Gość: Ala IP: 83.1.116.* 18.03.08, 23:53 Witam! Chcialabym dolaczyc do osob, ktore na wlasna reke wybieraja sie do Turcji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabeau Re: Turcja nie z biurem 19.03.08, 16:28 Witam, może napisz coś więcej o swoich planach lub oczekiwaniach wakacyjnych? Wyjazd na własna rękę może mieć różne oblicza - plażowanie na zapomnianych plażach, wspinaczka na Ararat lub zwiedzane Istanbulu... Ciekawe, czy znajdą się na tym forum inni samodzielni podróżnicy - byłaby to ciekawa alternatywa dla ych wszystkich list wylotowych z biur podróży. A w razie czego służę radą - byłam w Turcji na własną rękę i to niejeden raz, a każda wizyta była inna i fascynująca :) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Turcja nie z biurem 19.03.08, 17:01 Gość portalu: Ala napisał(a): > Witam! > Chcialabym dolaczyc do osob, ktore na wlasna reke wybieraja sie do > Turcji. > Pozdrawiam Dla mnie propozycja też ciekawa.Choćby z racji taniości,wypożyczenia samochodu czy paliwa.Byłem 3 razy i sami zwiedzaliśmy poszczególne regiony.Było fajnie nie na budzik i swoboda.Sposób to najtańszy hotel w którym i tak nie mieszkasz a rekompensuje to niska cena przelotu.A to główny koszt.Niestety ale dopiero na drugi rok,teraz lecę do Egiptu ale już żałuję że zdradziłem Turcję.Tam podróżować samodzielnie w zasadzie nie można.Nic straconego,może na jesień wypali,albo czerwiec 09 tym samym sposobem z frista.Byłby czas na dogadanie bo na miejscu ciężko a Turcja jest cool. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja nie z biurem 19.03.08, 18:22 O, ja tak żałowałam w zeszłym roku, po wykupieniu pobytu w Grecji, na szczęście z dojazdem własnym. Też czułam, że "zdradziłam" Turcję :) Skończyło się na tym, że po wypoczynku w Grecji dotarłam do Turcji najpierw pociągiem, potem autokarem, i jeszcze się włóczyłam po wybrzeżu egejskim ze dwa tygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Turcja nie z biurem 19.03.08, 19:42 isabeau napisała: > O, ja tak żałowałam w zeszłym roku, po wykupieniu pobytu w Grecji, na szczęście > z dojazdem własnym. Też czułam, że "zdradziłam" Turcję :) Grecja do Turcji ma się nijak.Choć i tam trzeba być.Samej Heliady czy Rzymu jest więcej w Turcji jeśli idzie o zabytki niż w przereklamowanej Grecji.No i te krajobrazy.Zabójcze piękno.Podróż uciążliwa na własną rękę,trzeba cierpliwości.Podróżowaliśmy też wszystkim od arby i osiołka a raczej takiego małego konika co mieścił się w lochach Kapadocji(to chyba specjalny gatunek)dolmuszem,samolotem samochodami czym się dało.Trzeba tylko było uważać na rejs powrotny.Jeszcze nie wróciłem z Egiptu aq już myślę o powrocie do Turcji.To i owo zostało nam jeszcze do zobaczenia.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja nie z biurem 19.03.08, 20:01 To napisz może, które miejsca w Turcji najbardziej Cię oczarowały? Może uda się nam stworzyć mini-przewodnik dla podróżujących na własną rękę? Moje typy to (kolejność losowa): 1. Anamur 2. Malatya 3. Cesme 4. Bursa Plany na przyszłość obejmują Turcję pd-wsch (Gaziantep, Sanliurfa itd.) oraz wybrzeże Morza Czarnego - słyszałam, że jest tam pięknie, ale inaczej, niż na pozostałym obszarze kraju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Turcja nie z biurem 19.03.08, 20:16 isabeau napisała: > To napisz może, które miejsca w Turcji najbardziej Cię oczarowały? > Może uda się nam stworzyć mini-przewodnik dla podróżujących na własną rękę? Najbardziej Kapadocja,Anamour ciekawe,ale strasznie nas pocięły moskity czy komary w tym rezerwacie obok.Wybrzeże M.Czarnego mało interesujące,prawie zawsze tam leje no i ludzie dziwni.To nie Turcy tylko Ułani czy jakoś tak ich nazywają i są powodem drwin samych Turków.Byłem też w Van ale tylko w drodze,warto by zwiedzić,choć bardzo biedne okolice no i niepokoje.Same góry Taurus,piękne i przyjażni ludzie.Posiedziałem kilka dni w okolicach Alanii u nich w gościnie,byłem nawet na pogrzebie(nie jako uczestnik ceremonii tylko obserwator)i weselu jako gość.Kosztowna impreza.Interesuje mnie jeszcze Marmaris i okolice z wiecznymi ogniami.No jeszcze duzo do odwiedzenia,nawet Stambuł ponownie,bo byłem też na 7+7 znaczy po łepkach.Jak pozwoli Allach to tam wszędzie będę,wszystko od jego woli zależy.Na razie muszę sprężyć się na Egipt-tak wypadło,też trzeba być choć raz.Allachkaruzum.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja nie z biurem 19.03.08, 20:30 janan2 napisał: >Byłem też w Van ale tylko w drodze,warto by > zwiedzić,choć bardzo biedne okolice no i niepokoje. W Van spędziłam kilka dni, na pewno było warto. W samym mieście biedy nie widać, a te niepokoje też jakieś niewidoczne. Może zresztą mam po prostu szczęście w podróżach - nawet w Diyarbakir (nieformalnej stolicy Kurdów tureckich) nic okropnego się nie wydarzyło. No, ale ryzyko zawsze jest. Swoją drogą wydaje mi się, że to ryzyko, np. ataków terrorystycznych, jest wyższe w kurortach, niż gdzieś na zapadłej prowincji. >Posiedziałem kilka dni w okolicach Alanii u nich w > gościnie,byłem nawet na pogrzebie(nie jako uczestnik ceremonii tylko > obserwator) Mam nadzieję :) Inaczej na forum pisało by w Twoim imieniu jakeś zombie :) Życzę udanego pobytu w Egipcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Turcja nie z biurem IP: 83.1.116.* 20.03.08, 00:01 Nigdy nie bylam w Turcji, ale bardzo chce tam jechac. Nie za bardzo interesuje mnie lezenie na plazy (chociaz nie wykluczam tego). Bardziej interesuje mnie zwiedzanie. Chcialabym sie dolaczyc do grupy, ktora na wlasna reke (bez biura podrozy) wybiera sie do Turcji. Wyjazd moze byc tez na jesieni, wszystko do uzgodnienia. Problemu z urlopem nie mam, wiec z mojej strony nie bedzie problemow. Pozdrawiam i czekam na propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
mccormick29 Re: Turcja nie z biurem 20.03.08, 15:33 ja też bym sie pisał. Autko moge wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Turcja nie z biurem IP: 83.1.116.* 20.03.08, 23:35 Wiec juz jest nas dwoje chetnych wyjechac do Turcji na wlasna reke. Kto jest jeszcze chetny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucyaulusoy Re: Turcja nie z biurem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 21:09 Witam. Jesteśnie zaiteresowani takim sposobem podrózowania? Super! Piszę się:) mój nr GG 9586814 pozdrawiam Lucya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adnan Re: Turcja nie z biurem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 13:22 Witam. Chętnie się przyłącze. Prosze tylo o jakieś szczegóły co do wyjazdu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mccormick29 Re: Turcja nie z biurem 23.03.08, 14:33 pasowało by coś skonkretyzować. ja konkretnie jestem z katowic .przed 30. interesuje mnie urlop w maju początek czerwca przed szczytem sezonu i upału. w zasadzie im dłuzej tym lepiej najlepiej ze 3 tygodnie.chciałbym zobaczyć stambuł osady hetyckie kapadocje i zjechać wybrzeże. milet efez troja aspendos myra. na wybrzeżu jest tego naprawde dużo. plażowanie w niewielkim stopniu,ale troche nie zaszkodzi. pare imprezek nie zaszkodzi ale na pewno nie dzień w dzień. to tyle na początek pt29@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Turcja nie z biurem IP: 83.1.116.* 23.03.08, 17:13 Na 3-tygodniowy urlop nie moge sobie pozwolic. Gora to 2 tygodnie! Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Turcja nie z biurem 24.03.08, 22:51 Gość portalu: Ala napisał(a): > Na 3-tygodniowy urlop nie moge sobie pozwolic. Gora to 2 tygodnie! Zdecyduj się.Byłbym bardzo ostrożny w planach.Cztery lata bodajże temu umawialiśmy się na taki sam wyjazd.Było dogadanych 10 osób z tym ze z racji większości zdecydowałem że jedziemy z myślą o wynajęciu samochodów.Nawet byłem dogadany z Leną,wszystko na ostatni guzik niby zapięte.Ale proza życia pokazała inaczej.Tłumaczka(niby)której opłaciłem wycieczkę znała mniej języków ode mnie.Chodziło o turecki.Ale mniejsza o to,nie dość że nie znała to na dokładkę znikła zaraz po przylocie w pianie na dyskotece.Druga sprawa,umawialiśmy sie na zbiórkę pod pomnikiem.Tylko nikt nie przewidział że w Alanii jest dwa pomniki tego samego typu.W efekcie zostało nas 5 osób.50%,troche zwiedziliśmy ale niestety na rok następny trzeba było powtarzać.Dlatego czarno to widzę.Jest możliwość powtórki tego samego,istnieje też opcja własnym 6 czy 8 osobowym busem nawet z przyczepką.Ale i to wielkie.Czy to wypali.Turcja to kraj wielki,3XPolska,odległości też,drogo dobre ale paliwo drogie 8 zł litr.Kierowca zmiennik,drogi górskie trudne,doświadczenie wskazane.Problem z doborem mentalności kultury i przede wszystkim wieku.Mimo że sam jestem w średnim i potrafię się dopasować to czasami przy tym słoneczku i trudnościach podróży odpala palma nawet młodszym i to znacznie.Coś spiralki się przegrzewają albo nadmiar emocji,inna inszość nie wchodzi w rachubę.Więc Twoja chęć choć zacna nie ma tej opcji rozsądku podróżnika.Zycze jak najlepiej.Mogę przełom maja czerwiec roku następnego kiedy zielono i te warunki co być powinny.Pisał bym się w tym roku ale koniec września,tylko przyroda nie ta.Trochę jesienna ruda.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Turcja nie z biurem IP: 83.1.116.* 25.03.08, 21:36 Witam! Przegladajac to forum zastanawiam sie, co sklania ludzi do wpisywania sie tutaj. Wszyscy chca jechac,zachwalaja uroki zwiedzanych krajow, tylko jak przyjdzie co do czego, to czlowiek nie ma z kim wyjechac. Po co to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja nie z biurem 26.03.08, 20:55 Nie jest łatwo znaleźć towarzyszy podróży na własną rękę. O ile w przypadku wyjazdów zorganizowanych odpowiedzią są wszechobecne listy wylotowe, o tyle w przypadku podróżników samodzielnych sprawa się komplikuje. Oto kilka powodów, dla których nie jest łatwo: 1. Osoby jadące na własną rękę wybierają taką formę podróżowania nie bez powodu. Są to osoby, które cenią sobie swobodę i niezależność, a im większa ekipa, tym bardziej ta swoboda jest ograniczona. 2. Różne oczekiwania - niektórzy jadą plażować, inni zwiedzać, jeszcze inni imprezować. Trudno z tych osób stworzyć zgrany zespół podróżników. 3. Inne ograniczenia - jeden dostanie urlop w lipcu, inny we wrześniu, jedni na tydzień lub dwa, co niektórzy na cały miesiąc lub więcej. Tak więc będzie Ci trudno znaleźć grupę osób, którym odpowiada Twoja wizja wypoczynku i vice versa. Ale i tak życzę powodzenia w poszukiwaniach, bo Turcja to z pewnością piękny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Turcja nie z biurem IP: 83.1.116.* 26.03.08, 22:43 Dziekuje. Bardziej nie moglas mnie dobic!!! Nie wierze, ze nie ma chetnych na wyjazd do Turcji, bez posrednictwa biura. Mnie odpowiada wyjazd na gora dwa tygdonie, termin do uzgodnienia, dostosuje sie do innych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja nie z biurem 26.03.08, 23:15 Wcale nie chciałam Cię dobijać, wręcz przeciwnie, w pełni popieram samodzielne wyprawy. Chciałam tylko pokazać, że nie jest to takie proste. Zresztą pewnie 99% zaglądających na to forum jedzie z biurem podróży. Za Ciebie trzymam kciuki. P.S. Ja zazwyczaj jeżdżę niezależnie, prawdopodobnie w tym roku znów padnie na Turcję, ale nie chcę zapeszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Turcja nie z biurem IP: 83.1.116.* 27.03.08, 00:01 Jesli wiec okaze sie, ze w tym roku znowu udasz sie do Turcji, prosze Cie o kontakt, z checia do Ciebie dolacze. Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Turcja nie z biurem 27.03.08, 08:28 Gość portalu: Ala napisał(a): > Jesli wiec okaze sie, ze w tym roku znowu udasz sie do Turcji, > prosze Cie o kontakt, z checia do Ciebie dolacze. > Pozdrawiam > Ala Mgliste te plany na jesień w tym roku nie lubię tej pory.Pewny jest rok następny,ale sprawy dopinam zimą.W tym padło na Egipt.Gratuluję odwagi,no i pomysłu,kiedyś Ci wyjdzie.Odezwę się.Odczekaj kilka dni i załóż podobny wątek.Może coś znajdziesz przy tak pozytywnym nastawieniu.Nie będę się wcinał.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Turcja nie z biurem 26.03.08, 23:06 > Ale i tak życzę powodzenia w poszukiwaniach, bo Turcja to z pewnością piękny kr > aj. Miałem się nie wypowiadać bo poważny wytyk był.Ale masz rację.Dochodzi do tego jeszcze różna mentalność i upodobania.Byłem dwa razy raz z przelotem raz samochodem.Pierwszym razem błąd zasadniczy,spotykaliśmy się na lotnisku lub po przyjeżdzie,było zaskoczenie.Drugi raz samochodem było lepiej czasami wesoło,czasami głupio.A nie każdy potrafi śmiać się z siebie.Czas zaciera wrażenia i nawet przykrości jawią się teraz jako przygoda.Porwał bym się jeszcze raz,wbrew opiniom autorki ale musiało by być spotkanie tu w kraju.Rozumiem chęci i brak obiektywnej wiedzy,młodość różnie podpowiada i dobrze.Trochę się wkurzyła,ale napalona to też dobrze.Wychodzę na zgreda,ale dobre przygotowanie takiej imprezy to pewność że się uda.Na zasadzie licz na najgorsze a potem istnieje tylko możliwość że jestem mile zaskoczony.Podziwiam brak refleksji.To też dobrze, bo zapowiada się wesoło.Zyczę powodzenia bo w tym roku termin najwłaściwszy mam zajęty wyjazdem gdzie indziej ale jakby tak dotrwała do roku następnego to nie mówię nie.Jesień odpada,wszystko wyschnięte i rude a ja lubię zieleń czyli 05/06.Sorki za wcięcie się w wątek dla autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramaja Re: Turcja nie z biurem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 10:45 Zobacz forum Travelbit tam ludzie jeżdżą po całym świecie bez biura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnccormick29 Re: Turcja nie z biurem IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.08, 17:34 podnosimy czy ktoś może może dalej reflektuje Odpowiedz Link Zgłoś
hanulinek turcja jesienią 12.08.08, 19:13 Witam, ja również chciałbym pojechac do Turcji, jeszcze nie bylam, jednakże nie znalazłam entuzjastycznie do tego pomysłu nastawonych znjomych. Postanowiłam więc poszukać w ofertach biur podróży i natchnęłam sie rónież na fantastyczny portal "turcję w sandałch". IIIIIIIIIIIIIIIII znalazłam tak mi się wydaje odpowiednia dla siebie propozycję buira Almatur TOURKEY TOUR na 21 za ok 3000 zł (1399 zł + 400 eur + 100 eur wstępy + 10 eur wiza + 20 eur rejs po bosworze). To jest oczywiście Turcja jesienią, Przeliczając koszty jekie zapłaciałbym jadą na własna rekę z tą ofertą to wychodzi podobnie. Jedno co mnie zmartwiło w wypowiedziach poprzedników - ta wypalona i bez uroku Turcja jesienna, właściwie spalona słońcem. czy tak jest ? Mimo że nie jest to głównym watkiem tego forum to proszę o opinie na temat Turcji przełomu września i pażdziernika ? jak jest, jaka pogoda, czy widoki jeszcze zapieraja dech w piesiach ? A może to najlepszy czas na eskapadę w te rejony A i czy ktoś z Was był w latach ubiegłych na tej objazdowej wycieczce Almaturu - prosze o opis i krótką relację :))))) dzieki. A co sie tyczy samotnego wypadu do Turcji - jestem chentna, czekam na propozycję ? pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś