Dodaj do ulubionych

ciąża a wyjazd do Turcji

16.07.09, 23:28
Czy któraś z Was była w Turcji będąc w ciąży? Jeżeli tak to w jakim miesiącu i
jak znosiła lipcowo/sierpniowe temperatury oraz jedzenie? Planuję wyjazd będąc
na przełomie 5/6 miesiąca ciąży. Proszę doświadczone o opinię.
Obserwuj wątek
    • sandra00 Re: ciąża a wyjazd do Turcji 17.07.09, 09:54
      Jeżeli nie masz wykupionego wyjazdu , to raczej sobie odpuść , to będzie tylko
      męczarnia i tyle , na słońcu raczej nie wytrzymasz ( widziałam jak męczą się
      kobiety a to był czerwiec ) , basen nawet najczystszy nie polecam , moja
      koleżanka była w zeszłym roku w 4/5 miesiącu ciąży pojechała bo musiała ale to
      żadna przyjemność - zostaw sobie Turcję na przyszły rok !!!!!!!!!!
    • Gość: Paulinka Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.09, 10:03
      Sandra więc z niemowlakiem radzisz jej jechać za rok?
      • Gość: Natalia Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 11:59
        KOBIETY W CIĄŻY - ONUR AIR
        Kobiety w ciąży mogą podróżować na pokładzie samolotów wg następujących zasad:
        - do 26 tygodnia ciąży muszą posiadać zaświadczenie lekarskie o braku
        przeciwwskazań do
        odbycia podróży
        - pomiędzy 27 a 34 tygodniem muszą posiadać zaświadczenie lekarskie o braku
        przeciwwskazań do odbycia podróży oraz potwierdzające zaawansowanie ciąży.
        - powyżej 34 tygodnia Przewoźnik może odmówić przyjęcia kobiety na pokład
        samolotu. Jeżeli
        jednak będzie ona podróżować, przewóz odbywa się na własne ryzyko kobiety i
        przewoźnik
        nie ponosi odpowiedzialności.
        • sandra00 Re: ciąża a wyjazd do Turcji 17.07.09, 12:24
          radzę bo tam lata pełno niemowlaków i bardzo dobrze to znoszą !!
          • Gość: Paulinka Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.09, 13:43
            Skoro widziałaś tam niemowlaki, to pewnie masz rację. Po dłuższym
            przemyśleniu sprawy to jednak w ciąży też bym nie wybrała się za
            granicę, a z niemowlakiem już prędzej.A dużo widziałaś tam
            niemowlaków, w jakim wieku te bobaski?Pytam, bo sama mam "maluszka",
            ma obecnie 6 mc i może warto by lecieć do Turcji z Last
            Minute...Alre nie wiem, czy dziecko nie za małe jest... Turcja to
            moje marzenie, dlatego poczytuję forum, mielismy już do Turcji
            lecieć w podróż poślubną,ale nie udało się to może teraz polecimy...
            • sandra00 Re: ciąża a wyjazd do Turcji 17.07.09, 14:25
              pełno maluchów - w różnym wieku od 1 miesiaca powyżej - jak mogę doradzić to
              napewno nie lipiec i sierpień i napewno riwiera turecka ok.Side
    • Gość: ja Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.chello.pl 17.07.09, 15:45
      Przecież Turczynki też chodzą w ciąży i rodzą dzieci.... ale ja bym
      w ciąży też zrezygnowała z podróży :) Po co się męczyć i denerwować.
    • marta586 Re: ciąża a wyjazd do Turcji 17.07.09, 22:55
      W Turcji już byłam, ale na początku października i w tym czasie nie byłam w
      ciąży stąd moje pytanie. Będąc w październiku było na prawdę bardzo przyjemnie.
      Teraz jest przełom lipca/sierpnia i mam pewne wątpliwości.
      To gdzie byście proponowały wyjazd?
      • Gość: aga777 Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.chello.pl 18.07.09, 10:59
        Jeżeli bardzo zależy Ci na wyjeździe do Turcji to myślę, że w sierpniu nad
        Morzem Egejskim jest znacznie przyjemniej niż na Riwierze, ale ja na Twoim
        miejscu będąc w ciąży wybrałabym raczej którąś z wysp greckich. Ja polecam Rodos
        - to piękna wyspa. Lot tam trwa też tylko 2,5 godziny, transfery do hoteli są
        krótkie, a moje odczucie jest takie, że w czasie upałów na wyspach człowiek
        czuje się znacznie lepiej niż na stałym lądzie.
        A do Turcji pojechałabym na Twoim miejscu za rok - niemowlaków jest tam pełno, a
        są to najlepsi towarzysze podróży jeśli chodzi o dzieci. Z kilkulatkami jest już
        gorzej, chociaż oczywiście też można dać sobie radę:-)
        • grazynanowa Re: ciąża a wyjazd do Turcji 18.07.09, 15:46
          Pogoda ....temat morze,na Rodos? podczas mojego pobytu temperatury
          okolo 40 St,jak widzisz i na wyspach moze byc upalnie :)
          • Gość: aga777 Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.chello.pl 18.07.09, 16:29
            Pewnie, że wszędzie można trafić na upały:) My na Rodos byliśmy w miejscowości
            Ialyssoss, która jest tam ulubioną miejscowością surferów, z wiadomych względów
            - jest tam naprawdę wietrznie, dlatego i moje i mojej rodzinki odczucia są
            takie, że wytrzymać upały było tam znacznie łatwiej niż w np. w Incekum.
            • Gość: sylwia Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.access.telenet.be 19.07.09, 00:55
              witam panie! tak czytam w nocy bo za kilka godzin wyjezdzam do turcjii i jade
              samochodem wraz z dwojka dzieci i bedac w 4 miesiacu ciazy bilzniaczej !! bylam
              juz w turcjii wiele razy i w cizy tez ,wiec odpowiadajac na pytanie jak to jest
              w ciazy i w turcjii to za bardzo nie polecam! upal i oczywiscie woda i
              bakteria!!trzeba uwazac na wode !! w zadnym razie kranowej nie pic, tylko
              butelkowa!!
              • tacomabelle byłam w 5 miesiącu...i odradzam 19.07.09, 11:40
                gorąco, niekomfortowo, trzeba na siebie "uważać", słońce
                niewskazane, drinki niewskazane, tańczyć niewygodnie, dłuższe
                fakultety niewskazane, skakanie do wody niewskazane...

po to aby siedzieć w cieniu, spacerować, i dostojnie pływać w morzu
                czy basenie nie muszę jechać aż do Turcji, jest 1000 miejsc bliżej i
                z przyjaźniejszym klimatem...
                • keitii1 Re: byłam w 5 miesiącu...i odradzam 20.07.09, 11:48
                  Witam
                  Ja jak wyjeżdzałam byłam w 17 tygodniu i było to na początku
                  czerwca, teraz jestem w 23 tygodniu i w tej chwili bym juz nie
                  pojechała. Planując urlop i wiedząc że jestem wciąży specjalnie
                  zdecydowaliśmy się na czerwiec bo niby upały mniejsze ale i tak było
                  bardzo gorąco, wtedy brzuszek jeszcze mi tak nie przeszkadzał i
                  czułam się zdecydowanie lepiej. Podróż samolotem i autokarem
                  zniosłam super a w tej chwili po 2 godzinnej podróży samochodem
                  czuję się już bardzo zmęczona. Według mnie to przede wszystkim
                  zależy od samopoczucia ciężarnej i od tego jak znosi upały. Ja w
                  Turcji byłam trzeci raz i zawsze z synkiem pierwszy raz był z nami
                  jak miał 2,5 roczku a za rok napewno z półrocznym maluszkiem nie
                  polecę do ciepłych krajów bo uważam że leżeć cały czas na leżaku w
                  cieniu to nie ma sensu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka