15.11.03, 12:18
Jesli znacie jakies szczegolnie urokliwe zakatki w Turcji, to podzielcie sie
swymi odkryciami. Nie zawsze te najpiekniejsze miejsca znajda sie w
przewodnikach turystycznych a sadze, ze wielu fascynatow Turcji chetnie
odwiedzi nowe miejsca.
Obserwuj wątek
    • ray7 Re: Odkrycia 11.12.03, 19:27
      dondurma napisała:

> Jesli znacie jakies szczegolnie urokliwe zakatki w Turcji, to podzielcie sie
      > swymi odkryciami. Nie zawsze te najpiekniejsze miejsca znajda sie w
      > przewodnikach turystycznych a sadze, ze wielu fascynatow Turcji chetnie
      > odwiedzi nowe miejsca.

Piszesz urokliwe, czy to oznacza ze interesuja Cie pejzaze Turcji? Czy tez moze architektura, budownictwo starej Turcji, albo raczej potegi rzymskiej, pozostalosci po potedze rzymskiej. Osobiscie proponuje: Efez, Pergamon, Kusadase,Marmaris i jego polwysep, ( cos przepieknego), i co najwazniejsze, znana nam Troja. To wszystko znajduje sie na zachodzie Turcji...
    • jabir Re: Odkrycia 15.01.04, 21:15
      1. Plaża w starym porcie w Anamurium + samo Anamurium
      2. Wieczorny (podczas wezwania na modły) widok Goreme ze skały nad pensjonatem
      Arif.
      3. Podobnie widok na Istambuł ze wzgórza Camlica .(wieczorem)
      4. Teatr w Termessos.
      5. Port w Assos.
    • boyana Re: Odkrycia 25.03.04, 16:22
      Patara, Uczagiz - małe miejscowości na zachodnim wybrzeżu. Polecam
    • damla Re: Odkrycia 26.03.04, 12:17
      Rzeczywiscie Turcja to przepiekny kraj.
      İstanbul to jedno z najpiekniejszych na swiecie,ale(wedlug mnie) niestety
      najbardziej zaniedbanych miast.İ mimo ze zyje tu od kilkunastu lat ,
      nie moge powiedziec ze zobaczylam tu juz WSZYSTKO co jest do zobaczenia...
    • a_b Re: Odkrycia 28.03.04, 08:00
      witam
      jestem na waszej stronie pierwszy raz, wcześniej nie wiedziałam że istnieje
      strona o Turcji
      ja byłam w Turcji 2 razy, mam przyjaciela z Turcji, bardzo fajny człowiek
      a polecam wam szczegolnie zachodnio południową Turcję, marmaris kusadasi,
      efez, oraz oczywiscie warto zobaczyć istambuł, w tym roku też się wybieram, mam
      nadzieje że mój przyjaciel przyjedzie też do Polski
      powiem szczerze że inetersuje mnie jak tam się żyje
      o ile chcecie to moge sie dołączyc do tego forum i możemy wymieniać swoje
      informacje
      pozdr

• kocibrzuch Re: Odkrycia 07.04.04, 21:24
      -Urokliwe i mało rozpropagowane są wodospady Kurszunlu, mityczna Grecja na żywo. Manavgat jest być może częściej odwiedzany, ale się nie umywa.
      -Chodziłem po Efezie nocą, przy księżycu, z przybłąkanym psem za pan brat, niezatarte wrażenie. I wyjątkowa okazja, normalnie nocą wejść się nie da.
      -Pamukkale reklamować nie trzeba, choć jak tam byłem ostatnio (1995) wyglądało straszliwie. Obowiązkowo trzeba wejść do motelu i pływać w basenie, za mostkiem jest głębia 4 metrowa i tam pod wodą jest niesamowicie.
      -Tuz Golu jest szczególne. Wystarczy się zatrzymać po drodze na krótki wypad, by pochodzić po powierzchni soli.
      -Jezioro Van. Tam można przenocować na wyspie, miejscowi cię przetransportują łódką. Niestety, mnie osobiście nie było dane.
      • kocibrzuch Re: Odkrycia 07.04.04, 21:30
        ajajaj, jakże mogłem nie wymienić Termessos, miejsce, gdzie najwięcej zdjęć wypstrykałem!
        • dondurma Re: Odkrycia 09.04.04, 16:08
          No wiesz co...jak mogłeś zapomnieć o Termessos (:-))))))))-wspaniałe,
          nieprawdaż??? Cały czas zachodzę w głowę, jak wiele pracy włożono w to, aby
          wybudować to pizydzkie miasto na wys. 1000m n.p.m.
    • dondurma Re: Odkrycia 09.04.04, 16:11
      Mnie ostatnimi czasy zafascynowało miasto Olympos, a właściwie cała trasa z
      Yanartas (płonący kamień-Chimera)właśnie do Olympos.
    • kocibrzuch Re: Odkrycia 11.04.04, 19:58
      Otóż to, wybrzeże licyjskie, na trasie między Myrą a powiedzmy Kemer. Te zatoki! Bajeczne! Raz - jeden raz - się tam pluskałem, gdyż w odpowiedzi na modlitwy co najmniej połowy ekipy autobus się popsuł, akurat 100 m od jednej z nich. Całe dwie godziny był naprawiany. Gdy u dentysty staram się myśleć o czymś przyjemnym, mam jak znalazł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka