajecia :) Spedzilismy tam 15 minut i szybko pojechalismy do Egeru. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
macia18 Re: Wegry-północ 10.06.05, 07:28 Dzień dobry! A czy ktoś może mi polecic jakis uroczy zakatek Węgier - jadę z dzieckiem 2 miesięcznym więc raczej jakies zacisze, dobre na godzinne spacery - i wiadomo troche atracji dla dorosłych . Troche lasków, albo jakieś parki. Dzieki z góry! Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja124 Re: Wegry-północ IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 23.06.05, 15:42 A klasyczne noclegi w Budapeszczie? tanie? dla paczki znajomych,podpowiedzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: madi Re: Wegry-północ IP: *.173-200-24.mc.videotron.ca 23.06.05, 22:20 znalazlem za 32 euro pensjonat JADE to jest przy metrze kobanja pozniej wybieram sie do zakopanego czy jest jakies polonczenie z popradu? i gdzie wartio sie zatrzymac w zakopanym? Odpowiedz Link Zgłoś