Dodaj do ulubionych

Problem z bramką na autostradzie w Turcji

28.04.13, 12:49
Cześć! Dwa lata temu wyjeżdżając z Istambułu autostradą na zachód bramka nie wydała mi bileciku. Wraz z kompanami postanowiliśmy zjechać pierwszym możliwym zjazdem( chyba na Chadimkoy) jednak tam nie myło nikogo z kim moglibyśmy pogadać.Same automaty albo bramki dla tych którzy mają ogs czyli specjalne urządzenie zamontowane w aucie. Bramka ogs zaczęła piszczeć i pojechaliśmy dalej. Nie mieliśmy innego wyboru. Bileciku nie było więc bramka by się nie otworzyła, a wyjechać jakoś trzeba było. W tym roku w sierpniu planuję wyjazd do Gruzji przez Turcję i mam zamiar przejechać autostradowy odcinek Edirne-Yenicaga(innym samochodem z innymi numerami rej.) Czy myślicie , że mogę być jakieś konsekwencje tych bramek sprzed 2 lat? Czy mogli mi zrobić fotkę?. Jeśli tak to czy mogli dojść po nr. rejestracyjnych że ja to ja i mogą zaistnieć jakieś problemy !!?? Nie było żadnych problemów podczas opuszczania Turcji w ten sam dzień wieczorem przejściem Derekoy-Malko Tarnovo. Pozdrawiam Was :)
Obserwuj wątek
    • Gość: colin Re: Problem z bramką na autostradzie w Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.13, 13:55
      Myśle że grozi Ci dożywocie albo kara śmierci przez powieszenie na bramce .....
      • Gość: vvv Oni tam są praktyczni IP: *.ists.pl 28.04.13, 17:53
        Biorą w jasyr, a potem wysyłają na darmowe wycieczki po Europie, np. do Wiednia albo na Ukrainę.
    • kiranna Re: Problem z bramką na autostradzie w Turcji 29.04.13, 11:29
      obstawiam, ze nie bedzie zadnych problemow :) robia zdjecia tablicom rejestracyjnym, nie kierowcom. jezdze tymi bramkami od kilkunastu lat, bilety od dawna nie sa juz wydawane, jest zupelnie nowy system. nawet gdyby doszli do tego, ze to ty jechales tamtym samochodem, to koszt przejazdu "na dziko" za tak krotki odcinek, jesli dobrze pamietam, jest ok 15 tl.
      do sierpnia prawdopodobnie ogs nawet przestanie istniec, bo planuja wszystkich przerzucic na hgs i troche odciazyc zakorkowane przez 3/4 dnia bramki. nie bedzie wiec mozliwosci placenia gotowka ani karta kgs jak poprzednio.
      pozdrawiam :)
      • Gość: vvv @kiranna IP: *.ists.pl 29.04.13, 20:10
        Czy wiesz jak się zaopatrzyć w HGS-a jadąc od przejścia granicznego?
        KGS-y były do kupienia na stacjach benzynowych.
        • kiranna Re: @kiranna 02.05.13, 15:35
          Niestety, nie wiem jak to wyglada na granicy.
          W Stambule KGS juz nie ma, OGS jeszcze funkcjonuje, jest tez HGS.
          HGS podobno mozna kupic na poczcie PTT, ale sami Turcy maja z tym ogromny problem, bo jest dezinformacja. Nikt nic nie wie konkretnego, sa reklamy, a sprzetu brak. Mieli przysylac do domu tym co korzystali wczesniej z OGS, ale ja jeszcze nic nie dostalam. Ci, ktorzy kupili wczesniej, skarza sie na pomylki systemu i wysokie kary sciagane im z kont. Ktos pisal, ze siedzial caly dzien w domu, a dostal kare z drugiego konca miasta. Slowem, system wyglada na dosc niestabilny, ale moze do wakacji uda sie go poprawic.
          • isabeau Re: @kiranna 02.05.13, 21:30
            Tydzień temu kupiłam HGS-a jadąc z Kapikule do Stambułu. Zakup miał miejsce na poczcie w Edirne. Potrzebny był paszport i dowód rejestracyjny pojazdu, koszt zakupu wyniósł 35 TL: 5 TL za naklejkę na szybę, 30 TL na poczet opłat przejazdowych. Naklejkę umieściłam na przedniej szybie samochodu, 5 cm poniżej mocowania lusterka wstecznego, zgodnie z instrukcją. Problemów nie stwierdziłam, przejazdy przez bramki przebiegały sprawnie :)
          • a_dura Re: @kiranna 29.05.13, 11:57
            Planujemy dojazd samochodem z Bułgarii do Stambułu. Początkowo planowaliśmy dojazd autostradą ale system HGS nas zniechęcił. Obecnie myślimy nad drogą nr 100 (Babaeski-Stambuł) dlatego prosimy o informację na temat tej drogi i problemów tam występujących.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka