30.03.24, 11:00
m.youtube.com/watch?v=FkKPsLxgpuY
Na początku jak powiedział że zmierzy sobie iq wiedziałem że będzie rozczarowany jeśli będzie cokolwiek poniżej geniusza. Dla nich to bardzo istotne.

Dla mnie najistotniejszą informacja było zauważenie korelacji wzrostu IQ wraz z ilością gotówki obiecanej za rozwiązanie testu . Albowiem myślę że inteligencja to motywacja, zainteresowanie i receptywnosc. Myślę że to co nazwali płynna inteligencja maleje z wiekiem bo ludzie tracą motywację a także za dużo wiedzą, kostnieją w foremce swojego ego
Obserwuj wątek
    • dotera Re: IQ 30.03.24, 11:25
      Na początku jest o korelacjach między wynikami ucznia w angielskim i matematyce. Ja bym zwrócił uwagę na to jak uczone są przedmioty humanistyczne. Chodzi mi o to że w szkole jeśli uczysz się gramatyki to bardziej ma to coś wspólnego z matematyką niż z talentem językowym.
      • dotera Re: IQ 30.03.24, 11:35
        Edukacja współczesna jest analityczna w każdym przedmiocie niezależnie jak go nazwiesz. Uważam do tego że wcale przy tym nie rozwija intelektu tylko wręcz odwrotnie rozwalając mózg tysiącami informacji dla których nie widać celu i motywacji
        • dotera Re: IQ 30.03.24, 11:58
          Wczoraj usłyszałem takie zdanie naukowca, że gdyby przepadła ludzka wiedzą, i miało przetrwać jedno zdanie dla niego byłoby to "rzeczywistość składa się z atomów". Pomyślałem że to właśnie nasza edukacja szkolna o tysiącach rozróżnień o niczym.. W opozycji do niego dalbym zdanie mimo że świat nieustannie się rozpada istnieje coś co go łączy.
          • dotera Re: IQ 30.03.24, 12:06
            A co z genialnymi matematycznie autystykami mającymi problem z zrobieniem kanapki? Jak to się ma do teorii ogólnej inteligencji? Albo zachwycaniem się że mieszkańcy Afryki mają takie poczucie rytmu w odróżnieniu do Europejczyków. Ten rytm też rozpoznają jakoś , tak jak na teście rozpoznajesz że kolejna liczba będzie ta a ta.
            • dotera Re: IQ 30.03.24, 12:23
              Jeśli IQ jest skorelowane z wyższymi zarobkami to chyba jest jasne że jest skorelowane przez to z dłuższym życiem , zwłaszcza że USA w którym ubezpieczenie jest skorelowane z zarobkami zaś kultura jest skorelowana z niezdrowym trybem życia.
              • dotera Re: IQ 30.03.24, 12:50
                Oczywiście że test iq jest rasistowski i powstał w czasach w ktorych rasizm był największy. Rezultatem tylko jego było kastrowanie ludzi którzy nie przeszli testu. Przecież wszystkie podane badania w tym filmie to pokazują . Trzeba być debilem żeby myśleć że ludzie w dawnych czasach mieli IQ 70 współczesnego. To całkowicie neguje ten test. Jest on zależny od edukacji kulturowej.
                • dotera Re: IQ 30.03.24, 13:05
                  Jego wartość jest taka sama jak każdego testu w trakcie edukacji. Nic więcej nie wnosi.
                  • dotera Re: IQ 30.03.24, 13:53
                    Geniuszy nie trzeba przesiewać sitem , życie samo ich wskaże. Resztę zaś albo piętnuje albo daje złudne poczucie pychy . Kult inteligencji jest debilizmem współczesności. Odpowiem tak. Jeśli będzie się kultywować dokładnie wszystkie inne wartości a inteligencji da spokój, moce poznawcze wzrosną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka