03.07.24, 08:17
Jest sporo ludzi którzy dobrze wiedzą jak sterować innymi ludźmi posiadającymi empatię i sprowadzić ich do parteru . Jedna z tajemnic ludzkich było dla mnie to że wielu ludzi testuje innych ludzi w relacjach a nie po prostu w nich jest . Sprawdza reakcje . Wchodząc w podmiotowa relacje jest się na starcie skazanym na przegraną
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Empatia 03.07.24, 08:21
      Kiedyś uświadomiłem sobie że rozmawiając z kimś długo byłem przesłuchiwany. Innym razem ze ciągle mnie testowano i mną manipulowano przykrywając to otoczka dobroduszkostwo i bycia ofiarą.
    • dotera Re: Empatia 03.07.24, 08:32
      Kult empatii wprowadzany w zachodnich społeczeństwach sluzył ich osłabianiu.. Robili to ludzie cyniczni dobrze wiedzący co robią.
    • dotera Re: Empatia 03.07.24, 08:44
      Nie jest przypadkiem że ci sami ludzie fetyszyzujacy empatię czują potrzebę walki z religią.im nie chodzi o to by kochać bliźniego jak siebie samego tylko by ich kochać by oni mogli rządzić.
    • dotera Re: Empatia 03.07.24, 08:52
      Przy czym nie chodzi tylko o to że są źli ludzie którzy manipulują . To jedna czesc. Jest też inna. Wina jest też po drugiej stronie. W pewne relacje po prostu nie należy wchodzic, jeśli się w niej jest z definicji się będzie manipulowanym i winić innych to jak winić pile elektryczna że się wsadziło pod nią rękę . Są źli ludzie, ale są też inne kwestie gdzie testowanie jest elementem natury.
      • dotera Re: Empatia 03.07.24, 08:58
        W necie przeczytałem taka myśl. Z tego że nie jesz mięsa nie wynika że że nie istnieją drapieżnicy jedzący ciebie. Z tego że jesteś fair nie wynika że inni mają podobny zamiar wobec ciebie. W życiu nie fair przede wszystkim należy działać, tylko najpierw adekwatnie do sytuacji. Empatia tu bywa wręcz przeszkodą pozwalająca się oszukiwać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka