Gość: figa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 10:20 która waluta najkorzystniejsza w Turcji??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asica Re: dolary euro czy liry tureckie??? IP: *.magma-net.pl 16.08.09, 10:34 obojetnie, ale najpopulajniej euro, liry potrzebne sa na wstepy do muzeów itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dolary euro czy liry tureckie??? IP: 94.254.202.* 16.08.09, 10:42 Ja wzięłam do Turcji dolary.Wymieniałam na liry w kantorze i bardzo dobrze zrobiłam ponieważ Turcy nie zawsze mają wydawać resztę w dolarach.Podam Ci przykład:wracałam z bazaru w Konakli do Alanyi i dolmusz kosztuje 2,5 lira ,brakło mi lirów dałam kierowcy 10 dolarów i on mi wydał 1 lira tak więc moja podróż kosztowała dużo więcej niż bym zapłaciła w lirach.Kantory są wszędzie na każdej ulicy ,nie ma problemów z wymianą .Zrobisz jak uważasz ,ja Ci tylko doradzam.Wycieczki płaciłam w dolarach . Odpowiedz Link Zgłoś
cathier Re: dolary euro czy liry tureckie??? 23.08.09, 08:11 zgadzam się że najlepiej liry. my mieliśmy euro i traciliśmy sporo na wydawaniu reszty. poza tym spotkaliśmy się też z odmową przyjęcia euro w bilonie. wymieniliśmy więc to euro w kantorze. a potem wypłacaliśmy litry w bankomacie i to chyba było najkorzystniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bionda83 Re: dolary euro czy liry tureckie??? 16.08.09, 11:52 no nie moge, po co te pytanie skoro wiesz ze obowiazuja tam liry? hhhmmm a w polsce to czym lepiej placic? lira turecka, zlotowka, dolcem czy euro? Odpowiedz Link Zgłoś
dixi78 Re: dolary euro czy liry tureckie??? 16.08.09, 12:48 Ja miałam euro i trochę dolarów. Wizę płaciłam w dolarach (mniejsze kolejki niż w euro), na drobne wydatki typu lody, napiwki też dolary. Poza tym wszystko płaciłam w euro (zakupy: buty, plecak dla córki itp). Wycieczkę do Kapadocji w euro, do Pamukkale w dolarach. Wcale nie wymieniałam waluty na liry. I nikt mnie nie oszukał, nie płaciłam za nic drożej, bo wszędzie Turcy wyciągali kalkulator i przeważnie przeliczali walutę w zależności w jakiej chciałam płacić. Jednak to prawda, że jeśli chodzi o dolary to nie zawsze mają wydać i mogą wydać w lirach, ale w euro wydają resztę bez problemu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa do Bionda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 14:40 stare przysłowie mówi że nie ma głupich pytan...są tylko głupie odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEA Re: do Bionda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 00:16 Absolutnie liry!!! Nawet ma przykładzie biletu na dolmusz- jezdziliśmy nim kilkanaście razy na tej samej trasie i opłata była za kazdym razem różna, a najgorzej wychodziło w euro! Tylko liry!!! Każde zakupy opłacają się bardziej w lirach niż w innej walucie, a w muzeach opłata tylko w lirach. Odpowiedz Link Zgłoś
cathier Re: do Bionda 23.08.09, 08:09 zgadzam się że najlepiej liry. my mieliśmy euro i traciliśmy sporo na wydawaniu reszty. poza tym spotkaliśmy się też z odmową przyjęcia euro w bilonie. wymieniliśmy więc to euro w kantorze. a potem wypłacaliśmy litry w bankomacie i to chyba było najkorzystniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Figa pytanie nr dwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 10:30 dziękuję za dobre rady a teraz pytanie nr dwa: 1.wziaźć złotówki i tam wymienić na liry w kantorz?? 2.wymienic złotówki w polsce na dolary lub euro- a na miejscu wymienić to na liry? 3. a może olać kantory i wypłacac z bankomatu?? co wyjdzie najkorzystniej?? Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: pytanie nr dwa? 23.08.09, 10:34 Zlotowek nie wymienisz w Turcji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Figa Re: pytanie nr dwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 10:38 tak myślałam:D zatem euro czy dolary na liry czy bankomat? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: pytanie nr dwa? 23.08.09, 13:36 Najwiecej dostaniesz za euro oczywiscie.. ale dolary tez sie przydaja.. Aczkolwiek euro ma tam najlepsze przebicie i warto je na liry wymieniac... ale nie od razu wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annnaaa Re: dolary euro czy liry tureckie??? IP: 77.252.36.* 23.08.09, 13:06 ja rowniez chcialbym sie dowiedziec czy lepiej wyplacac z bankomatu liry czy jednka w kantorze??prosze o dpo...we wtorek lece :_))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: dolary euro czy liry tureckie??? IP: 77.252.36.* 23.08.09, 13:09 czy to prawda ze za wize turecka mozna placic w funtach?i chyba najbardziej sie oplaca przy 4 osobach na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadziu Re: dolary euro czy liry tureckie??? IP: 77.252.36.* 23.08.09, 13:40 a ile wychodzi to w funtach za wize? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marilla43 Re: dolary euro czy liry tureckie??? IP: 91.206.65.* 23.08.09, 14:35 Gość portalu: tadziu napisał(a): > a ile wychodzi to w funtach za wize? > 10 funtów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: dolary euro czy liry tureckie??? IP: *.rzeszow.mm.pl 23.08.09, 14:28 Info dotyczy modnych kurortów warto dodać. Tam rzeczywiście można płacić w dolarach czy euro, ale prawdą jest,że Turcy przeliczają jak chcą. Znajomej płacącej w euro Turek wydał resztę: część w euro i część w lirach. Im dalej od modnych kurortów tym gorzej o płacenie w dolarach czy euro. Odpowiedz Link Zgłoś