Dodaj do ulubionych

dystrybucja numeryczna

24.10.04, 11:45
Taki mam proble..
Co to znaczy:
"całościowe wsparcie sprzedaży w kwestii budowy Dystrybucji Numerycznej
uwzględniając wszystkie kanały sprzedaży rynku tradycyjnego"?

Co to jest ta dystrybucja numeryczna i jak sie ja buduje?

Dzieki :)
Obserwuj wątek
    • andrzej.rzonca_nbp Re: dystrybucja numeryczna 25.10.04, 10:27
      Mogę odpowiedzieć, czym nie jest. Nie jest niczym, co wiązałoby się z
      podstawami ekonomii.
    • wiecko Re: dystrybucja numeryczna 26.10.04, 22:03
      Dystrubucja numeryczna to znaczy w ilu sklepach na danym terenie można kupić
      dany produkt. W pryzpadku dystrybucji numeryczej tak samo liczy się sklepik we
      wsi jak i hipermarket Carrefour z wielopoziomowym parkingiem. Dlatego jest
      jeszcze pojęcie dystrybucji ważonej, w której nie tyle interesuje nas liczba
      placówek ale ich obrót.
      A jak się buduje dystrybucję? No coż, po prostu trzeba mieć kiepełę i wymyślić
      jak i czym rozwozić towar do większej liczby sklepów, żeby to się opłacało i
      jeszcze sklepikarz chciał od nas brać.
      • aga-21 Re: dystrybucja numeryczna 28.10.04, 18:13
        Dzieki, juz mi troche jasniej ale jeszcze nie do konca... :)

Wiesz gdzie szukac informacji o tym jak budowac taka dustrybucje?
        • 2mek1 Re: dystrybucja numeryczna 30.10.04, 07:15
          Aga,

Czy ty czasem nie jesteś szefem sprzedaży w dużej firmie FMCG? A może piszesz
          prace magisterskie na zlecenie na różne tematy.

Wątpię żeby były jakieś podręczniki (zwłaszcza po polsku). Poszukaj na Amazon
          (numeric distribution). MOże poproś kogos z AC Nielsen - nie jestem pewien czy
          dadzą ci wykłąd za darmo.

Zbliżają się święta więc pochodź po sklepach i patrz na półki. Przeanalizuj
          towar który pierwszy rzuci się w oczy. Zastanów się co spowodowało że jest
          widoczny.

Aha. Pamiętaj że interesują cię kanały tradycyjne a więc nie hiper- czy
          supermarkety tylko małe sklepy (np. te z ladą).

Gdy już zdecydujesz który towar w danej kategorii (np. napoje, piwo, słodycze,
          papierosy itd.) jest najlepiej wyeksponowany, zapytaj sprzedawcę (najlepiej gdy
          będzie to właściciel) dlaczego kupuje ten towar i tak go eksponuje.
          Co zaoferowali mu przedstawiciele firmy sprzedającej dany towar.

Agatce gratulujemy doradców!
          • aga-21 Re: dystrybucja numeryczna 02.11.04, 11:17
            Dzieki,

2mek1 usmialam sie po przeczytaniu "Czy ty czasem nie jesteś szefem sprzedaży w
            dużej firmie FMCG? A może piszesz prace magisterskie na zlecenie na różne
            tematy." :)

Niestey, ani jedno, ani drugie. Po prostu natknelam sie na dystrybucje
            numeryczna i chcialam wiedziec co to, a ze moglam znalezc tylko jej deficje
            jako wskaznika marketingowego wiec spytalam na forum. Coby w niewiedzy nie
            pozostac :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka