Gość: zawiedziony IP: *.dainet.pl 16.05.09, 15:54 Orbis na dzień dzisiejszy żąda około 30% dopłaty do wycieczki. Jak jest w innych BP? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ?? Re: dopłaty IP: *.subscribers.sferia.net 16.05.09, 16:21 A kiedy lecisz i czy miałeś gwarancję ceny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: dopłaty IP: *.dainet.pl 16.05.09, 20:20 Lecę 01.07. - gwarancji niezmienności ceny nie mam:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: dopłaty IP: *.subscribers.sferia.net 17.05.09, 01:13 No to niestety płacz i płać !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: dopłaty 17.05.09, 10:16 A czemu? Przecież może zrezygnować! Ja na jego miejscu nie dopłaciłabym 30%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: dopłaty IP: *.dainet.pl 17.05.09, 10:28 I tak prawdopodobnie zrobię. Stracę jedynie 10%. Wybiorę chyba inne BP. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damapik7 Re: dopłaty IP: *.orneta.arkusnet.pl 17.05.09, 10:32 My wykupiliśmy wczasy w Scanie i nic nie dopłacaliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: dopłaty 17.05.09, 10:36 A z jakiej racji masz tracić 10%? Takie praktyki biura to według mnie złodziejstwo! Teraz ceny wycieczek są raczej wysokie, ale może jakieś lasty da się upolować przed wylotem? Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: dopłaty 18.05.09, 14:08 Tylko wybierz takie co daje niezmiennosc ceny, bo inaczej mozesz miec "powtorke z rozrywki" z nastepnym biurem. do "janan". Nie odpuszczaj, wlasnie wszyustkie biura na to licza. Moze gdyby wiecej osob zaczelo scigac ich po sadach to by nie olewali spraw polubownych. A tak maja klientow w ....(nie musze chyba pisac gdzie). Ponadto podobno jest szansa, ze wejdzie niebawem w zycie ustawa o pozwach zbiorowych (jedna sprawa, jeden prawnik reprezentujacy interesy calej grupy-tylko oczywiscie musi sie skrzyknac jakas grupa osob pokrzywdzonych przez biura-to jednak w dobie internetu chyba nie jest problemem). Pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: dopłaty IP: 91.192.78.* 17.05.09, 12:45 Neckermann też podnosi ceny.Ich reklama telewizyjna mówi o nie zmiennej cenie. Ale nie mówią że usługę tą wprowadzili dopiero pod koniec lutego. Wszyscy ci którzy wykupili wczasy np w styczniu muszą dopłacać.Ja mam dojazd własny i dopłacam ponad 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: dopłaty IP: *.subscribers.sferia.net 17.05.09, 13:06 Oczywiście można zrezygnować.. Ja w TUI nie dopłacam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: dopłaty IP: *.dainet.pl 17.05.09, 14:15 Frycowe trzeba płacić, ale mam nauczkę - nigdy więcej z ORBIS TRAVEL!!! Będę czekał na lasty. Z innym BP, nawet gdy stracę 10%, będzie taniej. Orbisowi mówię "dziękuję":((( Odpowiedz Link Zgłoś
azetka100 Re: dopłaty 17.05.09, 20:14 Warto przeczytac to oraz wiele innych porad....nawet w necie :-) www.dziennik.pl/podroze/niezbednik/article194567/Tak_ominiesz_pulapki_w_biurze_podrozy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: dopłaty IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.05.09, 21:27 Witam! Z tego co się orientuję to jesli biuro chce dopłaty to możesz zrezygnować i odzyskasz 100% wartości wycieczki.POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: dopłaty 17.05.09, 22:16 azetka100 napisała: > Warto przeczytac to oraz wiele innych porad....nawet w necie :-) > > www.dziennik.pl/podroze/niezbednik/article194567/Tak_ominiesz_pulapki_w_biurze_podrozy.html Przeczytałem z uwagą,no i mam pewne wątpliwości czy to nie fakty tylko prasowe i pobożne życzenia.Bo teoria to jedno a praktyka drugie.Krótki opis z ubiegłego roku.Wybrane wczasy,umowa niby w porządku ale co rusz były haki.Była dopłata paliwowa na 22 dni przed wylotem,odmowa podpisania aneksu do umowy/tak tylko sobie życzyli,nawet naciskali/opóżnienie wylotu o ponad 5 godz z winy przewożnika jeden dzień wcześniej niż w umowie,powrót dzień wcześniej i to w trybie alarmowym.Z 14 dni zrobiło się 12.Reklamacja.Chcieli zwrócić koszt 1 dnia.Odmowa bo na dole klauzula o odstąpieniu od wszelkich roszczeń.Skierowanie sprawy do urzędu.Mediacja i tzw. sąd konsumencki nierealny.Nie zjawili się do mediacji.Odpowiedz urzędu że są bezsilni i tylko droga sądowa.Na tym koniec.Rozważam co dalej.Nie pierwszy raz latam,nigdy nie byłem roszczeniowcem ale w tym wypadku przegięli.Więc po co ta ścieżka konsumencka kiedy to nic nie daje.Polubowne załatwienie nie wchodzi w rachubę,dużo nikomu niepotrzebnej roboty która nic nie daje.Są i tak bezczelni że olewają wszystko i wszystkich.Mają tabuny prawników i co konsument indywidualista może zrobić.Praktycznie nic.Mamy niby prawo ale służy ono silniejszej stronie.Tak jest zawsze.Zastanawiam się czy kontynuować,no bo to dodatkowe koszty i rozprawy.Czy lepiej machnąć ręką i wyjść na frajera.Są zbyt silni choć sądzę że racja jest po naszej stronie.Zbyt dużo niedociągnięć i klasycznych wpadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: dopłaty IP: 81.210.43.* 18.05.09, 12:08 Masz rację janan2. Prawo jest przy silniejszym, ale tu nawet nie chodzi o prawo. Chodzi o zwyczajną uczciwość. BP są dla nas, nie my dla nich. Istnieją dzięki nam. Dlaczego "państwo" pozwala na takie przekręty jakie stosują niektóre BP. Wykupowałem wczasy w grudniu tylko po to, aby później nie płacić więcej. Oczywiście okazuje się, że cena w grudniu to fikcja, bo teraz ORBIS żąda 30% dopłaty. Ktoś powie, że trzeba było wykupić niezmienność ceny - ok, ale jeśli nie było tego w ofercie. Jeśli teraz miałbym dopłacić 30%, to po co wykupować wczasy już pół roku wcześniej jak i tak ewentualną różnicę BP wymusi od nas. Do zapłaty pozostałej transzy mam czas do końca maja. Rezygnując teraz tracę 10% czyli jakieś 550 zł, ale to i tak mniej niż 30%, więc chyba podziękuję ORBISOWI - i nigdy więcej z ORBIS TRAVEL. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: dopłaty IP: *.dainet.pl 18.05.09, 15:44 Ja właśnie też do Turcji. Pierwszą ratę zapłaciłem w grudniu. Pozostałą część mam wpłacić do końca maja, bo wyjazd mam 01.07. Jeszcze nie wpłaciłem pozostałej części i zastanawiam się czy nie wycofać się z ORBISU - mam jeszcze trochę czasu - zobaczymy jak to będzie. A Ty kiedy wylatujesz? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: dopłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 01:32 Witaj - od lat wyjeżdżam z orbis travel - zawsze rezerwuję wcześniej nigdy nie dopłacałam żadnej kwoty a nawet przed wylotem dostaję rabat Odpowiedz Link Zgłoś
azetka100 Re: dopłaty 18.05.09, 21:23 Janan2, masz sporo racji, ale ja, będąc w podobnej sytuacji, nie odpuściłabym i mam wrażenie, że miałabym b.duże szanse wygrać nawet w sądzie. Mój ojciec reklamował telewizor ponad rok, wszyscy po kolei (sprzedawca, producent) odrzucali reklamacje i kpili z usterki i z Niego.Nawet sąd kosumencki nie pomógł. Nie dał za wygraną i dał sprawę do sądu.Wygrał i utarł nosa pewnym siebie "specjalistom" z wielkiej korporacji. Ponieśli koszty oni, a ojciec odzyskał wszystko na swoich warunkach. Ten i kilka innych podobnych przypadków z mojego życia pokazuje, że warto walczyć o swoje. Mimo, iż wiem, że to właśnie klient ponosi największe straty, od rozczarowania i żalu począwszy, a na kosztach finansowych i stresie skończywszy. A przeczytanie, nawet takich "pobożnych życzeń", przynajmniej mnie, najczęściej dodaje skrzydeł :-) Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jj Re: dopłaty IP: *.net.stream.pl 18.05.09, 15:05 Już na forum był watek o dopłatach w Orbisie. Tam chodziło o Turcje. Gdzie Ty jedziesz . Ja tylko czekam , dzisiej władziłam ratę i nic mi nie zmienili ,ale ja część wyjazdu opłaciłam do końca listopada, więc mam inna sytuacje. Możeto zależy od kierunku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: dopłaty IP: *.net.stream.pl 18.05.09, 16:58 Na forum Turystyka zorganizowana przeczytaj wątek Orbis wprowadza 20 dopłaty autorką jest aga. Nie wiem czy teraz zmieniajac biuro znajdziesz cos w dobrej cenie i terminy przebrane . Orbis widac w tym sezonie szaleje ale nie wiem jak było wczesniej bo jede z nimi pierwszy raz - hiszpania 19 czerwca.. Moze wymienisz opinie z Agą bo ona też do Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dopłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 18:19 ja dostałam dziś informację o podwyżce! 30%!!! w życiu nie polecę nigdzie z Orbisem!!! rozumiem 300, 400 zł - ale 2000 ??? mieliśmy wylatywać 24.06 do Side ale teraz chyba zrezygnuję. nie chodzi o pieniądze ale to totalne robienie idiotów z obecnych jeszcze klientów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony do JJ IP: *.dainet.pl 18.05.09, 19:00 Dzięki. Byłem na tym wątku. Okazuje się, że takich jak ja jest więcej. To przykre, że Orbis robi swoich klientów w balona. Najgorsze jest to, że ORBIS nie jest uczciwe, nie gra fair play. Ma gdzieś dobro ludzi , im chodzi przede wszystkim o pieniądze. Dlaczego nie mogą iść z klientem na jakiś kompromis, ugodę. Brak szacunku dla swoich klientów ze strony ORBISU. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: dopłaty IP: *.net.stream.pl 18.05.09, 18:29 Do ktorego hotelu w Side masz wykupione wczasy . Ilu gwiazdkowy ten hotel Z czego wynikają te ogromne kwoty, Aga pisała też o takich wysokich. Czy pozwolą Ci zrezygnować bez kosztow i ile będa wynosić. Kiedy rezerwowałeś i kiedy wpłaciłeś drugą ratę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: dopłaty IP: *.dainet.pl 18.05.09, 19:06 16-go maja zadzwoniłem do ORBIS i tam powiedziano mi, że na dzień dzisiejszy możliwe są dopłaty sięgające nawet 30%. No i jak widać była to prawda. Co ten ORBIS wyprawia - 30%??? Zwariowali. I co teraz zamierzasz zrobić gość? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: dopłaty IP: *.aster.pl 18.05.09, 20:23 Neckermann robi to samo i też nie można się wycofać bezkosztowo,nie wiem jak Orbis ale Nec nie proponował wykupienia niezmiennej ceny (dopiero od lutego po podniesieniu cen)a wię zrobił stałych klientów którzy kupowali w listopadzie i grudniu w first minute w bongo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: dopłaty IP: *.cust.tele2.pl 18.05.09, 20:50 Dziwne,że prawie Orbis,który i tak ma drogą ofertę teraz jeszcze podnosi ceny a inne tańsze biura np.Triada nie podnosi.Ja wykupywałam w grudniu,kilka dni temu wpłaciłam ostatnią transzę.Już wiem na pewno że nie dopłacę bo dostałam z Triady rachunek VAT.Wyjeżdzam 15 czerwca.Nie opłacałam niezmienności ceny bo było mi wtedy za dużo dać 130 zł od osoby dodatkowo.Czy Orbis jest naprawdę taki dobry,że tak się ceni?Wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: dopłaty IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.09, 15:01 Wszyscy rozżaleni , oglądałam ostatnio program gdzie wypowiadał się rzecznik konsumncki i wyraźnie powiedział że jeśli BP rząda dopłaty za wycieczkę to można z niej zrezygnować odzyskując 100% wartości to gwarantuje klientom prawo i nawet jeśli bióro zapisze w umowie inaczej to robi to bezprawnie licząc na niewiedzę klientów , także wszyscy którzy muszą do wczasów dopłacić : JEŚLI ZREZYGNUJECIE ODZYSKACIE 100% WARTOŚCI WYCIECZKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A i jeszcze jedno na 7 dni przed wylotem biuro nie może rządać dopłaty.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiszny Do: Dorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 16:02 A ja żądam, byś pisała "żądać" przez samo "ż"! Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do śmisznego Re: Do: Dorki IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.09, 18:21 A ja jestem blondynką i będę pisała tak jak mi się podoba :p a ty jak nie chcesz to nie czytaj:p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiszny Re: Dorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 18:38 Gdybyś napisała, że jesteś idiotką lub osobą bez przysadki mózgowej to rozumiem. Ale dlaczego obrażasz blondynki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa10 do Dorki IP: *.kalisz.mm.pl 19.05.09, 20:03 Dorka ty już się nie wypowiadaj albo pracuj ze słownikiem- to naprawdę razi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: do Dorki IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.09, 20:41 Upsssssss..... bo wątek dotyczy chyba innego tematu.Aha .. I właśnie dlatego Polacy mają taką opinię za granicą , są burakami i wieśniakami..itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: do Dorki IP: *.sta.asta-net.com.pl 19.05.09, 20:49 Dlatego dzisiaj kupiłam wczasy w GTI niemieckim a nie w polskim bp.,żeby tego jak piszesz buractwa nie oglądać.Nie ma to jak udawać Greka i broń boże nie ozdywać się w języku ojczystym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiszny Re: do Dorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 21:52 Widzę, że Greka szanujesz bardziej niż Boga (wyraz "Greka" piszesz z wielkiej litery, a "Boga" już nie...). Nie ma to jak ulegać wpływom dawnego NRD... A tak w ogóle GTI ma korzenie tureckie, a nie niemieckie, ale książęta już na takie szczegóły nie zwracają uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graga123 Re: dopłaty IP: *.telpol.net.pl 19.05.09, 15:15 o ile mi wiadomo to 21 dni przed wylotem nie mozna podnosic cen wycieczek dzisiejszy link w onecie plaze.onet.pl/3486,1557259,artykuly.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: dopłaty IP: *.dainet.pl 20.05.09, 17:27 Nie dziwię się, że ORBIS wprowadza dopłaty skoro aż o 1200 zł/1 os. jest różnica pomiędzy grudniem, a dniem dzisiejszym. Sprawdzałem ile dzisiaj zapłaciłbym za swoje wczasy i włosy stanęły mi dęba. Ponad 1200 zł więcej musiałbym zapłacić za 1 osobę. Wariactwo, o co tu chodzi? Gdzie my żyjemy? Tak to prawda: Polska to dziwny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: dopłaty 20.05.09, 22:36 A mnie jednak dziwi, bo większość biur takich opłat nie wprowadza, a przecież Orbis do tanich nie należy... Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: dopłaty 21.05.09, 12:31 moze wiekszosc biur skalkulowala ceny imprez wg realniejszych (juz wyzszych) kursow. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: dopłaty 21.05.09, 16:11 Otóż to, Orbis również, więc wyglada mi to na zwykłe wyciąganie kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: dopłaty IP: *.cust.tele2.pl 22.05.09, 00:45 Jednak Triada też przysłała mi dziś dopłatę.Zależnie od ceny imprezy.Moja mieści się miedzy 2000 a 2500,dopłata wtnosi 125 zł od osoby.Powyżej 2500 byłoby 150 zł.To mniej niż w grudniu wykupiłabym gwarancję niezmienności ceny za 130 zł.W sumie to niewielka dopłata ale jestem trochę zła,że tak pózno o tym powiadamiają,25 dni przed wyjazdem.Już myslałam,że odpuszczą bo wcześniej przysłali fakturę WAT.Bedą musieli wystawić nową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: dopłaty IP: 195.116.86.* 22.05.09, 09:58 hmm...kupiłam wycieczkę w Triadzie w styczniu (wylot w sierpniu) i gwarancję niezmienności ceny mam gratis...czyżby w grudniu trzeba było płacić a w styczniu już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
a-ksie Re: dopłaty 22.05.09, 10:05 To dziwne że masz w cenie. Zwykle było napisane że do dnia tego czy tego gwarancja niezmienności ceny a w biurze okazywało się że trzeba za nią zapłacić. Ja kupiłam wycieczkę w marcu gwarancja kosztowała ok 120pln nie wykupiłam jej. Jakiś tydzień po wpłaceniu całej kwoty dostałam list o podniesieniu kosztów o 100pln także nie było tak źle. Także sprawdź czy na pewno masz tą gwarancję bo jak nie to jakiś miesiąc przed wylotem otrzymasz list. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztolwerka Re: dopłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 12:10 Ja też w styczniu wykupowałam w Triadzie i też na pewno miałam w cenie gwarancję niezmienności ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: dopłaty IP: *.cust.tele2.pl 22.05.09, 12:13 Zgadza się,po grudniu była promocja z gwarancją niezmienności ceny,nawet byłam zła,że tak się pospieszyłam.Dziś za tę samą wycieczkę 7+7 zapłaciłabym tylko 100 zł więcej od osoby(doliczając tę dopłatę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: dopłaty IP: 195.116.86.* 22.05.09, 12:14 Mam w umowie. Nawet przed chwilą sprawdzałam czy oby na pewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaszea Re: dopłaty IP: 195.20.110.* 22.05.09, 13:37 Ja wykupiłam wycieczkę w Triadzie w listopadzie i gwarancję niezmienności ceny miałam "w cenie" plus OKAZ gratis. Odpowiedz Link Zgłoś