Dodaj do ulubionych

tęsknota za złem

25.06.15, 11:53
z ręką na sercu nie spotkałem w życiu prawdziwie złych. byli wredni. albo z problemami. albo głupi.
prawdziwie zły to może ten chłopak co zmasakrowal rodziców we śnie. choć nie jestem pewny bo może to zwykły idiota.
wokoło słyszę o złu ludzkim. chociaż jestem z boku nie gadam z ludźmi za często.
wciąż ktoś rozpacza że coś mu ktoś zrobił, że zło
gdzie to zło. może ludzie tęsknią za złem i sobie je wymyślają.
zostało im z czasów walki o ogień. ale wtedy to było zwyczajne kogoś ukatrupić. żadne zło.
Obserwuj wątek
    • mart-a1984 Re: tęsknota za złem 25.06.15, 18:08
      To że nie doświadczamy na własnej skórze nie oznacza że pewne zjawiska nie istnieją. Wątpie czy ten noworodek który dziś został wyrzucony z czwartego piętra tęsknił za złem.
      • ragnarv Re: tęsknota za złem 25.06.15, 21:55
        nie mógł tęsknić bo nie znał pojęcia zła.
        jego matka też nie musiała być zła. może to choroba psychiczna, niepoczytalnosć itd. nie wiadomo. dopiero to zbadają.
        ale tak, dla ludzi z neta którzy przeczytają nagówek i 2 linijki info ona zapewne jest zła.
        • mart-a1984 Re: tęsknota za złem 26.06.15, 16:09
          O człowieku świadczą jego czyny. Ludzi niepoczytalnych jest wiele, nie każdy morduje.

Jakoś nie specjalnie mam ochotę poznawać motyw zabójcy bezbronnego dziecka bądź zwierzęcia.Podobnie jak nie intetesują mnie motywy innych pedofili oraz ludzi którzy z premedytacją krzywdzą inne istoty. Gdybym ja padła ofiarą, podejrzewam że mało interesowałaby mnie niepoczytalność agresora.Zanim się zacznie współczuć potencjalnie niepoczytalnemu mordercy, warto wyobrazić sobie co poczuło niemowle gdy gruchnęło o ziemie z czwartego piętra. Bardzo dobrze że społeczeństwo reaguje tak jak reaguje. Dla takich zachowań nie może być przyzwolenia.

Te wszystkie, na pewno nie do końca normalne, (bo normalny człowiek jednak zna granice) ale biedne matki topiące dzieci w beczkach po kapuście... Waśniewska też na pewno była dobrym człowiekiem, wystarczy zbadać...
          Nie, nie trafia to do mnie.
          • ragnarv Re: tęsknota za złem 26.06.15, 22:23
            jak już zeszło na te matki to kiedyś było o matce co na molo z rana utopiła córkę. też chyba ją porównywano do sztandarowej waśniewskiej. ale to była schizofrenia.
            łatwiej jest wierzyć w zło z premedytacją bo jesli nie zło to trzeba by współczuć mordercy. albo co gorsze pomysleć sobie że to mogło spotkać każdego. a jak każdego to i mnie./tu prawy człowiek zrobi wielkie oczy i powie że mnie?? na pewno nie mnie/
            to nie o to chodzi czy biedne czy nie biedne ale czy ludzie potrafią być prawdziwie źli tak bez niczego obok.
            przed chwilą przeczytałem o potworze z andów. zastanawiające.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka