Dodaj do ulubionych

karta sim w Turcji

29.11.15, 02:28
witam otoz 1 raz wybieram sie do Turcji po 10 razach w Egipcie czas na zmiane nie moge sie nigdzie doczytac jak to jest z kupnem karty sim w Turcji chodzi o pakiet z internetem i oczywiscie chce zadzwonic czasem, ps prosze nie pytac po co internet na wakacjach to kazdego indywidualna sprawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: karta sim w Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.15, 12:25
      Oczywiście internet w dzisiejszych czasach jest niezbędny, ale prawie we wszystkich hotelach w Turcji jest dostępne gratis wi-fi (jeżeli nie w całym hotelu to przynajmniej w lobby), ja w każdym razie zawsze miałam w hotelu darmowy internet (hotele 4 i 5*). A jeżeli chodzi o telefon to najtaniej można dzwonić z budek telefonicznych, których w miejscowościach turystycznych jest sporo. Karty do telefonów na mieście można kupić w sklepach, kantorach i różnych innych miejscach, które są oznaczone.
      Byłam w Turcji 6 razy i nigdy nie potrzebna mi była karta sim.
      Turcja to zdecydowanie nie jest Egipt :-)
      • gladi3 Re: karta sim w Turcji 29.11.15, 13:55
        ok ile kosztuje 1 min z budki? internet w lobby to slabe lacze jak sie podlaczy z 100 osob to krew z nosa w egipcie kupuje karte sim i mam nawet lacze w pokoju po skypie swietnej jakosci w kazdym salonie vodafone wiec pytam dalej jak kupic legalnie turecka karte sim z dostepem to neta i rozmowami.
        • pietusza Re: karta sim w Turcji 29.11.15, 16:13
          Wi-fi w hotelach w Turcji na ogół nie jest słabe, a wprost przeciwnie raczej szybkie, szczególnie w hotelach 5* (ale też w dobrych 4*). W hotelach, w których byłem ostatnio internet bardzo dobrze funkcjonował na terenie całego hotelu, także na basenach, barach, a nawet w pokojach, a nie tylko w lobby. Można spokojnie przeglądać strony internetowe, korzystać ze skypa, wysyłać e-maile łącznie ze zdjęciami czy nawet filmikami. Dzieciaki mogą swobodnie grać na tabletach w gry z dostępem do neta, wieczorem w lobby czy w barach prawie każdy korzystał ze smarfona czy tabletu i nie było problemu z szybkością połączeń, nic się nie wieszało, w ciągu dnia tym bardziej, dwa lata temu byłem w naprawdę tanim hotelu 4* i też było dobre wi-fi w całym hotelu.
          A jeżeli chodzi o karty do automatów telefonicznych to są dostępne w różnych cenach w zależności od ilości impulsów, korzystałem w nich kilka lat temu (teraz kontakt tylko przez hotelowe wi-fi), więc już dobrze nie pamiętam cen, ale za 8 lir tureckich można było pogadać ok. 20 minut na numery stacjonarne do Polski, trochę krócej na komórki.
          W Turcji Egejskiej (np. okolice Bodrum i Turgutreis) jest też dobry zasięg do greckich sieci komórkowych (kilkakrotnie tańsze połączenia niż tureckie), jak ktoś ma w abonamencie roaming do UE to może rozmawiać gratis, ale nie wiem czy akurat wybierasz się w te rejony.
          Najlepiej jak sprawdzisz jak wygląda wi-fi w hotelu do którego się wybierasz, bo może się okazać, że turecka karta sim się nie przyda. Ja niestety nie znam cen karty sim, bo nigdy z niej nie korzystałem. W Turcji też działa mi.in. sieć Vodafone (komórkowa), ale minuta rozmowy do Polski to prawie 5 zł, więc naprawdę się nie opłaca. Tylko wi-fi.
          • gladi3 Re: karta sim w Turcji 29.11.15, 19:27
            dziekuje za duza odpowiedz szukam cos w Bodrum na czerwiec.
            • Gość: yeyo Re: karta sim w Turcji IP: 91.237.136.* 29.11.15, 19:42
              Karty SIM w Turcji kupuje się na paszport w tzw. salonach operatorów. Jeżeli kupicie kartę np. na Allegro będzie działała kilka minut i zostanie zablokowana. Z tego co pamiętam podaje się również nr IMEI urządzenia w którym ma działać. O ile dokładnie pamiętam 20GB kosztowało ok.90 zł.
              • gladi3 Re: karta sim w Turcji 29.11.15, 20:28
                czyli jak w egipcie karte sim kupuje w salonie z paszportem wiec to ok jest pewna sprawa co mnie niepokoi czyli podobno wymagana jest rejestracja swojego telefonu i podatek od niego! a wniosek sie tylko na lotnisku sklada wiec lipa dlatego szukam pelnej odpowiedzi co i jak.
                • Gość: gość Re: karta sim w Turcji IP: 178.162.208.* 30.11.15, 15:10
                  Rzuć okiem na to turcjawsandalach.pl/comment/7273#comment-7273
                  lub tu www.tur-tur.pl/2015/09/01/poradnik-turysty-mobilny-internet-na-wakacjach/
    • astorian Re: karta sim w Turcji 02.12.15, 10:08
      Aktualne informacje o internecie bezprzewodowyn znajdziesz tu
      prepaidwithdata.wikia.com/wiki/Turkey
      • gladi3 Re: karta sim w Turcji 03.12.15, 21:54
        dzieki za linki jednak szukam cos po polsku z wlasnego doswiedczenia jak chodzi o Egipt wiem co i jak wyglada od reki odpowiem wiec czekam jak to w Turcji wyglada
    • jac.64 Re: karta sim w Turcji 08.12.15, 13:50
      Tutaj opisałem jak korzystałem z telefonii tureckiej w Icmeler :forum.gazeta.pl/forum/w,660,156520691,156520844,Re_Internet_w_Turcji.html
      Przed wyjazdem poszukaj sobie na mapie najbliższego Twojemu miejscu pobytu w Turcji salonu/punktu operatora Sieci i tam u niego to załatwisz.
      • gladi3 Re: karta sim w Turcji 08.12.15, 19:39
        czyli jak w Egipcie ide z paszportem do salonu i kupuje sim kart ona dziala okresowo biore jakis pakiet rozmow i internet ok dzieki bo prawie zero tematow.
        • jac.64 Re: karta sim w Turcji 08.12.15, 22:47
          Dokładnie :) Ja wyszukałem sobie jeszcze u nas pakiet dla mnie i z takim tematem poszedłem do punktu.No,tutaj już nie było tako kolorowo,bo pakiet kosztował odrobinę więcej ,ale do zaakceptowania. Przydatna rzecz,dzwoniłem po lokalnych biurach podróży, czy do zony w hotelu jak byłem w mieście .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka