Dodaj do ulubionych

Portugalia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 18:38
Co polecacie na lenistwo i trochę zwiedzania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sokrates się pyta Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 16:28
      ...... i co, nie ma tu ani jednego Portugalczyka??????????
      • aska2000 Re: Portugalia 26.12.06, 21:30
        Hmmm, z Portugalczykami to może być ciężko raczej ...;)

...ale kilku rezydentów i paru luzofili możesz spotkać np. tu :

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30129
        Pozdrawiam :)
    • aseretka Re: Portugalia 28.12.06, 07:40
      Moim zdaniem dobrym miejscem jest Costa de Prata. Piekne, złote, piaszczyste
      plaże, blisko do Lizbony,Sintry, Batalhy, Leirii, Fatimy, Tomar oraz do
      prześlicznego, maleńkiego Obidos.
      • Gość: Sokrates Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 12:02
        Polskie biura podróży nie mają oferty w tym kierunku.
        A co jest lepsze: Albufeira czy Lagos?
        • turhotel Re: Portugalia 31.12.06, 19:29
          Podobno Lagos bo spokojniejsze.
          • Gość: Malinka Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 17:52
            Kapitalne oferty ma Itaka.
            NN tym razem nie popisał się. Ceny wyjęte z kosmosu.
            • aska2000 Re: Portugalia 02.01.07, 18:49
              ...zawsze można na własną rękę polecieć - gorąco polecam :)

A czy Lagos spokojniejsze od Albufeiry...hmm, polemizowałabym - oba kurorty i
              to sporaśne, wybierz raczej coś mniejszego, no chyba,że turystyczne molochy Ci
              nie przeszkadzają ;)
              • Gość: Sokrates Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:50
                Przeszkadzają.
                • aska2000 Re: Portugalia 02.01.07, 22:48
                  Gość portalu: Sokrates napisał(a):

> Przeszkadzają.

No to koniecznie coś sympatycznego, z atmosferką, na własną rękę :)

Co wybrać?
                  Może Zambujeira do Mar - jeszcze terytorialnie wybrzeże Alentejo, choć rzut
                  beretem od Algarve, a tu w jego zachodniej, mniej uczęszczanej części -
                  Odeceixe - genialna plaża, przemiłe miasteczko - głównie surferzy i turyści z
                  tych trochę mniej zblazowanych ;)

Albo któraś z mniejszych miejscowości we wschodniej części Algarve, dla
                  odmiany - gdzieś w okolicach nieco sennej, bardzo klimatycznej Taviry...

Gdybyś natomiast nie miał "parcia" na południe jedynie PT, to niezłym
                  rozwiązaniem może być np. region Estremadury i Ribatejo - np. miłe Peniche z
                  wyspami Berlenga - do Lizbony nie tak daleko (... tu wizyty rekomendować chyba
                  nie muszę;), a "pod bokiem" takie perełki jak Obidos, Alcobaca, Batalha czy
                  Tomar.

Jeszcze bardziej na północ mógłbyś pokusić się o okolice Viana do Castelo lub
                  tuż przy granicy z hiszpańską Galicją - niewielką a malowniczą Caminhę - stąd
                  niedaleko do fantastycznego Guimaraes, słynnego Bom Jesus, a bardziej na północ
                  można zahaczyć o takie miasteczka jak Valenca do Minho czy Moncao. Że o
                  wyprawie do Santiago (ES) nie wspomnę ;)

Możliwości jest mnóstwo, zależy co Ci odpowiada najbardziej, ale szczerze
                  odradzam kurorty uprzednio wzmiankowane ;)
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: Gucio Re: Portugalia IP: *.imz.pl 04.01.07, 09:49
                    Czy ktoś był w Hotelu ROCAMAR w Albufeirze. Podobno ładnie położony na skraju
                    miasta przy starówce.
                    Warto tam się wybrać?
    • leon29_76 Re: Portugalia 04.01.07, 14:12
      Dolączam sie do zapytania kolegi. Moze ktos wybiera sie w tym kierunku i
      przejrzał juz dostepne tegoroczne katalogi i oferty z biur podrózy? Cos
      polecacie w dobrej cenie? A do tych ktorzy juz byli pytanie: z jakim biurem, do
      jakiej miejscowosci (a moze i hotele polecicie) warto pojechać zeby nie być
      rozczarowanym? Chcialbym sie tam wybrać z córką licealistką na dwa tygodnie
      (przelom czerwca i lipca najbardziej by mi pasował). Raczej pobyt nad oceanem z
      dwiema, trzema ciekawymi wycieczkami w głąb lądu. A moze ktos doswiadczony w
      podrózach i ich planowaniu wybiera sie w tym czasie prywatnie do Portugalii i
      moglibysmy sie dolączyć?
      • aska2000 Re: Portugalia 04.01.07, 16:17
        leon29_76 napisał:

> Dolączam sie do zapytania kolegi. Moze ktos wybiera sie w tym kierunku i
        > przejrzał juz dostepne tegoroczne katalogi i oferty z biur podrózy? Cos
        > polecacie w dobrej cenie? A do tych ktorzy juz byli pytanie: z jakim biurem,
        do
        >
        > jakiej miejscowosci (a moze i hotele polecicie) warto pojechać zeby nie być
        > rozczarowanym? Chcialbym sie tam wybrać z córką licealistką na dwa tygodnie
        > (przelom czerwca i lipca najbardziej by mi pasował). Raczej pobyt nad oceanem
        z
        >
        > dwiema, trzema ciekawymi wycieczkami w głąb lądu.

Hmmmm...w tym sezonie to nie, swego czasu fajną (i relatywnie niedrogą) ofertę
        miało BIG BLUE, tyle,że to już prehistoria - biuro padło ;(
        Część ich oferty na inne destynacje przejęła ITAKA, ktoś o niej już tu nawet
        wspominał - może warto sprawdzić?

Co do opinii nt konkretnych hoteli, to nie liczyłabym raczej za bardzo na
        odzew - Portugalię ma/miało w ostatnich sezonach niewiele polskich BP (...może
        na szczęście ? ;)) zatem prawdopodobieństwo natrafienia klienta takiego hotelu
        jest ...niskie, heh

Radę miałabym jedną w zasadzie - jechać na własną rękę - ZDECYDOWANIE!
        To nie Bliski Wschód, tylko cywilizowana Europa - nie ma się czego obawiać :)
        Ludzie baaaardzo życzliwi, ceny nie aż tak tragiczne, jak można by było wnośić
        z kwot za wakacje zorganizowane proponowanych przez BP...
        A kraj niesamowity!!!
        (...oczywiście obiektywna nie jestem, nie ukrywam ;))

A moze ktos doswiadczony w
        > podrózach i ich planowaniu wybiera sie w tym czasie prywatnie do Portugalii i
        > moglibysmy sie dolączyć?

Z żalem muszę stwierdzić, że w tym roku raczej tam nie zawitam, niestety :(((
        Ale wirtualnych rad chętnie udzielę, w miarę swoich skromnych możliwości.
        Pozdrawiam :)
        • leon29_76 Re: Portugalia 05.01.07, 16:27
          Chetnie bym pojechal na własną ręke bo z pewnoscią byłoby ciekawiej jak z
          biurem ale sam to troche sie boje no i za bardzo nie mam czasu na zalatwianie
          wszystkiego samemu (przelot, hotele, samochod itd itp -troche pewnie w
          internecie trzeba posiedzieć, podzwonić, popisać) .... gdyby jakaś większa
          grupa sie zebrała fajnych ludzi, najlepiej z kims kto juz tam byl i wie jak sie
          poruszać to dolącze bez wahania.
      • Gość: Malinka Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 18:49
        Leonie świetną ofertę ma Itaka. Też napaliłam się na hotel Rocamar. Cena bardzo
        przystępna.
        • leon29_76 Re: Portugalia 05.01.07, 16:35
          A juz zrobilas rezerwacje? Czy cena ktora tam jest obejmuje juz znizki zwiazane
          z wczesną rezerwacją czy jeszcze cos odejmują?
          Aha moze jeszcze od razu ktos podpowie ile jeszcze poza ceną wycieczki wyda sie
          na miejscu przez dwa tygodnie zakladajac ze dwa posilki sa w cenie. Tak srednio
          bez zadnych szaleństw. I czy na przelomie czerwca i lipca woda w tym oceanie to
          juz jest ciepła na tyle zeby sie kąpać można? I opalać na plaży?
          • Gość: Malinka Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:46
            Nie. Na str. internetowych Itaki są umieszczone ceny ze zniżką. Dodatkowo
            będziecie mieli wycieczkę po Algarve na free.
            Ile wydasz kasy to zależy od Ciebie. Tam się wydaje tylko na wycieczki i na
            sardynki. Cudowne rybne knajpki z przepysznymi sardyneczkami. Polecam :-)))
            Byłam kiedyś w czerwcu i często uciekałam pod parasol bo nie mogłam wytrzymać,
            tak było ciepło ale woda w oceanie była tradycyjnie wzburzona i jak dla mnie
            trochę zimna. Ale jestem ciepłolubnym stworkiem.
            • leon29_76 Re: Portugalia 07.01.07, 13:43
              tzn ile stopni ma? Ja korzystam z kapieli w Baltyku juz nawet przy 17-18
              stopniach. Jak tylko jest cieplo i sloneczko swieci oczywiscie.
              • bah77 Re: Portugalia... 07.01.07, 19:06
                Pewnie w czerwcu woda miała właśnie taką temperaturę jak lubisz, było prawie
                25 st. C, a słoneczko świeciło. ;-)

bah77
                • aska2000 Re: Portugalia... 07.01.07, 19:42
                  Małe uzupełnienie do info podanego przez Bah'a :)

- jeśli chodzi o temp. powietrza, to w czerwcu może być cieplej, do 30 st.
                  spokojnie, z tym,że ożywcza bryza znad Oceanu sprawia,że nie robi się chyba
                  nigdy duszno (jak np. choćby w Grecji się to zdarza ;)
                  W zeszłym roku np. i to na północy kraju, niedaleko hiszpańskiej Galicji,
                  ostatni tydzień maja był wręcz upalny - temperatury siągały 35 stopni!

- a sam Ocean? Pewnie właśnie w granicach 18 st. zaledwie, ale od czego
                  baseny ? ;))

Pozdrawiam!
                  • bah77 Re: Portugalia... 07.01.07, 20:40
                    Asiu, ależ oczywiście, może być tam cieplej! :-)

Albo... chłodniej. :-(

Podałem przeciętną temp. dla czerwca w Faro na Algarve (od 18 w nocy do 25 st.
                    w dzień)...

Pozdrawiam

bah77
                    • aska2000 Re: Portugalia...do Bah'a :) 07.01.07, 20:44
                      Jasne :)

Ja tylko uzupełniłam Twoje dane wiedzą empiryczną ;))

...a że pogoda ostatnio wszędzie płata figle, to aż strach myśleć, co to dalej
                      (hmmm, weather-wise mam na myśli ;) może się wydarzyć...

Pozdrowienia odwzajemniam :)
    • Gość: Madzia Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 17:57
      Pooglądaj sobei te fotki - moze to Cie jakos zainspiruje:
      www.miastaeuropy.pl/fotografie/index.php?cat=10017
      • leon29_76 Re: Portugalia 07.01.07, 13:39
        Z tego co juz poczytalem i pooglądałem to zainspirowany jestem bardzo i na
        pewno wybieram Portugalie na te wakacje. Z wypowiedzi na forach wynika ze chyba
        na ten sezon najlepsze oferty do Portugalii mają Neckerman i Itaka. Mam juz ich
        tegoroczne katalogi wiec dzisiaj poprzeglądam. Hotel "Rocamar" z Itaki wygląda
        ekstra. Jak ktos wie na jego temat wiecej albo wyszukal cos w necie to niech
        pisze. Na innym forum ktos polecil mi Neckermana, ktory w roku ubieglym mial
        oferte w miejsowosci Carvoreiro - czy jest to tez w tegorocznej ofercie to
        musze sprawdzić. Jak ktos bedzie sie wybieral w tym kierunku juz pod koniec
        czerwca to tez niech da znać co wybrał.
        • Gość: Wisia Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 13:48
          Leonie, dużo pisali na forum wakacyjnym o Albufeirze z Itaką.
          Wątek zowie się "Rocamar z Itaką??".
          Ludzie wałkują ten temat od kilku co najmniej dni.
          • Gość: Pajacyk Re: Portugalia IP: *.imz.pl 08.01.07, 12:10
            Najładniej jest tam gdzie sa kify i formacje skalne, czyli w albufeire, lagos,
            czy praia da Rocha czy p. d. Falesia.
            Ten Rocamar też za mną chodzi i chyba sobie zarezerwuję z Itaki bo TUI ma
            straszliwe ceny.
            • leon29_76 Re: Portugalia 09.01.07, 13:32
              Ja juz zarezerwowalem Rocamar w Abufeirze. Wylatuje 22.06. Niestety nie ma juz
              we wczesnych terminach (czerwiec, lipiec) miejsc w pokojach od strony ulicy.
              Trzeba wiec doplacać 200 pln do os/tydz do pokojów z widokiem na ocean. A i
              tych juz niewiele zostało - tak mi Pani na infolinii mowila. Generalnie wiec
              ten hotel cieszy sie duzym powodzeniem i pewnie za kilka tygodni juz cala
              oferta wakacyjna bedzie tam wyprzedana. Nie dziwie sie bo wygląda calkiem
              fajnie - mozecie wejsc na ich strone - www.rocamarbeachhotel.com - no i jest
              tez w ofercie TUI co raczej potwierdza to ze jest ok.
              • Gość: Wisia Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:28
                A Tui zdziera skórę do nieprzytomości. Itaka ma bardzo fajne ceny.
                Czytając katalogi różnych biur podróży dochodzę do wniosku, że w tym roku Itaka
                będzie liderem na naszym rynku.
                Ciekawe oferty, przystępne ceny, jest w czym wybierać.
              • aska2000 Do Leona :) 10.01.07, 10:30
                Fajnie się masz!

'Zalinkowany' hotel wygląda bardzo OK :))
                ...a i fotki na stronie mają udane.

Życzę niezapomnianych wakacji (...tylko nie zasiedź się w samym hotelu ;P -
                Portugalię naprawdę warto poznać :))
                • Gość: Krokodylek Re: Do Leona :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:49
                  Aska, powiedz to koniowi.
                  • aska2000 Krokodylku...jaśniej, proszę, bo nie kumam ;) 10.01.07, 17:08
                    Gość portalu: Krokodylek napisał(a):

> Aska, powiedz to koniowi.

Że co, przepraszam..?!?!?!

P.S. Zwierzęta lubię, z końmi zdarzało mi się komunikować także werbalnie ;P

• Gość: Krokodylek Re: Krokodylku...jaśniej, proszę, bo nie kumam ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 18:09
                      Pisząc "...tylko nie zasiedź się w samym hotelu ;P -
                      Portugalię naprawdę warto poznać" obrażasz człowieka.
                      Innymi słowy takie teksty i instrukcje możesz sobie wsadzić do 4 liter.
                      Czy teraz to już jest dla Ciebie zrozumiałe?
                      • aska2000 Czytanie ze zrozumieniem najwyraźniej jednak 10.01.07, 19:28
                        sztuką jest, a nie umiejętnością daną każdemu z homo sapiens ;P P

Cóż, skoro znaczenie słowa "obrażać" jest dla Ciebie niezrozumiałe, to dla mnie
                        EOT

Adeus!
                        • Gość: Krokodylek Re: Czytanie ze zrozumieniem najwyraźniej jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:39
                          Oj głupia bździągwa jesteś. Nic nie zrozumiałaś.
    • Gość: Zbynio Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:14
      A ja 2 lata temu wykupiłem w TUI 7+7.
      W pierwszym tygodniu autem przejschaliśmy 1800 km od Faro-Tomar-Evora-Coimbra-
      Lisbona (2 dni)-Setubal-Fatima-Sagres-Faro
      W drugim tygodniu lenistwo w Albufeira w hoteli Auramar ( na skraju miasta
      nad oceanem pośród klifów.
      Czego i wam serdecznie życzę.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Kulpix Re: Portugalia IP: 83.147.138.* 18.01.07, 15:14
      Ja jechałam na własną rękę i najpierw zrobiłam samochodem trasę Lizbona-Fatima-
      Alcobasa-Batalha (przepiękne!), a później pojechaliśmy do Albufeiry na
      plażowanie. Nie jesteśmy z mężem zwolennikami turystycznych molochów, ale mimo
      to zdecydowalismy sie na Albufeire. I milo nas zaskoczyla! Wcale nie jest to
      zatloczone, glosne miasto. Wedlug mnie jest calkiem ładne, białe, z ładniutkimi
      wąskimi uliczkami, przyjemnymi restauracjami z balkonikiem i miłą atmosferą. W
      porównaniu z tandetnymi miastami turystycznymi Hiszpanii, Albufeira naprawdę
      jest przyjemna. Mieszkaliśmy trochę poza centrum w hotelu Maritim - bardzo
      polecam.
      • Gość: Gucio Re: Portugalia IP: *.imz.pl 19.01.07, 09:15
        I tu się z Tobą zgadzam.
        • Gość: agnena Re: Portugalia IP: *.85-237-184.tkchopin.pl 23.01.07, 11:59
          w jakim biurze najlepiej i najtaniej wynająć samochód w Portugalii?
          • Gość: Kulpix Re: Portugalia IP: 83.147.141.* 03.02.07, 18:40
            My znalezlismy samochod na stronie www.economycarrentals.com i tam są auta z
            różnych firm. Nam akurat trafiła się firma THRIFTY i bylismy zadowoleni, choc
            musielismy za nimi wydzwaniac z lotniska, bo nikt po nas nie wyjechal. Ale to
            nie byl wielki problem.
    • Gość: zbynio Re: Portugalia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 16:16
      Nie wiem w jakim jest najlepiej, ale TUI miało podpisaną umowę z AUTOJARDIM.
      Tydzień kosztował ok. 240 euro (+ kaucja 80 euro - zwrot bez zbędnych
      ceregieli).
      Pozdrawiam.
      • Gość: Ewa Re: Portugalia IP: 195.205.24.* 09.07.07, 10:34
        Bardzo proszę "Zbynia" o dokładny opis hotelu Auramar. Jadę tam we wrześniu.
        Warunki, położenie, wyżywienie i co tam jeszcze można opisać. Z góry dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka