Dodaj do ulubionych

samochodem do Turcji - Bodrum

IP: *.play-internet.pl 06.08.12, 10:09
Wybieram się we wrześniu 2012 r. na dwa tygodnie do Turcji (Bodrum) samochodem 2 dorosłe osoby. Proszę o podpowiedź jak jechać, gdzie nocować, czy ma ktoś namiary na apartament z aneksem kuchennym dla 2 osób a także praktyczne podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • papalaya Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 10:30
      taniej ci wyjdzie samolot i wynajęcie samochodu na miejscu jeśli chcesz dużo zwiedzać
      • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 11:01
        Samolotem to raczej taniej nie wyjdzie...
        • papalaya Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 11:37
          koszt paliwa (zakładam, że nie gazu) do Stambułu to obecnie ok. 2000 zl tam i z powrotem z południowej Polski, do Bodrum jeszcze kilkaset km, a w Turcji paliwo jest bardzo drogie, plus winietki i inne opłaty, spanie, jedzenie po drodze

czarter można ustrzelić za 800-900 zł/osoba w obie strony

do tego dochodzą sprawy niewymierne czyli czas, zmęczenie itp...

no chyba, ze ktoś nastawia się na zwiedzanie po drodze
          • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 12:44
            OK, tylko w przypadku wynajmu samochodu do zwiedzania dochodzą również koszty paliwa w Turcji (sama wiesz, że wysokie) plus koszty wynajmu auta...
            • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:05
              Zachęciłaś mnie do przeliczenia kosztów mojej samochodowej wyprawy do Turcji (chociaż w moim przypadku nie chodziło o minimalizację kosztów względem przelotów samolotem, a o inne kwestie).
              Całkowita cena paliwa (przejazd z pd Polski do Turcji oraz objazd Turcji zachodniej) w sumie przejechanych przeszło 7100 km: 2850 zł.
              Ceny winietek i autostrad w Serbii (tam się płaci za poszczególne odcinki): 330 zł.
              W sumie: 3180 zł.

Przelot do Stambułu można ustrzelić tanio, poza sezonem wakacyjnym nawet za 400 zł, ale w lecie rozsądna kwota na 1 osobę to 900 zł w obie strony, więc koszt dla 2 osób to: 1800 zł.
              Przejazd autokarem ze Stambułu do Bodrum i z powrotem dla dwóch osób to koszt: 600 zł.
              W sumie: 2400 zł.

Pozostaje pytanie co ze zwiedzaniem na miejscu? Wynajem to koszt około 160 zł za dobę.
              Koszt paliwa: 7 zł za litr oleju napędowego.
              Przy wynajmie na 4 dni koszt całej imprezy praktycznie się zrównuje z przywiezieniem własnego auta z Polski, a jeszcze nie kupiliśmy ani litra paliwa :)
              • papalaya Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:11
                zwiedzając na miejscu własnym samochodem też ponosisz koszty paliwa, odpadają ci opłaty dla wypożyczalni

i po co lecieć do Stambułu, w sezonie kupuje się sam przelot czarterem bezpośrednio do Bodrum czy innej miejscowości jak Dalaman czy Izmir

zresztą do Bodrum jedzie się przede wszystkim na plażowanie

no i dochodzi też wspomniane 3 dni w jedną stronę plus zmęczenie itd

jak najbardziej jestem za jazdą samochodem np. do Bułgarii czy Chorwacji, ale jak dla mnie Turcja samochodem to pomylka, no chyba, że chce się tylko jeździć, zwiedzać po drodze i ma się mnostwo czasu
                • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:18
                  Koszty paliwa na miejscu w Turcji były wliczone w moją przedstawioną kalkulację, więc nic już nie dochodzi. Czartery w sezonie też tanie nie są. W przypadku samego wypoczynku bez intensywnego zwiedzania wyjazd samochodem rzeczywiście jest nieco bez sensu, tu zgoda.

Trzy dni w jedną stronę można jechać, ale nie trzeba ;) Jak się ma dobrych zmienników to do granicy z Turcją jedzie się z pd Polski około 1 dobę.
                  • papalaya Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:27
                    pisałam o 800-900 zł/osoba tam i z powrotem, właśnie znajomi polecieli za tyle na Gran Canarię :)

do granicy z Turcją, dolicz jeszcze 800 km do Bodrum :) tylko, że wakacje to raczej nie survival samochodowy i jazda na czas
                    • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:34
                      Ja rozumiem, że można tanio polecieć tylko na wypoczynek i już wyżej pisałam, że w tym przypadku własne auto jest bez sensu. W przypadku zwiedzania po drodze sprawy mają się inaczej... Wiem, ile się jedzie do Bodrum, btw :)
                  • Gość: baksak Re: samochodem do Turcji - Bodrum IP: *.play-internet.pl 06.08.12, 20:28
                    Doba to raczej niewykonalne. Byłam samochodem w Turcji dwa razy i trasa z Wrocławia do Stambułu zajęła za każdym razem średnio około 36 h przy jeździe praktycznie non stop - jedynie postoje na posiłki i taletę oraz kilka krótkich drzemek.

A co do "opłacalności" takiego wypadu - to już zupełnie inna historia. Wyprawa raczej dla tych, którzy nie muszą liczyć się z wydatkami.
                    • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 20:41
                      Wróciłam z miesięcznej wyprawy parę dni temu. W tamtą stronę jechaliśmy 25 h, a z powrotem 26h, ale były kolejki na przejściach granicznych. Przerw na drzemki nie było - jeden kierowca prowadził, drugi drzemał w trakcie jazdy w aucie. Jechaliśmy z pd Polski :)
                      • arlet0 Re: samochodem do Turcji - Bodrum 07.08.12, 08:01
                        Poszukuję noclegu w przyzwoitej cenie w Bułgarii lub Turcji przy trasie między granicą z Serbią a Canakkale.
                        • arlet0 Re: samochodem do Turcji - Bodrum 07.08.12, 08:22
                          My jedziemy 15 sierpnia do Kusadasi.
                          Trasa Barwinek - Presov - Miszkolc - Budapeszt - Szeged - Belgrad - Sofia - Edirne - Canakkale - Izmir.
                          Proszę o uwagi do trasy.
                          arlet15@wp.pl
                          • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 07.08.12, 10:04
                            Na takiej trasie sensowny wydaje się być nocleg w Serbii, np. Niszu jest fajny hostel o nazwie ... Nisz.
          • Gość: On-tur Re: samochodem do Turcji - Bodrum IP: *.internetia.net.pl 06.08.12, 12:52
            > ... do Stambułu to obecnie ok. 2000 zl tam i z powrotem ...
            Z Wrocławia do Stambułu jest 2300 km w jedną stronę :)
            Trzy lata temu znajomi zwiedzali Turcję samochodem, w 4 osoby, łącznie przejechali 6600 km, całkowity koszt zamknął się w 3500 euro.
            Ale jeżdzili przez 4 tygodnie, kto teraz ma taki urlop ;)
            • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:06
              Nasze koszty wyszły w tym roku prawie identycznie, też przy 4 tygodniach wyjazdowych, 4 osobach podróżujących i tych 7100 km drogi :)
              • papalaya Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:11
                tylko kogo stać na wzięcie 4 tygodniu urlopu?
                • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:19
                  Nie wszyscy muszą prosić szefów o urlop :)
                  • papalaya Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:29
                    sama mam własną firmę, nie znam nikogo kto mógłby zostawić biznes na tyle

takie rzeczy to tylko w filmach kategorii B :D
                    • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:33
                      No to chyba występuję w takim filmie :P Albo właśnie poznałaś kogoś, kto może zostawić firmę na miesiąc czasu :)
                      • papalaya Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:37
                        widać bardzo egzotyczna branża :D
                        • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:42
                          Owszem, dość, jestem wybitną specjalistką w wąskiej dziedzinie, lecąc sloganem z innego forum :P
                          • papalaya Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 13:53
                            tjaaa...jak każdy na forum

no właśnie...forum...a biznes się kręci sam :D
              • Gość: On-tur Re: samochodem do Turcji - Bodrum IP: *.internetia.net.pl 06.08.12, 15:13
                Cała czwórka to nauczyciele (brrrrr) ;)
                Ja z nimi nie mogłabym jeździć bo strasznie krzyczą.

Z mężem podróżowalismy inaczej:
                - do Berlina autem
                - do Istambułu samolotem (330 euro w obie strony z Berlina)
                - cztery na miejscu i zwiedzanie
                - wynajeliśmy suzuki na dwa tygodnie i objazd
                - po powrocie jeszcze dwa dni zakupowe w Istambule
                - Berlin - auto - Polska
                Razem 3 tygodnie, 3000 euro (brrrr) ale warto było :)))
    • isabeau Re: samochodem do Turcji - Bodrum 06.08.12, 10:31
      Ja na początek polecam lekturę:
      turcjawsandalach.pl/content/noclegi-w-wynaj%C4%99tych-domach-i-apartamentach
      Co do trasy przejazdu, to zastanawiacie się nad trasą międzynarodową czy też jak jechać po samej Turcji? Właśnie wróciłam samochodem z wyprawy wzdłuż wybrzeża Morza Egejskiego, mogę coś podpowiedzieć :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka