Dodaj do ulubionych

Kochacie Turcję !!! - piszcie ...

05.09.06, 14:16
Ten wątek jest przeznaczony dla wszystkich miłośników tego pięknego kraju.
Wpisujcie się, gdzie byliście, jakie miasta Turcji i okolice są Waszym zdaniem
najlepsze. Co warto zobaczyć w Turcji, czego nie ma w ofercie biur podróży.
Jeżeli ktoś nie jest miłośnikiem tego kraju, proszę o nie zamieszczenie
wypowiedzi w tym wątku !!!

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: malgosia Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.wygoda.sdi.tpnet.pl 05.09.06, 15:23
      Byłam 2 razy w Turcji. Niewiele co prawda widziałam, bo tylko część wybrzeża,
      Perge i Aspendos.........lecz mnie najbardziej zaintrygowali niesamowicie mili,
      uprzejmi, pogodni i długo by jeszcze wymieniać LUDZIE!
      Byłam w wielu krajach, Europy i Azji, nigdzie naprwdę nie było tak wspaniałych
      ludzi. POzdrawiam wszystkich Turków!!!
      • jolek1792 Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 15.09.06, 20:40
        CZESĆ.WLASNIE NIEDAWNO WROCILAM Z TURCJI. SPEDZILAM TAM 2 TYGODNIE CUDOWNEGO
        URLOPU.WYBRALAM SIE TAM ZE SWOIMI ZNAJOMYMI, W KuMKOY , NIEDALEKO SIDE.
        WYBRALYSMY SIE BIURA PODROZY JETTOURISTIC,W HOTELU 3*, CLUB BELINDA FAMILY.
        ATMOSFERA HOTELU I OBSLUGI PRZESYMPATYCZNA , BLISKO MORZE, PLAZA, GORY
        TAURUS.TURCY BARDZO ZYCZLIWI,MILI, SERDECZNI,SZYBKO NAWIAZUJE SIE Z NIMI
        ZNAJOMOSCI, NIE TACY JAK POLACY SMUTNI , ZNUDZENI SZAROSCIA ZYCIA!WARTO SIE
        WYBRAC DO TURCJI , A TO DLATEGO ZE NIE TYLKO POGODA ,GWARANTOWANA NA URLOP(W
        SIERPNIU TEMPERATURY SIEGAJA NAWET 45 STOPNI), ALE PIĘKNE ZABYTKI , MECZETY,
        KAPADOCJA (POLECAM ,WIDOKI JAK Z BAJKI:))NADMORSKIE MIASTECZKO SIDE(KOLUMNY
        APOLONIUSZA, KTORE WARTO ZOBACZYC, NAD BRZEGIEM SKARP MORZA!), JEDZENIE -NO
        TURECKIE TO NIE WSZYSTKO DOBRE ALE MOZNA SIE PRZYZWYCZAIC, ALE ZA TO ARBUZY I
        OWOCE SMAKOWITE:)POLECAM SERDECZNIE , NA PEWNO NIE BEDZIECIE ZALOWAC,MILO
        SPEDZICIE CZAS, I CHOC NA KROTKA CHWILE ZAPOMNICIE O PRACY , O PROBLEMACH:)
    • Gość: ~`pal`~` Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.core.lanet.net.pl 05.09.06, 21:30
      Ja byłam w tym roku pierwszy raz w Turcji i zakochałam się w tym kraju. W ogóle
      lubie strasznie kraje arabskie i te klimaty, ale Turcja przeszła samą siebie.
      Atmosfera była super, szczególnie Ci ludzie, tak zyczliwie nastawieni, cały
      czas usmiechnięci i wbrew innym opiniom wcale nie natrętni (bardziej napewno w
      Egipcie czy Tunezji). W hotelu można było załatwić wszystko co się chciało,
      jakieś drobne uchybienia naprawiali i jeszcze cos było na przeprosiny. Napewno
      tam wrócę i to nie raz. Aha i jeszcze ta ich muzyka i zabawy...........
      • Gość: ally Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 13:42
        > Ja byłam w tym roku pierwszy raz w Turcji i zakochałam się w tym kraju. W
        ogóle
        >
        > lubie strasznie kraje arabskie i te klimaty

obawiam się, że turcja to nie kraj arabski, co najwyżej muzułmański ;-) to nie
        są synonimy
    • meg_1 Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 05.09.06, 22:33
      www.worldturkey.com
      Stonka o Turcji dla wszystkich miłośników.
      Pozdrawiam
    • zorbathegreek Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 06.09.06, 01:42
      A jak nie kochamy, to co? Jak jestesmy przeciwko tureckiemu wojskowemu rezymowi
      terroryzujacemu Kurdow?
    • Gość: tomek Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: 88.247.209.* 06.09.06, 08:31
      Bodrum, Muğla, Milas, Marmaris, Efez. Pamukkale, Kapadocja, Dalyan. İstanbul,
      İzmir, Manisa i wiele innych miejsc wartych zobaczenia.
    • Gość: Andrzej Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: 80.50.70.* 06.09.06, 09:33
      Byłem w maju 06 własnym autem.Byłem w Canakkale,Troi,Assos,Bursie i Istanbule.
      Cos wspaniałego.W przyszłym roku 'robię' całą Turcję(oprócz plastikowych kurtów
      pełnych Niemców i Anglików) pociągiem i autobusem.
      • michut Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 06.09.06, 12:33
        cala??? czyli takze cypr pl??? POLECAM!!!
        polecam takze jeziora z miastem Egirdir na czele.
      • meg_1 Re: Do Andrzeja ! 06.09.06, 14:02
        Napisz jak długo trwała podróż samochodem z Polski do Turcji i jaką trasą jechałeś?
        Pozdrawiam
        • Gość: kkrzys Re: Do Andrzeja ! Do meg IP: *.tkdami.net 09.09.06, 22:05
          moja podróż wyglądała następująco:Budapeszt,Belgrad,pierwszy nocleg Pirot przed
          Bułgarią w Serbii,dalej Sofia, Edirne,Canakkale,Troja,drugi nocleg w Assos.
          Jesli interesują Cię szczegóły pytaj . Pozdrawiam
          • meg_1 Re: Do kkrzys! 11.09.06, 22:22
            Napisz jak długo trwa podróż do Turcji samochodem ? 2- 3 dni ?
            • Gość: kkrzys Re: Do kkrzys! IP: *.tkdami.net 13.09.06, 22:30
              Pierwszy dzień :300 km w Polsce,300 Słowacja ,350 Węgry,400 Serbia ,nocleg
              Pirot w Serbii.Rano 8.00 start i dalej ,granica s/b Sofia ,koło 13-tej
              granica ,wiza i dalej , Canakkale ,Troja nocleg w Assos.Tak wyglądał dojazd w
              dwa dni.Pozdrawiam
              • meg_1 Re: Do kkrzys! 14.09.06, 07:21
                Bardzo fajna trasa. Dzięki wielkie za informacje. Pozdrawiam .
              • Gość: ciekawy Re: Do kkrzys! IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 20:14
                masz zdrowie. ilu było kierowców?. i jaki to samochód 1300 kilosów w jeden
                dzień ?!!!
                • Gość: kkrzys Re: Do kkrzys! do ciekawy IP: 82.139.8.* 19.09.06, 22:29
                  Samochód suzuki ignis 1.4,jeden kierowca,sporadycznie przekraczane 130km/h ale
                  na autostradach mozna połykac kilometry,gdyby nie b.wolny przejazd przez
                  Słowację i objazd w Niszu byłoby znacznie lepiej .Od kilku lat nie robiłem
                  dłuższej trasy w jeden dzień ,ale widac że bez problemu i z 50-ką na karku
                  można śmigac,pod warunkiem że lubi się jazdę samochodem.Plan minimum z Radomia
                  w jeden dzień zakładał nocleg w Szeged ,maximum pod Sofią i niewiele
                  brakowało.Wyjazd 4.00 ,Słowacja 8.00 Węgry -Esztergom 13.00,Serbia 16.30,po
                  drodze kilka przystanków ( 3 tankowania ,jedzonko ,toalety ,granice).Pozdrawiam
      • Gość: pisk kurty pełne Niemców IP: *.acn.waw.pl 06.09.06, 18:19
        w Niemczech i GB pisza że te kurorty sa pełne polskiej bidoty.
        I jak to widziałem - to chyba maja rację. Miejscami obrzydliwe.

I co widziałeś w Stambule? Bo tam chyba nic? .
        Ale w Troi ten kon to robi wrażenie.
        Żona mówi że nigdy nie widziała tak dużego konia.
        Chyba najlepsze w całej Turcji.
    • Gość: zauroczona Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.icpnet.pl 07.09.06, 09:45
      też kocham Turcję. Polecam miasteczka na północy kraju- np. Amasya-piękne i z
      charakterem!
      • Gość: sisi Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:53
        Kapadocja jest piękna.
    • meg_1 Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 07.09.06, 14:26
      www.side-info.de

To adres fajnej stronki o okolicach Side w Turcji. Strona jest niemiecka ale
      bardzo fajna. Polecam
      • amoniaaa Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 07.09.06, 15:05
        Alanya też jest piękna.... urocze plantacje bananów, plaża, mili i uroczy
        ludzie, pyszne jedzonko...Do niczego nie mogę się przyczepić.Raz jeszcze gorąco
        polecam hotel 4* Club Sidar!!!!! Chętnie tam kiedyś wrócę :)
    • Gość: ???!!!! Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.icpnet.pl 07.09.06, 16:01
      Kagan napisał, o biedzie w Anatolii....niedośc że się powtarza to chyba nigdy
      nie był w Bieszczadach!!!!! Anatolia jest piękna, a że mieszkają tam ludzie
      ubożsi to jeszcze nie powód by odbierac im jedyną możliwośc zarobkowania- czyli
      turystów.
    • Gość: sumire Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.netia.com.pl 07.09.06, 16:33
      akurat to, co napisałeś teraz, świadczy o tym, że widziałeś mało Anatolii i
      niewiele o niej wiesz. Anatolia to cały azjatycki obszar Turcji, słone jeziora,
      Kapadocja, Nimrut Dag, góry Taurus, Ararat - a poza tym to niegdysiejsza Azja
      Mniejsza o bardzo bogatej historii. twierdzenie, że jest bura, pustynna i nie
      ma tam nic interesującego dla turystów, dla mnie ma wartość równą twierdzeniu,
      że w Nowym Jorku są same drewniane chatki.
      • margopoznan Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 07.09.06, 16:51
        no wreszcie!!!! Ja też byłam w Anatolii i widziałam te piękne rzeczy o których
        pisze sumire. Brawo za odwagę! A kagan...on był w Anatolii tak jak ja w
        Australii....ha ha ha .Wreszcie się wydało że ten człek nigdy w życiu tam nie
        był, tylko naczytał się jakichś bzdur...
      • meg_1 Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 15.09.06, 14:49
        :)
    • meg_1 Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 07.09.06, 22:14
      www.youtube.com/watch?v=m-v1zNmZOxw&search=Istanbul
      Coś dla miłośników tureckiej muzyki i Istanbułu.
    • tierralatina Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 08.09.06, 07:43
      Ja tez uwielbiam Turcje. Choc nie ta z folderow wielkich turystycznych agencji.
      Szczegolnie podoba mi sie wschod - rejony Trabzonu, Erzurum, Kars, Artvin,
      Van... Wszedzie tam jest pelno magicznych miejsc: starych ormianskich kosciolow
      i katedr, muzulmanskich twierdz i meczetow... Gory tez sa piekne, a ludzie
      przesympatyczni.
      Bardziej na zachod koniecznie zobaczyc trzeba Kapadocje i Nemrut Dagi, a takze
      znajdujacy sie z dala od turystycznych szlakow, ale wyjatkowo warty zobaczenia
      XIII-wieczny meczet i szpital w Divirigi.
      Niespodziewanie ciekawym miejscem jest tez swiete miasto derwiszow - Konya.
      No i Istambul. Jak dla mnie najbardziej fascynujaca metropolia w Europie.
      • Gość: seviyorum turkey Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 19:11
        Tak. Turcja to raj na ziemi. Niesamowite klimaty. I nie wierzcie na słowo !!!
        Tylko jedźcie i zobaczcie na własne oczy. Nie będziecie żałować !!!
    • Gość: jan Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 19:13
      Polecam piękną Kapadocję. Nie da się tego słowami opisać. Coś niesamowitego.
      • papatya2 Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 09.09.06, 21:24
        uwielbiam ten kraj ilekroc tam wracam czuje takie .motylki w bzruchu . ciezko
        wracac do Polski .kazdy ma ponoc swoje miejsce na ziemi ja je znalam ...w
        Turcji...........TURKIYE`YI sevenlere SELAMLARRRRRRRRR
    • Gość: kkrzys Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.tkdami.net 09.09.06, 21:57
      byłem samochodem sierpień 06r Canakkale,Troja,Assos,Pergamon,Izmir,Efez.Było
      CUDOWNIE pomimo upałów.Pomimo kolejnego pobytu wciąż BARDZO chce się wracać.
    • Gość: Asia Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: 62.29.253.* 14.09.06, 08:27
      Zakochałam się w turcji i w Turku..... :))) w tym roku byłam juz dwa razy,
      myslimy z kolezanka o sylwestrze w Turcji :)
      • Gość: fsf ale masz pecha ! IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 20:17
        ale masz pecha !
    • meg_1 Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 15.09.06, 14:46
      ;>
      • Gość: margo Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 15:58
        proponuję tu się wpisywac.....tak by ciągle ten post był na górze...
        Kocham Turcję , mimo tych bomb.........a terrorystów można sptkac wszędzie
        nawet za rogiem........
        Pozdrawiam meg_1
        • turkiyemylove Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 15.09.06, 16:08
          Kocham, a jest to miłość od pierwszego wejrzenia niemalże od pierwszego oddechu.
          Na pewno tam wrócę, może nawet całkiem niedługo. Turcja to takie miejsce na
          ziemi, gdzie czuję się jak u siebie i mimo różnic kulturowych i nieznajomości
          języka czuję się z tym krajem bardzo związana.
          Jestem zauroczona :)
    • Gość: kasia Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: 81.215.74.* 15.09.06, 16:26
      turcja to jedno z ciekawszych panstw, gdzie splataja sie dwie kultury i
      spotykaja dwa kontynenty. malo jest tak charyzmatycznych miejsc na swiecie :-)
      • Gość: sdfg Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 20:18
        jakie dwie kultury?
        • Gość: margo Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 20:38
          chrześcijaństwo miesza się tam z islamem.........jedź, zobacz,sprawdź,,,,,,
          • Gość: ally Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 13:46
            zgoda, że mieszają się 2 kultury, głównie na zachodzie kraju (silne wpływy
            Europy, zlaicyzowane państwo etc.), ale z tymi religiami to trochę przywaliłeś.
            niemal 100% turków to muzułmanie, przynajmniej deklaratywnie. na wybrzeżu
            egejskim jest natomiast parę miejsc związanych z bardzo wczesną historią
            chrześcijaństwa
            • kiranna Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 16.09.06, 14:31
              Chyba nie przywalila ;) Pierwsze koscioly chrzescijanskie sa na wschodzie kraju
              pod granica syryjska, np.w rejonie Antiochii. Turcy od lat organizuja wycieczki
              w tamtym rejonie sladami pierwszych chrzescijan, na ktora mam nadzieje, ze
              kiedys uda mi sie w koncu wybrac. Tam tez mieszka sporo tureckich chrzescijan,
              ktorzy ubieraja sie i modla jak muzulmanie, ogladalam kiedys ciekawy program o
              nich w tureckiej TV. Obecnosc innych religii w Turcji (jak na razie) jest dosc
              dobrze zaakcentowana, na pewno lepiej niz w Polsce. Jasne, ze zdecydowana
              wiekszosc Turkow jest muzulmanami, rozne sa dane, 90-95%, ok. 4-6 mln ludzi,
              mimo to w samym Stambule jest ok 40 kosciolow chrzescijanskich roznych odlamow
              (w 2 msza po polsku), synagogi, niektore szpitale i szkoly maja swoja
              orientacje religijna, a niedawno ruszyla tez chrzescijanska TV po turecku.
              Dzisiejsi Turcy to wypadkowa islamskiego wschodu i chrzescijanskiego zachodu i
              na pewno duzy wplyw na ich kulture mialy czasy Bizancjum, warto o tym pamietac.
              • Gość: ewccia Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 17:44
                W Turcji starą panna nie zostaniesz!!!
                Najlepsze miejsce na spędzenie niezapomnianych wrażen jest Kalisz koło Fethiye.
                Najlepszy klub w Kaliszu to B-52, który prowadzą prawdziwi Indianie!!!
                (Pozdrowienia dla Crazy Horsa i Tarzana - czok kuzel)
                Niesamowite widoki, niesamowite wrażenia - do zobaczenia za rok.
                • Gość: margo Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.icpnet.pl 18.09.06, 15:38
                  tyle czasu minęło odkąd wróciłam i ....nadal tęsknię za słońcem tureckim i tymi
                  klimatami.....
                • Gość: max Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 17:56
                  Polecam miasto Van we wschodniej Turcji. To zupełnie inna Turcja, niż w katalogu
                  biur podróży, ale jeszcze bardziej piękna. Prawdziwa. Ludzie też.
              • Gość: pasik jakies nieporozumienie IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 21:39
                Dzisiejsi Turcy to wypadkowa islamskiego wschodu i chrzescijanskiego zachodu i
                > na pewno duzy wplyw na ich kulture mialy czasy Bizancjum, warto o tym pamietac

Alez ten chrzescijański świat istniał na terenie całej Turcji. Póki Turcy go
                nie zniszczyli.

To ta "wypadkowa" to jest między islamskim wschodem i tym zniszczonym przez
                Turków chrześcijaństwem? Czy też między katolicyzmem i islamem? A o Biznacjum
                to zapomnijmy?

Czasy Bizancjum !!!!(sic!!!) Piękne powiedziane. To w kulturze tureckiej
                zdarzyły się "czasy bizancjum" ?. Jak u nas okres Piastów?

Niedopowiedzenia są sednem tego postu. A gdzie ,dominujące w obecnej kulturze
                tureckiej wpływy.............nie ,nie islamu , takze nie chrześcijańskie,
                ale koczownicze. Bo prawda jest i taka ,ze 500-600 lat temu to koczownicy ze
                środkowej Azji zdobyli te tereny. I kultura plemienna koczowników jest chyba
                główną składową obecnej tożsamości Turków. Nie islam i nie wpływy
                chrzescijaństwa.

Co zrobiono z tubylcami ze zdobytych terenów? Domyśl się sama.
                Dziś się zwiedza kościoły pierwszych chrzescijan ? Jako ślady pierwotnych
                kultur?
                A może by tak po śladach ostatnich chrześcijan? W Stambule wystarczy wyjść za
                drzwi by zobaczyć co nieco. Ino chcieć trzeba. Tylko trzeba miec niezłe nerwy
                by oglądać te "pozostałości chrześcijan".

Jest jeszcze laicyzm Ataturka. Ale czyż nie jest tak ,że coraz z niego mniej?
                I szkoda.

• Gość: regina Re: jakies nieporozumienie IP: 62.244.243.* 12.10.06, 15:30
                  Do milosnikow turcji - chyba nie mozna kochac czegos czego sie nie zna.
                  Wiekszosc z was zna Turcje z perspektywy turysty spedzajacego wakacje na plazy
                  w Marmaris i tak naparwde niewiele moze powiedziec o prawdziwej Turcji. Ja
                  mieszkam juz ponad miesiace w Bursie - to znacznie bardziej konserwatywne
                  misato w porownianu z Istambulem czy typowo turystycznymi miejscowosciami.
                  Niestety, zycie na codzien wcale nie jest tu takie rozowe - polecam blondynkom
                  wyjscie na ulice i prosze policzyc ilu facetow podejdzie i spyta o cene. A co
                  do przyjacielskosci Turkow to roznie z tym bywa - wszedzie ludzie sa rozni.
                  Pamietajcie, ze jesli jestescie zagranicznymi turystami zawsze spotkacie sie z
                  uprzejmoscia - bo macie pieniadze i jestescie tu po to by je wydawac. A milym
                  ludziom zawsze wiecej sie placi. Ale ogolnie - fajny kraj, na pewno
                  specyficzny, myla sie ci, ktorzy mowia, ze Turcja jet krajem europejskim - nie
                  jest i nigdy nie bedzie. A religia ma dla tutejszych ludzi wieksze znaczenie
                  niz nam sie wydaje. Mimo wszystko polecam wyjazd do Turcji - jest naprawde
                  sporo ciekawych miejsc do zobaczenia. Pozdrawiam!!!
                  • Gość: bartek. Re: jakies nieporozumienie IP: 193.109.212.* 18.10.06, 16:42
                    bardzo dobrze napisane. 99% tego forum to turysci z biura, jesli nie caly urlop
                    na plazy to na objazdowce autokarem biura.
                    ja bylem w turcji w te wakacje. 3 tygodnie, podrozowalismy tylko we dwoje.
                    i zadne tam biuro, sam kupowalem bilety autobusowe, w kazdej miejscowosci
                    musialem zalatwiac nocleg itp. i ja sie turcja rozczarowalem. drogo. kazdy turek
                    jak widzi turyste to najchetniej by wydoil z kasy. spotkalem pare mlodych
                    anglikow co za puszke fanty zaplacili 5 lirow, bo tyle chcial sprzedawca (ich
                    moze stac, ale czy to nie zdzierstwo). takich naciagaczy jest pelno. pozniej po
                    prostu zaczelem chodzic do supermarketu (juz nie pamietam, ale sie chyba
                    nazywal BIK) gdzie ceny byly napisane, bo inaczej to zawsze przeplacalem w
                    porownaniu do turkow. na autobusach tez naciagali, ceny z kosmosu, choc czasami
                    sami schodzili z ceny jak widzieli ze sie wachalem. ale pare razy przeplacilem,
                    bo niestety nie bylem wystarczajaco zdeterminowany. no i ci ich naganiacze.
                    wszedzie.... w dodatku w selcuk zostalem oszukany na dworcu autobusowym.
                    zaplacilem za autobus metro, a pojechalem jakims hakkiki-hoc... ale to dluga
                    historia - po prostu oszustwo bylo, ale co im zrobisz? to turcja i moze dla
                    nich to chleb powszedni. tak samo wydolili jakis czeskich turystow na dolmuszu
                    z selcuku do efezu. w kahta (kolo nemrut dagi) tez dojenie turystow - dziwnym
                    zbiegiem przypadkow autobus zatrzymal sie nie pod dworcem, ale pod hotelem i
                    wysadzil zaspanych turystow nad ranem (reszta turkow pojechala na otogar). tak
                    samo bylo w pamukkale. ledwo co dojechalismy do pammukkale to juz na poczatku
                    jakis naganiacz hotelowy wyciagal z autobusu nasze bagaze... a "centrum"
                    pammukakale bylo kawalek dalej... widac walka o turyste. olalem go i poszedlem
                    z plecakiem. oszustom mowimy stop!.
                    jednak dosc tych narzekan. w czasie podrozy spotalismy tez paru sympatycznych
                    ludzi. malzenstwo w kapadocji co zawiozlo nas na stopa duzo dalej niz im bylo
                    po drodze (nawet nadlozyli drogi). pan ktory w nocy na stopa dowiozl nas do
                    alanii (bo wczesneij mielismy pecha i jechalismy naladowana wywrotka 10km/h od
                    strony anamur - kto jechal tamtedy to zna droge)... i jeszzcze przewiozl po
                    miescie i zaprosil na herbatke.... tacy ludzie daja nadzieje ze nie wszyscy to
                    materialisci....
                    tak wiec ci co wygrzewali sie na plazach albo zwiedzali z okna polskiego
                    autokaru moga sobie gadac co chca, ale oni NIC NIE WIEDZA o prawdziwej turcji...
                    aby taka zobaczyc trzeba samemu poczuc trudy .....

bartek
      • gosc10001 Re: Kochacie Turcję !!! - piszcie ... 17.10.06, 08:06
        Ta milosc jest ogromna a zarazem prawdziwa i narodowosc nie ma tu
        znazcenia.Jestemy razem jakis czas i spotukamy sie co miesiac,wiem wszsytko o
        nim,ale to jest skazane na zapomnienie,teraz to wiem,nie mozna poswiecic zycia
        dla tego...stapajmy jakos po zniemi...P.S.nigdy nie zaplanujesz milosci, moze
        cie dopasc zawsze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka