Gość: Alisa83 IP: *.idd175.nettete.pl 26.02.08, 22:17 jak daleko jest Pammukkale od Alanii? I czy sa jakies 1-dniowe wycieczki do Pammukkale?? Ogladalam zdjecia, wyglada pieknie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ferder Re: Pammukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 23:01 380 km nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin80 Re: Pammukkale IP: *.gdynia.mm.pl 26.02.08, 23:59 Oczywiście,że są www.jolcia-adams- tour.com/programpamukkale.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszw12 Re: Pammukkale 27.02.08, 11:40 Nie byłem w Alanyi ale jak byłem w Pammukale to były wycieczki z tego miasta więc masz odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Pammukkale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.08, 12:53 nie sugeruj sie zdjeciami z internetu, Pamulale sa juz bardzo zniszczone, nie ma tam takiej pieknej błękitnej wody w białych wapiennych basenach - wszystko jest szare a woda mętna !!! Z roku na rok wyglada coraz gorzej więc jak masz okazje to zobaczyc zrób to jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pammukkale 27.02.08, 19:40 Gość portalu: asia napisał(a): > nie sugeruj sie zdjeciami z internetu, Pamulale sa juz bardzo > zniszczone, nie ma tam takiej pieknej błękitnej wody w białych > wapiennych basenach - wszystko jest szare a woda mętna !! Potwierdzam,woda ledwo ciurka.Puszczają takimi rynienkami na poszczególne segmenty wapiennych nacieków aby całkiem nie sczerniały.Nie ma mowy o wejściu do baseników widocznych na reklamach.Pilnują.W sposób zastraszający przebiega proces degradacji,od czasu jak 300m niżej porobiono odwierty i baseny.Zadziałało prawo fizyki,to co było tysiące lat powoli niszczeje.To podobnie jak u nas,najpierw zepsuć a potem główkować jak to naprawić,Jak widać głupota nie zna granic.Jak już jechać to na 2 dni.Warto i mniej męczy.Warto zobaczyć przyległości z amfiteatrem.Jednodniowa bardzo forsowna,wczesny wyjazd póżny powrót.Byłem z Jolcią,nieco taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kkgorny Re: Pammukkale 27.02.08, 20:03 Widzę, że zabierasz głos w każdym temacie dotyczącym Pamukkale. Nie wiem dlaczego zniechęcasz do odwiedzenia tego niepowtarzalnego miejsca. W jednym ze swoich wcześniejszych postów pisałeś(aś) coś o strażnikach z kałasznikowami. Kiedy i gdzie byłeś(aś) na takiej wycieczce ze strażnikami i karabinami. Byłem w 2007r. w Pamukkale z Triadą. Spędziliśmy tam kilka wspaniałych godzin. Poniżej podaję linka do moich zdjęć z tego pięknego miejsca. Pozdrawiam fotoforum.gazeta.pl/uk/Pamukkale,kkgorny.html Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Pammukkale 27.02.08, 20:52 Ja również gorąco polecam odwiedzenie Pamukkale, a przy okazji starożytnego miasta Hierapolis. Aktualne zdjęcia można znaleźć na stronie z mojej sygnaturki. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pammukkale 28.02.08, 17:32 kkgorny napisał: > Widzę, że zabierasz głos w każdym temacie dotyczącym Pamukkale. > Nie wiem dlaczego zniechęcasz do odwiedzenia tego niepowtarzalnego > miejsca. W jednym ze swoich wcześniejszych postów pisałeś(aś) coś o > strażnikach z kałasznikowami. Kiedy i gdzie byłeś(aś) na takiej > wycieczce ze strażnikami i karabinami. Byłem w 2007r. A co nie wolno?Gdzie niby stwierdziłem że nie należy tam jechać?Owszem zachęcam,a ty raczej szukasz zaczepki.Może nie to biuro lub przedstawiciel.Byłem tam nie raz,co rok to gorzej.Takie fakty.Byłem z lokalnymi i to może uwiera.Miałem w związku z tym dużo czasu nie to co Ty.Było popróbować wejść na muldy lub do baseników (gdzie nie wolno)to byś momentalnie zobaczył strażnika z kałasznikowem.Nie z gwizdkiem jak w pobliżu muzeum.No ale Wy tyle czasu nie mieliście więc nie zabieraj głosu jak nie wiesz wszystkiego.Nigdzie nie pisałem o kałasznikowach na wycieczce,choć pewnie krótka broń bywa,nie każdy może być kierowcą a i ten przedstawiciel tureckiego ministerstwa turystyki co jedzie w autobusie też pewnie w teczce nie ma samych ulotek.Takie czasy,zrozumiałe choć raczej tego się domyślam.Czytaj ze zrozumieniem i nie neguj oczywistej głupoty której tam dokonano.Baseny poniżej.Teraz nawet kałasznikowy nie pomogą,brak wody,ten obiekt powoli obumiera.Nie unoś sie świętym gniewem bo nie warto,a ja ciągle podkreślam że warto tam jechać mimo wszystko,bo jeszcze jest po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eklerka Re: Pammukkale IP: *.aster.pl 28.02.08, 18:30 Czy ktoś był na takiej wycieczce fakultatywnej z 5 letnim dzieckiem? Będę w Fethiye w lipcu i bardzo chciałabym pojechać i zobaczyć Pammukkale, ale nie wiem czy dla dziecka nie jest to zbyt wyczerpująca wyprawa ... Pozdrawiam. e. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pammukkale 28.02.08, 19:30 Gość portalu: eklerka napisał(a > m > czy dla dziecka nie jest to zbyt wyczerpująca wyprawa ... > Pozdrawiam. > e. Widziałem mniejsze,nie przeszkadza tylko w autobusie nie siadaj na tylnych siedzeniach,gorąco od silnika mimo klimatyzacji.Ale jednak 2 dni,więcej czasu pozwiedzać.Jednodniowa zbyt męcząca a to będzie ponad 400 km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miodek Re: Pammukkale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 19:49 Bardzo często mniejsze, nie znaczy młodsze. Tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biomj Re: Pammukkale IP: *.biology.univ.gda.pl 29.02.08, 14:11 Z fethiye, jak bylam, nie bylo opcji 2-dniowej (ale to byl koniec wrzesnia). Byc moze w sezonie sa. Jednodniowa trwala w sumie ok. 12 godzin,(7 rano wyjazd, powrot kolo 19-tej) z czego ok. 7 spedzilismy w busie (+ przerwy w trakcie przejazdu). Sam przejazd nie jest szczegolnie uciazliwy, widoki piekne. Co najwyzej obawy moze budzic sam pobyt w pamukkale w lipcowym skwarze. Zero cienia (pojedyncze, wyleniale krzaki i drzewka), patelnia, a kapiel w slawnych "basenach" to tylko zamoczenie nog najwyzej do kostek. We wrzesniu ciezko tam bylo wytrzymac. Chyba, ze skorzystacie z basenu Kleopatry (tlok). Ale ogolnie dzieci, mam wrazenie, lepiej znosza wysokie temperatury. Wiec wystarczy pamietac, zeby mialy nakrycie glowy i krem z filtrem. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Pammukkale 29.02.08, 16:48 30 Euro jak wyczytałem w reklamówce Jolcia &Adams to znowu nie za duży pieniądz ... a Pammukkale to po prostu standart , który trzeba zobaczyć i tyle .. Film ,zdjęcia , przekąpać się w basenie Kleopatry , białe tarasy i do domu ... zaliczone ..za długo to tam faktycznie nie ma co być ale w każdej chwili mogą przecie zamknąć to miejsce . A , że trzeba o 3 rano wstać to normalne dla każdego szanującego się turysty .. zawsze najdłuższe są dojazdy a sam obiekt turystyczny ...no godzina dwie ... ja akurat byłem w trakcie objazdówki i szczęśliwie mieliśmy trochę czasu na pokąpanie sie w tym basenie Kleopatry ... Ktoś tam pogardliwie pisał o wodzie do kostek , tak ale idąc tarasami .. a u Kleopatry ..proszę bardzo 3 m głębokości ..mało ?? pzdr deo ... Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pammukkale 29.02.08, 21:32 > > Ktoś tam pogardliwie pisał o wodzie do kostek , tak ale idąc tarasami > .. a u Kleopatry ..proszę bardzo 3 m głębokości ..mało ?? > > pzdr deo ... Z tymi 3m to chyba przesadziłeś.Raz tylko tam byłem,dla mnie za duży tłok,wolałem pochodzić gdzie indziej.Poza tym jak przywadziłem kciukiem u nogi o te zwaliska w basenie to nijak nie chciała stopa wejść z powrotem do buta.Palec na baczność przypominał kartofel.Może stąd nie do końca zgłębiłem tajemnice basenu i jego głębokość.Ale czego się nie robi żeby coś zobaczyć czy doświadczyć,mimo że czasem boli.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Pammukkale 29.02.08, 22:35 No niech ci będzie 2m 99 cm.. jak sie chodzi po tych głazach to naprawdę trzeba uważać aby nogi sobie nie skręcić ale jest tam taki mostek i już od mostka zaczyna się głęboka woda .. piszą jak dobrze pamiętam 3m głębokości .. od mostka jest taki jakby kanał z głeboką wodą .. długośc może z 10 metrów a szerokość 3 może 5 m? na końcu jest siatka a dalej źródło wody ciepłej zasilające basen ... ludzi faktycznie trochę jest ale z drugiej strony oglądać w kółko kamienie to i przekąpać się warto ... pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alisa83 Dziekuje za odpowiedzi :) IP: *.idd175.nettete.pl 01.03.08, 11:17 Dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi, bardzo mi pomogliscie :) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś