1-2-3-4m2 10.05.04, 21:48 Witam czy był ktos ostatnio w Turcji bo potrzebyje aktualny przelicznik euro i dolara i aktualne ceny w sklepach . Pozdrawiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
detroit Re: Turcja-euro czy dolary 11.05.04, 09:32 hej. Ja byłem w Turcji rok temu w czerwcu. Jak chyba dobrze pamiętam to dolar kosztował ok 1.450.000 TL a euro ok.1.850.000 TL. Po bezpośrednim przeliczeniu na złotówki to o dziwo nawet bardziej sie opłacało brać dolary różnica jakieś 0,20 zł. Czyli dla ułatwienia wychodziło jakieś 3 zł za 1 mln TL. I tak; piwo w sklepie 0,5 l EFES kosztował 1 mln. i to było najważniejsze. w knajpie oczywiście dużo drożej 3 4 i więcej milionów. Jedzenie raczej średnio drogie kebab 5-6 mln, turkisz pizza 8-9 mln.. Dolmusze-czyli ich busy bardzo tanio bo 0,5 mln obojętnie ile przystanków. Uważaj na naciągaczy przy sklepach i na rzekomych uczynnych darmowych przewodników którzy później zaśpiewają że chcą z 5 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Turcja-euro czy dolary IP: *.crowley.pl 14.05.04, 14:15 Byłam w Turcji w czasie majowego weekendu. Kurs euro/lira - 1Eur=1700000lirów dolar/lira- 1$=1400000lirów. Ceny przykładowe: woda mineralna- 1000000lirów (o,5 eurocenta) kebab w budce - 15000000lirów. Bankomaty wypłacają i w lirach i w dolcach i w euro, ale zawsze w mninmalnej kwocie tj. 50Euro lub Dolarów - inaczej nie wypłacisz nic z bankomatu. Staraj się wymieniać walute w punktach oznaczonych "no commision" (bez prowizji) i tam też robić zakupy typu paliwo itd. Wymieniaj najlepiej na tureckiej poczcie państwowej, oznaczonej PTT. I uważaj na każdym kroku na Turków - kochają turystów, ale najbardziej ich kasę. Na każdym kroku domagają sie napiwku. Wciągaja do sklepów, będąc przy tym bardziej natrętnymi niż Grecy. Jest plus,że można się z nimi targować, chociaz już część z nich niechętnie na to przystaje. Generalnie w Turcji nie opłaca się kupowac ani wyrobów skórzanych, ani złota (chyba,że ktoś szasta pieniędzmi). Trzeba się nachodzić, za typowo tureckimi rzeczami. Miłej zabawy i koniecznie jedź do Pammukale - niedługo moga zamknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
1-2-3-4m2 Re: Turcja-euro czy dolary 14.05.04, 16:02 Dzieki serdeczne za odpowiedzi.Wychodzi z tego ze w Turcji zrobiło sie bardzo drogo.W zeszłym roku np.kebab kosztował 6 mln a teraz juz 15 mln? Czy naprawde tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ratuszowa3 Re: Turcja-euro czy dolary 14.05.04, 23:07 ja byłem w turcji konkretnie w alanya we wrześniu i w cale nie jest tak drogo. wszystko zależy gdzie kupujesz oczywiście przy glownym deptaku ceny są bardzo wysokie itam kebab kosztuje 5-6 mln. ale wystarczy wejśc w boczna ulicę i kupisz jeszcze lepszego za 1-1,5 mln.podobnie jest ze wszystkim pamiatkami, pocztówkami itp.zywność , wodę , napoje najlepiej kupować w marketach AFRA ceny zbliżone do polskich.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk_1937 Re: Turcja-euro czy dolary IP: 81.213.29.* 16.05.04, 08:07 Mieszkam w Turcji od 15 lat i to co Panstwo pisza jest prawda ,naturalnie ,ale prawda turystow 1-Bankomaty dzialaja doskonale 2-Mozna wymieniac w bankach i w PTT 3_Euro- 1 700 000 4-Dollars-1 400 000 teraz o jedzeniu Najlepiej chodzic w boczne uliczki do restauracji po turecku LOKANTA cena na jedna osobe nie powinna przekraczac 5 000 000 lirow /3 euro/ Piwo Efes w sklepie -1 350 000 chleb-300 000 lirow Pomidory -800 000 lirow pomarancze 1 000 000 lirow Donner-chle z pokrojonym miesem_ 2 000 000 lirow Wczoraj z zona zjedlismy donner ,/na talerzu/ w Datçy bardzo piekne miasteczko/ kosztowalo to 7 750 000 lirow/na dwie osoby/ a zona wziela Ayran,cos w rodzjuyogurtu polecam Naturalnie w miejscach turystycznych naciagaja,sezon trwa 3 miesace! Ale jedzie sie na wakacje by poznac ludzi,wydac troche pieniedzy a Polecam doskonala siec tureckich autobusow miejsca zarezerwowane,tanie,zwiedzac Turcje tylko w ten sposob Firmy Kamil Koc Pamukale milych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś