18.03.23, 09:28
Sanah wypuscila nowa piosenke. Z teledyskiem wspomnieniowym z dziecinstwa. Tam sa ujecia z jej szkoly muzycznej. W stroju tzw galowym gra na skrzypcach.

Przypomniala mi sie inna piosenka ukrainskiego piosenkarza. Ciekawe ze tez nostalgiczna, bo o swojej mamie

m.youtube.com/watch?v=WxJSGYQmPm8
Wtedy na to samo zwrocilem uwage. Duze puste pomieszczenie z bialymi scianami i ubrani elegancko muzycy.

Dla mnie to jest kwintesencja elegancji. Duze pomieszczenia z bialymi scianami w ktorych nie ma gadzetow. Elegancja objawia sie tylko przez ladne ale skromne ubrania i ci ludzie cos soba reprezentuja. Moga byc muzykami poetami myslicielami.

Dzis jest za duzo wszelkiego rodzaju zbednych bodzcow a za malo rozwoju rzeczy istotnych. Rozwoju czlowieka i rozwoju materialnego waznego nie zbednego. Budynki sa wazne , przedmioty w nich juz nie. Wazne jest ta produkcja ktora daje sile a nie oslabia
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Kultura 18.03.23, 09:36
      Nie jestem germanofilem nic a nic ale podoba mi sie jedna rzecz na ich filmach ze tez maja domy z bialymi scianami i malo w nich przedmiotow. Mowie o tych domach na wsi. Dla mnie to jest taki duch ktory buduje sile.

I niemcy maja swoj przemysl dobre rolnictwo. Czyli to co wazne. My na szczescie jeszcze mamy rolnictwo. Bo reszta to juz kwintesencja tego jak wytwarzac to co zbedne i oslabia narod.
    • dotera Re: Kultura 18.03.23, 10:55
      Inna jeszcze kwestia dotyczaca tamtych lat, to kwestia kamer filmowych. Tu jest wideo. Ale bardzo podobaly mi sie obrazy profesjonalne krecone na tasmach z tamtych lat czy troche wczesniejszych 90tych. Nie znam sie na tym ale moze to byl ostatni okres wogole tasm filmowych. Pozniej przyszla technologia cyfrowa i zmienil.sie obraz. I tez filmy Kieslowskiego mi sie kojarza z tym jak spiewajaca Weronika z podwojnym zyciem
      • dotera Re: Kultura 18.03.23, 11:02
        Michalkow pokazal dzieci dzielace sie wrazeniami z pierwszej wizyty w makdonaldzie w Moskwie. Jezyk jakim sie poslugiwaly byl przepiekny. Od tamtego czasu kultura durnieje niesamowicie od czasu technologii cyfrowych i pop kultury reality show. Stracilismy busole co jest wazne a co jest iluzja klamstwem i cyniczna manipulacja ludzi chcacych wladzy nad narodami
    • dotera Re: Kultura 18.03.23, 16:14
      Kulture niszczy wielosc bodzcow i przytlaczajaca ilosc punktow odniesienia. Ciekawi mnie czy przeladowane programy szkolne nie sa forma wloskiego strajku majacego oglupic udajac edukacje.

Skoncentrowanie na jednej sprawie, brak bodzcow wypalajacych, brak wzorcow przytlaczajacych i dojscie do perfekcji prostoty to droga do sukcesu. Ostatnia kwestia wymaga pracy, ale wczesniejsze mysle ze bardziej odbiera toksyczne srodowisko. Co sprawia ze niektorzy ludzie wydaja sie z gracja latwo plynac przez zycie, a inni w kazdej najdrobniejszej kwestii maja tragedie
    • dotera Re: Kultura 19.03.23, 15:40
      Nowoczesnosc chce nas uwodzic nowoscia. Choc osobiscie mam wrazenie ze przytlacza przeszloscia, jest reaktywna i wtorna. Postmodernizm w zasadzie wyrazil to wprost. Kopie kopii nieustanne.

Moze dlatego podobaja mi sie te wysokie biale sciany z drewnianym wykonczeniem. Gmachy uczelni w klasycystycznych budynkach sa takie. To nie miejsce na reaktywnosc. Biale sciany symbolizuja reset , brak bodzcow i obudzenie wlasnie czegos nowego mimo konserwatywnego cwiczenia rzemioslA
      • dotera Re: Kultura 19.03.23, 15:55
        Pisalem o snie w ktorym lezalem wlasnie na takiej olbrzymiej przestrzeni na dywanie na ktorym byly gwiazdozbory wszechswiata.

Czym powinna byc prawdziwa edukacja i poszukiwanie prawdy. Wlasnie czyms takim. Odcieciem sie od materialnych bodzcow eksploatujacym emocje i zaczecie nieco od poziomu gwiazd. Ale z dobrym gruntowaniem.

Co robi zas wspolczesna edukacja? W zasadzie produkuje polamanych narcyzow. Ktorzy ani nie maja gruntu ani nie widza gwiazd i prawdy. Tylko gubia sie w lunaparku przytlaczajacych bodzcow z kabinami krzywych luster.
    • dotera Re: Kultura 20.03.23, 19:36
      W piosence Sanah sa slowa Patrze na tyl co otula z tylu mnie. Ostatnio to sformulowanie slyszalem kilka razy, raz nawet omowione glebiej.

Ja z tylu mialem zawsze tylko przygniatajacy ciezar.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka