Gość: mama IP: *.tkdami.net 26.09.06, 09:59 czy możecie polecić dobrego logopedę dla 5latka? Gdzie przyjmuje ,ile kosztuje wizyta,ćwiczenia itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama Re: logopeda IP: 82.139.8.* 26.09.06, 16:51 nie macie doświadczeń? Podzielcie się informacjami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama1 Re: logopeda IP: 82.139.8.* 26.09.06, 17:47 Mój starszy syn chodził do poradni pedagogicznej na Kolejowej,młodszy też się tam dostał,nic to nie kosztuje,zajęcia są co tydzień lub dwa przez 45 minut,prywatnie nie dowiadywałam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia_28 Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:04 Właśnie, czy ktoś może się podzielić, gdzie przyjmuje dobry logopeda? Najlepiej prywtnie i ile taka wizyta może kosztować? Mój 7letni synek ma problemy z głoskami "sz", "cz", "s", "c", "dz" itp. jest to spowodowane jego wadą z którą się urodził, ale podobno można to zredukować nie do końca, ale da się:) wieć jeśli ktoś zna jakieś namiary, lub wie, gdzie szukać pomocy, to bardzo proszę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: logopeda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 13:15 ja chodziłam z moim dzieckiem do logopedy do domu prywatnie (ukończła akademie w Warszawie) moge polecic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nerqa Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 20:34 Właśnie bardzo dobrze, że powstało to forum, bo mój siostrzeniec nie wymawia "r" i też prawdopodobnie będzie na zajęcia logopedyczne musiał chodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorcia Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:10 Jestem nauczycielem poczatkowym i musze stwierdzic, ze w dzisiaszych czasach tylko nieliczne dzieci NIE MAJĄ klopotów z wymową! W klasie, której jestem wychowawcą na 28dzieci 12 chodzi do szkolnego logopedy, więc myślę, że w dzisiejszych czasach normalnością jest niewyraźne mówienie u dzieci i z rozmów z ekspertem wiem, ze spowodowane jest to po czesci wina rodzicow, np. rodzice pozwalają dzieciom długo ssać smoczka( naweyt do 5 roku życia!!)!! Pani Asiu (jesli dobrze pamietam) wlasnie klopoty Pani synka najprawdopodobniej są tego najlepszym przykładem, czy Pani synek sśie smoczka ile on ma lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palineczka* Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:51 -------------------------------------------------------------------------------- >Właśnie, czy ktoś może się podzielić, gdzie przyjmuje dobry logopeda? >Najlepiej prywtnie i ile taka wizyta może kosztować? >Mój 7letni synek ma problemy z głoskami "sz", "cz", "s", "c", "dz" itp. >jest to spowodowane jego wadą z którą się urodził, ale podobno można to >zredukować nie do końca, ale da się:) wieć jeśli ktoś zna jakieś namiary, lub >wie, gdzie szukać pomocy, to bardzo proszę!!!! Witam, Pani Pani Asiu, ja również mam problem z tymi głoskami, tzn. przy ich wymawianiu słychać taki specyficzny 'poszum' (ja podobnie jak Pani synek urodziłam się z wadą i bardzo możliwe, (wnioskując po 'problemie') że z taką samą bądź podobną). I jeśli mogę coś doradzić, (a swoje już w życiu przeszłam) to proponuję zgłoszenie się do specjalisty (logopedy) jak najszybciej, wiem z własnego doświadczenia, że im wcześniej Pani synek zacznie ćwiczyć tym korzystniej dla niego i jego wymowy :) Ja do logopedy chodziłam 3 lata od 6 do 9 roku życia. W tym roku zaczęłam naukę w liceum integracyjnym:), po 7 latach przerwy znów uczęszczam na takie zajęcia (tylko teraz już nie w poradni, a w szkole:)) i powiem Pani, że zajęcia te niczym się nie róznią od tych sprzed kilku lat:), mianowicie: są to zajęcia, na których ćwiczy się podniebienie miękkie, języczek, wargi - robi się takie różne ćwiczonka... (ja akurat powtarzam po mojej Pani:)) Takie zajęcia są ciekawe i przyjemne, ale sadzę też, że dużo zależy od danego specjalisty, jeśli ma dar 'przekonywania' i odpowiednio 'podejdzie' Pani synka, zachęci - to być może podobnie jak ja Pani synek z przyjemnością będzie ćwiczył i co ważne z miłą chęcią współpracował :) Jeśli chodzi o namiary to na publicznym forum, nie wypada podawać, wiec ja podam str. internetową, na której są informacje i kontakt: www.jakanie.com/ :) Pozdrawiam i życzę Pani i Pani synkowi miłych wrażeń nio i szybkiego pozbycia się 'problemu' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ->Anetka<- Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 19:07 Przyjemne? powtarzanie debilnych wyrazów, liczenie językiem zębów, ćwiczenia typu wdech nosem, wydech ustami;/ i Ty palineczko nazywasz to przyjemnoscia? a cóż w tym przyjemnego? ja chodzilam pół roku i zrezygnowałam, bo to tylko strata czasu a i tak to nic nie pomaga;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palineczka* Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 00:59 Witam:) *Anetko* jeśli o mnie chodzi to moje zajęcia logopedyczne naprawde sprawiają mi przyjemność... :) Bardzo zależy mi na pozbyciu się mojego 'problemu' :I Wiem, że wymaga to przede wszystkim sporej dawki ćwiczeń i to właśnie m.in. "powtarzaniu tych debilnych wyrazów"..., ale tłumaczę sobie, że to przecież dla mojego dobra!! Jestem świadoma, że tego mojego 'poszumu' nie da się całkowicie 'zlikwidować', ale jeśli te ćwiczonka mogą pozytywnie wpłynąć na mój aparat artykulacyjny, a co za tym idzie poprawić brzmienie tych ('uciążliwych'dla mnie) głosek to powiedz mi..., czy jest coś w tym dziwnego, że nazywam je przyjemnością- skoro 'ćwicząc', gdzieś tam w główce zakodowaną mam myśl: "że robię to przecież dla własnego dobra, dla poprawy tego co mi tak 'przeszkadza'"? Wiesz jaka to później będzie dla mnie satysfakcja:) jeśli nawet w najmniejszym stopniu mi się to uda :) !?! Jak już wcześniej wspomniałam (czytałam o tym w ksiązce:D) ważne jest 'podejście' i stosunek logopedy do 'pacjenta'... Ja mam wspaniały kontakt z moją panią, można nawet powiedzieć, że łączy nas przyjażń, oparta na szczerym zrozumieniu z jej strony:) Dlatego całym serduszkiem wierzę, że fakt, iż świetnie się rozumiemy i dogadujemy tylko umocnia naszą więź i chęci do współpracy :) I ja naprawdę wierzę, że mi się to uda !!!!!!!! Nawet przez myśli mi nie przeszło, że "to tylko strata czasu i że to i tak nic ne pomoże" Wiadomo przecież, że nie wszystko dzieje się od razu :):):) Najlepszym przykładem może być sportowiec - chcąc odnieść sukces musi on ćwiczyć(trenować) i to tylko i wyłącznie od niego zależy chęć i stosunek do ćwiczeń:) Podobnie jest z nami ~ 'pacjentami' :) Dlatego *Anetko* jeśli tu jeszcze kiedyś zajrzysz i być może przeczytasz ten mój post to odp. proszę, czy nadal twierdzisz, że 'ćwiczenia logopedyczne to tylko strata czasu...' ~ po prostu jestem ciekawa, jak odebrałaś te moje farmazony apropos tegóż tematu :) :P :) Nio to żem się rozpisała fiuuu fiuu :D Pozdrawiam bardzo serdecznie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatka Re: logopeda IP: 82.139.44.* 01.12.06, 12:55 Twierdzenie, że powodem wad wymowy jest długie ssanie smoczka jest dla mnie już nudne i niestety nie zawsze prawdziwe. Ja z moim synem chodzę do logopedy od 3 lat. I również twierdzili, że przyczyną wad wymowy jest ssanie smoczka. Niestety ta wygodna dla logopedów teoria jest nieprawdziwa w przypadku mojego syna, gdyż nigdy nie ssał smoczka ani nie trzymał palca w buzi.Teraz chodzimy do logopwdy do szkoły podsta- wowej nr 9. Pani logopeda jest świetnym fachowcem, cierpliwym; widzę duże postępy u mojego dziecka. Ale trzeba dużo cierpliwości i logopedy, i mamy, i dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ->Anetka<- Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 18:55 Fakt, moze i cos w tym jest,jesli komus naprawde zalezy to i sie przyklada, no wkazdym razie u mnie nie jest to powazna wada i ja nie musze ani tym bardziej nie chce chodzic do zadnego, nawet najmilszego pod sloncem logopedy! Rozumiem, tobie zalezy, dlatego te cwicznia polubilas, ale dla mnie 60minut gapienia sie w lusterko, wymachiwanie jezykiem i wykonywanie wielu innych smiesznych cwiczen-no po po prostu szkoda mi czasu! albo nie mam w sobie tyle wiary co ty i nie wierze, ze mi sie uda, no nie wiem, wkazdm razie tobie oczywiscie zycze sukcesu. Pa;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mamy Re: logopeda IP: *.infoplus.com.pl 03.12.06, 20:21 Prosze pania o podanie adresu email to wysle numer do sprawdzonego logopedy pracujacej z dziecmi przedszkolnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mamy Re: logopeda IP: *.infoplus.com.pl 04.12.06, 13:27 W takim razie poprosze o numer gg lub nr email. Wysle numer telefonu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 21:07 też potrzebuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia_28 Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 21:20 Moj e-mail: halszczka32@vp.pl. Będę naprawdę bardzo, ale to bardzo wdzięczna. P.S Palineczko a które liceum ma logopedę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: logopeda IP: *.infoplus.com.pl 05.12.06, 13:21 juz wyslalam,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia_28 Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 18:12 Przykro mi Paulo, niestety nic nie doszło. A może wiecie, która Publiczna Szkoła posiada logopedę? Mój syn jest w zerówce i właśnie zastanawiam się, czy jeśli istnieje taka szkoła to może przepisac go od nowego roku? Czytają wcześniejsze wypowiedzi wiem, że w którymś liceum jest szkolny logopeda. Wydaje mi się, że w szkołach publicznych tym bardziej powinien być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palineczka* Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 20:46 Witam Pani Asiu :) Jeśli chodzi o liceum posiadające logopedę to ja do takiego uczęszczam, a jest to X LO :) i z tego co wiem, to XI LO również ma swojego szkolnego logopedę :) A co do szkół podstawowych to Sz.P im. Jana Pawła II jest szkołą integracyjną i podobnie jak moje liceum tak i ta szkoła posiada swojego logopedę:) Jeśli ma Pani jakieś pytania ~ służę pomocą :) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: logopeda IP: *.infoplus.com.pl 05.12.06, 19:14 nie wiem dlaczego nie doszlo... moze masz nr gg? tak bedzie prosciej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia_28 Re: logopeda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 15:33 Paulo doszło - dzięki wielkie !! Palineczko tobie tez wielkie dzieki!! Odpowiedz Link Zgłoś