Dodaj do ulubionych

Dziwna logika Szweda

01.06.18, 16:13
www.youtube.com/watch?v=1B58Nf7SzZY
Na czym polega pasożytowanie szwedzkiej służby zdrowia na amerykańskiej branży medycznej? Pomijając już fakt, że państwo ładuje tam kasę na badania. Czy jeśli jesteś w pozycji konsumenta to jesteś pasożytem? Przecież firmy chcą, żeby mieć konsumentów a nie mieć konkurencji. Konsument czymś płaci producentowi i jest w słabszej rynkowej pozycji.
Obserwuj wątek
    • 136ty Re: Dziwna logika Szweda 01.06.18, 16:26
      To jest logika nie liberalna tylko neoliberalna wedle której pracownicy pasożytują na firmie. Kapitał ma nie płacić podatków bo przecież ciągnie gospodarkę i podatki płacą głównie pasożytujący pracownicy.
    • 136ty Re: Dziwna logika Szweda 01.06.18, 16:35
      On sobie sam przeczy, bo w pierwszej czesci mowi jak konsumenci utrzymują budzet, a w drugiej jak konsument jest pasozytem :))
    • 136ty Re: Dziwna logika Szweda 01.06.18, 16:41
      Tu akurat mu wierze bo jest Szwedem, ale czemu dwa razy słyszałem, że ubezpieczenie zdrowotne zostało liberalizowane podobnie jak w USA?
    • 136ty Re: Dziwna logika Szweda 01.06.18, 16:53
      Ja myślę, że "socjalizm" gospodarki skandynawskiej w innym miejscu trzeba lokować. Nie w samej gospodarce dosłownie, bo są to jedne z najbardziej liberalnych, tylko w mentalności narodowej, która wpływa na to, że jest niska rozpiętość płac i tak dalej.

USA prędzej u siebie wprowadzi komunizm niż wyprodukuje mentalność skandynawską.
      • 136ty Re: Dziwna logika Szweda 01.06.18, 17:19
        Najbardziej podoba mi się skowyt amerykanów w komentarzach. Mają obsesję upadku Szwecji.

USA sypie się i zaczyna przypominać mentalnie kraje europy wschodniej, Europa północna kwitnie, i opowieści są o upadku Szwecji jak o upadku zachodu w Rosji.
        • 136ty Re: Dziwna logika Szweda 01.06.18, 17:23
          Nie wiem gdzie Szwedzi kupują technologie medyczną, w komentarzach piszą ze w Europie, ale wiem gdzie Szwedzi sa na liscie innowacji technologicznych. Najwyżej w Europie. A to nie jest przecież duży naród.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka