Dodaj do ulubionych

Pytanie do Kiranny

IP: 85.96.23.* 09.06.05, 09:30
Wiem ze masz meza Turka czy moglabys mi napisac jak wyglada sprawa z wiza po
zawarciu malzenstwa czy jest ona nadal potrzebna czy nie i po jakim czasie
moge sie starac o obywatelstwo jak wyglada sprawa z legalna praca dla
obcokrajowca.Z gory dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kiranna Re: Pytanie do Kiranny 09.06.05, 10:22
      Mania, wtedy, gdy my sie pobieralismy obywatelstwo mozna bylo dostac
      automatycznie, o ile wyrazilo sie taka chec. Teraz podobno sa zupelnie inne
      przepisy, o obywatelstwo mozna sie starac dopiero po kilku latach (slyszalam,
      ze 5 lat) udokumentowanego pobytu na terenie Turcji, ale prawde mowiac nie
      orientuje sie za bardzo jak to wyglada w rzeczywistosci. Ja o zmianach w prawie
      uslyszalam od znajomego Turka, ktory pobieral sie z dziewczyna z Kazachstanu,
      ale byc moze dla Polakow sa inne przepisy?

Zeby wjechac bez wizy potrzebne jest wlasnie obywatelstwo albo pozwolenie na
      osiedlenie sie/pobyt (oturma izini), ktore chyba dostaje sie zaraz po slubie
      bez specjalnej laski, ale tez trzeba najpierw zlozyc odpowiednie dokumenty w
      Dept. do Spraw Cudzoziemcow w Turcji. Byc moze mozna to tez zalatwic przez
      Ambasade TR w Polsce?
      Z praca nie ma problemu, legalnie czy nie ;) Najczesciej jednak zalatwienie
      pozwolenia na prace (calisma izini) dla cudzoziemca rozbija sie o potworna
      biurokracje i lapowkarstwo, wiec tylko duze albo naprawde zdeterminowane firmy
      staraja sie zalatwic odpowiednie dokumenty, reszta sobie odpuszcza. Ale znow,
      tak bylo kilka lat temu, byc moze i te przepisy sie zmienily? Oczywiscie, jak
      masz obywatelstwo zatrudniaja Cie bez problemu, tak jak kazdego innego Turka.
      MOzesz tez zalozyc swoja wlasna firme.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka