Gość: Lilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 20:07 Jak wyżej którą z wybrać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black_pukas Re: Kapadocja czy Pamukkale 12.12.12, 20:19 Stambuł wybierz, będzie ciekawiej :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.jjs.pl 12.12.12, 20:48 Kapadocja to kraina, której teren ma około 600 km kw. Jest więc co zwiedzać, program wycieczki bogatszy i wrażenia silniejsze. Jeśli wykupicie wycieczkę 2 dniową zwiedzacie Konyię Muzeum Mevlany czyli Klasztoru Wirujących Derwiszy,podziemne miasta Saratli, zamek Uçhisar, dolinę Goreme i muzeum (kościoły w jaskiniach), dolinę Mnichów i Kominków Św. Szymona, dolinę Wyobraźni i w drodze powrotnej największy karawansaraj, dodatkowo możecie wykupić turecką noc w jaskini z tańczącymi Derwiszami i poranny lot balonem. Na jednodniowej wyciecze do Pamukale zwiedzacie zdecydowanie, mniejszy obszar, częściowo zamknięte tarasy, baseny Kleopatry (kompie dodatkowo płatna) i starożytne Hierapolis i rzymski teatr. Wybór należy do Ciebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 21:27 Zdecydowanie, Kapadocja! Naprawdę robi wrażenie, mnóstwo ciekawych miejsc do zwiedzenia podczas 2 dniowej wycieczki, ja osobiście byłam bardzo rozczarowana Pamukkale, nic ciekawego, strasznie przereklamowana wycieczka, wielogodzinna jazda autokarem i niewiele do zobaczenia, na zdjęciach wygląda to znacznie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.play-internet.pl 13.12.12, 15:42 Zdecydowanie Kapadocja bo to baśniowa kraina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walduś Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.rzeszow.vectranet.pl 13.12.12, 18:57 Kapadocja!Ciekawsza! Byłem tu i tu.I to nie raz.Ostatnio Pamukkale w tym roku pażdziernik.Zmiany degradacyjne z tymi widokami i krajobrazami jakie były jeszcze 5 lat temu widoczne.Jest też poprawa.Zlikwidowano poniżej wybudowane hotele,CPN na terenie Heriapolis czy tam jest drugie wejście a dawny podjazd oraz dojazd przez nekropolię pod basen Kleopatry jest zamknięta.Pusto przed muzeum i nie ma postoju autobusów.Ogólnie coś robią.Ale przereklamowane i nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 15:24 A czy ktos powie mi ile jedzie sie do kapadocji z side Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.jjs.pl 15.12.12, 17:14 około 11 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Kapadocja czy Pamukkale 15.12.12, 17:16 Z Side masz najbliżej z riwiery do krzyżówki drogi w góry z tą ich "autostradą" Antalya-Alanya.Od tego punktu zbiorczego jak bezpośrednio, no to jechałem ostatnio ok.6 godz.z jednym postojem na tankowanie i obiad w karawanseraju do doliny Goreme .Ale jak fakultety to trzeba dołożyć minimum dwa jeszcze postoje.Na przekąskę po minięciu G.Taurus,Konyia i klasztor pewno w programie,no i obowiązkowa wytwórnia onyksu.Zresztą mają różne wersje.Tak ,że najpewniej jakieś 9 godz.Koniecznie więc dwa dni minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.jjs.pl 15.12.12, 17:41 jak fakultety, a jak nic chodzi o wycieczkę autokarową zorganizowaną to ok 11 godzin, bo zbiórka po hotelach i rozmówka swoje zajmuje, bo są postoje na posiłki, na foto, prezentacje w fabrykach, a to w wszytko w dużej grupie, więc do 9 godzin należny dodać jeszcze półtora diwie na stracony czas po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenzi Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.12, 18:22 W Kapadocji nie bylam,ale czas dojazdu robi straszne wrazenie /chyba ze ma sie dluugie wczasy /Ja bylam 7 dni/pobyt/ w 2012 i pojechalam/5 godz/ do Pamukkale i nie zaluje .To trzeba zobaczyc chociaz raz w zyciu. Jest pieknie i zjawiskowo.Polecam !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.jjs.pl 15.12.12, 18:26 Jeśli planuje się kilka wizyt w Turcji to rozsądnie jest odwiedzić z Turcji egejskiej Panukale i Efez, a z riwiery Kapadocję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 21:39 mój urlop trwa właśnie 7 dni i nie wiem czy nie lepiej jechać do pammukale bo kapadocja to jednak 2 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.12, 15:39 Jeżeli już jechać do Pamukkale (byłam i nie polecam, naprawdę szkoda czasu i pieniędzy) to lepiej z Turcji Egejskiej, bo bliżej. A Kapadocja to jedna z najlepszych wycieczek fakultatywnych w Turcji (I miejsce moim zdaniem ma Stambuł), jazda trwa dość długo,ale przecież nie non-stop, po drodze zwiedza się różne miejsca np. Muzeum Derwiszy w Konyi, są postoje na fotografowanie (filmowanie) przepięknych widoków. A sama Kapadocja jest bajkowa, do tego podziemne miasto, kościoły wykute w skałach z malowidłami ściennymi, ja bez wahania wybrałabym Kapadocję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 20:20 Dziękuje Bardzo wszystkim za odpowiedzi zdecydowałam się na Kapadocję i myśle że wycieczka będzie udana :) Odpowiedz Link Zgłoś
warmianka35 Re: Kapadocja czy Pamukkale 16.12.12, 21:04 Bardzo dobra decyzja. Byłam i tu i tu i zdecydowanie polecam bardziej Kapadocję. Według mnie, jak ktoś już zauważył, Pamukkale wygląda najlepiej na zdjęciach, poza tym tłum ludzi, którzy prawie depczą jeden po drugim, również tłumy w basenie Kleopatry. A Kapadocja to przepiękna kraina ze zjawiskowymi formami skalnymi, podziemnymi miastami i kościołami wykutymi w skałach. W następnym roku również wybieram się do Turcji i wybrałam taki program, aby znowu trafić do Kapadocji. I nie ma co przejmować się długimi przejazdami, bo w Turcji to norma, jeżeli chce się zobaczyć co słynniejsze zabytki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aisha Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 21:10 Zdecydowanie Kapadocja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: 46.187.191.* 25.12.12, 20:47 W Kapadocji jest cudownie. Do tego obowiązkowo wieczór turecki. A taniec derwiszów - sema - (ale nie ten podczas wieczoru) to komercja pod turystów, mimo szumnych zapowiedzi przewodników o konieczności zachowania wyjątkowej powagi. Pamukkale też jest całkiem OK. Do tego kąpiel w basenie Kleopatry - cieplutka woda (na temat czystości można mieć różne opinie), trzeba tylko uważać na te bardzo śliskie kolumny na dnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meme Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.cela.pl 27.12.12, 17:24 jak dla mnie to Kapadocja. bardzo mi sie podobała. Pamukkale też robi wrażenie, ale jak dla mnie to trochę mniejsze. faktycznie jak jesteś tylko tydzień to ciężko zdecydować. ja byłam na wycieczce objazdowej po Turcji (np. Alfa Star ma w ofercie) więc zobaczyłam wiekszość ciekawych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.12, 13:06 Tego nie da się porównać. Obydwa miejsca bardzo urokliwe i warte polecenia. Choć lot balonem nad Kapadocją o wschodzie słońca - robi wrażenie, widoki niezapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.12, 17:02 tak naprawde i to i to trzeba zobaczyć !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kapadocja czy Pamukkale IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.12, 21:53 Ja wybrałabym zdecydowanie Kapadocję, niezapomniane wrażenia i myślę, że Kapadocję to trzeba obowiązkowo zobaczyć, w Pamukkale też byłam, ale przynajmniej dla mnie, to nawet nie ma co porównywać z Kapadocją, wycieczka męcząca i rozczarowująca, spokojnie możesz zrezygnować z Pamukkale. Odpowiedz Link Zgłoś