Dodaj do ulubionych

Macie dzieci? Chcecie mieć?

07.03.11, 11:32
Czy miałyście (macie) wewnętrzną potrzebę posiadania dzieci? Mam faceta, latka lecą... Generalnie uważam się za szczęśliwego człowieka... ale dzieci nie chcę. Boję się - że nie będę miała czasu dla siebie, dla nas... Nie chcę mieć dzieci tylko dlatego, że "tak trzeba".

Ale jak o tym mówię, mam wrażenie, że wszyscy patrzą na mnie jak na świra... Aż zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że taka ze mnie egoistka.

Jak jest u Was? (u Ciebie)
Obserwuj wątek
    • mamcianaobcasach Re: Macie dzieci? Chcecie mieć? 09.03.11, 21:49
      Nie można majstrować sobie dzieciaka bo wypada... Pierwsze dziecko urodziłam mając 24 latka, byłam już wtedy mężatką ale to była wpadka. Tak mi moja córcia dała popalić, że powiedziałam nigdy więcej dzieci!!! Mając lat 36 tak mnie wzięło na dzidziusia, że nie odpuściłam :) i mam takiego 3 letniego smyka, który jest naszym cudem, oczkiem w głowie :).
      Do czego zmierzam, najlepsze macierzyństwo to świadome i dojrzałe, nic na siłę nic dla ludzi :)
      Pozdrawiam
    • neotehuana Re: Macie dzieci? Chcecie mieć? 10.03.11, 23:33
      Nie chcesz, to nie musisz. Poki co, obowiazku rodzenia nie ma. Kastofaszysci do wladzy jeszcze nie doszli.
      Wyrzuty sumienia z powodu czegos-czego sie nie zrobilo-nielogiczne. Skoro jestes szczesliwa osoba, to po co to zmieniac. Nagabujace Cie otoczenie- nie pomoze Ci przeciez w wypelnianiu obowiazkow, ktore pojawiaja sie po narodzinach i ciaza na rodzicach przez lata. Ludzie potrafia tylko doradzac i wtracac sie w zycie innych.
      Nigdy nie chcialam miec dzieci i nikt mnie nie namawial. Emocjonalnie jestem spelniona-bo mam wspanialy zwiazek pelen milosci. We dwoje zyje nam sie wspaniale. W finansach jest slabo-wiec sprowadzanie czlowieka na ten swiat byloby glupota.
      Zrozumienia otoczenia nie oczekuje;ludzie, ktorzy maja dzieci-tego nie zrozumieja, podobnie osoby owladniente tzw. instynktem macierzynskim. Jesli ktos sadzi, ze jestem egoistka-nie bede sie sprzeczac. Co mi tam!
    • maj18-98 Re: Macie dzieci? Chcecie mieć? 03.05.11, 18:18
      Ja mam dziecko ale wcale nie uważam osób, które ich mieć nie chcą za egoistów, nie wszyscy lubimy prowadzić taki sam tryb życia i nic w tym złego, nie wydaje mi się aby posiadanie dziecka było warunkiem do szczęścia dla każdego, niektórzy dzieci nie powinni mieć bo się do tego nie nadają i wcale to nie jest jakiś przytyk, po prostu są ludzie którym posiadanie dzieci nie dałoby szczęścia i tyle, dobrze jak ktoś sobie zdaje z tego sprawę,
      ja na przykład za nic w świecie nie chciałabym mieć 3-4 dzieci a już więcej to dla mnie horror,
      nie uważam się za egoistkę mając jedno dziecko, nie uważam też ludzi którzy mają kilkoro dzieci za obdarzonych jakimiś szczególnymi pozytywnymi cechami, a czasami to wręcz przeciwnie....
      życzę autorce szczęścia i zadowolenia z podejmowanych życiowych wyborów!
    • nieznajoma07 Re: Macie dzieci? Chcecie mieć? 09.05.11, 11:20
      Nie chiałam nigdy mieć i nie żałuję i cieszę sie że skończyły się czasy co to ludzie gadali że rok czy 2 po ślubie jeszcze dzieci nie mają i ja nigdy tym nie przejmowałam ale moja koleżanka tak molestowała męża, że ten nie wytrzymał i ją zostawił!
      Uważam że spełniona kobieta nie musi mieć dzieci zresztą nawet znane z ekranu kobiety nie mają i są szczęśliwe jak to opowiadały np K Wajda i G Torbicka
    • protogenes Re: Nic na siłe, bo ,,tak trzeba" 09.05.11, 11:30
      Nic na siłę! Dbajcie o swój związek zadbajcie wpierw o mieszkanie. Nie miej dzieci bo ,,tak trzeba" jak się komuś nie podoba to niech sobie płodzi.... jak nie czujesz potrzeby to twój facet powinien to uszanować , co rozumiem właśnie szanuje.....ja tak zrobiłem w moim związku , ale znam przypadki ze kobieta nie wyrabia psychicznie i wtedy kończy się to, nie tylko rozwodem ale i wariatkowem!
    • vega2000 Re: Nie 09.05.11, 13:40
      Jak egoistka? A Niech patrzą ! a tak serio to czasem odnosze wrażenie, ze oni zazdroszczą , bo masz czas, jestes wypoczęta, uśmiechnięta, Beztroska, nie obciążona problemami i doświadczeniami, i czasem też wiesz czego zazdroszczą? że masz duże mieszkanie od którego oni nie potrafili zacząć ! I nie ma nic głupszego jak mieć dzieci , bo jakaś ciocia czy teściowa pyta ,,kiedy będę babcią?" Moja ciotka miała 8dzieci i umierała samotnie!
      • nieznajoma07 Re: Nie 10.05.11, 14:22
        Wolę najpierw mieszkanie
    • jaszczur.ka_87 Re: Macie dzieci? Chcecie mieć? 26.05.11, 13:33
      Nie mam i nie chcę mieć. Ale nauczona dświadczeniem nigdy nie mówie nigdy. Póki co jedynie chciałabym kota ;) Mąż chciałby dziecko, ale jeszcze nie teraz, więc póki co się zgadzamy ;) Kota tez by chciał ;)
    • mimija Re: Macie dzieci? Chcecie mieć? 29.07.11, 19:20
      Nie można mieć dzieci, bo tak wypada. Ja zdecydowałam się późno i ... myślę o drugim. Wcześniej to byłoby zupełnie inne dziecko. Do tego trzeba dojrzeć albo nie mieć ich wcale. Nic w tym złego. Każdy w końcu ma tylko jedno życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka