30.12.21, 02:38
Wczoraj dopiero usłyszałam wykonanie tego utworu przez Organka. Jako wieloletnia stachurzystka jestem b. krytyczna, gdy słyszę interpretacje poezji, piosenek Stachury. Wolę Jego osobisty śpiew. Mam to na winylu, gdzie on mówi, że nie umie grać i śpiewać. Co by nie mówić, to jednak Stachura miał piękny głos. A Organek mnie zaskoczył, bo zrobił z tego hard rocka z piękną gitarą i oddał tę rozpacz i smutek stachurowski. No, no...
youtube.com/watch?v=IjhD0V5Vc_Q
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Organek 30.12.21, 02:41
      A dziś przeczytałam, że: Tomasz Organek: wszystkim Polakom życzę, żeby upadł ten rząd.
      www.onet.pl/?utm_source=t.co_viasg_kultura&utm_medium=social&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=b5483055-801e-4d0b-bcab-d6f6228d6a2d&sid=bf78661f-61f7-40de-becc-94f65255b9ae&utm_v=2
    • olga_w_ogrodzie Re: Organek 30.12.21, 19:44
      Jest to jakaś mała pociecha, że są w tym debilnym, idiotycznym kraju ludzie, w tym celebryci i prawdziwi artyści, którzy pierdolą sprawy swych kontraktów i publicznie mówią:
      #FaszyzmSTOP,
      #JebaćPiS,
      #JebaćKonfederację
      #PiSwypierdalać.
    • olga_w_ogrodzie Re: Organek 30.12.21, 21:42
      Kłopot mój z tym wykonaniem polega na tym, iż ja jestem stara gwardia - no no nie. Nie pasuje mi kaczkowanie wymowy. Nazywam tak dołączanie słów. W czymś takim specjaliuje się niejaką Sanah. Czy jak tam się nazwała. No maniera, jak dla mnie, durna. Organek to samo robi w tym utworze. Kaczkue. A mimo tego, nie mogę przestać słuchać. Chodzi mi nie o solówkę, a monotonny bas. Wg mnie, to ta gitara buduje wszystko. Cały smutek. Ale Organek na końcu zmienił słowa. Chciał chyba w rozpacz wpuścić nieco nadziei. Muszę go o to spytać. To wydaje się być dość interesujące.
    • olga_w_ogrodzie Re: Organek 03.01.22, 01:55
      Jednak przedziwna jest innosć dwu tych wykonań. www.youtube.com/watch?v=jjK0u0qHfXg
      Nieśmiała gitara a u Ogranka na ostro.
      Tj.nie jest przedziwna.
      Chciał zrobić coś innego.
      Rzadko mi się podobają przeróbki takie.
      Tu jednak tak.
    • dotera Re: Organek 03.01.22, 21:41
      Organek Dzbanek

Stachura Rura

Dzbanek to dziura

dziura i dno

Rura to dziura razy dwa

Konczy się smutno