Dodaj do ulubionych

Zwiedzajcie TURCJę

13.07.09, 10:36
to taki piękny kraj.
Nie siedzicie w tych wielogwazdkowych hotelach tylko wyruszcie na okrycie
tego, co nieznane :)
Byłam w Turcji pierwszy raz, trochę się naczytałam na tym forum, ale większość
wątków to zapytania o hotel... Cóż można świetnie spędzić 2 tyg. w hotelu
Gołębiewskim, po co jechać aż do Turcji, żeby się znajomym pochwalić, że się
było? że jest opalenizna? Zwiedziłam znikomy procent tego, co oferuje ten kraj
(cóż można zrobić w 6 dni, okrojone przez wezyr do granic możliwości...).
Hmmm, spotkałam też takich niezadowolonych, mówiących że "Turcja to nie
Chorwacja" (błyskotliwe spostrzeżenie... kiedy oni sie zorientowali?), że w
Turcji (o zgrozo) nie mówią po polsku (jeszcze sie nie nauczyli...)a w
Chorwacji to wszyscy mówią po polsku.
Jaki to piękny kraj, góry, morza, różnorodność... Dla każdego coś dobrego:
kawał historii, przyroda, kultura, kuchnia, muzyka.
Ruszcie tyłek z hotelowego leżaka, nie pożałujecie!
Obserwuj wątek
    • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 11:58
      Tak się złożyło, że w Turcji byliśmy pierwszy raz /powrót 08.07.09/,
      byliśmy dwa tygodnie i nie siedzieliśmy w hotelu. Byliśmy na
      czterech wycieczkach w tym Kapadocja. Oczywiście piekny,
      interesujacy kraj ale bez przesady. Brak tzw. klimatu. Pięknych,
      magicznych, uroczych miesteczek z duszą jakich bez liku we Włoszech,
      Francji, Hiszpanii, Grecji i też w wspomnianej Chorwacji. My nie
      natrafiliśmy na żadne takie miejsce w Turcji. Byliśmy w rejonie
      Alanyi. Wyprawa do Kapadocji to 550 km w jedna stronę i też
      podobnie. Kapadocja jest super ale geograficznie. Prawie wszędzie
      zabytki z okresu starożytność i ... współczesne "budowle i plany
      urbanistyczne z lat 80 i 90-tych. Jest oczywiście bardzo ciekawie,
      wesoło, rozrywkowo ale nic więcej .....!!!!
      Oczywiście zgadzam się z tezą, że nie trzeba zwiedzać. Ale
      absolutnie nie zgadzam się z tezą, którą czytałem przed wyjazdem, że
      po pierwszym razie już tylko Turcja, .... może dla tych, którzy nie
      byli nigdzie więcej !!!!!
      • trypel Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 12:02
        a może dla tych co inaczej rozumieją "klimat"

dla mnie klimat to również (a moze głównie) ludzie a tutaj Turcja bije na głowę
        wspomniane kraje.
        Co do miasteczek to za nimi nie tesknie a wolę bezkresne przestrzenie, dzikie
        góry, żółwie na drodze i węże w krzakach.
        Kazdy lubi co innego.
        • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 12:15
          "dla mnie klimat to również (a moze głównie) ludzie a tutaj Turcja
          bije na głowę
          > wspomniane kraje"
          Rzeczywiście - zgadzam się - nigdzie nie spotkałem się z takim
          brakiem zasad byle tylko zarobić kilka euro. Chcieliśmy płynąć
          statkiem ale rejs - góra trzy godziny ze względu na małe dziecko.
          Naganiacz w porcie bez żadnych skrupułów oszukał nas byle tylko
          zarobić i pływaliśmy przez 6 godzin z małym dzieckiem, które
          strasznię się męczyło. Rzeczywiście biją wszystkich na głowę.
          Tłumaczyliśmy mu naszą sytuację przed rejsem - oczywiście góra 3
          godziny. Nigdzie z takim chamstwem się nie spotkaliśmy. Zreszta
          przykładów można pisać dziesiątki.
          Ludzie dlaczego udajecie. Moim zdaniem trzeba pisać to co było -
          FAKTY - a nie to co komu odpowiada do przekonania samego siebie. PO
          TO JEST FORUM.
          Pozdrawiam.
          • isabeau Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 12:39
            > Ludzie dlaczego udajecie. Moim zdaniem trzeba pisać to co było -
            > FAKTY - a nie to co komu odpowiada do przekonania samego siebie. PO
            > TO JEST FORUM.

W takim razie, zamiast uogólniać swoje przykre doświadczenia na cały kraj, podaj
            namiary na ludzi, którzy Cię oszukali (nazwa statku, operator, nazwiska
            sprzedawców itd.). W ten sposób oszczędzisz innym rozczarowań - PO TO JEST TO FORUM.
            • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 13:23
              Nazwa statku MELISSA. Port w Alanyi. Data 30 czerwca. Godz. 10:30 -
              16:50.
              Oczywiście nie jest moją intencja pisać, że wszyscy Turcy oszukuja,
              są żli, niemoralni, itp. To jest oczywiście nieprawda. Ale dla
              zdecydowanej większosci zajmujacych się handlem, obsuga turystów,
              gastronomią i podobnymi - rzeczą zasadniczą jest pieniądz ponad
              wszystko na nieco innych zasadach niż np. w Europie Zachdniej.
              A nasz przdmówca na FORUM napisał, że klimat w Turcji to wspaniali
              ludzie. Oni są rzeczywiście wspaniali ale nie bez wad. I w tym cała
              kwestia aby pisać fakty. Są super bo: ...... ale też uwaga
              na: ...... itd. Tylko a to chodzi, nic więcej. Spotkałem w Turcji
              dziewczynę, Polkę, która mieszka w Turcji przez ok. 10 miesięcy w
              roku i jest w tym kraju zakochana mimo, że jak sama opawiadała jej
              mama i babcia dziwią się jak może aprobować to czy tamto. Ona kocha
              ten kraj ale też widzi wady, problemy itd. Każdy ma prawo mieć swoja
              opinię na dany temat, trochę gorzej gdy przekazuje ją dalej - wtedy
              odpowiada za treść przekazywanej wiedzy.
              Pozdrawiam.
              • isabeau Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 13:30
                > Nazwa statku MELISSA. Port w Alanyi. Data 30 czerwca. Godz. 10:30 -
                > 16:50.

OK, myślę, że warto takie rzeczy piętnować.

> Każdy ma prawo mieć swoja
                > opinię na dany temat, trochę gorzej gdy przekazuje ją dalej - wtedy
                > odpowiada za treść przekazywanej wiedzy.

Tutaj się też zgodzę, tylko że sam wpadłeś w tą pułapkę pisząc, że w Turcji nie
                ma miasteczek "z klimatem" - po odwiedzeniu jej przez ile? dwa tygodnie...

> Ale dla
                > zdecydowanej większosci zajmujacych się handlem, obsuga turystów,
                > gastronomią i podobnymi - rzeczą zasadniczą jest pieniądz ponad
                > wszystko na nieco innych zasadach niż np. w Europie Zachdniej.

A ja wrażenie, że każdy chce ze mnie zedrzeć skórę miałam np. w Zakopanem.
                Wydaje mi się to specyfiką miejsc tzw. "atrakcyjnych turystycznie" i często
                przereklamowanych, a nie zależy od kraju.
                • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 13:44
                  Obawiam się, że dyskusja w której zarzucasz mi treść moich
                  wypowiedzi a zachwilę oceniasz w jednym zdaniu handel w Zakopanem
                  naprawdę do niczego nie prowadzi.
                  Myślę, że wszyscy musimy umieć widzięc i pozytywy ale też negatywy
                  jeżeli jedne i drugie mają miejsce. Miłość jest ślepa .......
                  • isabeau Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 13:50
                    > zarzucasz mi treść moich wypowiedzi

??? Przeczytaj swoją wypowiedź - to niestety jakiś bełkot... Zarzucać można np.
                    brak kompetencji ale nie treść wypowiedzi.

> oceniasz w jednym zdaniu handel w Zakopanem

Znowu - czytaj uważnie, nie oceniałam handlu, tylko pisałam o swoich wrażeniach,
                    tak jak i Ty.

> Miłość jest ślepa .......

Nienawiść jeszcze bardziej :)

EOT z mojej strony.
                    • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 14:11
                      No i się zacząły argumenty. Gratuluję ale dziękuję.
                      Pozdrawiam.
                      • a-d-m Re: do isabeau 13.07.09, 14:27
                        Już w marcu napisano:
                        "Nie bede polemizowac z Pania wszystko-lepiej-wiedzaca !!!
                        i pozwole sobie zakonczyc ta banalna dyskusje z Toba isabeau :)"
                        I nic się nie zmieniło jak widać!!!!
                  • amw77 Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 18:11
                    Idac Twoim tokiem mslenia powinnismy teraz ponarzekac na handlowcow np. w Nice
                    we Francji czy w jakze atrakcyjnym turystycznie Rzymie, tudziez Rimini i
                    mnostwie innych turystycznych weropejskich kurortach (pozwole sobie wymienic
                    chocby Chorwacje, Hiszpanie, Wlochy, Francje itd). Na nich sobie juz
                    ponarzekales czy wszyscy tam sa cacy?? Czy az tak sie roznia od Turkow w kwestii
                    sposobu handlowania??
          • trypel Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 15:34
            a-d-m napisał:

> Moim zdaniem trzeba pisać to co było -
            > FAKTY - a nie to co komu odpowiada do przekonania samego siebie.

No to fakty. Postój na stacji benzynowej gdzies między Ankarą a Kapadocją.
            Zaczęło padać wiec własciciel zaprosił nas do środka. Padało dłuzej wiec
            zaprosił na kolacje i przenocował.
            Zwiedzanie zamku gdzies w rejonie Samandag. Zapytany o drogę człowiek, zadzwonił
            do pracodawcy, wziął dzień urlopu i zrobił nam taka wycieczkę o jakich w
            przewodnikach nie było. Wieczorem razm z przyjaciółmi zaprosił na kolacje do
            knajpy - na propozycję zapłacenia śmiertelna obraza i musiało pójśc nastepnych
            parę kolejek anyżówki.
            Kolejny postój w jakiejś miescinie w środku niczego doprowadził do oficjalnego
            spotkania na szczeblu lokalny dyrektor szkoły i wystep dzieci (wierszyki
            patriotyczne :) ) + tradycyjnie kolacja i nocleg w szkole.
            Sen gdzies na poboczu przy drodze (noc nas zastała znów w terenie gdzies koło
            syryjskiej granicy) rano słyszymy że coś dzwięczy koło namiotu. Wychodzimy a tu
            jakis gość z cieżarówki zatrzymał sie obok i stuka w kubek pokazując że herbata
            już gotowa, potem dał nam na drogę parę melonów (bo wiózł całe auto) i życzył
            szerokiej drogi.

Sorry ale jak patrzysz na Turcję z punktu widzenia turysty przyjezdzajacego do
            Alanyi to znasz Alanyę a nie Turcję. Jakbyś oceniała Polskę z punktu widzenia
            wczasów w Zakopanem w sezonie te gwarantuję ze 2 raz byś w tak koszmarne miejsce
            nie pojechała.
            • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 16:35
              Jakim prawem uważasz, że moje i wielu innych doświadczenia to jest
              nieprawda a to co ty piszesz to jedyny prawdziwy obraz Trucji.
              Rozmawiasz z przedszkolakami?????
              • trypel Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 16:42
                odpowiadam moimi faktami na Twoje
                a co, zabolało?

w każdym razie w żadnym z europejskich krajów nie można liczyc obecnie na taką
                gościnnośc jak tam.

Poza tym doswiadczenia z kurortów wczasowych to doswiadczenia z kurortów a nie z
                kraju.
                Zeby poznac kraj trzeba sie odważyc wyjśc z hotelu, opuscic kurort i zrobic to
                indywidualnie a nie ze stadem stonki turystycznej
                • a-d-m Re: Trypel 13.07.09, 19:18
                  I jeszcze jedno 100% pewniość,że po drodze takiej wycieczki spotkasz
                  samych świętych ludzi, niczym nie skalane aniołki, które robią same
                  dobro np. herbatkę dla turysty o pseudonimie trypel. Niczym w raju.
                  W przeciwieństwie do Alanyi gdzie zjechało się najgorsze towarzystwo
                  z całej Turcji aby karać za grzechy hotelowych turystów z Polski!!!!
                  Jaki ten kraj jest rzeczywiscie mądry - nareszcuie zrozumiałem.
                  • trypel Re: Trypel 13.07.09, 21:23
                    niestety Ty reprezentujesz sobą typ turysty od jakiego ja od 20 lat uciekam.
                    Może dlatego spotykam po drodze ludzi miłych i sympatycznych a Ty takich
                    "sympatycznych inaczej". To stara prawda że dostajemy to na co zasługujemy i
                    natykamy sie na takich ludzi jakimi jestesmy.
                    Udanych wakacji gdzie indziej w takim razie życzę.

BTW w Alanyi tez było miło, byłem tam indywidualnie 4 lata temu przez 3 dni w
                    maju. Wziąłem poprawkę na to że jest to miejsce do dojenia stonki i sie
                    dostosowałem.
                    • a-d-m Re: Trypel 13.07.09, 22:07
                      No cóż tak się miło rozmawia. Ale co ja mogę Tobie jeszcze
                      powiedzieć. To ty jesteś miły, sympatyczny. Od 20 lat spedzasz
                      prawdziwe wakacje, jako prawdziwy turysta. A ja sympatyczny inaczej,
                      polski hotelowy turysta, który odwidził Alanyę i klika innych miejsc
                      w Turcji bez obowiazkowej i zalecanej przez tych "prawdziwych"
                      fasynacji. Prwie się rozpłakałem nad swoim losem i losem mojej
                      biednej /z takim męzem i ojcem/ rodziny. Jeden niewątpliwy plus.
                      Gdybym nie pojechał na wakacje do Alanyi i nie napisał kilku
                      krytycznych uwag na temat braku magi, klimatu i duszy w tureckich,
                      odwiedzonych przez nas miejscach, nigdy nie miał bym okazji poznać
                      wspaniałego miłego, sympatycznego turysty, gardzoncego takimi jak
                      ja "sympatycznymi inaczej" zwykłymi, polskimi, hotelowymi turystami.
                      Ogromne dzięki za tą lekcję. Wiekie dzięki. Już czuje jak robie się
                      miły, sympatyczny .......... Ale na razie to mi Ciebie ......
                      • kasia_p45 Re: Trypel / a-d-m 13.07.09, 22:15

oj wezcie juz sobie na wstrzymanie.... ok?
              • janan2 Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 17:03
                a-d-m napisał:

> Jakim prawem uważasz, że moje i wielu innych doświadczenia to jest
                > nieprawda a to co ty piszesz to jedyny prawdziwy obraz Trucji.
                > Rozmawiasz z przedszkolakami?????

Jeśli do mnie.To jest prowda,tyz prowda i gó... prowda,jak powiadają
                górole.Każdy ma własne doświadczenia i oglądalność sprawy i przedmiotu rozprawy
                widziany własnymi oczyma.Ja mam własne doświadczenia ty też.Ja mam prawo do
                własnych wspomnień i tobie też ich nie zaprzeczam.Ja potrafię udokumentować
                własne,choćby foto z Araratu ,Baku,Karabachu,Nachiczewania czy wschodniej
                Turcji.A ty,jak uważasz.Dlatego mam takie zdanie a nie inne i tak pozostanie.
                • grazynanowa Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 18:17
                  Ja mysle ,ze kazdy kraj ma swoje uroki i te ciemne strony ,osobiscie
                  wolalabym mieszkac we Wloszech...a mieszkam w Turcji i przyznam
                  szczerze ,ze nie byla to milosc od pierwszego wejrzenia :)ale
                  pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc i dlatego ,jak sie nie ma co
                  sie lubi ,to sie lubi....
                  • a-d-m Re: gryzmanowa 13.07.09, 19:21
                    Jak zwykle mądrze i na temat.
                    Gratuluję i pozdrawiam.
              • amw77 Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 18:27
                Jak tak czytam Twoje teksty mysle sobie, ze przedszkolak od Ciebie madrzejszy;).
                Porywasz sie na dyskusje z ludzmi, ktorzy znaja Turcje znacznie lepiej niz Ty (1
                raz i 2 tyg. pobytu - smiech na sali). Osmieszyles/as sie i ciezko Ci
                zaakceptowac fakt, ze wiekszosc ma odmienne zdanie niz Ty (poczytaj troszke
                forum a zobaczysz, ze nawet "hotelowi" polscy turysci, czyli wlasnie tacy jak
                Ty;) kochaja Turcje, bo jest ja za co kochac. Jesli nie umiesz docenic piekna
                natury, cudnej geografii, historii, goscinnosci Turcji, kolebki cywilizacji,
                kraju, ktorego ziemia daje niemal wszystko co ludziom do zycia potrzeba, a
                oceniasz i generalizujesz na podstawie tylko i wylacznie natarczywosci tureckich
                sprzedawcow (co rowniez wpisane jest w ich tradycje handlu, ale o tym trzeba
                wiedziec;) to jestes hmmm...ignorantem. Taka mala rada: natsepnym razem poczytaj
                troszke o kraju, do ktorego bedziesz sie wybierac na wakacje, moze po powrocie
                bedziesz mniej krytyczny, a bardziej obiektywny...

ps. Koment niedzwiedzia...nic odac nic ujac:)
          • Gość: kamk Re: Zwiedzajcie TURCJę IP: *.p.lodz.pl 14.07.09, 13:51
            Nigdzie się nie spotkałeś? To wybierz się do Tunezji bądź Egiptu.
            Tam dopiero doświadczysz ekstremalnych przeżyć związanych z
            chamstwem sprzedawców i kupców. Przy nich Turcy to baranki.
            A by the way skoro już wiesz, że podobają ci się tylko kraje starego
            kontynentu to po cho.... jechać gdzie indziej i potem narzekać??
          • Gość: kamk Re: Zwiedzajcie TURCJę IP: *.p.lodz.pl 14.07.09, 13:53
            Nigdzie się nie spotkałeś? To wybierz się do Tunezji bądź Egiptu.
            Tam dopiero doświadczysz ekstremalnych przeżyć związanych z
            chamstwem sprzedawców i kupców. Przy nich Turcy to baranki.
            A by the way skoro już wiesz, że podobają ci się tylko kraje starego
            kontynentu to po cho.... jechać gdzie indziej i potem narzekać??
      • isabeau Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 12:12
        > interesujacy kraj ale bez przesady. Brak tzw. klimatu. Pięknych,
        > magicznych, uroczych miesteczek z duszą jakich bez liku we Włoszech,
        > Francji, Hiszpanii, Grecji i też w wspomnianej Chorwacji. My nie
        > natrafiliśmy na żadne takie miejsce w Turcji. Byliśmy w rejonie
        > Alanyi.

A zszedłeś choć raz z "ubitego szlaku"? Bo pobyt w Alanyi i wycieczkę do
        Kapadocji trudno uznać za poznawanie Turcji w jej całokształcie i bogactwie...
      • pavvka Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 12:14
        Kursując w wycieczkowym autokarze na trasie hotel-atrakcja
        turystyczna trudno poczuć klimat. Kursując między hotelem a plażą
        tym bardziej.
      • amw77 Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 13:07
        Brak miasteczek z dusza???? A to ciekawostka, widac, ze jestes nowicjuszem i pierwszy raz byles w Turcji. Subiekywne spotrzezenia to norma, a przyjedz tu czlowieku kilkanascie raz, wyjdz poza hotel do ludzi (zjedz normalne tureckie zarelko w tureckiej rodzinie), wypusc sie dalej niz dyskoteka w Alanii, a gwarantuje, ze poczujesz klimat i dusze tego pieknego kraju.

ps. We Wloszech tez oszukuja, sa bezczelni, wpychaja towar na sile. Nie uogolniaj prosze bo nieuczciwych i zaborczych ludzi spotkac mozna wszedzie.
        • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 13:28
          Może jakiś konkret zamiast obelg.
          A to, że się przy okazji Włochom oberwało to świadcy już samo za
          siebie.

• e-krotka Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 14:09
            nie szukając daleko od Alanyi, urocze jest Side. Mniej zatłoczone
            niż Alanya, bardziej klimatyczne, polecam :) Mam nadzieję, że w tym
            roku odkryję więcej mniej turystycznych, za to ciekawych miejsc :)
            • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 14:12
              Jak odkryjesz to mi wtedy napisz o nich. Czekam i pozdrawiam.
        • Gość: Niedzwiedz Re: Zwiedzajcie TURCJę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 15:08
          Macie jakieś sugestie dot. podróży z Side do Kapadocji? Chciałbym wynająć
          samochód i z rodzinką tam pojechać... myślicie, że to wykonalne?

P.S. Najgorzej czułem się w pięknym (czytaj zawalonym śmieciami, śmierdzącym)
          Rzymie, gdzie jadłem cudowne (czytaj ultra-drogie) spaghetti podane przez
          uroczego (czytaj: grubego gbura w brudnym stroju) szefa kuchni/kelnera...
          • trypel Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 15:36
            Oczywiscie. Bierz auto. Mapę i jedź. Ręczę że wycieczka bedzie 100x ciekawsza
            niż ta z biura :)
            I dobry przewodnik sie przyda. Ja mam strasznie starego pascala ale nie oddam za
            żadne skarby :)
            • a-d-m Re: Grzechy hotelowych turystów 13.07.09, 19:16
              "Oczywiscie. Bierz auto. Mapę i jedź. Ręczę że wycieczka bedzie 100x
              ciekawsza niż ta z biura"
              I jeszcze jedno 100% pewniość,że po drodze takiej wycieczki spotkasz
              samych świętych ludzi, niczym nie skalane aniołki, które robią same
              dobro np. herbatkę dla turysty o pseudonimie trypel. Niczym w raju.
              W przeciwieństwie do Alanyi gdzie zjechało się najgorsze towarzystwo
              z całej Turcji aby karać za grzechy hotelowych turystów z Polski!!!!
              Jaki ten kraj jest rzeczywiscie mądry - nareszcuie zrozumiałem.
              • amw77 Re: Grzechy hotelowych turystów 13.07.09, 20:20
                Daj na luz, powtarzasz sie czlowieku i to doslownie;). O jakim najgorszym
                towrzystwie mowisz?? O paru Turkach z bazaru w Alanii (paru bo z wieksza iloscia
                w ciagu tych marnych 2 tyg. raczej stycznosci miec nie mogles;)), ktorzy nie
                chcieli Ci sprzedac podrobki markowego t-shirta za przyslowiowego Kuruş´a???
                Poza tym wiesz jak to jest, jestes mily i sympatyczny dla innych dostaniesz to
                samo wzamian. Sadzac po Twoich wpisach nalezysz do tych upie...liwych i wiecznie
                niezadowolonych, narzekajacych na wszystko i wszystkich polskich hotelowych
                turystow;)
                • a-d-m Re: Grzechy hotelowych turystów 13.07.09, 20:44
                  "Dał bym na luz" - /co za polszczyzna - czyżby wyuczona na tureckim
                  bazarze w latach 80-tych podczas zakupu sweterków we wzorki?/ - i to
                  od razu gdybyś mi wskazał obiecane miasteczka z duszą i klimatem w
                  Turcji tak jak obiecywałeś. Z góry powiem Tobie, że nie chodzi mi
                  o ... Konakli nie, nie. Konakli ach Konakli ......
                  • amw77 Re: Grzechy hotelowych turystów 13.07.09, 23:55
                    W latach 80-tych dziecieciem jeszcze bylAM;), a dalsza dyskusja z Toba to strata
                    czasu. I znow mala rada: odpusc sobie Turcje nastepnym razem bo to kraj
                    nieprzyjazny dla takich malkontentow jak Ty;)
                    • a-d-m Re: Gdzie te miasteczka? 14.07.09, 09:07
                      amw77 napisała:

> W latach 80-tych dziecieciem jeszcze bylAM;), a dalsza dyskusja z
                      Toba to strat
                      > a
                      > czasu.
                      A magicznych miasteczek z duszą i klimetem jak nie było tak nie ma.
                      I w tym cały problem moja droga. Pozdrawiam.
                      • amw77 Re: Gdzie te miasteczka? 14.07.09, 17:00
                        Ayvalik
                        Side
                        Oludeniz
                        Kemer (styknie Ci na razie), poza tym same nazwy komus kto nie ma pojecia o czyms, o czym usiluje duskutowac, nic nie powiedza;).

Wracajac jeszcze do tych 3h rejsu statkiem, ktore sobie zaczyles. Zwykle trwaja one 6-8 h, jesli masz male dziecko i wiesz ze to za dlugo, odpusc sobie. Dlaczego niby dla Ciebie mieliby robic wyjatek? Te rejsy sa super, i kazdy jest zawiedziony, ze juz dobiegly konca, bo czas naprawde szybko leci. Ty jestes jakis taki niefajny chyba, i typ, ktory zawsze bedzie narzekal bleeeee;). Mozesz podac te dziesiatki przykladow dotyczacych chamstwa i nieuprzejmosci Turkow wzgledem Twojej szanownej osoby???
                        • amw77 Re: Gdzie te miasteczka? 14.07.09, 17:02
                          sorry z rozpedu w poscie powyzej zjadlam 2 literki w wyrazie "zazyczyles";)
                          • a-d-m Re: Gdzie te miasteczka? 14.07.09, 18:58
                            Nie potrzebnie działasz tak emocjonalnie, nerwowo. Czy to Twój
                            sposób na dyskusję?
                            A meritum:
                            Jeżeli pochwalasz najprostsze kłamstwo żeby zarobić kilka euro to o
                            czym my dyskutujemy. A tak właściwie to koniec dyskusji.
                            Nie ten poziom. Pa.
    • janan2 Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 16:08
      butterfly80 napisała:

> to taki piękny kraj.
      >
      Nie siedzicie w tych wielogwazdkowych hotelach

To piękny kraj.Przyjazny Polakom.Smiać się chce lub raczej płakać nad
      mądrościami hotelowych turystów.Byli dwa trzy razy plus dwa fakultety i śmią
      debatować o Turcji.Dla mnie osobiście to kraj zbyt wielki w porównaniu z
      Polską.Ma swoje regionalizmy i obyczaje.Radzę co po niektórym zwiedzić ten kraj
      od strony Nachiczewania,Araratu czy słonego Van.Tam poznać ludzi.Ich troskę o
      waszą wygodę i bezpieczeństwo.To nie Alania czy Bodrum.Tam każda wioska inna,ale
      zasady te same.Było mi to dane nie całkiem dobrowolnie zwiedzic kiedy droga na
      północ z Baku została zamknięta.Nigdy nie przewidywałem że zamiast zgodnie z
      planem wracać przez Moskwę musieliśmy przez Stambuł/z dziećmi?Turcy po tej i
      tamtej stronie granicy pomogli.Tego nigdy nie zapomnimy.

> kawał historii, przyroda, kultura, kuchnia, muzyka.
      > Ruszcie tyłek z hotelowego leżaka, nie pożałujecie!

No i tu jest też początek problemu.To starożytne państwo Hetytów współczesnych
      faraonom.To Ziemia Swięta,Grecja i Cesarstwo Rzymskie.Jak w soczewce.Tylko jadąc
      do tego kraju trzeba o tym wiedzieć.Ale jeśli pilnuje się wyłącznie barku,widzi
      Turcję przez denko od szklanki lub co najgorsze fale nie podpływają pod same
      drzwi pokoju, a obsługa hotelu nie chodzi na uszach no to już wszystko
      wiemy.Złotoklamkowcy i "znafcy" przedmiotu.Takich to na targ niewolników czy
      nawet naszego jasyru?w Side?a nie do wypowiadania się na tematy
      tureckie.Sorki.Trochę mnie poniosło.
      • kasia_p45 Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 21:37
        A to ciekawe jajan co piszesz... napisz cos wiecej o tej drodze
        przes Stambul?
        .. Gdzie cie tam wywialo???
        • kasia_p45 Re: Zwiedzajcie TURCJę 13.07.09, 21:38
          miało byc janan*.. (sorrki za przejezyczenie)
        • janan2 Re: Zwiedzajcie TURCJę 14.07.09, 16:58
          kasia_p45 napisała:

> A to ciekawe jajan co piszesz... napisz cos wiecej o tej drodze
          > przes Stambul?
          > .. Gdzie cie tam wywialo???
          Mam pewne podejrzenia że jednak celowo.Co do wspomnień z Rosji to nie
          tu.Zwiedziłem bardzo dużo.Byłem nad Kaspijskim no i kilka lat temu wojna
          zamknęła mi drogę powrotną na północ.Dlatego musieliśmy z przygodami przez
          Turcję i Stambuł.Wtedy nawet na wschodzie Turcji nie było zbyt bezpiecznie.A co
          do wspomnień to nie tu.Zresztą nie przychodzi mi to do głowy.Nauczony Twoim
          doświadczeniem z ubiegłego roku,zresztą nie tylko Twoim.Zaraz trafił by się
          jakiś cenzor,szukał dziury w całym a ja nie mam zdrowia na polemiki powiedzmy z
          Twoim "kolegą".
    • Gość: nikistotny Re: Zwiedzajcie TURCJę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.09, 11:04
      Dlaczego większość z Was nie odrożnia turysty od wczasowicza? To chyba dwie
      różne sprawy, po co te kłótnie?
      • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 14.07.09, 12:17
        Zgadzam się całkowicie, że są to dwie różne sprawy ale z znanych
        sobie powodów niektóre osoby tych którzy chcą wypoczywać uznają z
        góry za coś gorszego. Z własnego doświadczenia wiem, że czasami
        wyjazd jest na wypoczynek, czasmi na zwidzanie, chociaż oczywiście
        można połaczyć jedno z drugim.
        Pozdrawiam.
    • Gość: kamk Re: Zwiedzajcie TURCJę IP: *.p.lodz.pl 14.07.09, 13:46
      > interesujacy kraj ale bez przesady. Brak tzw. klimatu. Pięknych,
      > magicznych, uroczych miesteczek z duszą jakich bez liku we
      Włoszech,
      > Francji, Hiszpanii, Grecji i też w wspomnianej Chorwacji. My nie
      > natrafiliśmy na żadne takie miejsce w Turcji. Byliśmy w rejonie
      > Alanyi.

A zszedłeś choć raz z "ubitego szlaku"? Bo pobyt w Alanyi i
      wycieczkę do
      Kapadocji trudno uznać za poznawanie Turcji w jej całokształcie i
      bogactwie...

Zgadzam się z isabeau. Byłam w tym roku w Alanyi i nawet tam mozna
      zobaczyć i poczuć 'prawdziwą Turcję' ( w cudzysłowie bo prawdziwą w
      sensie mniej komercyjną, mneij turystyczną). Wystarczy tylko
      zagłębić się w boczne uliczki, zejść z tych głównych 'hotelarskich'
      ulic. Można tam znaleść knajpki gdzie jedzą Turcy a nie turyści i
      spróbować prawdziwego tureckiego kebaba (jednego z 8 w ofercie -
      wcześniej nie wiedziałam nawet, że jest ich tyle rodzaji). A jeśli
      chodzi o klimat to niezapomnianym dla mnie wspomnieniem będzie
      wieczorne palenie shishy właśnie w takiej małej knajpce i
      rozlegające się w tle nawoływanie muezina.
      • deoand Re: Zwiedzajcie TURCJę 14.07.09, 14:17
        Ja tam zawsze tydzień jestem turysta a drugi wycieczkowiczem bo
        jeżdzę na 7 + 7 ......

a pozatem ilosć miejsc do oglądania w danym kraju jest zawsze
        stała a sposób dotarcia do nich nie ma znaczenia tzn czy ktos
        jedzie z wycieczka czy samemu biega od miasta do miasta na bosaka ...

i tak dociera do tego samego miejsca i tyle

wszystkie mowy o samodzielnym ogladaniu i jego wyższości nad
        grupowym nie maja sensu o tyle , że biuro ma po prostu trase
        optymalnie rozpisana .. ile mozna oglądac te same kamienie w
        Turcji czy w Maroku chocby .
        a juz chodzenie po brudach miasta aby poczuc klimat to juz
        bezsens ... prosze sobie pochodzic po ulicy Włókienniczej w
        Łodzi aby poczuc klimat tego miasta .. ja tam wole po
        Piotrkowskiej czy nawet po tej Manufakturze

Ja tam zwiedzam kazdy kraj raz i dalej do nastepnego !!!!!!!!!!!

pzdr deoand
        • Gość: Gość Re: Zwiedzajcie TURCJę IP: *.limes.com.pl 14.07.09, 15:21
          i tak dociera do tego samego miejsca i tyle
          >
          > wszystkie mowy o samodzielnym ogladaniu i jego wyższości nad
          > grupowym nie maja sensu o tyle , że biuro ma po prostu trase
          > optymalnie rozpisana

Tyle że w grupie musisz się podporządkować innym, jadąc indywidualnie robisz co
          chcesz i kiedy chcesz. Podaje przykład w zeszłym roku wchodziłem do Hagia Sophia
          razem z włoską grupą po 25 min. byłem zdziwiony widząc że już wychodzą nie będąc
          nawet na galerii. Nie jest to oczywiście krytyka grupowego zwiedzania każdy
          zwiedza jak chce.

Pozdrawiam
      • a-d-m Re: Zwiedzajcie TURCJę 14.07.09, 14:46
        Cały czas podtrzymuje swoje zdanie.
        Tym bardziej, że dowiedziałem się od Ciebie, że Alanya
        jest "prawdziwą w sensie mniej komercyjną, mneij turystyczną" -
        czyli są miejsca jeszcze bardziej komercyjne i turystyczne?
        Swoją drogą klimat w Alanyi na podstawie "rozlegające się w tle
        nawoływanie muezina" - z taśmy, powtarzam z taśmy.
        Gratuluję.
        • trypel Re: Zwiedzajcie TURCJę 14.07.09, 15:07
          zupełnie jak hejnał mariacki :) z taśmy z taśmy
          przy czym wbrew pozorom to że idzie z głosników nie znaczy że zawsze z taśmy :)
          jest coś takiego jak mikrofon
    • butterfly80 Re: Zwiedzajcie TURCJę 14.07.09, 21:18
      łojoj
      Ludzie aż tak biorą do siebie to, co tu jest napisane!
      Albo macie zbyt nudne życie i żyjecie tylko tym, co napiszecie na forum, albo
      mało wypisani...
      • Gość: gtw magicznych miasteczek faktycznie brak IP: *.4.14.vie.surfer.at 15.07.09, 10:32
        Turcja ma swoje plusy, ale pod wzgledem <srodziemnomorskich> klimatow
        jest daleko w tyle za Grecja, Chorwacja czy Wlochami...brak jest tych
        typowych tawern/trattorii z miejscowymi saczacymi retsine, brak
        greckiej/wloskiej muzyki, brak malutkich miasteczek z labiryntem
        uliczek i knajpkami w podworkach, brak tego niepowtarzalnego
        nastroju...niby morze to samo, klimat ten sam, ale to nie jest to...
        • black_pukas Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 10:43
          Brak też malowniczych fiordów, sennych meksykańców ucinających sobie siestę i
          roznegliżowanych tancerek samby...
          Jak szukasz włoskiej muzyki to jedziesz do Włoch, chyba to logiczne...
          nie wiem, czego oczekiwałeś od Turcji, retsiny i pizzy? Żal
          • wtopek_uszakirowany Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 12:37
            nad morzem srodziemnym brak fiordow i meksykanek...morze srodziemne to
            pewien klimat i sposob zycia czego w turcji brak choc nad tym morzem
            lezy, a nie w skandynawii czy meksyku,...faktycznie zal...
            • black_pukas Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 12:44
              widać pojęcie ironii niektórym jest obce :P
              Turcja leży nie tylko nad Morzem Śródziemnym, wiesz? Co powiesz o Egipcie,
              Tunezji czy Libii - też im brak klimatu, nie? Tylko jakieś brudasy na
              wielbłądach zapychają i klimat zanieczyszczają (wielbłądy, ofkors).
            • pavvka Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 12:47
              Ale to chyba oczywiste, że każdy kraj ma swoją specyfikę. Jeśli ktoś
              lubi flamenco, to jedzie do Hiszpanii, a jeśli ser feta, to do
              Grecji. Turcja nie jest obiektywnie lepsza ani gorsza niż każdy inny
              kraj, jest po prostu inna.
        • Gość: luiza Re: magicznych miasteczek faktycznie brak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 12:49
          A czy porównując Włochy, Grecję czy Chorwację z Turcją zauważyliście, że to dwa
          różne kontynenty? Turcja to już Azja a tam panują inne obyczaje i inna kultura.
          To że Włochy i Turcja leżą nad tym samym morzem nie znaczy, że będą podobne do
          siebie.
          Jak już ktoś tu wcześniej napisał jak się wybieracie do danego kraju to
          poczytajcie chociaż odrobinę o jego zwyczajach i kulturze tam panującej. Bo dla
          mnie porównywanie krajów europejskich z Turcją jest niedorzeczne.
          • a-d-m Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 13:57
            Oczywiście każde miejsce jest odnienne, ma swoja specyfikę,
            charakter, walory. Tak samo każdy człowiek jest inny ma inną
            osobowość itd., ale jednak podlegamy pewnym ogólnym normom, zasadom,
            prawa pisanego i zwyczajowego. Wszystko co piszecie jest prawdą ale
            np. złe zachowania, czy złe praktyki danych grup społecznych nie
            możemy tłumaczyć odmiennościa kraju. Nieco inna forma kultury
            mieszkańców Rosji w stosunku do norm europejskich nie wynika tylko z
            inności Rosji ale też z jej zacofania, braku standartów, norm
            zachowań. Można być biednym, niewykształconym ale kulturalnym.
            Fakt, że w większość czeskich miasteczek ma tzw. klimat i duszę w
            przeciwieństwie do polskich, wynika miedzy innymi z faktu kultury
            urbanistycznej na przestrzeni ostatnich 300 - 400 lat. Mieszkam w
            mieście o ponad 700 letniej historii, które nie posiada zabytków.
            Wojny to jedno ale główny problem to bieda i pozim kultury przez
            wieki. To co budowano nie przetrwało po prostu do dzisiejszych
            czasów. Myślę, że w jakiś tam sposób podobnie było w Turcji. Prawie
            wogóle nie spotykamy wytworów kultury /oczywiście poza Stambułem/
            z XVIII, XIX wieku. Może dlatego, powtarzam może - brak magicznych
            miasteczek jakich wiele np. na Krecie. Oczywiście to tylko moje
            rozmyślania. Znawcy tematu niech nie biorą ich zbyt poważnie.
            Serdecznie pozdrawiam.
            • black_pukas Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 14:27
              > Myślę, że w jakiś tam sposób podobnie było w Turcji. Prawie
              > wogóle nie spotykamy wytworów kultury /oczywiście poza Stambułem/
              > z XVIII, XIX wieku. Może dlatego, powtarzam może - brak magicznych
              > miasteczek jakich wiele np. na Krecie.

To ja poproszę o listę "wytworów kultury" z XVIII i XIX wieku, jakie można
              podziwiać na Krecie.
              • a-d-m Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 14:50
                Proszę bardzo:
                Np. Chania z klasycystyczne domy i potężny wenecki port - ten
                ostatni z okresu jeszcze wcześniejszego bo XIV - XV w.Uliczki
                starego miasta - pochodzenie zabudowy różny okres od XV do XX.
                Dlaczego takie emocje?
                Alanya, która ma 700 letnią historię nie ma starej zabudowy
                miejskiej. Pozostałość to twierdza na półwyspie, czerwona wieża.
                Zresztą bardzo piękne, dobrze utrzymane. Nie ma po prostu starej
                zabudowy miejskiej, np. takiej jak w Chani.
                Czy stwierdzenie takich faktów i przekazanie ich do wiedzy innym
                jest powodem do emocji, niezadowolenia, poczucia gorszości???
                Nierozumiem.
                • black_pukas Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 14:55
                  > Np. Chania z klasycystyczne domy i potężny wenecki port - ten
                  > ostatni z okresu jeszcze wcześniejszego bo XIV - XV w.Uliczki
                  > starego miasta - pochodzenie zabudowy różny okres od XV do XX.

Pytałem precyzyjnie o XVIII-XIX wiek, bo brak takich wytworów zarzuciłeś Turcji.
                  Znowu przytaczasz Alanyę jako miasto reprezentatywne dla całej Turcji, podczas
                  gdy to większej części nowoczesne blokowisko...
                  Stara zabudowa w Turcji poza Stambułem? Proszę bardzo: Afyon, Konya, Bursa,
                  Sanliurfa, Diyarbakir, Edirne... itd. itp. Z XIX wieku i z wieków
                  wcześniejszych, do wyboru, do koloru.
                  • a-d-m Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 15:04
                    Może po prostu coś na uspokojenie.
                    Powtarzam. Nie rozumiem tych emocji. Gdzie napisałem, że Alanya jest
                    reprezentacyjna dla całej Turcji.
                    Ja próbuję dyskutować. Wymieniać poglądy, pytać. Napisałem, że nie
                    jestem znawca tematu. Jestem tylko turystą, który był w danym
                    miejscu, patrzył, zastanawiał się, wyciągał wnioski, itd. Ale widzę,
                    że po prostu powinienem o wszystko zapytać Ciebie.
                    Niestety.
                    Szkada. Pozdrawiam.
                    • black_pukas Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 15:09
                      Wyciąganie wniosków na bazie jednego przypadku powinno być uznane za jednostkę
                      chorobową. Tobie już nic nie pomoże, szkoda, a może nie.
                      Wniosków nie umiesz wyciągać, poglądów wymieniać nie chcesz, na pytania nie
                      odpowiadasz. Lepiej daj sobie spokój i wracaj tam, skąd przybyłeś.
                    • pavvka Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 15:16
                      a-d-m napisał:

> Ja próbuję dyskutować. Wymieniać poglądy, pytać. Napisałem, że nie
                      > jestem znawca tematu.

No właśnie nie. Napisałeś od razu, że nie ma klimatu, nie ma starej
                      zabudowy i ludzie nieuczciwi. Żadnych pytań ani wątpliwości nie było.
                      • a-d-m Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 15:33
                        Za to cały czas mnie zastanawia dlaczego Was tak "gryzie"
                        jakakolwiek krytyka dotyczaca Turcji?

Może jakieś flustracje i kompleksy, może jakieś dziwne
                        poczucie ......
                        Moja znajoma wraca dzisaiaj z Oludeniz. Poproszę żeby napisała coś
                        co poprawi Wasze samopoczucie.
                        Koniec.
                        • pavvka Re: magicznych miasteczek faktycznie brak 15.07.09, 16:31
                          Mnie nie gryzie. Jak napisałem wcześniej, IMO Turcja jest po prostu
                          inna od Grecji czy Hiszpanii, nie lepsza i nie gorsza. Wcale nie
                          uważam, że każdy musi ją kochać. Wkurzające jest tylko wyrażanie
                          autorytawnych opinii w temacie, na który najwyraźniej nic się nie
                          wie, typu brak starej zabudowy w całym kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka