Gość: ;-) Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.xdsl.centertel.pl 01.02.09, 22:07 Czy wy nie wiecie jak jest postrzegana politechnika? Ludzie słyszą politechnika radomska i zaczynają się śmiać... tak samo jak ja -moje dzieci nie będą studiowały na tej uczelni, ani na na tzw "uniwersytecie, który powstanie z jej ramienia....to po prostu śmiech na sali.....popracujcie nad obecną opinia politechniki radomskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.09, 22:25 To Twoja opinia. Wg mnie krzywdząca. Wydział lub Instytut Filologiczny jest bardzo potrzebny. PR nigdy nie była uczelnią techniczną sensu stricto, więc przemianowanie jej na UTH będzie tylko kolejnym krokiem w jej rozwoju. Maruderzy zawsze są i będą pokazywać niezadowolenie ze wszelkich zmian. Popieram inicjatywę władz Uczelni. Chciałoby się więcej słyszeć o nowych kierunkach i umacnianiu pozycji rodzimej PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.centertel.pl 01.02.09, 23:42 A ja myślę, że nikt tutaj nie boi się zmian, tylko problemem jest czas. Trzeba znaleźć odpowiednią chwilę na rozwój obecnej politechniki. Nie można za wszelką cenę wprowadzić ten pomysł z uniwerkiem. Najpierw trzeba popracować nad wizerunkiem uczelni, by nie zachamować rozwoju uniwerka w przyszłości. Zawsze najważniejsze są podstawy, na których się buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 02.02.09, 20:59 bolek jestes z SB?hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Bravo! Świetny pomysł! Jestem za! IP: 193.111.144.* 02.02.09, 08:10 tak trzymać. Chcemy Uniwerku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDENTKA NKJO Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 14:56 jestem stanowczo przeciw przyłaczeniu NKJO do PR bo jak wybieralam ta szkole planowalam zdobyc dyplom UW!!!!!!!!!! od tego czasu nie wiele sie zmienilo i z calym szacunkiem do studentow i wykładowcow PR -Radomska Politechnika nie umywa sie do UW !!!!!!!!!!!! jak by nie patrzec......... a ja patrze przyszlosciowo !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 88.156.226.* 02.02.09, 15:27 To trzeba było zdawać do Warszawy , no chyba ,że tam trudniej się dostać niż spadochroniarzom tutaj w Radomiu do kolegium "Pod patronatem UW" hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lecę wysoko Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.09, 20:58 Gość portalu: ds napisał(a): > To trzeba było zdawać do Warszawy , no chyba ,że tam trudniej się dostać niż > spadochroniarzom tutaj w Radomiu do kolegium "Pod patronatem UW" hahaha. Popieram w 100%. Skończmy wreszcie z podszywaniem się pod studentów uczelni, na których nigdy nie studiowaliśmy. Z resztą jak koleżanka liczyła na dyplom UW to się i tak przeliczyła. NKJO pod patronatem UW to nie to samo co UW. Druga sprawa: jeśli myślisz, że sam dyplom jakiejkolwiek uczelni, nawet i warszawskiej, wszystko załatwi za Ciebie to się grubo mylisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.24.udn.pl 02.02.09, 20:55 no to gratuluje dojrzałego podejścia do sprawy skoro wyznacznikiem wyboru kierunku studiów była pieczątka uczelni na dyplomie. nieważne co ale papierek z UW bedzie hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.xdsl.centertel.pl 03.02.09, 13:29 Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa z kadra w NKJO, ale u mnie w Kolegium Nauczycielskim, wszyscy wykładowcy przyjeżdżają z Lublina, wiec nie ma tu mowy o niższym poziomie. Ludzie wybierają kolegium głównie z powodu niższych kosztów utrzymania,ale końcu to nie jest ich wina, że nie mają tyle kasy by wyjechać do Lublina. Czy to znaczy, że zasługują na dyskryminacje i opinie osób, które chcą fartem zdobyć dyplom UMCS? Oczywiście Uniwersytet w Radomiu jest potrzebny, ale nie róbmy tego na chybcika...tak jak ktoś już napisał w Polsce prestiżem wyróżnia się może trzy-cztery uniwersytety i wszyscy wiemy, ze jeżeli nasz radomski uniwersytet powstanie w drodze konfliktu pomiędzy kolegiami to nic dobrego z tego nie wyniknie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 14:23 Podzielam Twoje zdanie. Studentka NKJO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 15:45 Ktoś, kto uczy się w KN, wie, że pracują tam nie tylko wykładowcy z Lublina. Ktoś, kto uczy się w NKJO, wie, że nie jest studentem, tylko słuchaczem. Tyle. Różni ludzie mający różne interesy piszą na tym forum, dobrze jednak wiedzieć, kto może być kim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.xdsl.centertel.pl 03.02.09, 23:24 O wybacz <Gościu> mgr Jakubiak nie wykłada w Lublinie ale on uczy wychowania fizycznego ;-D;-D;-D Bawi mnie ta atmosfera podejrzliwości, którą wyczuwam w tym poście...ale w sumie bardzo łatwo jest sprawdzić czy kadra z kolegium pochodzi z Lublina czy nie tylko po co? Prawda? lepiej sobie popisać na forum bezpodstawne głupoty ;-D;-D Odpowiedz Link Zgłoś
easy-man Politechniki droga do uniwersytetu 03.02.09, 19:05 Atmosferę paniki w kolegiach kreują głównie osoby, które znajdują się na końcu drogi zawodowej i nie mają pomysłu lub potencjału na swój dalszy rozwój. Często są to ludzie, którzy podkreślali wręcz akademickie aspiracje kolegiów. W momencie, gdy pojawia się autentyczna sposobność włączenia kolegiów w struktury wyższej uczelni, te same osoby krzyczą o zamachu na "świetnie prosperujące placówki". Zaniechanie przez samorząd województwa włączenia kolegiów do PR byłoby moim zdaniem ogromnym błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 20:18 Jeżeli ktoś jest "na końcu drogi zawodowej" to myśli o emeryturze. Skoro uczelnie zaliczają 5 semestrów nauki w kolegium na poczet studiów licencjackich to chyba o czymś świadczy. O jakości kształcenia w kolegiach mogą wypowiadać się sami absolwenci, uczelnie do których trafiają absolwenci kolegiów (UMCS, UW, UJ, APS) i dyrektorzy szkół zatrudniający absolwentów tychże kolegiów. Ktoś kto mówi o tym co jest dobre dla kolegiów nie ma najmniejszego pojęcia o ich specyfice. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
easy-man Re: Politechniki droga do uniwersytetu 03.02.09, 20:43 Absolutnie nie zarzucam kolegium niskiej jakości kształcenia! Uważam wręcz, że włączenie ich do PR mogłoby podnieść jej poziom kształcenia. Co do "końca drogi zawodowej" - to właśnie myślenie o emeryturze lub dorobieniu do niej powoduje, że część oponentów fuzji myśli o kolegiach w perspektywie co najwyżej najbliższych 3-4 lat. Włączenie kolegiów w struktury PR jest najlepszym rozwiązaniem - nie mam co do tego wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 21:02 A tak z ciekawości - może ktoś z Was wie, ilu emerytów dorabia sobie w kolegiach, a ilu wykładowców tam pracujących ma uprawnienia emerytalne, ale z nich nie korzysta? Kto to jest, ile jest takich osób i kto miałby ewentualny interes walczyć o pozostawienie kolegiów w spokoju bez względu na to, co stanie się z nimi za 3-4 lata, skoro "nas" to nie dotknie i po nas choćby potop? Byłoby dobrze się tego szczegółowo dowiedzieć, wtedy byłoby jasne, kto i dlaczego broni kolegiów jako (haha) idei? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Hanki Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 21:56 To żadna tajemnica. Wystarczy wejść na strony kolegiów, żeby np. ocenić stronniczość lub bezstronność głosów w dyskusji w "GW". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.xdsl.centertel.pl 03.02.09, 23:38 W Kolegium nauczycielskim średnia wieku to około 40 lat praktycznie wszyscy z tytułem doktorskim i kilku profesorów nie będących jeszcze w wieku emerytalnym...;-D generalnie nikt do emerytury sobie nie dorabia i na emeryturze nie wykłada...nawet sprzątaczki są dość młode ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Tak, uniwersytecka wieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 21:40 Dajcie sobie spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do sono_ andrzeja Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 22:36 Ze zdumieniem przeczytałam Pana post z 03.04.08 r(godz.21.19)do tematu "Profesor Luft znów pokieruje Politechniką".Cytuję Pana:" Życzę Panu Rektorze wytrwałości. Ciężko będzie obronić status politechniki. Na szczęście PR nie jest jedyną taka uczelnią, której grozi degradacja. Co do uniwerku. Uważam, że najpierw zbudujmy silna politechnikę, a nie twórzmy potworka przymiotnikowego, który będzie w ogonie podobnych uczelni". Skąd taka zmiana w sposobie Pana myślenia o tworzeniu przez politechnikę uniwersytety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.radom.vectranet.pl 04.02.09, 23:15 Jestem słuchaczem NKJO i szczerze powiedziawszy mysle, że ta decyzja jest dobra. Oczywiście papier z Uw jest kuszący i był do czasu reformy, która nastapiła w zeszłym roku. Absolwenci NKJO przynajmniej na 3 roku mieli połowe godzin niz obecni dodam że nie ma u nas podziału na wykłady i ćwiczenia mamy wiele przedmiotów, które po prostu sie powtarzaja a obeci musimy byc zawsze. Ostatni semestr trzeciego roku który powinien byc przeznaczony na pisanie pracy zapełoniony jest zajęciamy w jaki sposób mamy przygotowac się na zajęcia robiąc przynajmniej raz na tydzien prezentację, odrobić prace domowe, nauczyc sie do kolokwiów, przeprowadzić 100 godz praktyk i....napisać pracę licencjacka skoro połowa z nas ma zajęcia trzy razy w tygodniu od 8 do 17.40 ???? Słuchacze zdawali egzaminy, bronili prace ale przed reformą może gdybysmy byli uniwersytetem nie doszło by do tej paranoi? Ten rok może pokazać zupelnie inna strone NkJo obawiam się ze z tyloma zadaniami do wykonania nie wszyscy z nas zdążą sie przygotować do egzaminowi tym bardziej nie wszyscy zdąza napisac prace licencjacką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lecę wysoko Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 23:27 Wreszcie jakiś sensowny, rzeczowy głos w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczera Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 89.108.200.* 09.02.09, 16:15 tez jestem sluchaczka NKJO. mysle, ze wszyscy doskonale wiedza jeszcze przed rozpoczeciem studiow, ze w kolegium jest bardzo ciezko. wedlug mnie jak politechnika przejmie NKJO i bedzie probowala przeistoczyc sie w uniwersytet, to wyniknie z tego taka sama kaszana, jak jest na politechnice. nauczyciele zostana, poziom bedzie zanizony... skoro jest dla ciebie za trudno, to moze pomysl o innej uczelni, ja wole miec ciezko, ale skonczyc studia z klasa... jakbym miala studiowac na politechnice radomskiej, to chyba bym wolala nie studiowac wogole, to dla mnie zaden zaszczyti zadna radocha studiowac na uczelni, ktora zna cala polska... z kretactwa i korupcji. a poza tym mysle, ze w radomiu chca zrobic uniwersytet, zeby zarabiac na przyjezdnbych studentach, tylko kto bedzie chcial przyjezdzac, zeby studiowac na takiej beznadziejnej uczelni... tylko ludzie z okolicznych wiosek. ale do tego nie potrzeba im uniwersytetu. niech najpierw wykladowcy i wladze politechniki postaraja sie naprawic jej wizerunek, a potem mysla o tak duzych zmianach;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buczo Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.09, 18:05 DO SZCZEREJ: Klasę Twojej uczelni i Twoją widać przede wszystkim po tym jak napisałaś słowo (cyt.) "polska" czy "radom". Takich nauczycieli z klasą nam brakuje!!! :D Sick. Dobrze, że nie studiujesz na PR i mam nadzieję, że przejęcie nastąpi po Twojej obronie, bo sam strasznie bym się wstydził gdyby taka osoba jak Ty uzyskała dyplom PR. NKJO to uczelnia w sam raz na Twoim poziomie i niech tak zostanie. Patrząc na takie wypowiedzi jak SZCZEREJ chciałbym, żeby działania posłanki Wróbel się powiodły i NKJO zostało przejęte przez PWSZ, a Politechnika zachowałaby swój techniczny profil i pozostała Politechniką Radomską. Szczera nie masz za grosz klasy, a z Twoich wypowiedzi przebija małomiasteczkowa buta. Obraziłaś PR, ludzi z mniejszych miejscowości. O sobie natomiast piszesz, że tak Ci ciężko - z takim stylem wypowiedzi w języku polskim (nie chce myśleć nawet jak to jest po angielsku) to się nie dziwię, że Ci ciężko :D Jeszcze jedno zapamiętaj sobie, że NKJO to szkółka przypominająca bardziej szkołę średnią niż uczelnie. Studia uzup. magisterskie dla absolwentów takich szkółek trwają 3 lata, po to aby wyrównać różnice programowe (czytaj poziom) natomiast dla absolwentów uczelni autonomicznych takich jak np. UHPJK w Kielcach czy Uniwersytetu Pedagog. w Krakowie 2 lata. To chyba o czymś świadczy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-studentka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 09.02.09, 18:19 To o niczym nie swiadczy... Studia postkolegialne trwaja trzy lata m. in. na Uniwersytecie Wasrszawskim, natomiast na wielu innych uczelniach dwa lata. Pisanie mala litera nazw wlasnych nie jest moim zdaniem wyznacznikiem czyjejs klasy lub jej braku. Po prostu na forach, w meilach, smsach panuje pewien trend (moda?) na pisanie wszystkiego mala litera.Nie wiem,czy to dobre, ale tak jest. Szczera wyrazila swoje zdanie a ty buczo nie zostawiles na niej suchej nitki. Osobiscie rowniez czesto slyszalam, czytalam o niskich notowaniach politechniki oraz o aferach korupcyjnych. Zas o kolegiach raczej dobre rzeczy, ze jest trudno, ze wysoki poziom, ze bez problemu zdaje sie po tym licencjat na uczelni patronackiej. Moze to tez tylko subiektywne obiegowe opinie... Ale takie sie slyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buczo Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.09, 18:40 Komentując wypowiedź Szczerej zwróciłem uwagę nie tylko na brak podstawowych zasad gramatycznych ale również na atak jaki ta osoba przypuściła na studentów i samą PR, opierając się na zasłyszanych opiniach. Przepraszam, ale nie chciałbym, żeby moje dziecko było w przyszłości uczone przez nauczycielkę, która kieruje się aktualną modą a nie zasadami ortografii czy interpunkcji oraz ma skłonności do ferowania niesprawiedliwych wyroków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buczo Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.09, 18:42 www.angli.uw.edu.pl/studiazaoczne.htm studia II stopnia na UW trwają 2 lata. Dlaczego UW nic nie pisze o 3 letnich studiach II stopnia dla absolwentów kolegiów, czyżby się ich wstydziła??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-studentka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 09.02.09, 19:07 To sa wlasnie studia rowniez dla absolwentow kolegiow. Ich nazwa to studia II stopnia. Takie studia podejmuje kazdy po licencjacie, niewazne, gdzie go zdobyl. A ty sie spodziewales, ze beda jeszcze jakies inne "dla absolwentow kolegiow"??? "dla absolwentow czegos tam"??? No co ty? Wypowiadasz sie a nie wiesz ze dzis studia dziela sie na I i II stopnia? Studia w kolegium to studia I stopnia, bo koncza sie licencjatem. Naprawde myslales, ze uniwersytety organizuja "specjalny" tok studiow dla absolwentow kolegiow??? Nie no... No sa jeszcze doktoranckie, ale te nie sa przedmiotem tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buczo Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.09, 19:16 Skoro nie doczytałaś to Ci pomogę. Przekopiowałem: "Instytut Anglistyki prowadzi dwuletnie studia II stopnia (magisterskie)". www.angli.uw.edu.pl/studiazaoczne.htm Dwuletnie!! Dlaczego więc absolwenci między innymi NKJO studiują 3 lata na studiach II stopnia??? Oto jest pytanie... Wiem co to są studia II stopnia. Wczytaj się w mój post dokładnie! Dla Twojej informacji studia doktoranckie zwykło się nazywać studiami III stopnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abolwent politechn Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.09, 19:11 Większość dużych uczelni w Polsce boryka się różnego typu aferami, a to łapówkarskimi, finansowymi, tytułami lub stopniami przywiezionymi ze wschodu, kłamstwami lustracyjnymi, podam przykład chociażby UMK, UJ, kieleckiego UJK czy wreszcie PR. Ważne, że uczelnie te potrafią im stawić czoła. Nieuczciwi ludzie znajdą się wszędzie i w każdym środowisku. Z tego co wiem, to pracowniczy Wydz. Nauczycielskiego, których dotyczyła afera nie pracują już na PR. Jako absolwent PR Wydz. Ekonomicznego o aferze wiem z prasy i ze słyszenia. Sam nigdy nie spotkałem się z przykładem łapówkarstwa, co więcej wszelkie próby wręczenia kwiatków lub słodyczy kończyły się albo odmową ze strony wykładowców albo rozdaniem "prezentu" studentom. Dla mnie osobiście uwagi o korupcji na Politechnice są bardzo krzywdzące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Kotowski Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 21:07 Robert Kotowski Radom - mieszkam teraz w Leeds i wydaje mi sie, że sprawy Radomia idą w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś