marta586 16.07.09, 23:28 Czy któraś z Was była w Turcji będąc w ciąży? Jeżeli tak to w jakim miesiącu i jak znosiła lipcowo/sierpniowe temperatury oraz jedzenie? Planuję wyjazd będąc na przełomie 5/6 miesiąca ciąży. Proszę doświadczone o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sandra00 Re: ciąża a wyjazd do Turcji 17.07.09, 09:54 Jeżeli nie masz wykupionego wyjazdu , to raczej sobie odpuść , to będzie tylko męczarnia i tyle , na słońcu raczej nie wytrzymasz ( widziałam jak męczą się kobiety a to był czerwiec ) , basen nawet najczystszy nie polecam , moja koleżanka była w zeszłym roku w 4/5 miesiącu ciąży pojechała bo musiała ale to żadna przyjemność - zostaw sobie Turcję na przyszły rok !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulinka Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.09, 10:03 Sandra więc z niemowlakiem radzisz jej jechać za rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 11:59 KOBIETY W CIĄŻY - ONUR AIR Kobiety w ciąży mogą podróżować na pokładzie samolotów wg następujących zasad: - do 26 tygodnia ciąży muszą posiadać zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do odbycia podróży - pomiędzy 27 a 34 tygodniem muszą posiadać zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do odbycia podróży oraz potwierdzające zaawansowanie ciąży. - powyżej 34 tygodnia Przewoźnik może odmówić przyjęcia kobiety na pokład samolotu. Jeżeli jednak będzie ona podróżować, przewóz odbywa się na własne ryzyko kobiety i przewoźnik nie ponosi odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: ciąża a wyjazd do Turcji 17.07.09, 12:24 radzę bo tam lata pełno niemowlaków i bardzo dobrze to znoszą !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulinka Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.09, 13:43 Skoro widziałaś tam niemowlaki, to pewnie masz rację. Po dłuższym przemyśleniu sprawy to jednak w ciąży też bym nie wybrała się za granicę, a z niemowlakiem już prędzej.A dużo widziałaś tam niemowlaków, w jakim wieku te bobaski?Pytam, bo sama mam "maluszka", ma obecnie 6 mc i może warto by lecieć do Turcji z Last Minute...Alre nie wiem, czy dziecko nie za małe jest... Turcja to moje marzenie, dlatego poczytuję forum, mielismy już do Turcji lecieć w podróż poślubną,ale nie udało się to może teraz polecimy... Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: ciąża a wyjazd do Turcji 17.07.09, 14:25 pełno maluchów - w różnym wieku od 1 miesiaca powyżej - jak mogę doradzić to napewno nie lipiec i sierpień i napewno riwiera turecka ok.Side Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.chello.pl 17.07.09, 15:45 Przecież Turczynki też chodzą w ciąży i rodzą dzieci.... ale ja bym w ciąży też zrezygnowała z podróży :) Po co się męczyć i denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
marta586 Re: ciąża a wyjazd do Turcji 17.07.09, 22:55 W Turcji już byłam, ale na początku października i w tym czasie nie byłam w ciąży stąd moje pytanie. Będąc w październiku było na prawdę bardzo przyjemnie. Teraz jest przełom lipca/sierpnia i mam pewne wątpliwości. To gdzie byście proponowały wyjazd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga777 Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.chello.pl 18.07.09, 10:59 Jeżeli bardzo zależy Ci na wyjeździe do Turcji to myślę, że w sierpniu nad Morzem Egejskim jest znacznie przyjemniej niż na Riwierze, ale ja na Twoim miejscu będąc w ciąży wybrałabym raczej którąś z wysp greckich. Ja polecam Rodos - to piękna wyspa. Lot tam trwa też tylko 2,5 godziny, transfery do hoteli są krótkie, a moje odczucie jest takie, że w czasie upałów na wyspach człowiek czuje się znacznie lepiej niż na stałym lądzie. A do Turcji pojechałabym na Twoim miejscu za rok - niemowlaków jest tam pełno, a są to najlepsi towarzysze podróży jeśli chodzi o dzieci. Z kilkulatkami jest już gorzej, chociaż oczywiście też można dać sobie radę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: ciąża a wyjazd do Turcji 18.07.09, 15:46 Pogoda ....temat morze,na Rodos? podczas mojego pobytu temperatury okolo 40 St,jak widzisz i na wyspach moze byc upalnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga777 Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.chello.pl 18.07.09, 16:29 Pewnie, że wszędzie można trafić na upały:) My na Rodos byliśmy w miejscowości Ialyssoss, która jest tam ulubioną miejscowością surferów, z wiadomych względów - jest tam naprawdę wietrznie, dlatego i moje i mojej rodzinki odczucia są takie, że wytrzymać upały było tam znacznie łatwiej niż w np. w Incekum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: ciąża a wyjazd do Turcji IP: *.access.telenet.be 19.07.09, 00:55 witam panie! tak czytam w nocy bo za kilka godzin wyjezdzam do turcjii i jade samochodem wraz z dwojka dzieci i bedac w 4 miesiacu ciazy bilzniaczej !! bylam juz w turcjii wiele razy i w cizy tez ,wiec odpowiadajac na pytanie jak to jest w ciazy i w turcjii to za bardzo nie polecam! upal i oczywiscie woda i bakteria!!trzeba uwazac na wode !! w zadnym razie kranowej nie pic, tylko butelkowa!! Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle byłam w 5 miesiącu...i odradzam 19.07.09, 11:40 gorąco, niekomfortowo, trzeba na siebie "uważać", słońce niewskazane, drinki niewskazane, tańczyć niewygodnie, dłuższe fakultety niewskazane, skakanie do wody niewskazane... po to aby siedzieć w cieniu, spacerować, i dostojnie pływać w morzu czy basenie nie muszę jechać aż do Turcji, jest 1000 miejsc bliżej i z przyjaźniejszym klimatem... Odpowiedz Link Zgłoś
keitii1 Re: byłam w 5 miesiącu...i odradzam 20.07.09, 11:48 Witam Ja jak wyjeżdzałam byłam w 17 tygodniu i było to na początku czerwca, teraz jestem w 23 tygodniu i w tej chwili bym juz nie pojechała. Planując urlop i wiedząc że jestem wciąży specjalnie zdecydowaliśmy się na czerwiec bo niby upały mniejsze ale i tak było bardzo gorąco, wtedy brzuszek jeszcze mi tak nie przeszkadzał i czułam się zdecydowanie lepiej. Podróż samolotem i autokarem zniosłam super a w tej chwili po 2 godzinnej podróży samochodem czuję się już bardzo zmęczona. Według mnie to przede wszystkim zależy od samopoczucia ciężarnej i od tego jak znosi upały. Ja w Turcji byłam trzeci raz i zawsze z synkiem pierwszy raz był z nami jak miał 2,5 roczku a za rok napewno z półrocznym maluszkiem nie polecę do ciepłych krajów bo uważam że leżeć cały czas na leżaku w cieniu to nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś