13.01.24, 12:08
Żeby coś poznać intelektualnie trzeba dążyć do modelu całości i opisać matematycznie. Inaczej to ciągle błądzenie we mgle.

Kiedyś oglądałem dokument o tym jak w czasach ZSRR Amerykanie namierzyli dziwne radzieckie łodzie , nie wiem czy już z kosmosu kamerami czy radarami. Fizyk na podstawie zebranych danych uznał że to wielkie wodoloty.. zrobiła na mnie wrażenie ta umiejętność fizyka dogłębnego zrozumienia praw świata żeby na szybko nakreślić projekt maszyny. Z ogółu do szczegółu

Przeciwnie żeby czegoś nie poznać trzeba pielęgnować szczegół. Patrz enigma kontra język indian jako szyfrujący na Pacyfiku.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Całosc 13.01.24, 12:31
      Jedna z wielu manipulacji współczesnej jest zamiana całości na poznanie Innego. Bardziej wierzę już w sens wielkich narracji niż wielkich dialogów. To drugie jest tylko chęcią zdobycia władzy wbrew deklaracjom. To pierwsze ma w sobie zawarty uniwersalizm reguł świata równych dla wszystkich.
      • dotera Re: Całosc 13.01.24, 12:34
        W matematyce nie ma drogi dla królów. W mowie czesto jest feudal i poddany
        • dotera Re: Całosc 13.01.24, 18:50
          Słowiańskie duszę są mieszanina dobroci i ciemności które zapomniały o swoim blasku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka