Dodaj do ulubionych

Jak przyjdzie śmierć

05.11.14, 17:43
Ostatni umarł mój przyjaciel. Nie było mnie przy nim. Zastanawia mnie, co można powiedzieć do kogoś kto umiera, co zrobić, żeby jednak w tej ostatniej chwili poczuł się bezpiecznie w drodze gdzieś tam. Żeby śmierć była lekka.
Obserwuj wątek
    • 11111 Re: Jak przyjdzie śmierć 05.11.14, 21:07
      Powiedz mu, że na świecie jest aktualnie 7 mld ludzi i co 12 lat przybywa kolejny miliard. To powinno wam obojgu uzmysłowić, że naprawdę nic się nie stanie gdy go zabraknie. Tak więc będzie wam lżej.
    • baba503jaga Re: Jak przyjdzie śmierć 06.11.14, 09:36
      Po co cokolwiek mówić.
      Jeśli umiera bliska osoba, sama obecność przy niej, spojrzenie wypełnione miłością, ciepło płynące z naszych rąk - to jest najważniejsze.
      Słowa, często są fałszywe i nie są nikomu do niczego potrzebne.
    • ukulany Re: Jak przyjdzie śmierć 06.11.14, 12:59
      Chyba nie ma czegoś takiego w formie jednolitej formułki co można by komuś powiedzieć by poczuł się lżej. Wiele zależy od tego na jakim etapie zrozumienia jest dana osoba. Czy jest świadoma przemijania, nietrwałości, czy wierzy w Boga, czy ma jakąś wiedzę o życiu i śmierci? Jest wiele ciekawych rzeczy o których można porozmawiać i które mogą dodać otuchy, ale tutaj naprawdę wiele zależy od tego z kim mamy do czynienia. Jeżeli osoba jest wierząca to zapewne pomoże rozmowa o Bogu. Jeśli osoba jest niewierząca to można pocieszyć ją, że śmierć jest wielką niewiadomą i że nie ma potrzeby się jej bać nie wiedząc czym jest, bo w ostateczności może się okazać nawet czymś miłym i przyjemnym. Nikt nigdy o tym nie zaświadczył, poza osobami które były w stanie tzw. śmierci klinicznej, ale one nie przekroczyły tej ostatecznej granicy. Tak naprawdę nie wiemy czym jest śmierć, wiemy tylko to co widzimy na zewnątrz.
    • heretyczkaa Re: Jak przyjdzie śmierć 11.11.14, 23:50
      Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi. Na przyszłość wyciągnę wnioski. Pozdrawiam
    • magda.magda9 Re: Jak przyjdzie śmierć 15.11.14, 17:57
      Jesli jestes osoba wierząca lub umierajacy jest osoba wierząca mozesz powiedziec mu tak: Najdroższy Przyjacielu życzę ci spokojnego i Szczęśliwego powrotu do Domu Boga Ojca Naszego. Aby w tej drodze światełko świeciło i jasnialo ci miłością Boga jak najmocniej. Aby wszyscy którzy juz są w Domu Boga przywitali cię z tak wielka radoscia z jaka my będziemy za toba tesknic.
      Tak pozegnalam mojego przyjaciela który zginął w wypadku samochodowym 3 lata temu. Myślę ze to najodpowiedniejsze słowa w tym momencie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka