ellena_cyganka 12.09.09, 22:32 obejrzałam. Niby wiedziałam o tym wszystkim...ale jednak... wstrząsnęło. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ellena_cyganka Re: Katyń 12.09.09, 22:49 Byłam w ósmej klasie w 1989 r. Pierwszy rok kiedy mozna było powiedzieć prawdę, nawet w książkach od historii tego nie było, tylko nauczycielka miała obowiązek nauczyc tej prawdy, jakże była wściekła, bo to straszna komunistka była. Odpowiedz Link
brzmik Re: Katyń 12.09.09, 22:51 jak dla mnie koncowka przechodzi do historii kina. pomysl na scenariusz tez dobry, ale niewykorzystany. jak miala byc antygona, to zamiast doslownych scenek powojennych, z nowymi bohaterami wogole nie wiem po co wprowadzanymi, chyba po to zeby martyrologi jak najwiecej utknac, starych bohaterow by dalej prowadzil. a tak haselkowe dialogi i zadnch glebszych tresci choc pomysl byl. wajda to wczesniej powinien krecic. Odpowiedz Link
kefirka.de Re: Katyń 12.09.09, 22:55 niewykorzystany zamiast wogole nie wiem po co haselkowe dialogi zadnch glebszych tresci wczesniej powinien krecic. Ojcze nasz. Odpowiedz Link
brzmik Re: Katyń 12.09.09, 22:57 rozumiem ze pani na msze patriotyczna poszla a nie do kina. wiec prosze modlic sie dalej Odpowiedz Link
kefirka.de Re: Katyń 12.09.09, 23:00 Nie poszłam na piłę 8, matrixa 12, a nawet nie na deszczową piosenkę. Odpowiedz Link
brzmik Re: Katyń 12.09.09, 23:12 oczywiscie ze nie. dla prawdziwych polakow jak ty. co nad kotkami placza zagryzajac schabowym Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Katyń 12.09.09, 22:56 Wszystko było powiązane, tymi trzema oficerami, porucznikiem lotnikiem, majorem i generałem, to ich rodziny pokazano po wojnie i ich różne postawy. Paros owszem był, ale jak to inaczej pokazać, żeby nie spieprzyć. Odpowiedz Link
brzmik Re: Katyń 12.09.09, 22:59 gdyby zostal przy starych bohaterach, moim zdaniem byloby ciekawiej. te watki partyzanckie rozwadnialy ten film. dziura w fimie. wszystkich srok za ogon sie lapac nie da. Odpowiedz Link
brzmik Re: Katyń 12.09.09, 23:09 wajda powiedzial ze wprowadzil mlodego partyzanta, bo chial zrobic atrakcyjnie dla mlodziezy, zeby sie zidentyfikowala. no tak sie konczy jak sie pod widza robi. a mozna by dalej ciagnac role chyba jerzego, nie pamietam bo dawno ogladalem i zamiast lopatologicznie nam plakaty z antygona dawac i partyzantke murowac, rozwinac watek tragiczny. Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Katyń 12.09.09, 23:16 ten partyzant to krótki epizod był, a Jerzy się zastrzelił zanim jego wątek rozwinieto, bo jak go rozwinąc, chyba tylko, żeby do Ostałowskiej uderzał, a to juz bylby niezły banał Odpowiedz Link
brzmik Re: Katyń 12.09.09, 23:22 partyzant, pozniej partyzantka, wszystko naraz. rozwiniecia chcialbym kwesti moralnej, dwoch racji ludzi ktorzy po wojnie mieli zyc w nowej rzeczywistosci, a nie tylko ginac, a zdrugiej strony pamieci przodkow, prawdy i tozsamosci. Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Katyń 12.09.09, 22:53 Paradoks polegał na tym, że szczególowo pytała z historii współczesnej i dwóje stawiała z satysfakcją mówiąć, no i co można już mówić a wy się i tak nie uczycie, he, he. Ale mnie na niewiedzy nie złapała. Odpowiedz Link
kefirka.de Re: Katyń 12.09.09, 22:57 A ja nie miałam od historii żadnego komunisty. Nawet czasem mówili to co myśleli. Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Katyń 12.09.09, 22:59 Mnie historii nauczył ojciec, prawdziwej, takiej romantycznej i z patosem, może dlatego tak mi się ten film podobał i tak żałuję, że mój tata nie doczekał, żeby go obejrzeć Odpowiedz Link
kefirka.de Re: Katyń 12.09.09, 23:02 Bardzo mało tych co zrozumieć i poczuć potrafią doczekało. Odpowiedz Link