Dodaj do ulubionych

czerwiec w Turcji

IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 23.12.06, 11:48
Witam,

Jade w drugiej polowie czerwca do Turcji. BYlam juz 10 lat temu w Alany na
wakacjach w lipcu i bylo bardzo goraco, duszno. Czy w czerwcu pogoda wjest
podobna, czy tez jest tak duszno, jaka jest woda, ile stopni jest w dzien,
czy wieczory chlodne? Przy okazji chcialam zapytac o przelicznik waluty
Turcekiej na €, $ i PLN. Co się bardziej opłaca zabrać € cz $ ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sokrates Re: czerwiec w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 16:25
      W II połowie VI duchota jak jasna ch.
      Jedź w I. Woda była w porzo, w dzień gorąco, wieczory sympatyczne.
      • Gość: tamerza Re: czerwiec w Turcji IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 23.12.06, 16:56
        wlasnie o to chodzi ze ma byc upal, duchota i gorace morze :) ha ha ha... to
        mnie pocieszyles, bo wlasnie takiej pogody oczekuje :))) dzięki, tak jak
        pisalam w lipcu nie dalo sie zyc, ale bylo extra, ja uwielbiam taka pogode,
        dlatego jak jest ponizej 30 stopni to juz mi zimno :)

A jaka pogoda bedzie w Kapadocji i Pamukale?
        • Gość: Sokrates Re: czerwiec w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 17:37
          Noooo Kochana, to polecam Saharę równikową albo Marrakesz w samym środku lata.
          Tam nie powinno telepać z zimna.
          • Gość: Sokrates Re: czerwiec w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 17:38
            W Kapadocji będzie Ci bardzo zimno a na Pammukale szkoda czasu. Dziadostwo.
    • Gość: kochaj_beti Re: czerwiec w Turcji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.06, 18:58
      ja byłam w czerwcu w fethyie. Od 12 do 26. Pogoda pierwszego dnia padal
      deszcz :D potem bylo juz cieplo. Goraco bylo w okolicach poludnia. Popoludniu
      nieco chlodniej. A wieczory jak dla mnie byly idealne. Ja nie lubie duchoty i
      goraca. Przy basenie zawsze bylo dla mnie w sam raz. I jakos duchoty nie czulam.
      • Gość: tamerza Re: czerwiec w Turcji IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 23.12.06, 19:56
        kochany :) W marrakeszu byłam w lipcu :) pogoda była idealna 42 stopnie :) mam
        nadzieje ze w Turcji bedzie podobnie :) A w Kapadocji i Pamukkale zimno? tzn?
        ponizej 30?
        • pariss1 Re: czerwiec w Turcji 23.12.06, 20:30
          Myślę, że w Kapadocji i Pamukkale na pewno bedzie chłodniej. Ja w tym roku w
          czerwcu byłam od 7-14 i były 2 dni z przelotnym deszczem. Mimo, to pogoda była
          super. Tam nie ma deszczu ulewnego, popada i zaraz znowu skwar. Turcy byli
          ździwieni tym deszczem :) Uważam jednak, ze woda nie była tak ciepła jak we
          wrzesniu, poza tym były ogromne fale. Byłam w Konakli a tam plaze sa wąskie a
          przez fale w niektorych miejscach ludzie uciekali prawie pod sama ulicę. We
          wrzesniu bylo lepiej. Tez lubie skwar i temp powyzej 30 C i uwazam ze
          czerwocowa pogoda nie byla jak dla mnie idealna. A moze to tylko w tym roku?
          Nie wiem ....
          • Gość: tamerza Re: czerwiec w Turcji IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 23.12.06, 23:04
            deszcz...bbbrrr..nie straszcie mnie... ja chce upał :) morze serio takie
            sobie?? jak bylam w lipcu to bylo cieplutkie :(( chyba zmienie termin na
            lipiec :( Pozdrawiam :)
            • Gość: Sokrates Re: czerwiec w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 00:32
              Nie rób jaj.
              Wesołych Świąt.
              • Gość: tamerza Re: czerwiec w Turcji IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 24.12.06, 10:45
                ok Sokrates jak zamarzne w tej Turcji w czerwcu to bedzie na ciebie :) spoko
                terminu nie zmieniam, bo za ta kaske w lipcu nie dostane.

Pozdrawiam i zycze wszystkim forumowiczom wspanialych swiat
                • Gość: gość Re: czerwiec w Turcji IP: 83.238.150.* 27.12.06, 00:00
                  ja byłam w czerwcu w Alanyi. w drugiej połowie czerwca (oj to chyba z jakiegoś
                  filmu:)) Im dłużej tym było goręcej. W pierwszym tygodniu jeszcze dało się
                  cokolwiek pozwiedzać, ale drugi tydzień to już ponad 40 st. Raz pokropił deszcz
                  przez kilka minut i był mega atrakcją;). Co do morza, to faktycznie bez
                  szaleństw. Duże fale i chłodno. Byliśmy raz czy dwa, reszta czasu przy basenie.
                  Wieczory parne i gorące. Na samochodach skraplała sie para, drinki przyklejały
                  do stolików. Ale jak mi tego brakuje........... ja tez uwielbiam upał;)
                  • Gość: tamerza Re: czerwiec w Turcji IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 27.12.06, 00:25
                    dzieki dzieki dzieki... chce upału, to mnie pocieszylas! :) ale to morze... mam
                    nadzieje ze ma wiecej stopni niz baltyk :) Jednego tylko nie rozumiem, ja bylam
                    w turcji od 7 lipca i morze bylo na prawde cieple, no chyba prze tydzien morze
                    sie nie nagrzalo o 20 stopni :) to jak to jest...
      • Gość: Kasia Re: czerwiec w Turcji IP: *.um.poznan.pl 27.12.06, 07:42
        kochaj_beti, a jak Ci się podobało Fethyie? Ciekawe miasteczko? Mama zamiar
        wybrać się właśnie tam. Zastanawiam się, czy jest tam sporo miejsc do
        zobaczenia? Bo ja uwielbiam spacerować, zwiedzać.
        • Gość: ewa Re: czerwiec w Turcji IP: *.lnet.pl 27.12.06, 14:37
          Fethiye jest spokojne.W samym centrum nie ma plaży, ale hotele przeważnie sa w
          Calis- dzielnica wypoczynkowa. Ładnie jest.
          Możesz stamtąd pojechać do Oludeniz na lagune, możesz pojechać do Kaya Koy-
          połazić tam po górach, jak lubisz,do Dalyan- suuper!,do wąwozu Saklikent, na
          Rodos, no i standartowo- Pamukkale, Efez itd.Jest sporo możliwości, wystarczy
          na 2 tygodnie. :)
        • siouxsie.s Re: czerwiec w Turcji 27.12.06, 17:16
          Hej, ja też byłam w Fethyie Calis. Miasteczko bardzo sympatyczne i spokojne,
          ludzie przemili. Naprawdę polecam. W samym Fethyie są niesamowite grobowce
          wykute w skałach. Takie same można zobaczyc w czasie wycieczki i rejsu w Dalyan.
          Oprócz tego KONIECZNIE DO ZOBACZENIA EFEZ. Wszędzie oferują 2 dniowy razem z
          Pammukale, ale ja już byłam w Pammukale i rezydentka podłączyła mnie pod
          wycieczkę z innym biurem tylko do Efezu. Oprócz tego polecam całodniowy rejs po
          morzu, wyprawę na lagune do Oludeniz (chociaż troche przereklamowana. Bardzo mi
          się tam podobało, chyba nawet bardziej niż w zatłoczonej Alanyi. Tylko plaża
          publiczna, dosyc wąska, ciemny drobniutki żwirek, niektórym się nie podoba, ale
          dla mnie o.k.
          Pozdrawiam
          • Gość: Kasia Re: czerwiec w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 17:34
            ewa i siouxsie - dziękuję bardzo za opinie. mnie bardzo odpowiadają małe,
            urokliwe miasteczka.nie jestem typem, który szuka knajpianych rozrywek.
            utwierdzam się zatem w przekonaniu, że warto w Fethyie zamieszkać:-) Czy
            grobowce skalne można oglądać od strony lądu, czy trzeba wykupić
            rejs,etc ?/wybaczcie pytanie laikowi/.
            • siouxsie.s Re: czerwiec w Turcji 27.12.06, 17:43
              Pytaj Kochana pytaj... Ja mam tak miłe wspomnienia że chętnie się z nimi
              podziele. Więc w szczegółach to mieszka się w Fethyie Calis, bo w mieście nie ma
              plaż tylko niesamowity port i fajne jachty. Do Fethyie jedzie się dolmuszem ok
              15 min, a można też taksówką wodną jako atrakcja, bo trochę drożej. W Fethyie
              grobowce są w skałach ogólno dostępne i widoczne prawie z każdego miejsca.
              Trzeba zapłacic za wstęp jak chcesz wejsc pod sam grobowiec króla, ale tam nic
              nie ma. Ja miałam wycieczkę do Dalyan i tam są grobowce widoczne z rzeki.
              Napradę robią wrażenie. Są z IV w p.n.e. A wracając do Fethyie to w całym
              mieście są ślady historii. Co pewnien czas wyrasta na ulicy stary sarkofag....
              Polecam naprawde. Jak lubisz spokoj i fajne widoczki to powinnas byc zadowolona.
              I koniecznie jedź do Efezu!!!!
              Pozdrowionka
              • Gość: tamerza Re: czerwiec w Turcji IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 27.12.06, 17:55
                A miało być o pogodzie w czerwcu :))) Pozdrawiam

Monika
                • siouxsie.s Re: czerwiec w Turcji 27.12.06, 18:06
                  Oj, Monika o pogodzie już było :-)))
                  Ale żeby nie było, to napiszę, że w czerwcu jest gorąco, ale wieczorami czasami
                  jest chłodniej. Może byc potrzebny sweterek. Woda jeszcze nie jest nagrzana i
                  dla mnie jest trochę za zimna. O wiele cieplejsza woda jest we wrześniu, ale za
                  to dni są krótsze. Jak humor dopisuje to i pogoda też!!!!!
                  Pozdrswiam
                  Agnieszka
                  • Gość: tamerza Re: czerwiec w Turcji IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 27.12.06, 20:19
                    eee nam humor zawsze dopisuje, szczegolnie w takim towarzystwie jak my
                    jedziemy!! :) No ale cieple morze tez sie przyda i troche duchoty :) Pozdrawiam
              • Gość: Kasia Re: czerwiec w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 22:18
                Efez też jest w planie:-)
                dzięki za cenne info. Już nie mogę się doczekać!!
                Moniko, jedziesz na objazdówkę, czy będziesz się plażować?
                Ja również wybieram się w czerwcu. Forma wycieczki: 7+7
                Pozdrawiam
    • Gość: selena Re: czerwiec w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 00:14
      czerwiec to najlepszy miesiąc na turcję.w turcji najtaniej wychodzi jak płacisz
      w lirach.$ cz euro wymieńw kantorach na liry.byłam tam w sierpniu 2006 r
      • Gość: tamerza Re: czerwiec w Turcji IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 28.12.06, 00:20
        ja jade na pobytowke, 2 tygodnie lezenia na lezaku :) Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka