Dodaj do ulubionych

Subtelność a wyrafinowanie

09.03.23, 07:51
Ciekawi mnie ta kwestia. Czemu nie podoba mi się skrajne wyrafinowanie arystokracji.

Myślę ze tak jak jadłem i napitkiem tejże są dojrzałe sery i wina , w końcu przychodzi moment w których zaczynają się psuć.

Czym jest wyrafinowanie? Myślę ze precyzją odzwierciedlenia. Tym jest prawdziwa edukacja. Sztuką odzwierciedlenia na coraz bardziej skomplikowanym poziomie.

Ale naśladownictwo nie jest życiem. Jest tylko formą przystosowania. Formą wysoką lub mniej wyrafinowaną.

I jest jeszcze subtelność. Ona nie jest wyrafinowaniem choć wyrafinowanie też może ją obudzić, Odwrotnie też subtelność pobudzi chęć wyrafinowania, ale myślę ze do pewnych granic. Już nie będzie w tym dążenia do arystokratcznej śmierci. Tu wchodzimy na coraz wyższe prawdy człowieczeństwa. Już nie przystosowujemy się tylko autentycznie realizujemy naszą naturę.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Subtelność a wyrafinowanie 09.03.23, 07:54
      Może być piekna i subtelna kultura ludowa przy umiarkowanym poziomie jej wyrafinowania.

Może też być snobizm wysokiego wyrafinowania przy zerowej subtelności.
      • dotera Re: Subtelność a wyrafinowanie 09.03.23, 07:59
        Tragedią jest też całkowite pomylenie wartości. Gdy ani subtelności, a wyrafinowanie też kuleje, bo korzeniami jego było jego zabicie. Pisałem tu o tym. Wszedłem w strefy polskiej muzyki przypadkiem na youtube gdzie była jakaś chęć snobizmu na snobizm rockowy ktory miał stać wyżej niż pop a nie było w tym ani subtleności ani wyrafinowania. Jedno wielkie zmęczenie jak uzależnienie od śmieciowego jedzenia.
    • dotera Re: Subtelność a wyrafinowanie 09.03.23, 08:09
      Współczesna edukacja oświeceniowa zaczeła zabijać samą siebie. Zabiła zarówno swój podstawowy sens wyrafinowania co subtelnie i do rzeczy wyraża młodzież pod tytułem 3xZ czyli Zakuj, Zdaj, Zapomnij. Jak i o subtelności z definicji u niej można było zapomnieć. Takie dwa wieki istnienia gdy potrzebne były słupy do fabryki. Fabryki zabrano i nie wiadomo o czym to jest.

Czas przypomnieć sobie klasyczne wychowanie i świadomość renesansową.
    • dotera Re: Subtelność a wyrafinowanie 09.03.23, 08:30
      Zachód zabiło niezrozumienie tych spraw.

Oświecenie zabiło subtelność. W imię wyrafinowania, ale tyllko wyrafinowania skuteczności użycia czyli technologii,. Bo piękno rzemieśliczej pracy także się kończy czego symbolem stała się kultura wspołczesna która jest antykulturą. A następnie zabija to same wyrafinowanie zamykając kulturę w masochistycznych konwulcjach przekazywanych do impulsywnego naśladownictwa następnym pokoleniom czego symbolem są tysiące filmów instruktażowych jak zrobić pompkę.
      • dotera Re: Subtelność a wyrafinowanie 09.03.23, 08:33
        Prądy romantyczne w naszej kulturze chciały odzyskać subtelność, stąd była w nich fascynacja jeszcze nie zabitą kulturą ludową, ale miały też w sobie ziarnko fałszu z czasem które przerastało te intencje. Pobudzenie nie subtelności tylko tanich emocji co jest zaprzeczeniem wszelkiej kultury
        • dotera Re: Subtelność a wyrafinowanie 09.03.23, 08:34
          Dziś kończy się to kulturą wszechobecnego molestowania konsumpcją co wygląda na chęć reanimacji trupa które tylko przyśpiesza jego agonię.
    • dotera Re: Subtelność a wyrafinowanie 09.03.23, 08:51
      W kulturach dzikich jest dużo elementów okaleczania ciała. Obrzeżania łechtaczek, przedłużania sobie szyji branzoletami, olbrzmie płytki wbijane w usta i uszy.

I to samo widzę w wspołczesnej kulturze zachodu. Okropne zniekształcania ciała operacjami plastycznymi. Tatuaże i piercing. Gdy rodziło się oświecenie też była taka brzydota arystokracji z perukami i pudrem, brudem i brakiem higieny maskowanym wyrafinowanymi strojami. Oswiecenie przyniosło też technologię które zbudowało totalitaryzmy z ich technologią zabijania.

Oświecenie prowadzi do stanu masochistycznego barbarzyńcy. Nie ma w tym już dzikości i energii pogańskiego okrucieństwa. Jest chłód i pozory empatii czy tolerancji która jest jedynie abnegacją i tchorzliwym permisiwizmem z lęku przed życiem
    • dotera Re: Subtelność a wyrafinowanie 09.03.23, 09:54
      Subtelność jest rozwojem wertykalnym.

Wyrafinowanie horyzontalnym.

I jest jeszcze pogrązanie sie w inercji życia. Nieuchronny los każdego horyzontalnego działania które przemija. Za życia prowadzi do depresji. A każdego kiedyś do śmierci. "Człowiek co zazdrości mogił popiołom"

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka