Dodaj do ulubionych

Problemy z niskim ft3

20.06.21, 15:33
Cześć mam problemy z niskim ft3 i ze złym samopoczuciem moje ostatnie wyniki to ft3 -30% ft4 - 74% witb12-612norma 187-883 ferrytyna 91,8norma 21,8-274,6 cynk 116norma 50-150 magnez 0,97 norma 0,66-1,07 biorę dawkę 106letroxu plus +5t3 nie wiem czy zwiększać novothyral lekarz mówi że wyniki dobre ale ja poczytałem forum i wiem że moje złe samopoczucie jest chyba spowodowane niskim ft 3 ale nie wiem ile zwiększyć novothyral ponieważ nie mam doświadczenia z tym lekiem po wprowadzeniu novo przez pierwsze kilka dni czułem się o dużo lepiej ale teraz znowu jest źle wchodziłem na novo z 1/4 75 teraz biorę 1/4z100 proszę o pomoc doświadczonych z lekiem novothyral bo tak się nie da żyć a Endo mówi że wyniki są już dobre jak pytam o ft3 to mówi że spokojnie wzrośnie a ja już czekam 6miesiecy i nic pozdrawiam
Obserwuj wątek
      • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 23.06.21, 12:14
        Dzisiejsze wyniki na 106letroxu+5t3 ft3-53,5% ft4-60,2% hormony ładnie się równają ale samopoczucie tragedia jest mi tak gorąco że płonę od środka ,zero sił nie wiem czy tak działa T3 i ile to może trwać żeby to przetrzymać miałem nadzieję że w końcu jak lekarz przepisze novothyral to będzie to lek dla mnie i w końcu będę się dobrze czuć ale teraz to już nie wiem co robić pozdrawiam
    • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 28.06.21, 09:52
      Na początku mojej wykrytej choroby byłem na radiojodzie to było 22lata temu potem doszłem do dawki 100letroxu i było dobrze czułem się super później po ok 18latach zacząłem się źle czuć i tu Endo zwiększył dawkę do 112naprzemiennie ze100 i tu były wyniki TSH 0,536norma 0,27-4,2 ft4-77,7%i ft3-19%endo mówił że jest super ale ja czułem się źle później trafiłem do innego Endo który powiedział że dla mnie ratunkiem jest novothyral i przepisał mi novo75 i kazał brać 1/4z75i tu gdy wziąłem novo przypływ energii wyniki ft3-30%ft4-79%ale po około 3tygodniach znowu było źle Endo zwiększył dawkę ale tylko novo na 1/4ze 100iwyniki były ft3-53% ft4-60%i tutaj wyniki w miarę dobre ale i tak źle samopoczucie nie wiem czy dalej trzeba. zwiększyć novo bo Endo mówi żeby zostawić dawkę obecna dawka wychodzi 106 letroxu i 5t3 naprawdę już nie wiem co robić
      • milaemalka Re: Problemy z niskim ft3 28.06.21, 16:36
        Artur czyli od 4 lat bierzesz novothythyral ? Podaj datę tych trzech badań obok wyniki i ile novo brałes,Trudno cokolwiek doradzić bo malo danych Biorę novo kilkanascie lat.To nie jest takie proste jak przy letroxe Czuję sie dobrze ale to wymaga praktyki.
          • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 28.06.21, 17:15
            Na dawce 106letroxu 3,75t3 cztery tygodnie i wynik był ft3-30% i ft4-79% Endo zwiększył dawkę do 5t3 a dawkę letroxu kazał brać 106 i na tej dawce jestem do teraz ale nie wiem dokładnie ile to może być 4moze 5miesiecy ostatnie wyniki to 21.06 .i tu ft3-53,5% i ft4-60,2%ale cały czas się czuje nie za dobrze i tutaj moje zapytanie czy jak miałem dłuższy czas ft3 bardzo nisko to może mój organizm tak reaguje na podawany hormon T3 tylko za ile będzie poprawa a moze należało by jeszcze zwiększyć troszkę T3 ogólnie jest tak że co Endo to inna sugestia a ja cierpię pozdrawiam i dziekuje
            • milaemalka Re: Problemy z niskim ft3 28.06.21, 21:59
              Zwiększamy dawkę,żeby wyjść z niedoczynności Jej objawy to np ,zmeczenie,brak koncentracji,depresyjny nastroj ,lęki, ,wysypki, tycie Co masz na mysli pisząc,że nie czujesz się za dobrze? Masz hashimoto ?
              • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 29.06.21, 09:10
                Tak jestem cały czas zmęczony brak całkowicie energii depresyjny nastrój mam opuchnięte górne powieki już sam nie wiem co mam jeszcze zrobić trzeba chodzić do pracy a samopoczucie tragedia wszystkie braki ferrytyna ,B12,magnez ,kwas foliowy,D3 selen,cynk są w górnych poziomach a i tak kiepsko się czuje lekarze mówią że jestem okaz zdrowia a ja czuję się naprawdę kiepsko . Hashimoto nie mam .chciałem cię jeszcze zapytać o novo ile czasu trzeba czekać aby zrobić wynik ft3 dziękuję ci bardzo że odpisujesz muszę jakoś wyjść z tej nie ciekawej sytuacji
                • milaemalka Re: Problemy z niskim ft3 29.06.21, 10:53
                  Po zmianie dawki robiłam badania po 4 tygodniach Tylko ty mozesz ustalic dawke Trzeba robic notatki .To bardzo pomaga,bo pamiec jest zawodna.Dawka ,wynik,samopoczucie Gdy wprowadzałam novo to Tsh spadło ponizej normy.To jest normalne .Twoje wyniki nie wskazują na tak kiepskie samopoczucie.Ale każdy ma swoja normę przy ,ktorej czuje sie doobrze .Dlatego tylko ty mozesz stwierdzic jaka jest twoja .Jeżeli chcesz zwiekszyc novo to nie bierz rano całej dawki tylko rozłoż to na dwie częsci .Jedna rano z letroxem,druga okolo 13-14 Novo rozkłada sie w ciagu godzin, nie dni tak jak letrox..Miałam kolatanie serca (novo 75) i robiąlm badanie przed tabletką ,godzinę po 7,08 (norma 3,10-6,80 ) trzy godziny po- 8,00 .Nie wiem jakie masz Tsh .Jezeli zdecydujesz sie zwiekszyć novo to zmniejsz letrox Rób notatki,żeby zobaczyć co sie zmienia .Jeżeli masz novo 75 to moze zacznij zwiekszac wykorzystujac tętabletkeZastanawiam sie czy nie ma innej przyczyny np kleszcz
                  • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 29.06.21, 11:31
                    Gdy wziąłem pierwszy dzień 1/4novo z75 to czułem się w miarę dobrze później też było coraz lepiej i nagle złe samopoczucie i wtedy Endo kazał zwiększyć do 1/4novo z100i wtedy już nie było dobrze z tym co piszesz tak musi być bo po wzięciu tabletki rano to koło południa czuje się najgorzej a z tym kleszczem może być kilka razy mnie ugryzł ale miałem badania rodzinna mi robiła i wyszło ujemnie tylko nie wiem co to było za badanie i czy było wiarygodne lezałem też w szpitalu na zakaźnym miałem robione badania na różne pasożyty gastroskopię,i wszystko wyszło dobrze naprawdę ręce mi opadają z wyników jestem okaz zdrowia a czuje się źle jakie by trzeba zrobić badania na tego kleszcza żeby wykluczyć całkowicie zarażenie pozdrawiam i dziekuje
                    • milaemalka Re: Problemy z niskim ft3 29.06.21, 13:48
                      Poczytaj o testach Eliza jest tańszy ale mniej wiarygodna Western błota igG i igM droższy i ponoc lepszy Po ukąszeniu przez kleszcza powinno się dostać antybiotyk bo ryzyko jest duże Niestety kilka lat temu gdy mnie ukąsil nie dostałam go mimo że wystąpił rumień Lekarz zawiódł Robiłam prywatnie testy Gdy wyszly dodatnie lykalam bardzo długo doksycyklinę Niestety nie zawsze jest rumień i niestety nie zawsze testy są wiarygodne
                        • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 29.06.21, 14:55
                          Mnie ugryzło kilka kleszczy w moim życiu nigdy rumienia nie dostałem i też kilka testów miałem robionych ale zawsze był ujemny po novo czułem się lepiej tylko na początku nadawcę 1/4z 75pozniej było coraz słabiej i nawet po zwiększeniu na 1/4 z 100 też nie było lepiej tak sobie myślę czy ft4 nie jest za nisko bo jest 60% jeżeli po wzięciu novo ft3 tak winduje do góry to może ft4jest za nisko już sam nie wiem
                          • milaemalka Re: Problemy z niskim ft3 29.06.21, 16:59
                            Za samopoczucie odpowiada Ft 3 Może musisz mieć wyższe poziomy hormonów Jeże li chcesz to próbuj zwiększać novo Ale ostrożnie Teraz bierzesz 5 Jeżeli masz novo 75 i wzialbys na dwa razy po ćwiartce to wzialbys 7,5. 5 dni to mniej więcej taki czas po którym widać co się dzieje Gdy wprowadzałam novo miałam uczucie chyba po 3 dniach strasznego niepokoju Jakby mnie od środka rozrywało Czym większa niedoczynność ( miałam Ft 3 minus 9 procent) tym wolniej zwiększamy Tylko jeżeli dołożysz novo ujmij letroxu
                            • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 29.06.21, 17:31
                              Tak wiem że trzeba odjąć letroxu ale jak to wziąść na dwa razy przed obiadem drugą dawkę czy letroxu się będzie normalnie wchłaniał bo nigdy tak nie brałem może lepiej było by mieć samo T3 ale skąd wziąść taki lek już sam nie wiem powoli ta choroba mnie wykańcza .mam novothyral 75i100 także nie ma problemu może trzeba spróbować ale jak będę miał urlop żebym znowu nie zdychał w pracy bo jak wziąłem pierwsza czy drugą dawkę 5 novo to myślałem że się wykoncze w pracy u mnie jest straszny upał a jeszcze mi było gorąco od novo poprostu masakra
                                • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 30.06.21, 10:52
                                  Chyba 5t3jest dla mnie za dużo dzisiaj mnie zaczęło telepać nie mogę usiedzieć w jednym miejscu ręce mi latają taka reakcja na tylko 5t3 serce też jakoś dziwnie bije a w nocy w ogóle nie mogłem spać jakoś dziwnie widzę no oczy czy to może być zeczywiscie za dużo t3
                                  • milaemalka Re: Problemy z niskim ft3 30.06.21, 12:35
                                    Pisałeś,że bierzesz taką dawkę od 5 lub 6 miesięcy Z jednej strony podajesz objawy niedoczynności z drugiej nadczynności masz wynik TSH ? Może wprowadzanie novo nie było potrzebne Jest to zło konieczne U mnie Ft3 było minus 14 procent normy,gdy zaczęłam novo wprowadzać Ile badań miałeś zrobionych,które potwierdzały że Ft3 spada ? Bez robienia badań i robienia notatek nie da rady
                                    • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 30.06.21, 15:32
                                      Tak wiem ale teraz jak się zrobiło gorąco to inaczej to odczuwam i schudłem 8kg a co do wyników miałem dużo zrobionych zawsze ft4bylo w granicach 60-70%a nawet 85%a ft3zawsze było 20góra 30% i złe samopoczucie może teraz tak to odczuwam skoro po novo tak rośnie ft3 w ciągu dnia wiem że jestem trudnym przypadkiem
                                        • milaemalka Re: Problemy z niskim ft3 02.07.21, 11:17
                                          Ustawianie dawki novo nie jest proste Podstawa są wyniki,a tych ci brak ,Podales wynik z przed okolo 5 miesiecy bez daty Z tego co zrozumiałam brałeś ćwiartkę novo 75 tylko 4 tygodnie I po zrobieniu badania dawka została zwiększona Jeżeli tak było to był to błąd Należało brać taka sama dawkę nadal i po 4 tygodniach znów zrobić badania Czym mniejsze doświadczenie tym więcej badań Brałam 75 novothyralu przez 10 lat i próbowałam z niego zrezygnować Nie udało się i znów biorę Próbuję ustawić dawkę eutyroxu i novo Robię notatki co w pewnym stopniu zastępuje badania a i tak w przeciągu ostatnich 6 miesiecy robiłam komplet badań 3 razy Nie podałeś wyniku TSH Objawy ostatnie wskazują na nadczynnosc Tylko ty wiesz jak się czujesz i tylko ty możesz podjąć decyzję co zrobić Jeżeli mi wali serce i jest gorąco wiem że dawkę musze zmniejszyc Wyniki bardzo pomagają ale najpierw musisz wiedzieć jakie są dla ciebie optymalne Zobacz moje wyniki z 23 grudnia TSH 0,429 Ft3= 74,3 procent Ft4= 64,76 proc Ładnie to wygląda? Niestety serce mi dokuczało i musiałam zmienić dawkowanie
                                          • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 02.07.21, 16:13
                                            Dzięki za odpowiedź dzisiaj zmniejszyłem dawkę novo do 1/4z 75 czuje że to gorąco odeszło i poty też mniejsze serce już tak nie wali zrobię tak jak piszesz będę brał taką dawkę4 tygodnie i zrobię wynik w tedy lekarz kazał odrazu zwiększyć i widzę teraz że to był błąd ale skąd ja miałem o tym wiedzieć zobaczymy jak się będę czuł może w końcu będę się czuł w miarę dobrze pozdrawiam
                                            • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 10.07.21, 11:39
                                              10.07. tsh-0,233 norma 0,27-4,2 ft4-77% ft3-22,7%dzisiaj zrobiłem wyniki dawka 106letroxu cały czas taka sama tylko zmniejszyłem t3 na 3,75 ponieważ na 5t3miałem objawy nadczynności ale teraz ft 3spadło .na 5t3 było 53% nie wiem czy zwiększać T3 należało by zwiększyć ale jak znowu będą objawy nadczynności to nie wiem czy trzeba to przeczekać bo ostatnio na 5nie czułem się za ciekawie ale na 3,75 też jest kiepsko całkowicie nie rozumie novo
                                              • artur11111111 Re: Problemy z niskim ft3 12.07.21, 19:14
                                                Witam biorę hormony o godz 8 106letroxu i3,75t3 około godz 16dostaje strasznych bólów głowy czyli 8godz po hormonach czy to może być objaw że brakuje już T3 w organizmie bo głowa boli któryś dzień i zawsze po południu ok 16 17 rano jak wstanę głowa nie boli zastanawiam się czy czasem nie od T3 którego może już brakuje na popołudnie proszę bardzo o odpowiedź kogoś kto zna się na novo bo już mi ręce opadają wchodząc w novo myślałem że w końcu znalazłem lek dla mnie ale cały czas czuje się kiepsko

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka