Dodaj do ulubionych

YES Airways - pozew zbiorowy

09.07.11, 14:50
Szukamy osob, ktore lecialy razem z nami z Izmiru do Wroclawia w dniu 05 lipca 2011 nr lotu YAP4108. Chcemy wystapic do Kancelarii Prawnej GOLDMAN ze zleceniem zlozenia pozwu zbiorowego w zwiazku z ponad 4 godzinnym opóźnieniem przelotu.
I "krotki" opis ze strony [url=http://www.pasazer.com/opinie,pasazerow,na,temat,linii,lotniczej,yes,airways-152-0.php]
"Nieprofesjonalne podejscie do obslugi pasazerow ( podczas instruktazu steward nie mogl opanowac smiechu). Mimo zamontowanego systemu sledzenia lotu na monitorach, nie uruchomiono go. Samolot, ktorym lecieliśmy 05 lipca 2011 z Izmiru do Wroclawia mial przed startem 60 minutowe opoźnienie. Przyczyną byla usterka techniczna. Podczas startu i ladowania pod pokladem cos wydawalo odglos szczekajacego psa. Po wylądowaniu w Poznaniu ( międzyladowanie) nastapila zmiana zalogi i eskalacja blędnych i sprzecznych informacji, a w zasadzie kłamstw. W koncu I oficer zakomunikował, ze jest awaria, mechanik przyjedzie z Katowic, a pasazerowie moga pojechac do Wrocławia podstawionym autokarem (sic!), bo przerwa w locie moze potrwac od godziny do PIĘCIU godzin (sic!!!). Wyprowadzono nas z samolotu do pomieszczenia odlotow, bez zadnej opieki ze strony YESAIRWAYS, czy biura podrozy. Bylismy na lasce pani z informacji, ktora co poł godziny informowala, ze lot jest opozniony i następna informacja bedzie za 30 minut. Po dwoch godzinach zjawil sie I oficer i poinformowal, ze samolot jest sprawny, a usterka zostala blednie WPISANA (SIC!) przez tureckiego technika....Juz zapomnial, ze zaproponowal podroz autokarem. Nie dostalismy żadnego posilku, nie zaproponowano żadnego napoju. Kapitan okazal sie obcokrajowcem, ktory odmowil w pierwszej odruchu lotu tym samolotem. Lądowanie we Wroclawiu, to najgorsze, jakie przezylem. Uderzenie w pas startowy, "szczekanie" pod pokladem. Prawie caly zapas energii zakumulowany podczas urlopu zostal "skonsumowany" przez stres, ktory zawdzieczamy YESAIRWAYS. Lączne opoźnienie sięgneło 4 godzin, co nie wydaje sie jakims wielkim osiagnieciem YES, ale brak informacji i nonszalancja wobec pasazerow dyskwalifikuja linie, jako rzetelnego przewoźnika. Nic dodac, nic ująć."
Obserwuj wątek
    • opal58 Re: YES Airways - pozew zbiorowy 09.07.11, 14:58
      Potwierdzam tresc wpisu. Lecialem lotem YAP4108 z Izmiru do Wroclawia. Przylaczam sie do pozwu.
    • Gość: gość Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.11, 17:13
      wpiszcie tę opnię na facebooku www.facebook.com/yesairways?ref=ts
      • vera0007 Re: YES Airways - pozew zbiorowy 09.07.11, 17:45
        Probowalam sie dopisac na facebooku (www.facebook.com/yesairways?sk=wall&filter=2) , ale nie wiem, jak to zrobic... Maja same pozytywy. Mysle, ze moj negatywny opis nie przeszedlby przez moderacje. Wraz z moim wspoltowarzyszem podrozy wyslalam juz formularz zgloszeniowy do Kancelarii Prawnej Goldman na stronie kancelariagoldman.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=12&lang=pl
        Czekamy na zgloszenia pozostalych pasazerow feralnego lotu.
        • Gość: gość Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.11, 17:50
          dlatego polecam facebooka. Musisz kliknąć na stronie yes airways Lubię to i dopiero w tedy możesz wpisać swój post na tablicy. Myślę, że tam możecie więcej zdziałać. Moderator nie ma prawa tego wycinać. Ja niestety dopiero będę z nimi lecieć i czytając wszystkie te opinie zaczynam się bardzo bać.
          • vera0007 Re: YES Airways - pozew zbiorowy 09.07.11, 19:41
            Ja przed wylotem rowniez czytałam negatywne opinie dotyczące opóznien lotów YES airways ,ale zupelnie tego nie zakodowałam :( ..nie przypuszczalam,ze to tez moze mi sie przydarzyć) ...dwa dni odchorowywałam lot powrotny(w 'tamtą' stronę było tylko 40 min opóznienia)...po przylocie,na wrocławskim lotnisku czekała na nas ekipa TV,wezwana jeszcze w Poznaniu przez jakiegos pasazera.ktos udzielil wywiadu..ja byłam tak padnieta,ze chcialam byc jaknajszybciej w domu..ZYCZE Panu/Pani by wasz przelot był na czas i w pelni profesjonalny -ja jednak jestem zadowolona ze trafilam na tę kancelarie ,ktora, mam nadzieje zajmie sie naszym problemem....
            • Gość: ja Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 20:02
              jak czytam ile mieliście opźnienia śmiech mnie ogarnia:)) my czeklaiśmy we wrześniu na YES ponad 14 godzin i nie przylecieli także bez jedzenia i picia, wracaliśmy z Turcji tureciki liniami :) więc ludzie co to jest 4 godziny :)) powodzenia w pozwie za opóźnienie 4 godzinne, a później sie ludzie dziwicie,że sądy działają opieszale a niby jak maja działać przez takich pacjentów!!!!
          • wojtasz88 Re: YES Airways - pozew zbiorowy 21.07.11, 15:16
            Ja leciałam z Poznania do Izmiru 28 VI - samolot miał opóźnienie 15. min. i jeszcze parę minut, bo musiał przepuścić karetkę lotniczą, a wracałam 12 VII i samolot lądował dokładnie z rozkładem o 13.30.
            Polecam więc zachować spokój i cieszyć się nadchodzącymi wakacjami, zamiast stresować się opóźnieniami lotów, które nas nie dotyczą.
            Przed każdym lotem należy być przygotowanym na opóźnienia związane - w ruchu lotniczym głównie z pogodą, bądź usterką samolotu (dot. wszystkich linii). Ja zazwyczaj mam nową książkę, a dla dziecka drobne przekąski. I co ważne, nie wymagajmy niańki od linii, biura podróży itd.
            Życzę udanych wakacji!
    • Gość: Andrew Musisz sie leczyc :( IP: *.static.85-105-42042.ttnet.net.tr 09.07.11, 20:31
      Wiedzialem, ze niektorzy sa potluczeni ale ze az tak ;)
      Polactwo w czystej postaci - dla czterech godzin uruchamiac prawnika?
      Oby to byl zart ;)
      • opal58 Re: Musisz sie leczyc :( 10.07.11, 08:34
        Czy ktos dał ci prawo do obrazania innych? Cztery godziny bez zainteresowania ze strony yes airways i itaki wystarczy do "uruchomienia prawnika". Arogancja, kompletny brak profesjonalizmu, permanetne używanie kłamstwa muszą zostać, jeżeli nie wyeliminowane, to przynajmniej wyciągnięte na światło dzienne. Jak widzisz Jędruś, to nie o cztery godziny opóźnienia chodzi. Chodzi o cztery godziny, podczas których nie było zainteresowania biura podróży, a przewoźnik podawał chaotyczne, sprzeczne informacje,włącznie z możliwością przejazdu autokarem (!!!) z Poznania do Wrocławia. Zanim następnym razem skrytykujesz czyjes działanie, to zastanów się, czy masz podstawy.
        Gość portalu: Andrew napisał(a):

> Wiedzialem, ze niektorzy sa potluczeni ale ze az tak ;)
        > Polactwo w czystej postaci - dla czterech godzin uruchamiac prawnika?
        > Oby to byl zart ;)
        • Gość: Sid Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 10:57
          Macie racje skandal, kapitan stosował procedury i macie cztery godziny z życia wyjęte skandal do sądu z nim i liniami lotniczymi, gdyby nie stosował to może by już was nie było..., Normalnie scyzoryk sam w kieszeni sie otwiera
          • Gość: emi39 Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.131.219.91.ip4.hardcom.pl 10.07.11, 11:16
            To prawda popieram Cię Polacy są stworzeni tylko do narzekania i szukania dziury w całym, nie tylko czartery maja opóźnienia, ale cóż się dziwić skoro ostatnio w środowisku znajomych słyszałam, że ktoś jest załamany, że po przylocie do Egiptu o 1.00 w nocy trzeba będzie czekać na jedzenie do rana:-)
            • Gość: mob-os Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 12:00
              Ludzie nie rozumiecie podstawowej sprawy.Nie jest problemem opóżnienie samolotu tylko nieprofesjonalne podejście slużb,odpowiedzialnych za imprezę turystystyczną.Wszystkich SŁUZB.Slusznie ! należy składać skargi,nie ma tolerancji dla bylejakości .Przecież każdy uczestnik wyjazdu zapłacił za należyte wykonanie uslug i tyle!
              • opal58 Re: Musisz sie leczyc :( 10.07.11, 13:47
                Gość portalu: mob-os napisał(a):

> Ludzie nie rozumiecie podstawowej sprawy.Nie jest problemem opóżnienie samolotu
                > tylko nieprofesjonalne podejście slużb...

Dzięki za zrozumienie problemu...uffff. Już myślałem, że domaganie się należytego traktowania w momencie pewnych problemów transportowych jest marudzeniem i wyolbrzymianiem problemu. Polecam czytanie postów ZE ZROZUMIENIEM - to do Jędrusia nie wiadomo skąd, również Sida i emi39.
                • voyager747 Re: Musisz sie leczyc :( 10.07.11, 14:15
                  to pozew przeciwko linii czy Itace ?
                • Gość: Andrew Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.static.85-105-42042.ttnet.net.tr 10.07.11, 16:20
                  Najpierw ponownie przeczytaj swoj post a potem zarzucaj komus czytanie BEZ ZROZUMIENIA.
                  Po drugie nie jestem Jedrusiem nie wiadomo skad tylko Andrew z Brighton. Pracuje w Side, mam zone Polke i znam Polakow - fajnych i kontaktowych ludzi.
                  Poza wyjatkami - sa tacy wszedzie niestety a na urlopie wychodzi cale chamstwo i nietolerancja. Zamiast wspominac urlop przy drinku szukasz dziury w calym.
                  Uwazam to za chore i zdania nie zmienie. Linia zareagowala zgodnie z przepisami IATA a pomylki tybu 'mial byc autokar a nie bylo ...' zdarzaja sie wszedzie. Pogonia was z sadu szybko :)
                  Takich pokreconych nazywamy Polactwo, Deutchmohn, Britspops i tak dalej. I jestes dokladnie przykladem takiego Polactwa.
                  W discoclubie Heras jest napis: ponurakow nie obslugujemy :) ty nie mialabys wstepu.
                  Wez lepiej mocniejszego drina i ci przejdzie :)
                  • Gość: zbynek do Andrew i innych cwaniaków IP: *.plock.mm.pl 10.07.11, 21:08
                    chamstwo i nietolerancja to twoja wypowiedż w tej sprawie i pokaz jakim jesteś człowiekim -
                    oby takich nie spotkać dla których 4 godz. spóżnienia to nic - byłem kilka razy w Turcji i nigdy ne spotkałem Turka dla którego cztery godziny to było nic . Co do Itaki to coraz słabsze biuro
                    podróży , które prawie upadło i przemieniło się w Nową Itakę - korzysta z przewożnika który
                    posiada 1 sprawny i drugi mało sprawny samolot.
                  • Gość: norb Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.kghm.pl 24.07.11, 13:55
                    Jasne bo Wy w Turcji przyzwyczajeni jestescie do bylejakości -pozdrawiam i życze miłego spedzania :pracowitych" dni.
              • vera0007 Re: Musisz sie leczyc :( 10.07.11, 18:58
                Gość portalu: mob-os napisał(a):

>" Ludzie nie rozumiecie podstawowej sprawy.Nie jest problemem opóżnienie samolotu
                > tylko nieprofesjonalne podejście slużb,..."
                Dzięki mob-os ,miło wiedziec,ze niektorzy wiedzą o co chodzi...a obrońcom Polskiej bylejakosci nawet nie chce mi sie odpisywac...nie po to powstał ten wątek.hough

• Gość: kat Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 11:58
                  www.razempozwy.pl
            • Gość: norb Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.kghm.pl 24.07.11, 13:52
              ...tak bo my Polacy musimy płacic i dostawać byle co i nie narzekać.....jesteś pa.....m i rób sobie co chcesz (ale nie wymagaj - i od swoich dzieci tez nie wymagaj - róbta bele jak byle za kase - Twoje hasło wyborcze..pal...t
        • Gość: jasiek Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.ck.polsl.pl 10.07.11, 17:36
          A co ma do tego biuro podróży? Lot był do Wrocławia, zdarzenie miało miejsce w Poznaniu to niby skąd miał się tam wziąć przedstawiciel biura. Ktoś z biura mógł co najwyżej przedzwonić do przewoźnika i usłyszał to co pasażerowie: że za pół godziny polecą.
        • Gość: hhehrhe Re: Musisz sie leczyc :( IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 19:32
          tak sie składa , że pracowałam w liniach lotniczych i mniej wiecej wiem na czym to polega. powiedz, gdyby kapitan oglosil w samolocie wszystkim ze smaolot ma usterke, a byliscie przeciez w powietrzu, poczulabys sie lepiej? pewniej? no raczej nie...a niektorzy mogliby wpasc w panike, to chyba logiczne więc, że kapitan nie bedzie rozpowiadal wszystkiego pasazerom, bo nie sa oni w stanie polepszyc sytuacji, JEDYNE co moga zrobic to ją pogorszyć poprzez ewentualna panikę. poza tym, to nie wina linii, ze maja opoznienie, roznie bywa, albo pogoda, ale cos nie dziala( musza to sprawdzic przeciez nie poleca niesprawnym samolotem !), albo jest korek na lotnisku, albo pasazerowie za wolno sie wbijali do samolotu i przegapiliscie swoja kolejkę, albo np zamknieto strefe powietrzna nad jakims krajem i trzeba czekac! i uwierz, nie tylko pasazerowie sa wściekli, ale załoga też, bo siedąi w pracy za darmo ( personel pokładowy ma zwykle płacone tylko za czas spędzony w powietrzu) i jeszcze maja na głwoie wściekłych pasażerów, którzy na nich wlasnie rozładowują napiecie. co do przekąsek- istnieje zakaz otwierania barów samolotowych na ziemi gdyż to nie jest kiosk i licencja jest na sprzedaż w powietrzu. a poza tym, to są wszystko tanie linie, więc nie myślmy , że będą nam serwować jedzenie za free, bo takie rzeczy sa w liniach, gdzie za bilet musielibyscie zaplacic tyle co za całe wasze wakacje.
          a steward rozśmieszony? osobiscie nie uwazam tego za nic zlego, choc moze inni maja inne zdanie. bywa tak, bywa,że załoga nawzajem sie rozprasza-specjalnie:) zeby rozladowac napiecie, stres. nie uwazam zeby usmiech na ustach stewarda rozpiacego demostracje bezpiecznestwa byl czyms złym:) raczej przyjemnym:)
    • wczasy2 Re: YES Airways - pozew zbiorowy 10.07.11, 15:07
      podzielam opinie o tych liniach, alenie tylko wy przeżyliście taką przygodę.Ja wracałam z Cesme też 5 lipca do WarszawyAwantura zaczęla sie juz tydzień przed wyjazdem.Grupa ktora bula z Katowic nie byla poinformowana, ze po oddaniu pokoju musimy zaplacic 18 euo za lunch i kolację .Ludzie poszli bez opasek na posiłek i musieli zbierac pieniądze na zapłacanie obiadu, a potem wyżucili ich z hotelu. Po tej drace nam opiekunka poiwedziala ze możemy przebukować lot z 3.05 na 20-ta pod warunkiem zaplacenia 25 euro od osoby i to zrobiliśmy.Zawieźli nas zgodnie z planem na lotnisko o godz. 18 i po wszystkich odprawach, zabraniem picia czekamy.Najpierw bylo opóźnienie 30 min. potem 1 godz. a w rezultacie na lotnisku siedziliśmy 4godz. 30 min.Do dzisiaj nie wiem co bylo przyczyną opóźnienia.Na pokładzie przepraszali na za niewielkie oczekiwanie.Sa to normalne kpiny.Nie dość ze straciliśmy 50 euro to byliśmy tulko 3 godz. wcześniej niż jak byśmy lecieli zgodnie z planem.Popieram Was ale ja sama bedę pisać do Itaki i jak mają tak dalej postępować to już z nimi nie polecę i nikomu nie życzę.
    • Gość: jasiek Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.ck.polsl.pl 10.07.11, 17:40
      > "Nieprofesjonalne podejscie do obslugi pasazerow ( podczas instruktazu steward nie mogl opanowac smiechu).
      Ja też nie mogę opanować śmiechu jak czytam ten post. 4 godziny opóźnienia i uruchamianie kancelarii adwokackiej? Następny post będzie, że w tej kancelarii nie mogli opanować śmiechu.

>Mimo zamontowanego systemu sledzenia lotu na monitorach, nie uruchomiono go.
      Nooo za to powinniście się domnagać milionowych odszkodowań ;-P

>odczas startu i ladowania pod pokladem cos wydawalo odglos szczekajac
      > ego psa.
      Może ktoś przewoził psa w luku bagażowym? ;-)
      • Gość: Mikołaj Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 19:11
        Tak jak ktoś napisał - nie jest problemem to ze samolot ma opoznienie ale to, że linia lotnicza nie wywiązuje się z obowiązków jakie na nią nakłada prawo. Nie poddawajcie się, bo to o czym mówicie nie jest prostym narzekaniem, ale informowaniem o niedopełnionych obowiązkach przez linie lotnicze lub BP. W 2010 r. miałem podobny problem z powrotem z wakacji w Grecji, skończyło się na przeprosinach i przelewie 800 EURO z linii za znaczne opóźnienie. Korzystajcie z praw jakie przyznaje wam rozporządzenie WE 261/2004. Nie jest do tego bynajmniej potrzebna kancelaria prawna !!!
        • Gość: just Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.52.0.95.static.turktelekom.com.tr 10.07.11, 20:05
          Kilka waszych uwag jest lekko humorystycznych typu : podwozie wydawało odgłosy sczekającego psa lub były monitory ale ich nie wysunięto (a jest taki obowiązek ?). Warto napisać skargę czy reklamację ale uruchamianie kancelarii prawnej (pewnie sama się zgłosiła) to niestety już typowe pieniactwo
          • Gość: emi39 Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.131.219.91.ip4.hardcom.pl 10.07.11, 20:48
            do opal58: czytam zawsze ze zrozumieniem, też latam z Itaką na wakacje ale nie czepiam się szerokości fugi w łazience itp. rzeczy, oczywiście reklamacja w tym przypadku owszem ale sprawa w sądzie? przesada i to gruba, nazwa kancelarii jest znana z robienia szumu wokół takich właśnie spraw, również lecę we wrześniu do Turcji, zawsze na wszelki wypadek mam jakiś zapasowy prowiancik i nie robię awantury tylko z tego powodu, że nie ma obok mnie "niańki" z Itaki:-)
            • Gość: zbynek do Andrew,emi39, innych obrońców biur turystycznyc IP: *.plock.mm.pl 10.07.11, 21:19
              Co do Itaki to coraz słabsze biuro
              podróży , które prawie upadło i przemieniło się w Nową Itakę - korzysta z przewożnika który
              posiada 1 sprawny i drugi mało sprawny samolot.
              Jeżeli tobie odpowiada smród w łazience, w innym pokoju odrapana 50 cm odrapana wanna,
              nieodgrzybiona - śmierdząca klima - to twój gust - a tak naprawdę swoich praw można dość tylko w sądzie - a takie zwykłe reklamacje to biura olewają - tak samo jak i ich rezydenci na miejscu.
              • Gość: emi39 Re: do Andrew,emi39, innych obrońców biur turysty IP: *.131.219.91.ip4.hardcom.pl 10.07.11, 21:31
                Niestety nie miałam przyjemności być w hotelach z takimi "atrakcjami" jak opisujesz zawsze wybieram dobry standard i nigdy sie nie zawiodłam, nie jeżdżę na lasty za 1800 zł za 2 tygodnie więc nie popadaj ze skrajności w skrajność, chodziło mi o to , że nie chodzę z linijka i nie mierzę szerokości fug!!! A jeżeli chodzi o polskie biura podróży to jeszcze długo nie dorównają zagranicznym, niestety i żadne nie jest idealne.
                • zoska2009 problemy z lotem 10.07.11, 23:24
                  W czerwcu 2011 roku też wracałam z tym przewoźnikiem z Turcji i dokładnie z tym samym biuremu podróży(ITAKA).Godzinę odlotu potwierdzono dzień przed zakończeniem wczasów,
                  pani rezydent przekazała nam tę wiadomość w chwili gdy linie potwierdziły godzinę odlotu.
                  Na lotnisku okazało się,że jednak mamy 2 godzinne opóżnienie.Cierpliwie chodziliśmy i patrzyliśmy na rozkład lotów-jak siępóżniej okazało tylko nasze linie miały opóżnienie.Odlecieliśmy z 2.5 godzinnym opóżnieniem.Na lotnisku też nas nikt o niczym nie informował.DOdam tylko,że to nie był mój pierwszy ,ale kolejny,kolejny lot i starałam się być dobrej mysli że wszystko zakończy się szczęśliwym lądowaniem w Polsce.
                  Po raz pierwszy byłam na wczasach z biurem Itaka,ale jakoś nie zachwyciła mnie obsługa tego biura.
                  • Gość: Greg hahahahahha IP: *.aster.pl 11.07.11, 08:29
                    Banda idiotow.

Szczekajacy pies - to normalna hydraulika, tak jak w kazdym AIRBUSIE na tym swiecie. Gdybyscie nie siedzieli pierwszy raz w samolocie, mielibyscie jakiekolwiek pojecie.

Dajecie sie tluczki wpuszczac w maliny adwokacinom z goldmana, ktorzy trzepia kase na takich naiwniakach jak wy! Linia, jak kazda, robi wszystko zeby loty odbywaly sie z zachowanie najwyzszych standardow bezpieczenstwa. Wolicie leciec niesprawnym samolotem i pospadac na te wasze durny lby, wraz z calymi rodzinami???? CO ZA LUDZIE!!

• Gość: norb Re: problemy z lotem IP: *.kghm.pl 24.07.11, 13:21
                    Witam, 15 lipca powrót z Turcji 3,5 godziny opóźnienia - zero reakcji, zero przepraszam, przy wejściu na samolot 0,5 litra wody mineralnej za 25 centów i pocałujcie nas w d.... A w samolocie na głodnych czekały kanapki z barku za 12 zł za sztukę - poszły jak woda. Pobyt z Itaką OK ale spartolili przewoźnika. Pozdro i pisze sobie skargę i zwrot kosztu posiłków. nara
              • eubea86 Re: do Andrew,emi39, innych obrońców biur turysty 23.07.11, 09:40
                Gość portalu: zbynek napisał(a):

> Co do Itaki to coraz słabsze biuro
                > podróży , które prawie upadło i przemieniło się w Nową Itakę - korzysta z przew
                > ożnika który
                > posiada 1 sprawny i drugi mało sprawny samolot.
                > Jeżeli tobie odpowiada smród w łazience, w innym pokoju odrapana 50 cm odrapana
                > wanna,
                > nieodgrzybiona - śmierdząca klima - to twój gust - a tak naprawdę swoich praw m
                > ożna dość tylko w sądzie - a takie zwykłe reklamacje to biura olewają - tak sam
                > o jak i ich rezydenci na miejscu.

Ja bylam z itaka 2 razy i 2 razy wszystko bylo zgodne z opisem... ale zanim podejme decyzje ktory hotel wybrac wykorzystuje takie cos jak internet :] czytam opinie o hotelu na holidaychceck.pl lub gazeta.pl i dopiero kupuje wycieczke, w dobie internetu nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej!!!!!!!!!!!!!!!! a jesli ktos powierzchownie przejrzy oferte na stronie to nie ma co sie dziwic.
    • alex_spike Re: YES Airways - pozew zbiorowy 11.07.11, 09:38
      Jest taka strona o pozwach grupowych, tam można tworzyć sprawy i szukać chętnych do pozwu zbiorowego. Może Wam sie przyda: pozwijgo.pl
    • Gość: as Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.pke.pl 11.07.11, 14:12
      ( podczas instruktazu steward nie mogl opanowac smiechu)

Widząc takie buractwo trudno jest opanować śmiech.
      • Gość: mob-os Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 20:47
        Widocznie tam byłeś !
        • maj55 Re: YES Airways - pozew zbiorowy 11.07.11, 22:27
          wygląda na to, że ten steward robi to celowo i że niby śmieszne to jest:-/
          w maju leciałam i był ten numer i lecę za dwa tygodnie mając nadzieję, że nie uświadczę

• Gość: KP Re: YES Airways - Skandal!!! IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 23:23
      Należy żądać (sic!!!) po 500 000 USD odszkodowania dla każdego (sic!!!), bo trzeba dodać (sic!!!), że ludzie się przeziębili (sic!!!), ponieważ w czasie lotu były pootwierane okna (sic!!!), poza tym przy lądowaniu (sic!!!) ze skrzydeł samolotu odrywały się jakieś blachy (sic!!!). Oprócz tego trzeba (sic!!!) pozwać także biuro podróży (sic!!!), które nie wysłało na lotnisko swojego przedstawiciela (sic!!!), żeby w kiblu podcierał tyłki zestresowanym "turystom" (sic!!!).
      Jak podał w oficjalnym komunikacie rzecznik prasowy linii lotniczych YES Airways przyczyną awarii, potwierdzoną zresztą przez polskie służby techniczne, była słoma, która powyłaziła z butów "pasażerom" i która przy kołowaniu została wciągnięta do silników samolotu.
      • Gość: mob-os Re: YES Airways - Skandal!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 23:35
        Daruj sobie. Nie rozumię twojego nerwowego stosunku w końcu do prostej sprawy.No chyba że są powody!!!!!!!!

• agulera Re: YES Airways - pozew zbiorowy 12.07.11, 17:19
      Ludzie,

1. Yes airways poki co ma 2 samoloty we flocie i tylko nimi musi obleciec swoje kierunki tzn. w razie wiekszej awarii/unieruchomienia samolotu kiepsko z podstawieniem innego.

2. ad-1 samolot cały dzien wykonuje rejsy, z tego co sie zorientowałam rejsy czasowo sa dosc gesto ustawione. Kazde opoznienie wczesniejszego rejsu wplywa na kolejny.

Leciałam nimi wieczornym rejsem 4 lipca Dalaman-W-wa - samolot mial 1,5 h opoznienie. Wczesniej tego samego dnia samolot wykonywał połaczenie Dalaman-Kraków/Wrocław - Dalaman. opzonienie zlapal przez slynny dzwig w Krakowie i zamkniecie lotniska. Kapitan wyjasnił przyczyne i przeprosil. Lot tam W-wa-Dalaman planowo i szybciutko.

Natomiast loty z Dalamanu 2 dni wczesniej były sporo opoznione, z hotelu kazdy wyjazd był opozniony o 3 h, a na lotnisku podobno okazało sie, ze o dodatkowe 4. Nie wiem jak obsłuzeni w zwiazku z tym byli wszyscy pasazerowie tzn. czy była jakas opieka, picie, posiłek.

3. Opoznienia sie zdarzaja. bezpieczenstow przede wszystkim. Ale w zwiazku z tym pasazerowi przysługuja odpowiednie prawa - informacja, picie, jedzenie i odszkodowanie (jesli to wina przewoznika) - bez wzgledu czy to tradycyjna albo tania linia czy charter.
      O rozporzadzaniu wspomniano wyzej. Nie wiem czy na tym etapie kancelaria jest juz niezbedna.

4. Obsługa ok, nawet sie prezentująca:), instruktaz o awaryjnym w zołtych kamizelkach Mexicany, kiepska tzn. poodklejana i podarta tapicerka.
    • ravensheart Re: YES Airways - pozew zbiorowy 16.07.11, 14:09
      Po co się kłócić.
      Jeśli chcą niech złożą pozew (mają takie prawo).Ze swojej strony proszę o informację jak sie sprawa zakończyła.na pewno przyda sie to forumowiczom.
      Pzdr
      • Gość: gość Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.11, 14:42
        z tym odgłosem pt. szczekający pies to prawda
        14 lipca wracałam z Alanii i rzeczywiście mniej więcej w połowie długości samolotu, od pokładem słychać było taki dziwny dźwięk
        ja go bym porównała do dźwięku podobnego jak się odpala auto i silnik nie chce zaskoczyć;)
        nie był to normalny dźwięk raczej

ludzie mieli nietęgie miny, wiadomo jednak jakiś stres jest
        • Gość: mona Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.11, 15:09
          ajj, lecę 25 lipca z Warszawy do Dylan i zaczyna mnie strach ogarniać jak czytam Wasze komentarze.
          • Gość: Andrew Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.static.85-105-42042.ttnet.net.tr 16.07.11, 16:50
            Zrezygnuj ze wzgledu na szczekanie ;)

BTW gdzie lezy Dylan ???
            • Gość: mona Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.11, 17:39
              na końcu świata, obawiam się, że szczekający samolot będzie mi mocno przeszkadzać...
              • Gość: Paulo Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.wro-com.net 18.07.11, 13:36
                Ja też się przyłączam do pozwu! Ze swej strony zawiadomię Towarzystwo Opieki Nad Zwierzętami odnośnie okropnego traktowania psa pod pokładem!

Poza tym jak przeczytałem, że ludzie zostali pozbawieni na 2,5 godziny możliwości gapienia się w monitor, no to normalnie krew sie we mnie zagotowała! No i nie było nikogo z Itaki, kto by je wziął i włączył!

W głowie sie nie mieści...

• Gość: Jaskóła Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.205.93.80.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.07.11, 22:03
            Dzisiaj wróciłam tymi liniami z Dalaman. Wszystko ok. Do Dalaman punktualnie i komfortowo, z powrotem co prawda ok. 45 min. opóźnienia, ale inne samoloty też miały opóźnienia. Samolot dość czysty, nie było żadnych dziwnych odgłosów, obsługa pokładowa bardzo miła, w ogóle nie mam zastrzeżeń, a przed wylotem na wakacje czytałam te różne opinie i byłam wystraszona.
    • Gość: Katrin Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 10:50
      W związku z dynamicznym rozwojem nowo powstałego Portalu Społecznościowego jakim są pozwyrazem.pl , mającego na celu pomoc ludziom w rozwiązywaniu bolączek dnia codziennego, pragniemy zaprosić Państwa do czynnego uczestnictwa w jego życiu.
      Serdecznie prosimy o bezpłatne zarejestrowanie się w serwisie.
      Miło nam przyznać, że obecność Państwa w naszym Portalu sprawi nam ogromną przyjemność i da satysfakcje z podejmowanych działań.
      • Gość: Paulo Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.wro-com.net 21.07.11, 14:07
        Lada moment startuje również portal mypieniacze.pl, dla świadomych obywateli, którzy chcieli by kogoś pozwać, ale jeszcze nie mają pomysłu kogo.

Będzie tam bardzo bogata biblioteka danych osobowych i instytucjonalnych, kreator do przygotowania profesjonalnego pozwu, a przy wykupieniu abonamentu (atrakcyjne rabaty i promocje!), można będzie zaabonować na maila gotowe pozwy, wystaczy tylko podpisać i aktywować.

Na pewno dużym zainteresowaniem będzie cieszyła się opcja "przyłącz się do zbiorowego", czy też atrakcyjne nagrody w konkursach, żeby wymienić tylko "pozew tygodnia" czy "znajdź powoda".
    • esmila Re: YES Airways - pozew zbiorowy 22.07.11, 18:57
      Ludzie nie przesadzajcie. A co powiesz jak odwołują lot do Warszawy na lecisz do Toronto i masz 4 godz., żeby dostać się do stolicy . To jest wtedy problem. Szukacie dziury w całym
    • eubea86 Re: YES Airways - pozew zbiorowy 23.07.11, 09:30
      Przyłączam sie do panstwa. z tym ze ja lecialam tym samolotem z poznania do izmiru czyli w druga strone ale tez niestety dotknelo mnie to opoznienie. I jeszcze chcialam dodac ze w drodze powrotnej zgubiono moj bagaz - minely 4 dni i narazie nikt nic nie wie. Bede skladac reklamacje.
      • Gość: yesyesyes Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.centertel.pl 30.07.11, 09:51
        Na początek: też będę lecieć tymi liniami. Już niedługo. I za bardzo nie rozumiem dlaczego niektórzy rzucają się na człowieka, który chce uzyskać odszkodowanie za stres, dezinformację i chaos związany z powrotem z udanych jak mniemam wakacji. Myślenie, że "Inni mają gorzej więc nie narzekaj" nie dotyczy wolnego rynku, gdzie za wszystko płacimy ciężko bądź co bądź zarobionymi pieniędzmi. I egzekwujmy pełnię praw, na które zgodziliśmy się podpisując umowę z biurem podróży. I nie ma tu znaczenia, czy kupiłeś ofertę last za 1800 czy 5* za 5000 tys. W samolocie czarterowym nie ma podziałów albo zlewają wszystkich albo wszystkich traktują elegancko. No chyba, że leci ktoś czarterowym biznesem- za zaslonką ;-). Powodzenia w egzekwowaniu swoich praw. I nie przejmować się krytyką - przy tak marnej obsłudze pasażerów - yes arways pewnie zatrudniło agencję PR która sabotuje podobne wpisy jak autora wątku. I pewnie zasabotuje mój.
        • Gość: MechaniK Nie trać czasu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 13:02
          > ... też będę lecieć tymi liniami. Już niedługo ...
          Przystąp do pozwu zbiorowego już dziś. Przed lotem.
          Szybciej otrzymasz odszkodowanie ;)
        • Gość: fdggsdd Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 19:40
          dlatego sie rzucaja, ze stalismy sie roszczeniowi jak nienormalni !! niedlugo pani w tesco bedzie nam lizać buty na wejsciu, stewardesa zmieniać majtki a kapitan wraz z pierwszym oficerem będą latać z własnym samolotem doczepionym do ogona firmowego, zeby czasami nie urazic pasazerow tym ze maja ciasno w kabinie!!! SICK !!!! leczcie się ludzie, leczcie się !!!
    • Gość: jasiek Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.ck.polsl.pl 07.08.11, 16:55
      To pochwal się po ile $$$ wygraliście w sądzie?
    • Gość: Szarik Jak tam akcja "szczekający pies" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.11, 12:14
      Coś już wyrwaliście? Może jakieś info :)
    • Gość: góral Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: 217.153.187.* 16.09.11, 13:45
      Leciałem z nimi z Poznania do Turcji (Antalya) i z powrotem w czerwcu - lot dla biura Itaka. Jedno słowo: DRAMAT!!! Noc na lotnisku w Poznaniu po prawie sześciogodzinnym o opóźnieniu wyjaśnionym przez załogę (jak się okazało kłamliwie) alarmem bombowym na terminalu w Katowicach - pasażerowie z Katowic spotkani w Turcji powiedzieli, że po prostu samolot się zepsuł (wymiana części w jednym z silników). Powrót o czasie, za to z zepsutą instalacją hydrauliczną hamulców (to te odgłosy o których piszesz). Stewardesa pytana o wycie i szczękanie dobiegające spod podłogi w czasie kołowania na pas w Antalyi powiedziała, że oni (czyli załoga kabinowa) też o to pytali pilotów i że to nic poważnego... :) W ramach wyjaśnienia: twarde przyziemienie (u nas było tak samo) wynika z tego, że pilot wiedząc o uszkodzonych hamulcach siada zaraz za progiem pasa, żeby wydłużyć dobieg i hamować rewersem ciągu. A jak ktoś ma jeszcze wątpliwości, to w internecie łatwo znaleźć historię samolotów eksploatowanych przez YES. Pouczająca lektura... A dziś w radiu usłyszałem, że noc na lotnisku w Pyrzowicach spędziła wycieczka Itaki do Grecji, bo załoga przekroczyła limit czasu...
      • Gość: uprzejmy Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.play-internet.pl 16.09.11, 21:46
        Jeżeli ktoś byłby zainteresowany telefonem do właściciela tej godnej pożałowania firemki - uprzejmie :) podaje Jacek Łyczba 602273542
        Mam nadzieje że nie zmieni nr telefonu zbyt szybko!
      • Gość: vera0007 Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 21:57
        a ja informuje ,ze wlasnie zakonczylam rehab na kregoslup uszkodzony w czasie ladowania.... :(
        • Gość: Szarik Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.internetia.net.pl 20.09.11, 20:03
          > ...ze wlasnie zakonczylam rehab na kregoslup uszkodzony w czasie ladowania...
          A w co i przez kogo byłaś ładowana?
          Zdradź więcej szczegółów !

• Gość: As Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 22:57
          Dobrze, że uszkodzony kręgosłup w czasie ladowania wyleczyłaś. Jednak radziłbym zmienić lekarza, bo ten które cię leczy oszukuje cię - nie powiedział ci, że zamiast głowy masz tylko przedłużenie szyi.
      • Gość: emi39 Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.131.219.91.ip4.hardcom.pl 17.09.11, 22:08
        Limit czasu przekroczyła załoga Small Planet a nie Yes
      • Gość: gorol Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.ck.polsl.pl 19.09.11, 14:03
        Czyli pilot to idiota samobójca, który świadomie lata zepsutym samolotem
      • Gość: As Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 22:59
        Wzruszyła mnie twoja historia.
    • Gość: norb Re: YES Airways - pozew zbiorowy IP: *.kghm.pl 02.11.11, 08:45
      Hej prosze na maila info jak dalej sprawa. Pozdrawiam
      info@elkar-kolobrzeg.pl
      • Gość: As Aktualny stan sprawy... IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.11, 21:19
        Na razie zbierają opinie lekarskie, jakie to fatalne skutki dla ich zdrowia spowodowało szczekanie psa pod pokładem, brak systemu śledzenia lotu na monitorach i śmiejący się steward. Sprawa jednak trochę się komplikuje, ponieważ mają na razie tylko opinie od psychiatrów, którzy zdecydowanie zalecają leczenie w ośrodku zamkniętym.
        • Gość: prawnik YES Re: Aktualny stan sprawy... IP: *.wro-com.net 04.11.11, 12:50
          Szanowny Pozwie Zbiorowy,

Z przyjemnością informujemy, że przychylając się do Państwa życzeń, specjalnie dla Uczestników Pozwu Zbiorowego, od nowego sezonu wprowadzamy opcję lotu "bez szczekającego psa".

Szczegóły tej, jak sądzimy idealnie trafiającej w Wasze gusta oferty, zaprezentował w ostatnią niedzielę kpt Wrona, na lotnisku Okęcie, lot 016.

Konsultacje z wieloma specjalistami utwierdziły nas w przekonaniu, że odgłos wysuwanego podwozia, do złudzenia przypominający szczekanie psa niebezpiecznej rasy, wpływa na pewną, specyficzną grupę pasażerów wyjątkowo destrukcyjnie, stąd decyzja o wprowadzeniu tej oczekiwanej i atrakcyjnej opcji. Dodatkowo, dla większego relaksu, opcję kończy fikuśny zjazd na bosaka po dmuchanym trapie, oraz popsikanie pianą przez roześmianą trupę strażaków.

Jesteśmy pewni, że wychodzi to naprzeciw Państwa oczekiwaniom!

Z poważaniem,

YES YES YES!
          • Gość: Duch Re: Aktualny stan sprawy... IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 11:34
            Świetne! ;D
        • opal58 Re: Aktualny stan sprawy... 04.11.11, 16:04
          As,tak się wabisz ???? siedź lepiej w swojej budzie, bo żadne lizanie dupy nie pomoże ci w dostaniu sie na darmowy lot nawet z Yes...
          • Gość: :) Re: Aktualny stan sprawy... IP: *.itsa.net.pl 24.11.11, 15:20
            jak czytam ile mieliście opźnienia śmiech mnie ogarnia:)) my czeklaiśmy we wrześniu na YES ponad 14 godzin i nie przylecieli. Zostawili bez jedzenia i picia, a wracaliśmy w końc z Turcji tureckimi liniami :) więc ludzie co to jest 4 godziny :)) powodzenia w pozwie za opóźnienie 4 godzinne, a później sie ludzie dziwicie,że sądy działają opieszale a niby jak maja działać przez takich pacjentów!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka