Dodaj do ulubionych

Gladiator i Hitler

16.11.23, 05:01
Wczoraj leciał dokument o dochodzeniu Hitlera do władzy. Pierwsza połowa 20 wieku niespokojna to ciekawy okres bo gdy wszystkie szwy puszczają widać podszewki mechanizmów wladzy.

Widać takze jak powstaje spoleczenstwo zbudowane na spektaklu. Hitler był krwiożerczym artystą jak w filmie gladiator, który przejął swym spektaklem władzę nad dotychczasową władza I społeczeństwem. Będąc przy tym swego rodzaju ironia historii. Urodził się w 1889 roku. Akcja Dewajtis jest rok wcześniej. Jest tam zapowiedź dekadentyzmu z kultem artysty. Ale jednocześnie ci którzy kult artyzmu tworzyli dochodzili do władzy. Hitler palił ich sztukę dekadencką. Sam będąc jej wersją choc biegunowo przeciwną. Po jego klęsce artyści wrócili i całkowicie zarządzili społeczeństwem przez pop kulturowy spektakl. Społeczeństwo lunatyków żyjących fikcja czyli modernizm w najróżniejszych przejawach.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Gladiator i Hitler 16.11.23, 05:07
      Ten kult artysty jest kluczowy dla nowoczesności. Rozpoczęty w Romantyzmie. Poczatku rewolucyjnych ruchów społecznych. Myślę że tę tendencję romantyczne w kulturze były świadomym wymysłem cyników władzy którzy zrozumieli jak zarządzać masami. Symboliczny był Słowacki który żył z akcji kolejki szwajcarskich pisząc kalki szekspirowskich dziel
      • dotera Re: Gladiator i Hitler 16.11.23, 05:16
        Podobają mi się mundury powstańców styczniowych. Rysunki Grottgera. Ładna też była wówczas kultura chłopska.

Czasy pozytywizmu chyba jeszcze chciały przekuć etos starych wartości na nowy świat.

A kult artysty przynosi tylko koniec i dekadencką brzydotę . Od tego czasu zaczęło się robić brzydko. Pewna ładnosc znajduje w pokoleniu urodzonym na przełomie lat 30 i 40. A później znów się zaczęło brzydko
    • dotera Re: Gladiator i Hitler 16.11.23, 05:31
      Film gladiator był usankcjonowaniem kłamstwa. Artysta bowiem miał być cesarz spadkobierca dający igrzyska . A prawda miała wyjść z tych igrzysk. Nie, w igrzyskach nie ma żadnej prawdy. Przede wszystkim na pewno nie ma dowódców zwycięskich armii . Choć możliwe że twórcy pop kultury wierzą w swoją chorą psychopatyczna misję. Filmy Holywood są ciekawe pod jednym względem. Tu dam cytat z jednego z nich World War Z. Lekarz przyrównuje wirusa do psychopaty i mówi że znajdziemy na niego sposób bo każdy psychopata chce zostać zauważony za wielkość swojego dzieła. W tych filmach odsłaniane są mechanizmy myślenia ludzi którzy dziś rządzą. Nie tylko kłamstwa ale prawda twórców tych kłamstw.
      • dotera Re: Gladiator i Hitler 16.11.23, 05:35
        Zresztą był kiedyś film i o tym z Redfordem. Jako dziecko go widziałem , nie pamiętam o co chodziło. Ale jako człowiek służb czytał cały dzień książki żeby znaleźć pomysły wywiadów.
    • dotera Re: Gladiator i Hitler 16.11.23, 05:49
      Skuteczność Hitlera, niespełnionego malarza, który nie miał żadnego wykształcenia też jest znacząca. Nie miał wykształcenia ale miał talent wizualny. Moim zdaniem jeśli go masz masz skuteczność działania. Ja go nie mam za grosz. Nawet myślałem czy nie powinienem go właśnie go ćwiczyć w ramach naprawy swoich wad
      • dotera Re: Gladiator i Hitler 16.11.23, 05:57
        A może tak ma być. Obrazy to coś co dają skuteczność ich twórcom i jednocześnie odbierają ich widzom. Edukacja masowa to w zasadzie oglądanie cudzych spektakli ucząca kompleksu niższości.
    • dotera Re: Gladiator i Hitler 16.11.23, 06:19
      Artyści powinni być od tego żeby było ładnie, a nie od romantyzowania wszelkiej patologii.

Czytałem niedawno że Przybyszewski pod koniec życia się nawrocil
    • dotera Re: Gladiator i Hitler 17.11.23, 08:54
      Żeby zrozumieć teraźniejszość trzeba studiować przeszłość. Tam w wersji wyrazistej jest to co później zamaskowane. W wersji bardziej zero jedynkowej widoczne, która później się rozpływa. Bardziej na pszczółkach i kwiatkach Ale jest też druga strona medalu. Prawda pojawia się na koniec. Pierwotna ostrość jest też ciemnością angażując silne emocje. Dlatego teraźniejszość jest niezrozumiała przez teraźniejszość.
      • dotera Re: Gladiator i Hitler 17.11.23, 13:49
        Przy czym historię piszą twórcy teraźniejszości. Na nowo. Po pewnym czasie zauważa się że wszystko było odwrotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka