Dodaj do ulubionych

Radom jest ciekawy

21.01.09, 16:27
Nasze miasto dynamicznie się rozwija w wielu dziedzinach. Niektórzy jednak nie
są przekonani do tego, że można tutaj mieszkać równie dobrze a nawet lepiej
niż w wielu polskich miastach. Może brakuje Ci w nim czegoś? A może chcesz
zmienić jego wizerunek na lepszy?

Jeśli chcesz się podzielić czymś ciekawym lub robisz coś nieprzeciętnego a
przy tym lubisz pisać to zapraszam do współpracy :-) Niedługo ruszy witryna
Pozytywnie z Radomia a w niej interesujące artykuły.

Pokażmy, że Radom to miejsce dla ludzi nieprzeciętnych i pozytywnie
nastawionych do świata!

Kontakt:

gg: 5121682
e-mail: ras19@o2.pl

::firebwoy::
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 16:40
      Pozytywnie z Radomia. Witryna będzie raczej pusta, bo i pisać nie ma o czym. I
      proszę napisz w jakich to dziedzinach to miasto się tak dynamicznie rozwija.
      Może chodzi o to że jesteśmy pionierami w budowie dróg i chodników. Świeżo
      oddane do użytku i nierówne.

• sara00.00 Re: Radom jest ciekawy 21.01.09, 16:46
        widać, że przedmówca nie ma zainteresowań, bo stwierdza, że nic się nie dzieje w
        Radomiu, no proszę
        • Gość: rowerzysta Re: Radom jest ciekawy IP: 82.139.54.* 21.01.09, 16:59
          Nareszcie jest w Radomiu dużo rowerów a najważniejsze, że Radomiem
          rządzą rowerzyści. Samochodziarzom dzięki temu można przytrzeć ryja.
          Pozwężać ulice, nie budować nowych arterii komuniikacyjnych dzięki
          czemu posprzedają swoje graty a Radom będzie pierwszym miastem w
          Polsce, w którym mieszkańcy będą jeździli wyłącznie na rowerach.
          Naprawdę pierwszym!
          • inquisor Re: Radom jest ciekawy 21.01.09, 17:59
            Gość portalu: rowerzysta napisał(a):

> Nareszcie jest w Radomiu dużo rowerów a najważniejsze, że Radomiem
            > rządzą rowerzyści. Samochodziarzom dzięki temu można przytrzeć ryja.
            No proszę... Dlaczego niemal zawsze mniejszości w sposób ordynarny odnoszą się
            do otoczenia? Zlikwidujmy zatem drogi, na wąskich zakrętach i tak już ledwo jadą
            autobusy. Ale nic to, wszak riksza się nadaje! A jak będziemy mieli stada mas
            krytycznych na każdym rondzie, to spokojnie poczekajmy, aż ta agresja sama zrobi
            porządek ;) A w sprawie tego, co się dzieje w mieście- fakt, dzieje się dużo,
            ale ranga, proszę państwa, ledwie powiatowa... To jest to, czego ludzie nie mogą
            zrozumieć- dlaczego nie ma u nas naprawdę wielkich wydarzeń (poza kronikami
            policyjnymi w tvn czy Polsacie). Choć może nie ma jak dojechać :D bo drogi za
            wąskie, jak znalazł na furmankę...
            • Gość: rowerzysta do inquisora! IP: 82.139.54.* 21.01.09, 21:37
              Żałuję, że nie dostrzegłeś drwiacego tonu w mojej wypowiedzi. Na
              serio podzielam Twoje poglądy w tym temacie. Bo nie można inaczej...
        • Gość: xxx Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 17:14
          To powiedz co się dzieje ciekawego? Nie bredź tutaj o moim rzekomym braku
          zainteresowań. A skoro piszesz że widać że nie mam zainteresowań to polecam
          wizytę u okulisty, bo jakoś słabo widzisz.
          Jedyne co się dzieje to tworzenie korków. Może dla ciebie jest to ciekawe ale
          dla mnie średnio.
          • Gość: as Re: Radom jest ciekawy IP: 88.156.226.* 21.01.09, 20:05
            Dodam ,że syf taki jaki był - "postęp" jaki widze na przestrzeni lat to
            rozrastające się blokowiska (oczywiście zamknięte) , płatne parkingi (nawet pod
            marketem mamy opłate) , korki , poprawa infrastruktury poprzez zwężenie ulic.Tak
            Radom to nieprzeciętne miasto.
    • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.09, 18:48
      To jest oczywiste że Radom się rozwija i to na miarę swoich możliwości bardzo
      dobrze się rozwija wbrew wszystkim przeciwnikom tego miasta, którzy tak psioczą,
      ale dalej mieszkają jakby ktoś ich tu trzymał.
      • Gość: asd Re: Radom jest ciekawy IP: 94.254.225.* 21.01.09, 19:04
        Rowerzyści górą - to prawda, tylko szkoda, że wraz z węższymi drogami robi się
        ciaśniej i dla nich.

A dla kierowców aut?
        "Należy budować węższe drogi, najlepiej jednopasmowe z namalowaną podwójną linią
        ciągłą na całej długości i betonowym murem po środku wzdłuż podwójnej ciągłej, a
        każdą kolumnę złożoną z 20 samochodów poprzedza ciągnik, popularny traktor.
        Dodatkowo trzeba co 10m umieścić stopnie wstrzymujące." Felieton T. Olbratowskiego

Jest jeszcze coś w Radomiu ciekawego. Tutaj fajnie się mieszka. Tzn można
        przyjechać, wypocząć, a gdy zaczyna się nudzić - wypad do innego miasta do
        pracy, szkoły, uczelni, bez celu.
        • Gość: fds Re: Radom jest ciekawy IP: 88.156.226.* 21.01.09, 20:06
          Można przyjechać - co prawda nie mamy ZOO ale można iść na do centrum miasta w
          okoliczne bramy lub na pierwsze lepsze blokowisko (czyli jakiś 90% miasta Radom)
          i zobaczyć ciekawe indwyiwuda.
          • Gość: KG Re: Radom jest ciekawy IP: 82.139.41.* 21.01.09, 21:12
            Chyba dzieciaku szkodzą Tobie te dopalacze ;-)
      • inquisor Re: Radom jest ciekawy 22.01.09, 10:05
        Gość portalu: Adek napisał(a):

> To jest oczywiste że Radom się rozwija i to na miarę swoich możliwości bardzo
        > dobrze się rozwija wbrew wszystkim przeciwnikom tego miasta, którzy tak psioczą
        > ,
        > ale dalej mieszkają jakby ktoś ich tu trzymał.

Tu nie chodzi o to, że Radom się JAKOŚ rozwija... Tylko o skalę odniesienia-
        owszem, w stosunku do tego, co było jeszcze 10 lat temu, widać postępy, ale w
        porównaniu do innych miast naszego "kalibru" jest już fatalnie... Nawet na
        własnym podwórku władze nie potrafią wygrać z Płockiem czy ostatnio z
        Ciechanowem o mazowieckie fundusze... A na koniec polecam film- felieton jakby
        żywcem napisany o naszych miejskich inwestycjach, zwłaszcza drogowych...

www.youtube.com/watch?v=k31ovvqvzoc
        • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:19
          Proszę Cię nie rozśmieszaj mnie. Radom w niczym nie ustępuje tym miastom ,które
          wymieniłeś. Takie same problemy mają jak w Radomiu. Byłem w wielu miastach w
          kraju podobnej wielkości co Radom i mniejsze i celowo się przyglądałem czy nasze
          miasto rzeczywiście odstaje tak jak to w tym i nie tylko tym wątku większość
          pisze. I na prawdę Radom nie ma się czego wstydzić, a wręcz przeciwnie. Tylko
          ktoś kto tego nie chce tego nie dostrzega.
          • inquisor Re: Radom jest ciekawy 22.01.09, 17:47
            Gratuluję dobrego humoru ;) Ale poważniej- czy potrafisz wymienić jedną z
            "kluczowych" inwestycji, dzięki której możemy być tacy dumni? Czy coś
            przeoczyłem, czy dostaliśmy ostatnio kasę na jakieś przedsięwzięcie, które w
            poważny sposób podniesie stopę życiową mieszkańców? Czy mamy POWAŻNYCH polityków
            lobbujących na rzecz regionu? Czy udało się wzbudzić zainteresowanie inwestorów?
            Czy remonty przeraźliwie dziurawych dróg (wg, lekko pisząc, kontrowersyjnych,
            standardów), szkół w stylu starej PSP20 na Malenickiej czy w Lesiowie to sukces
            miasta, czy raczej powód do wstydu, że w XXI wieku podstawówki są opalane
            piecami kaflowymi a szatnie są jednocześnie pokojem nauczycielskim? Gdzie ta
            poprawa? Bezrobocie- dalej kicha, inwestycje- tylko z udziałem lokalnego
            kapitału, cudem ratowane kilka wydarzeń kulturalnych i rekreacyjnych, działania
            w skali mieściny powiatowej, brak perspektyw dla młodych ludzi- no gdzie te
            plusy? Ja patrzę na inne miasta, porównuję, wiadomo- ze względu na bliskość mamy
            wypaczony stosunek do rzeczywistości prze W-wę, u nas nigdy tak nie będzie- ale
            to nie znaczy, że mam się cieszyć z nowego chodnika czy naprawy ławki w parku!
            • Gość: zicco Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 22:58
              Według takich dzieci jak Adek i mlody_radomianin (KR) Radom nie ma się czego wstydzić a wręcz przeciwnie i tyle. Czyli tak właściwie ma się wstydzić wszystkiego i to jest prawda. Takie są realia, Radom jest symbolem dziadostwa i długo jeszcze taki smrodek będzie się ciągnął za tym miastem. To miasto nigdy nie miało elit zdolnych do wybicia się ponad przeciętność, a najczęściej były to grona ludzi trzymających poziom poniżej przeciętnej. Dzisiejsze władze Radomia są właśnie przeciętniakami, a żeby to miasto mogło nadrobić stracony czas potrzeba ludzi dużego formatu. Z przeciętniakami Radom wiecznie będzie w tyle i to coraz bardziej (niemożliwe? jak najbardziej możliwe, niestety)
              • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.09, 23:46
                Gość portalu: zicco napisał(a):

> Według takich dzieci jak Adek i mlody_radomianin (KR) Radom nie ma się czego ws
                > tydzić a wręcz przeciwnie i tyle. Czyli tak właściwie ma się wstydzić wszystkie
                > go i to jest prawda. Takie są realia, Radom jest symbolem dziadostwa i długo je
                > szcze taki smrodek będzie się ciągnął za tym miastem. To miasto nigdy nie miało
                > elit zdolnych do wybicia się ponad przeciętność, a najczęściej były to grona l
                > udzi trzymających poziom poniżej przeciętnej. Dzisiejsze władze Radomia są właś
                > nie przeciętniakami, a żeby to miasto mogło nadrobić stracony czas potrzeba lud
                > zi dużego formatu. Z przeciętniakami Radom wiecznie będzie w tyle i to coraz ba
                > rdziej (niemożliwe? jak najbardziej możliwe, niestety)

Dzieckiem to łaskawie nazywaj siebie, a symbolem dziadostwa są właśnie tacy
                ludzie jak ty, którzy nie mają nic rzeczowego do powiedzenia! Najbardziej takich
                ludzi Radom powinien się wstydzić.

• Gość: zicco Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 03:21
                  A ty co masz rzeczowego do powiedzenia prócz forumowego sloganu, że Radom nie ma się czego wstydzić, bo w innych miastach jest podobnie. Gó... w tym prawdy, bo może i podobnie jest w każdym polskim mieście, ale jednak zazwyczaj ze wszystkim lepiej co ty już starasz się pomijać w swoich wywodach i to przez takich jak ty ludzi chwalących radomską rzeczywistość Radom jest w tyle.
                  • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 20:06

Takie same slogany tylko w druga stronę rzucasz ty. Dla ciebie może i nie ma w
                    tym prawdy, a dla mnie jest. Wg mnie to przez takich malkontentów i marudów jak
                    ty Radom ma opinie miasta zostającego w tyle, co nie jest zgodne z
                    rzeczywistością, bo widać to gołym okiem.
                    • Gość: :) Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 23:18
                      Radom jest w tyle od wielu lat a ty udajesz chyba głupka...
                      • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 10:42
                        W tyle to jesteś ty i zapewne nie udajesz tego drugiego.
                        • Gość: :/ Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 12:24
                          Gadaj zdrów lecz faktów gadanina twoja i tobie podobnych nie zmieni. Przykre, że ludziom tak niewiele potrzeba do szczęścia...
                          Prości ludzie mają fajne życie, bo wszędzie im dobrze...
                          • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 12:53
                            Tak samo jak nie zmieni twojej czczej gadaniny. Psy szczekają... a Radom się
                            rozwija. Tyle w temacie.
                            • Gość: LOLEK Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 15:42
                              AFRYKAŃSKIE MIASTA TEŻ SIĘ ROZWIJAJĄ:D
            • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.09, 23:42
              inquisor napisał:

> Gratuluję dobrego humoru ;) Ale poważniej- czy potrafisz wymienić jedną z
              > "kluczowych" inwestycji, dzięki której możemy być tacy dumni? Czy coś
              > przeoczyłem, czy dostaliśmy ostatnio kasę na jakieś przedsięwzięcie, które w
              > poważny sposób podniesie stopę życiową mieszkańców? Czy mamy POWAŻNYCH politykó
              > w
              > lobbujących na rzecz regionu? Czy udało się wzbudzić zainteresowanie inwestorów
              > ?
              > Czy remonty przeraźliwie dziurawych dróg (wg, lekko pisząc, kontrowersyjnych,
              > standardów), szkół w stylu starej PSP20 na Malenickiej czy w Lesiowie to sukces
              > miasta, czy raczej powód do wstydu, że w XXI wieku podstawówki są opalane
              > piecami kaflowymi a szatnie są jednocześnie pokojem nauczycielskim? Gdzie ta
              > poprawa? Bezrobocie- dalej kicha, inwestycje- tylko z udziałem lokalnego
              > kapitału, cudem ratowane kilka wydarzeń kulturalnych i rekreacyjnych, działania
              > w skali mieściny powiatowej, brak perspektyw dla młodych ludzi- no gdzie te
              > plusy? Ja patrzę na inne miasta, porównuję, wiadomo- ze względu na bliskość mam
              > y
              > wypaczony stosunek do rzeczywistości prze W-wę, u nas nigdy tak nie będzie- ale
              > to nie znaczy, że mam się cieszyć z nowego chodnika czy naprawy ławki w parku!

Ja również życzę dobrego humoru z takim podejściem. Nie jestem specjalistą w tej
              dziedzinie żeby tu wymieniać inwestycje. Co do pozyskanych funduszy, to również
              można to gdzieś sprawdzić. A Ja się opieram na tym co widzę gołym okiem i trzeba
              być ślepcem żeby nie widzieć tego że miasto się zmienia i rozbudowuje. A pytania
              które zadałeś można by odwrócić i postawić wobec innym miast, które borykają się
              z takimi samymi problemami. Radom nie jest ani gorszy ani lepszy. Takie problemy
              o których piszesz dotyczą całej Polski i bzdurą jest określanie, że dotyczą
              tylko Radomia. Ludzie spoza Radomia, którzy kilkanaście lat temu wyemigrowali
              stąd dostrzegają zmiany w mieście na plus. Ty tylko widzisz złe strony, które
              zawsze będą i w tym tkwi twój problem.
              • Gość: ;/ Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 12:27
                No trudno, żeby przez kilkanaścielat nic się nie zmieniło, gorzej że zmieniło się tak mało, a ty już te małe zmiany uważasz za wielkie osiągnięcie. Przykro czytać takie bzdury...
                • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 12:57
                  Nie napisałem że są to ogromne zmiany, ale na tle kraju Radom nie ma się czego
                  wstydzić, wystarczy pojeździć po kraju i zobaczyć jak wyglądają inne miasta.
                  Więc ty łaskawie nie pisz bzdur, bo przykre to jest to, że masz klapki na oczach
                  i ulegasz stereotypom.
                  • Gość: LOLEK Re: Radom jest ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 15:44
                    BYŁEM, WIDZIAŁEM, MIASTA WIELKOŚCI RADOMIA COŚ SOBĄ PREZENTUJĄ, A RADOM PREZENTUJE SOBĄ TYLE CO SIEDLCE
                    • Gość: Adek Re: Radom jest ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 17:15
                      Może byś się trzymał przynajmniej jednego nicka, to tak na początek. Ja też
                      byłem i widziałem i wg mnie Radom prezentuje się nie gorzej niz pozostałe miasta
                      tej wielkości.
                    • Gość: bigot Re: Radom jest ciekawy IP: 88.156.227.* 24.01.09, 17:16
                      Nareszcie na koniec tego dlugiego watku - " LOLEK " napisal prawde
                      o rozwoju Radomia i zrobil wlasciwe porownanie.
                      Natomiast nie nabierajcie sie na slogany reklamowe, kogos chyba z
                      urzedu miasta wystepujcego pod ksywa ; Adek " ~~ jemu tak kazano -
                      zasmiecil caly ten watek.
                      Prawda jest taka , ze Radom jest tylko silny iloscia mieszkancow i
                      ten argument przedstawia do porownania z innymi miastami.
                      natomiast w innych dziedzinach zycia , jak : - kultura , sport i
                      obiekty sportowe, inrastuktura drogowa, czystosc, perspektywy
                      rozwoju, brak przemyslu - pracy, - ustepuje zdecydowanie nie tylko
                      miastom o podobnej liczbie ludnosci , ale i miastom zdecydowanie
                      mniejszym.
                      Z Radomia wyjechala wiekszosc zdolnych i energicznych ludzi nie
                      tylko na studia , ale na zawsze i Ci ludzie postanowili opuscic
                      Radom, nie dlatego , ze go nie lubia , ale dlatego , ze Tu w Radomiu
                      nie widzieli zadnej perspektywy zyciowej .
                      zapytajcie sie gdzie radomianie wyjechali ano przedewszystkim do
                      okolicznych dynamicznie sie rozwijajacych miast wojewodzkich
                      takich jak : Kielce , Lublin , Warszawa , Lodz a takze po calej
                      polsce i zagranice w poszukiwaniu lepszego zycia.
                      W Radomiu pozostaly - ludzie niezaradni, bez wyksztalcenia ,
                      emeryci i rencisci i jak Radom ma wyjsc w tym wypadku z nedzy i
                      zacofania , majac dodatkowo tak niekompetentne i slabe władze
                      wybrane posrod takiego spoleczenstwa , powiem szczerze - nie wiem
                      i nie widze z tego marazmu radomskiego zadnego wyjscia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka