GoĹÄ: Sokrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 18:38 Co polecacie na lenistwo i trochę zwiedzania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Sokrates się pyta Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 16:28 ...... i co, nie ma tu ani jednego Portugalczyka?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Portugalia 26.12.06, 21:30 Hmmm, z Portugalczykami to może być ciężko raczej ...;) ...ale kilku rezydentów i paru luzofili możesz spotkać np. tu : forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30129 Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Portugalia 28.12.06, 07:40 Moim zdaniem dobrym miejscem jest Costa de Prata. Piekne, złote, piaszczyste plaże, blisko do Lizbony,Sintry, Batalhy, Leirii, Fatimy, Tomar oraz do prześlicznego, maleńkiego Obidos. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sokrates Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 12:02 Polskie biura podróży nie mają oferty w tym kierunku. A co jest lepsze: Albufeira czy Lagos? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Malinka Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 17:52 Kapitalne oferty ma Itaka. NN tym razem nie popisał się. Ceny wyjęte z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Portugalia 02.01.07, 18:49 ...zawsze można na własną rękę polecieć - gorąco polecam :) A czy Lagos spokojniejsze od Albufeiry...hmm, polemizowałabym - oba kurorty i to sporaśne, wybierz raczej coś mniejszego, no chyba,że turystyczne molochy Ci nie przeszkadzają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sokrates Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:50 Przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Portugalia 02.01.07, 22:48 Gość portalu: Sokrates napisał(a): > Przeszkadzają. No to koniecznie coś sympatycznego, z atmosferką, na własną rękę :) Co wybrać? Może Zambujeira do Mar - jeszcze terytorialnie wybrzeże Alentejo, choć rzut beretem od Algarve, a tu w jego zachodniej, mniej uczęszczanej części - Odeceixe - genialna plaża, przemiłe miasteczko - głównie surferzy i turyści z tych trochę mniej zblazowanych ;) Albo któraś z mniejszych miejscowości we wschodniej części Algarve, dla odmiany - gdzieś w okolicach nieco sennej, bardzo klimatycznej Taviry... Gdybyś natomiast nie miał "parcia" na południe jedynie PT, to niezłym rozwiązaniem może być np. region Estremadury i Ribatejo - np. miłe Peniche z wyspami Berlenga - do Lizbony nie tak daleko (... tu wizyty rekomendować chyba nie muszę;), a "pod bokiem" takie perełki jak Obidos, Alcobaca, Batalha czy Tomar. Jeszcze bardziej na północ mógłbyś pokusić się o okolice Viana do Castelo lub tuż przy granicy z hiszpańską Galicją - niewielką a malowniczą Caminhę - stąd niedaleko do fantastycznego Guimaraes, słynnego Bom Jesus, a bardziej na północ można zahaczyć o takie miasteczka jak Valenca do Minho czy Moncao. Że o wyprawie do Santiago (ES) nie wspomnę ;) Możliwości jest mnóstwo, zależy co Ci odpowiada najbardziej, ale szczerze odradzam kurorty uprzednio wzmiankowane ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gucio Re: Portugalia IP: *.imz.pl 04.01.07, 09:49 Czy ktoś był w Hotelu ROCAMAR w Albufeirze. Podobno ładnie położony na skraju miasta przy starówce. Warto tam się wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
leon29_76 Re: Portugalia 04.01.07, 14:12 Dolączam sie do zapytania kolegi. Moze ktos wybiera sie w tym kierunku i przejrzał juz dostepne tegoroczne katalogi i oferty z biur podrózy? Cos polecacie w dobrej cenie? A do tych ktorzy juz byli pytanie: z jakim biurem, do jakiej miejscowosci (a moze i hotele polecicie) warto pojechać zeby nie być rozczarowanym? Chcialbym sie tam wybrać z córką licealistką na dwa tygodnie (przelom czerwca i lipca najbardziej by mi pasował). Raczej pobyt nad oceanem z dwiema, trzema ciekawymi wycieczkami w głąb lądu. A moze ktos doswiadczony w podrózach i ich planowaniu wybiera sie w tym czasie prywatnie do Portugalii i moglibysmy sie dolączyć? Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Portugalia 04.01.07, 16:17 leon29_76 napisał: > Dolączam sie do zapytania kolegi. Moze ktos wybiera sie w tym kierunku i > przejrzał juz dostepne tegoroczne katalogi i oferty z biur podrózy? Cos > polecacie w dobrej cenie? A do tych ktorzy juz byli pytanie: z jakim biurem, do > > jakiej miejscowosci (a moze i hotele polecicie) warto pojechać zeby nie być > rozczarowanym? Chcialbym sie tam wybrać z córką licealistką na dwa tygodnie > (przelom czerwca i lipca najbardziej by mi pasował). Raczej pobyt nad oceanem z > > dwiema, trzema ciekawymi wycieczkami w głąb lądu. Hmmmm...w tym sezonie to nie, swego czasu fajną (i relatywnie niedrogą) ofertę miało BIG BLUE, tyle,że to już prehistoria - biuro padło ;( Część ich oferty na inne destynacje przejęła ITAKA, ktoś o niej już tu nawet wspominał - może warto sprawdzić? Co do opinii nt konkretnych hoteli, to nie liczyłabym raczej za bardzo na odzew - Portugalię ma/miało w ostatnich sezonach niewiele polskich BP (...może na szczęście ? ;)) zatem prawdopodobieństwo natrafienia klienta takiego hotelu jest ...niskie, heh Radę miałabym jedną w zasadzie - jechać na własną rękę - ZDECYDOWANIE! To nie Bliski Wschód, tylko cywilizowana Europa - nie ma się czego obawiać :) Ludzie baaaardzo życzliwi, ceny nie aż tak tragiczne, jak można by było wnośić z kwot za wakacje zorganizowane proponowanych przez BP... A kraj niesamowity!!! (...oczywiście obiektywna nie jestem, nie ukrywam ;)) A moze ktos doswiadczony w > podrózach i ich planowaniu wybiera sie w tym czasie prywatnie do Portugalii i > moglibysmy sie dolączyć? Z żalem muszę stwierdzić, że w tym roku raczej tam nie zawitam, niestety :((( Ale wirtualnych rad chętnie udzielę, w miarę swoich skromnych możliwości. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
leon29_76 Re: Portugalia 05.01.07, 16:27 Chetnie bym pojechal na własną ręke bo z pewnoscią byłoby ciekawiej jak z biurem ale sam to troche sie boje no i za bardzo nie mam czasu na zalatwianie wszystkiego samemu (przelot, hotele, samochod itd itp -troche pewnie w internecie trzeba posiedzieć, podzwonić, popisać) .... gdyby jakaś większa grupa sie zebrała fajnych ludzi, najlepiej z kims kto juz tam byl i wie jak sie poruszać to dolącze bez wahania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Malinka Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 18:49 Leonie świetną ofertę ma Itaka. Też napaliłam się na hotel Rocamar. Cena bardzo przystępna. Odpowiedz Link Zgłoś
leon29_76 Re: Portugalia 05.01.07, 16:35 A juz zrobilas rezerwacje? Czy cena ktora tam jest obejmuje juz znizki zwiazane z wczesną rezerwacją czy jeszcze cos odejmują? Aha moze jeszcze od razu ktos podpowie ile jeszcze poza ceną wycieczki wyda sie na miejscu przez dwa tygodnie zakladajac ze dwa posilki sa w cenie. Tak srednio bez zadnych szaleństw. I czy na przelomie czerwca i lipca woda w tym oceanie to juz jest ciepła na tyle zeby sie kąpać można? I opalać na plaży? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Malinka Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:46 Nie. Na str. internetowych Itaki są umieszczone ceny ze zniżką. Dodatkowo będziecie mieli wycieczkę po Algarve na free. Ile wydasz kasy to zależy od Ciebie. Tam się wydaje tylko na wycieczki i na sardynki. Cudowne rybne knajpki z przepysznymi sardyneczkami. Polecam :-))) Byłam kiedyś w czerwcu i często uciekałam pod parasol bo nie mogłam wytrzymać, tak było ciepło ale woda w oceanie była tradycyjnie wzburzona i jak dla mnie trochę zimna. Ale jestem ciepłolubnym stworkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leon29_76 Re: Portugalia 07.01.07, 13:43 tzn ile stopni ma? Ja korzystam z kapieli w Baltyku juz nawet przy 17-18 stopniach. Jak tylko jest cieplo i sloneczko swieci oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Portugalia... 07.01.07, 19:06 Pewnie w czerwcu woda miała właśnie taką temperaturę jak lubisz, było prawie 25 st. C, a słoneczko świeciło. ;-) bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Portugalia... 07.01.07, 19:42 Małe uzupełnienie do info podanego przez Bah'a :) - jeśli chodzi o temp. powietrza, to w czerwcu może być cieplej, do 30 st. spokojnie, z tym,że ożywcza bryza znad Oceanu sprawia,że nie robi się chyba nigdy duszno (jak np. choćby w Grecji się to zdarza ;) W zeszłym roku np. i to na północy kraju, niedaleko hiszpańskiej Galicji, ostatni tydzień maja był wręcz upalny - temperatury siągały 35 stopni! - a sam Ocean? Pewnie właśnie w granicach 18 st. zaledwie, ale od czego baseny ? ;)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Portugalia... 07.01.07, 20:40 Asiu, ależ oczywiście, może być tam cieplej! :-) Albo... chłodniej. :-( Podałem przeciętną temp. dla czerwca w Faro na Algarve (od 18 w nocy do 25 st. w dzień)... Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Portugalia...do Bah'a :) 07.01.07, 20:44 Jasne :) Ja tylko uzupełniłam Twoje dane wiedzą empiryczną ;)) ...a że pogoda ostatnio wszędzie płata figle, to aż strach myśleć, co to dalej (hmmm, weather-wise mam na myśli ;) może się wydarzyć... Pozdrowienia odwzajemniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Madzia Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 17:57 Pooglądaj sobei te fotki - moze to Cie jakos zainspiruje: www.miastaeuropy.pl/fotografie/index.php?cat=10017 Odpowiedz Link Zgłoś
leon29_76 Re: Portugalia 07.01.07, 13:39 Z tego co juz poczytalem i pooglądałem to zainspirowany jestem bardzo i na pewno wybieram Portugalie na te wakacje. Z wypowiedzi na forach wynika ze chyba na ten sezon najlepsze oferty do Portugalii mają Neckerman i Itaka. Mam juz ich tegoroczne katalogi wiec dzisiaj poprzeglądam. Hotel "Rocamar" z Itaki wygląda ekstra. Jak ktos wie na jego temat wiecej albo wyszukal cos w necie to niech pisze. Na innym forum ktos polecil mi Neckermana, ktory w roku ubieglym mial oferte w miejsowosci Carvoreiro - czy jest to tez w tegorocznej ofercie to musze sprawdzić. Jak ktos bedzie sie wybieral w tym kierunku juz pod koniec czerwca to tez niech da znać co wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wisia Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 13:48 Leonie, dużo pisali na forum wakacyjnym o Albufeirze z Itaką. Wątek zowie się "Rocamar z Itaką??". Ludzie wałkują ten temat od kilku co najmniej dni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pajacyk Re: Portugalia IP: *.imz.pl 08.01.07, 12:10 Najładniej jest tam gdzie sa kify i formacje skalne, czyli w albufeire, lagos, czy praia da Rocha czy p. d. Falesia. Ten Rocamar też za mną chodzi i chyba sobie zarezerwuję z Itaki bo TUI ma straszliwe ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
leon29_76 Re: Portugalia 09.01.07, 13:32 Ja juz zarezerwowalem Rocamar w Abufeirze. Wylatuje 22.06. Niestety nie ma juz we wczesnych terminach (czerwiec, lipiec) miejsc w pokojach od strony ulicy. Trzeba wiec doplacać 200 pln do os/tydz do pokojów z widokiem na ocean. A i tych juz niewiele zostało - tak mi Pani na infolinii mowila. Generalnie wiec ten hotel cieszy sie duzym powodzeniem i pewnie za kilka tygodni juz cala oferta wakacyjna bedzie tam wyprzedana. Nie dziwie sie bo wygląda calkiem fajnie - mozecie wejsc na ich strone - www.rocamarbeachhotel.com - no i jest tez w ofercie TUI co raczej potwierdza to ze jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wisia Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:28 A Tui zdziera skórę do nieprzytomości. Itaka ma bardzo fajne ceny. Czytając katalogi różnych biur podróży dochodzę do wniosku, że w tym roku Itaka będzie liderem na naszym rynku. Ciekawe oferty, przystępne ceny, jest w czym wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Do Leona :) 10.01.07, 10:30 Fajnie się masz! 'Zalinkowany' hotel wygląda bardzo OK :)) ...a i fotki na stronie mają udane. Życzę niezapomnianych wakacji (...tylko nie zasiedź się w samym hotelu ;P - Portugalię naprawdę warto poznać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krokodylek Re: Do Leona :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:49 Aska, powiedz to koniowi. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Krokodylku...jaśniej, proszę, bo nie kumam ;) 10.01.07, 17:08 Gość portalu: Krokodylek napisał(a): > Aska, powiedz to koniowi. Że co, przepraszam..?!?!?! P.S. Zwierzęta lubię, z końmi zdarzało mi się komunikować także werbalnie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krokodylek Re: Krokodylku...jaśniej, proszę, bo nie kumam ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 18:09 Pisząc "...tylko nie zasiedź się w samym hotelu ;P - Portugalię naprawdę warto poznać" obrażasz człowieka. Innymi słowy takie teksty i instrukcje możesz sobie wsadzić do 4 liter. Czy teraz to już jest dla Ciebie zrozumiałe? Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Czytanie ze zrozumieniem najwyraźniej jednak 10.01.07, 19:28 sztuką jest, a nie umiejętnością daną każdemu z homo sapiens ;P P Cóż, skoro znaczenie słowa "obrażać" jest dla Ciebie niezrozumiałe, to dla mnie EOT Adeus! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krokodylek Re: Czytanie ze zrozumieniem najwyraźniej jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:39 Oj głupia bździągwa jesteś. Nic nie zrozumiałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zbynio Re: Portugalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:14 A ja 2 lata temu wykupiłem w TUI 7+7. W pierwszym tygodniu autem przejschaliśmy 1800 km od Faro-Tomar-Evora-Coimbra- Lisbona (2 dni)-Setubal-Fatima-Sagres-Faro W drugim tygodniu lenistwo w Albufeira w hoteli Auramar ( na skraju miasta nad oceanem pośród klifów. Czego i wam serdecznie życzę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kulpix Re: Portugalia IP: 83.147.138.* 18.01.07, 15:14 Ja jechałam na własną rękę i najpierw zrobiłam samochodem trasę Lizbona-Fatima- Alcobasa-Batalha (przepiękne!), a później pojechaliśmy do Albufeiry na plażowanie. Nie jesteśmy z mężem zwolennikami turystycznych molochów, ale mimo to zdecydowalismy sie na Albufeire. I milo nas zaskoczyla! Wcale nie jest to zatloczone, glosne miasto. Wedlug mnie jest calkiem ładne, białe, z ładniutkimi wąskimi uliczkami, przyjemnymi restauracjami z balkonikiem i miłą atmosferą. W porównaniu z tandetnymi miastami turystycznymi Hiszpanii, Albufeira naprawdę jest przyjemna. Mieszkaliśmy trochę poza centrum w hotelu Maritim - bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gucio Re: Portugalia IP: *.imz.pl 19.01.07, 09:15 I tu się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agnena Re: Portugalia IP: *.85-237-184.tkchopin.pl 23.01.07, 11:59 w jakim biurze najlepiej i najtaniej wynająć samochód w Portugalii? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kulpix Re: Portugalia IP: 83.147.141.* 03.02.07, 18:40 My znalezlismy samochod na stronie www.economycarrentals.com i tam są auta z różnych firm. Nam akurat trafiła się firma THRIFTY i bylismy zadowoleni, choc musielismy za nimi wydzwaniac z lotniska, bo nikt po nas nie wyjechal. Ale to nie byl wielki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zbynio Re: Portugalia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 16:16 Nie wiem w jakim jest najlepiej, ale TUI miało podpisaną umowę z AUTOJARDIM. Tydzień kosztował ok. 240 euro (+ kaucja 80 euro - zwrot bez zbędnych ceregieli). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: Portugalia IP: 195.205.24.* 09.07.07, 10:34 Bardzo proszę "Zbynia" o dokładny opis hotelu Auramar. Jadę tam we wrześniu. Warunki, położenie, wyżywienie i co tam jeszcze można opisać. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś